Friday, March 27, 2009

Ini ada satu cerita (1)

Ikutilah cerita sedih di sebalik April Fool's Day sebagai renungan bersama. Setiap kali menjelang 1hb April, gah orang kita begitu taksub dengan budaya 'pandang ke barat'.

Berbalik kepada perayaan April Fool's Day ini, adalah ia mula dirayakan sewaktu kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol. Setelah bertapak berkurun-kurun lamanya di Granada , Sepanyol, kerajaan Islam akhirnya runtuh diserang tentera-tentera Kristian. Penduduk-penduduk Islam di Sepanyol (Moors) terpaksa berlindung di dalam rumah masing-masing untuk menyelamatkan diri.

Tentera-tentera Kristian bagaimanapun tidak berpuas hati dan berusaha untuk menghapuskan orang-orang Islam dari Sepanyol. Penduduk-penduduk muslim ini, diberitahu bahwa mereka boleh berlayar keluar dari Sepanyol dengan selamat bersama-sama barang-barang keperluan mereka dengan menggunakan kapal-kapal yang berlabuh di pelabuhan. Orang-orang Muslim yang risau sekiranya tawaran tersebut merupakan suatu penipuan, telah pergi ke pelabuhan untuk melihat kapal-kapal yang dimaksudkan. Setelah berpuas hati, mereka membuat persiapan untuk bertolak. Keesokan harinya (1 April), mereka mengambil semua barangan yang telah disiapkan menuju ke pelabuhan. Pada masa inilah pihak Kristian mengambil kesempatan untuk menggeledah dan kemudian membakar rumah penduduk-penduduk Islam ini. Mereka juga tidak sempat untuk menaiki kapal kerana semuanya dibakar.

Pihak Kristian kemudiannya menyerang kaum muslim dan membunuh kesemuanya, lelaki, perempuan, serta anak-anak kecil. Peristiwa berdarah yang menyedihkan ini kemudiannya diraikan oleh tentera Kristian. Keraian ini akhirnya dirayakan setiap tahun bukan sahaja di Sepanyol tetapi juga di serata dunia. Yang menyedihkan, orang-orang Islam yang jahil mengenai peristiwa ini turut meraikan April Fool's Day tanpa menyedari mereka sebenarnya merayakan ulang tahun pembunuhan beramai-ramai saudara seIslam mereka sendiri.

Semoga Allah sentiasa membuka pintu taubat untuk kita.

Petikan drpd Risalah Fikrah
"Peliharalah Allah, nescaya Allah akan memelihara kamu"

Sangat sedih membaca cerita di atas. Lagi sedih bila melihat umat Islam yang gembira menyambut April Fool ni. Just for fun, ahh alasan. Membodoh-bodohkan diri sendiri.

Penyelidikan seterusnya dan terjumpa fakta ini:

Penduduk-penduduk Islam dan juga bangsa Yahudi dipaksa supaya menukar agama mereka ke agama Kristian (Katolik) atau meninggalkan Sepanyol di dalam episod yang dipanggil Reconquista ini. Jika tidak, mereka akan dibunuh, diseksa atau dipenjarakan. Umat Islam yang menukar agama di panggil morisco. Mereka yang menukar agama Islam tetapi secara rahsia masih menjalani hidup sebagai Muslim di panggil crypto-Muslim. Kisah orang Islam semasa episod ini boleh dibaca di sini.

Ternyata, hampir semua buku tentang Sejarah Eropah yang ada di pasaran
menyembunyikan sejarah Andalus kerana ia terlalu buruk, keji, jelek mengatasi binatang, pada imej kaum Kristian yang sangat hina pada masa itu. Pope hari ini sudah memohon maaf kepada Yahudi atas perlakuan kuasa Kristian kepada Yahudi ketika itu, tetapi hingga kini, beliau masih sombong untuk memohon maaf atas kematian umat Islam yang mencecah ratusan ribu malah jutaan orang. - Saifulislam.com

Wednesday, March 25, 2009

Dyera costulata

Masuk hari ni, sudah tiga kali saya ke Bukit Jelutong, Shah Alam atas urusan kerja dalam bulan ni. Bukit Jelutong dibangunkan oleh Kumpulan Guthrie Bhd (sekarang Sime Darby Property Bhd) terbahagi kepada dua iaitu Bukit Jelutong Barat dan Timur, terbahagi oleh Guthrie Corridor Expressway. Jelutong atau nama saintifiknya 'Dyera Costulata' adalah sejenis pokok kayu, mahal dan berkualiti seperti juga rumah-rumah yang terdapat di sini.

Bukit Jelutong bagi saya adalah sebuah township yang nyaman, relax, jauh dari kesibukan. Mungkin sudah terbiasa dengan keadaan yang ramai orang and suasana sibuk, township ni bagi saya sangat boring. Pernah pergi masa hari minggu, sunyi sepi macam dilanggar garuda. Mungkin yang happening sikit dekat 'neighbourhood shops' yang dipanggil D'Pangkin Jelutong.



D'Pangkin Jelutong


Tapi yang paling saya suka di Bukit Jelutong ialah rekabentuk rumah-rumahnya yang unik dan lain dari yang lain. Workmanship pun kemas dan berkualiti. Konsep 'concealed drains' dan 'cobblestoned streets' menambah keunikan township ni.

Rumah teres di Bukit Jelutong. Siap ada menara tinjau lagi..


Landmark yang paling gempak di Bukit Jelutong ialah bangunan ni..... Guthrie Pavillion

Guthrie Pavillion

Kami gelarkannya bangunan kapal layar kerana bentuknya yang seperti kapal tu. HQ building for the developer. Direka oleh arkitek TR Hamzah & Yeang menggunakan konsep 'blend with the nature' dan energy efficient building.

Berdekatan dengan bangunan kapal layar tu ialah Guthrie Golf Academy. Tension kerja boleh main golf jap...


OK, yang mana satu nak pilih ni?? 18-hole pitch & putt atau 9-hole mini golf?? Main kat driving range je lahh...berangan jerr, lebih baik ambik sabit masuk dusun kat kampung buat site clearing.. Golf kan ke Golongan Orang Lemah Fikiran..just joking..

Thursday, March 19, 2009

Dah tua pun, nak juga bertattoo..

Hai entahlah apa nak jadi dengan perempuan ni, dah tua pun nak juga bertattoo. Baju seksi, letak pula tattoo kupu-kupu di perut...ada 40 tattoo pelbagai jenis, memang merbahaya, membawa budaya kurang sopan betul. Budaya kuning. Umur dah 50 tahun, ni mesti ada 'midlife crisis'. Totally stylin' konon. Entah kenapa ramai sangat kanak-kanak perempuan suka sangat kat dia ni, yelah, dah tua pun, kulit masih tegang, muka masih comel, badan masih ramping..tapi itu semuanya plastik..plastik semata-mata, Barbie, Barbie..apakah ada agenda tersembunyi?? Kebebasan untuk mengekspresi diri...ahhh alasan..


Yang mana satu pilihan kalbu?
Bukankah lebih baik berpakaian sopan seperti Fulla, a girl's dream doll. Nama pun indah, dipetik dari species bunga jasmin yang hanya boleh ditemui di negara kelahiranmu, Syria. Anggun bertudung, menutup aurat dan menunjukkan nilai-nilai anak gadis Muslim yang baik, sopan dan manis.
"Fulla bukan seorang anak gadis yang seksi tetapi dia seorang yang jujur, pengasih dan mengambil berat serta menghormati kedua-dua orang tua, iaitu sifat-sifat yang semua ibu bapa mahukan terhadap anak-anak mereka."

Rupa-rupanya ada lagi saudara-maramu di negara-negara Islam yang berpendirian sepertimu, menjunjung agama, mendaulatkan syariat.
Moroccan Barbie - Maghribi
Razanne - US & UK
Dara & Sara - Iran





Walaupun alat permainan kanak-kanak sangat penting untuk proses pendidikan anak-anak dan perkembangan mental, terdapat juga pro & cons dan 'the hoo-hahs' mengenai kesan sampingannya. Seperti kata-kata ibarat 'cantik seperti anak patung', kanak-kanak dikuatiri berimaginasi terlampau untuk memiliki kesempurnaan fizikal seperti anak patung kesayangan mereka. Tenggelam dalam dunia kecantikan. Fulla atau Barbie, dua-duanya sama saja..Ahh..memang sukar untuk memenuhi kehendak semua orang...


Atau kokeshi dolls, any takers? Wow, artistic & aesthetic..




Friday, March 13, 2009

Di satu petang yang suram dan kelam....

Satu panggilan telefon pada pukul 11.30 pagi merubah perancangan saya petang itu. Perancangan awal nak siapkan report setelah annual leave + weekend + public holiday + medical leave. Last minute, the manager called for a compulsory attendance at a shareholders meeting scheduled at 3.00pm. Shareholders meeting??

Pertama kali menghadiri ‘shareholders meeting’ sebagai one of the consultants to the manager of the fund merupakan satu pengalaman menarik. Pelbagai ragam manusia yang datang, ada yang pakai well-tailored suit, ada yang sempoi pakai baju T dan kasut ‘crocs’…

Mesyuarat nampaknya tidak berapa rancak. Presentation dari the adviser menambah kesuraman, melihat graf yang semakin menurun, pie chart yang semakin menguncup, angka-angka yang semakin mengecil, profit yang semakin kabur. ..berselang-seli dengan financial jargons…FYE, LAD, NAV, VWAP..

In view of the current economic and financial crisis as well as the soft property market, bla..bla..bla..

Yeahh, blame it on the crisis, blame it on the crunch…

Suasana suram, sesuram cuaca di luar bangunan yang semakin kelam…

One outspoken shareholder agreed the fund to be terminated and proposed the cash to be given first to the shareholders while finding buyers for the properties. His proposal was collectively agreed by other shareholders. Sebulat suara. Macam cerita Jerry Mcquire `show me the money’…

Melihat graf yang turun naik, terlintas di fikiran 'bagaimanakah graf keimanan kita? Adakah sentiasa naik atau ada pasang dan surutnya? Di mana di waktu pagi dia beriman, di waktu petang dia kembali kufur?

Renungkan sejenak e-mail berikut yang diterima dari seorang teman..

Kini, saban hari ramai yang bimbang, ekonomi meleset, harga barang naik, pendapatan merosot dan lain-lain. Kitakan hamba pada Allah yang Maha Kaya..وَاللّهُ غَنِيٌّ حَلِيمٌ Kita susah, adukan pada Allah, kita hilang sesuatu, minta diganti kan olehNya, kita rugi, sabarlah, mungkin ada hikmahnya. Itulah ujian hidup. Allah uji kita semua. Ustaz Kariman begitu menghargai kata-kata gurunya yang didapati ketika kuliah suboh, dan diingati hingga ke saat ini. Katanya, ianya bukan hadis cuma kata-kata ulama dulu-dulu…"bapa-bapa dan ibu-ibu sekelian, apa tidak benar kata-kata ulama dulu bila berkata “jika kita hanya takut kepada Allah, Allah akan jadikan sekalian makhluk takut dan hormat pada kita. Tapi jika pada Allah kita tak takut, Allah akan jadikan kita takut pada semua selain Allah.” Takut pada miskin. Takut pada sakit. Takut pada fitnah orang.

Surah Al-Baqarah 2:155 "Dan sungguh akan Kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar"

Jangan takut dan bimbang. Usaha bersungguh selagi berdaya.

"The burden is on us to perform, not the economy" said Datuk Dr Ang Bon Beng,
Executive Director of Tan Chong.

So be positive and brave, just the values we need to instil amongst the Muslims. Semakin gawat, semakin kuat usaha, di samping semakin bersyukor dengan apa yang ada. Ramai orang sekarang tak tau berterima kasih, apa lagi nak bersyukor dengan Allah. Kita masih ada bumbong, ketika malam tiba nak tidur. Masih ada air bersih nak minum dan bersihkan diri. Ada kerja dan sumber rezeki untuk meneruskan kehidupan. Fikirkan sejenak saudara kita di Palestine, Iraq…Cuba amal kan, rajin-rajin lah bersyukor dan lihat bagaimana Allah membalasnya…Allah pasti akan menambah nikmat…

Surah Ibrahim 14:7 "Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan:
"Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih"


Lagi gawat, lagi kita bersedekah. Tak pernah orang jatuh miskin apabila banyak bersedekah. Kebanyakan orang jatuh miskin sebab kedekut. Lagi pun bukan semua, kita di suruh infaq cuma sebahagian dari apa yang kita punyai. Hakikat nya, apa yang kita sedekah itulah yang kita dapat di akhirat kelak. Yang kita tinggalkan di dunia adalah untuk waris kita.

Surah Al-Munafiqun 63:10 "Dan belanjakanlah sebagian dari apa yang telah Kami berikan kepadamu sebelum datang kematian kepada salah seorang di antara kamu; lalu ia berkata: "Ya Tuhanku, mengapa Engkau tidak menangguhkan (kematian) ku sampai waktu yang dekat, yang menyebabkan aku dapat bersedekah dan aku termasuk orang-orang yang saleh?"

Sedari awal, kita sudah diingatkan yang kita pasti memohon pada Allah untuk ditangguhkan saat ajal untuk kita bersedekah. Kalau sudah diingatkan, tapi kita cuai, bukankah Allah Maha Adil dalam memberi balasan yang setimpal? Kita hambaNya sentiasa layak diuji…..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...