Tuesday, June 9, 2009

Harapkan Pagar

Mengikut kajian rambang, rumah teres memang menjadi pilihan ramai. Ada laman untuk bermain, bercucuk-tanam, buat barbecue dan lain-lain. Rumah teres konvensional selalunya berpagar sebagai tanda sempadan dan juga untuk keselamatan.

Di Lembah Kelang, beberapa pemaju telah memilih konsep terbuka untuk rumah teres di kawasan perumahan elit. Selalunya 'gated & guarded' development. Fungsi pagar untuk sesebuah rumah teres telah ditiadakan dan digantikan dengan sistem kawalan keselamatan yang moden dan canggih.




Nadia Parkhomes di Desa Parkcity, Kepong

Harga jualan mencecah RM700K to RM800K seunit




The courtyard homes di The Lake Edge, Puchong. The Lake Edge ialah pemenang untuk 'Best Residential Project (lowrise) di Malaysia Property Award oleh FIABCI - Malaysia

Harga jualan diantara RM450K hingga RM500K seunit



Ada pro dan kontra tinggal di 'gated & guarded' development ni...tetapi landskapnya memang 'first class', sesuai dengan harganya..

9 comments:

  1. Memang selesa, tapi harganya tidak semua orang mampu. Saya juga minat rumah teres

    ReplyDelete
  2. Cantik kan. Rasanya kat area Putrajaya pun ada yang takde pagar.

    ReplyDelete
  3. Pok Li,
    Memang selesa ditambah pula dengan landskapnya yang menghijau. Majoriti pembelinya bangsa asing terutama cha ya nun alif, orang Melayu adalah beberapa kerat...

    ReplyDelete
  4. Emblem of Purity,
    Memang cantik. Macam kat resort & kat oversea sahaja. Ya, kat Putrajaya pun rumah teresnya takde pagar..

    ReplyDelete
  5. Saya masih tertanya-tanya, apakah yang dikatakan 'gated & guarded' dan bagaimanakah fungsinya?

    ReplyDelete
  6. Farid Rashidi,
    Konsep 'gated & guarded' utk rumah teres/banglo sama dengan kondominum. Seluruh kawasan dipagar, selalunya dgn pagar batu dan ada 1 atau 2 tempat utk kenderaan masuk & keluar yang dijaga oleh security guard.

    Fungsinya lebih kepada security & privacy, terlalu ketat kawalannya. Kontranya, penghuni kena bayar maintenance fee yg tinggi dan juga cukai pintu.

    ReplyDelete
  7. jika dilihat ramai juga remaja2 yang lahir di kalangan orang berada yang sememangnya punya rumah cantik2 ni....< cantik akhlaknya...apakah puncanya ya?? kalau ikut keselesaan hidup....mmg dah selesa....hmmm....

    ReplyDelete
  8. a.t.u.l.a.s.c.a,

    Mungkin ketandusan kasih-sayang & perhatian. Sebenarnya manusia ni sama shj, baik yg kaya ataupun miskin, jika dari benih yg baik dicampak kemana-mana pun akan menghasilkan yg baik, InsyaAllah. Ada juga yg terbalik, itu semua ketentuan Ilahi utk menguji hamba2Nya..Wallahu'alam

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...