Thursday, December 24, 2009

Hutang Oh Hutang

source dari sini

Pisang emas dibawa belayar
Masak sebiji diatas peti
Hutang emas boleh dibayar
Hutang budi dibawa mati


Begitu indah sekali seloka pantun ciptaan cerdik pandai dahulu. Tapi realitinya belum tentu seindah butir bicara. Hutang emas mungkin terkandas dipajak gadai. Hutang emas mungkin dibayar 10 kali. Hutang budi dibalas budi juga..seperti kes minta sponsor hadiah untuk company annual dinner..terpaksalah please the client.

Kunci kata dalam pantun yang famous itu ialah hutang. Manusia berhutang mengikut tingkatan keperluan dalam hidup. Tingkatan keperluan dalam kehidupan seseorang itu berkisar kepada perkara dharuriyyat (sangat perlu), perkara hajiyyat (memudahkan) dan perkara tahsiniyyat (aksesori).

Perkara dharuriyyat merangkumi perkara-perkara asas seperti membeli makanan, pakaian, perubatan untuk menyelamatkan nyawa. Perkara hajiyyat seperti membeli kereta dan rumah. Manakala, perkara tahsiniyyat yang banyak dilakukan oleh manusia, iaitu bermewah-mewah dalam menghias diri, rumah, kereta, dll.

Bijaksana dalam menguruskan keperluan hidup menjadi asas penting seseorang itu akan dapat menikmati kebahagiaan hakiki.

Artikel berikut yang diambil dari e-mail boleh dijadikan pedoman.

Hadith: Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya: “Berhati-hatilah kamu dalam berhutang, sesungguhnya hutang itu mendatangkan kerisauan di malam hari dan menyebabkan kehinaan di siang hari.” [Riwayat al-Baihaqi ]

Pengajaran hadis:
i) Strategi pengawalan perbelanjaan adalah bergantung pada kesesuaian dan keperluan tertentu seseorang atau sesebuah keluarga. Pepatah ada mengatakan “ Beringat sebelum kena, berjimat sebelum habis”.

ii) Seharusnya setiap individu mengamalkan sifat ‘qanaah’ iaitu bersyukur dan redha dengan apa yang ada serta memastikan bahawa keperluan tidak melebihi kemampuan. Amalkan sikap berjimat cermat dan membuat simpanan (tabungan) bagi mencapai keselamatan ekonomi kerana orang yang mengamalkan sikap tamak dan boros sehingga sanggup berhutang bukan sahaja boleh meningkatkan inflasi malah membawa kemuflisan dan kepapaan.

iii) Hutang wajib dibayar sesuai dengan waktu yang dijanjikan iaitu tidak menangguh-nangguhkannya. Adalah dikira berdosa bagi orang yang tidak mahu membayar hutangnya dengan sengaja walau bagaimana kecilpun hutang tersebut. Hal ini termasuk juga hutang yang berlaku dengan orang yang bukan Islam serta seseorang yang berhutang tetapi telah meninggal dunia dan belum sempat membayar hutangnya. Maka ahli waris si mati hendaklah berusaha untuk melangsaikannya.

iv) Islam selaku agama yang sempurna telah menyusun beberapa langkah mengenai proses berhutang di mana hutang yang dibuat hendaklah dicatat jumlah dan masa pembayarannya serta dilantik seorang penulis yang adil sebagai saksi. Ia bertujuan untuk mengelak dari sebarang penipuan dan penganiayaan.

v) Sesungguhnya melepaskan hutang orang menghutangi kita adalah suatu perbuatan yang mulia. Ganjaran yang besar menanti iaitu berupa naungan Arasy di akhirat kelak.

Hidup bahagia tanpa HUTANG...

Wednesday, December 16, 2009

Cerita Tentang Duit

I.
Pagi tadi seseorang telefon bertanya harga rumah banglo di Bukit Jelutong. Bukit Jelutong memang sudah sedia maklum harga rumah-rumahnya memang mahal, tapi berbaloi, tempatnya cantik & nyaman sekali, seperti diceritakan dalam entry saya yang lepas.

Rumah banglo yang nak dibeli berharga RM2.3 juta. Sebenarnya, pembeli tu nak beli cash, tapi dinasihatkan supaya ambil sedikit bank loan utk elak cukai, etc. RM2.3 juta nak beli cash?? Mak aii..banyaknya duit..dah pun bayar RM2.1 juta, nak ambil loan cuma RM200,000/- sahaja. Korek-korek..rupa-rupanya nak beli rumah untuk anaknya dengan perempuan simpanan..kira-kira kekasih gelapnya..mistress gitu. Dia ni non-muslim, tak boleh kahwin lebih dari satu. Nak beli rumah ni sebab bila dia meninggal nanti, dari segi undang-undang tak boleh nak wasiat harta untuk anak-anak kekasih gelapnya..masa hidup ni beri siap2...baik punya bapak. Forward thinking. Tak payah nak berebut-rebut harta pusaka.

Ah..lelaki..sama sahaja. Tapi yang ni lebih baik dari Tiger Woods..agak-agaknyalah..

Moral of the story: Sediakan payung sebelum hujan..


II.
Saya sedang mengeluarkan duit di ATM. ATM cuma ada tiga, yang last sekali Mesin Deposit Tunai. Saya berada di mesin ATM yang ketiga sebelum mesin deposit. Tiba-tiba seorang budak lelaki muda terus mencucuk kad di mesin yang last sekali tu, sebelah kiri saya. Saya pandang muka dia, dia pun pandang saya, selamba. Tiba-tiba saya perasan manusia di sebelah kiri saya dah takde. Saya toleh ke kiri, tiada. Saya toleh ke kanan, rupa-rupanya dah berubah lokasi. Silap rupanya, ingatkan nak bayar kredit kad ke..apa..

Moral of the story: Look before you leap, toleh ke kiri dan ke kanan sebelum melintas..hehe


III.
Saya pernah value rumah banglo yang berbentuk $, dollar sign. Sungguh susah. Sangat pening. Menurut tuanpunya rumah, first owner dulu seorang businessman. Wah, nak duduk pun dalam duit, mana tau dapat aura..the power of attraction..

Moral of the story: You have to spend money, in order to make more money..

Thursday, December 3, 2009

Pensil

Saya suka frasa ini, diambil dari blog alqasam yang lama. Hmm...dah lama juga tak mengasah pensil.

Like a pencil I am…

A pencil maker told the pencils 5 important lessons.

1st: Everything you do will always leave a mark.

2nd: You can always correct the mistakes you make.

3rd: What is important is what’s inside you.

4th: In life, you will undergo some painful sharpening which will make you a better pencil.

And lastly, the MOST IMPORTANTLY is; in order to be the pencil you can be, you must allow yourself to be held and guided by the Hand that holds.

Begitu relevan dengan keHIDUPan kita sebagai MUSLIM..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...