Friday, April 23, 2010

Ada apa dengan Iran?

Memang jarang buat entry tentang makanan.

Bukan apa, malas nak snap photo, sebab kalau ternampak orang ambik gambar makanan sebelum makan, hati mesti berkata-kata.."ni mesti blogger"...

Tapi semalam snap juga gambar my lunch @ MMU Cyberjaya. Ternampak gerai Iran ni, tiba-tiba rasa nak cuba makanan Iran, `gastronomical adventure' macam Anthony Bourdain..


Ramai juga pelajar2 Iran (I assumed) kat MMU ni, memang bertali arus datang ke kedai Iran ni. Yang jaga kedai pun orangnya juga, ada nasi, piza, sandwiches, kebab, yoghurt drink, lemon juice, roti, dll.

And this is my lunch, nasi beriani 2 rasa, 2 colours, nafsu-nafsi..



Apa namanya, teman pun tak tau. Tanya kat pekerja yang ceduk nasi, dia kata yang kuning tu nasi beriani, yang sebelah tu pun nasi beriani juga tapi ada sayur & daging, dia pun malas nak cakap kot, sebab saya ni orang Melayu, kalau cakap pun bukannya faham..

Nampak banyak..ni pun dah suruh buang separuh. Ada acar timun + tomato, ayam bakar & tomato bakar (overdone, depan OK, tengok belakang dah jadi Dayang Senandung)..
Tapi nasinya selembut sutera, begitu nyaman sekali..

Overall verdict..quite tasteless (tekak orang Melayu), kurang masinnya..cuma acarnya saja ada rasa masin sikit...tapi lemon juice nya tersangatlah sedapnya, sesuai diminum di hari panas...

Tengok dua orang mamat Iran yang handsome kat meja sebelah, makan nasi beriani sayur + daging tu saja (kosong), takde tambah apa-apa pun..yelah, dah makanan ruji mereka..



Yang ni kedai Mecca Corner namanya, jual makanan Arab & Yemen, yang menjual pun orang Arab juga..tadi dah try kebab ayam..wah terasa macam makan kebab kat Mekah..memang lain dari kebab yang dijual di pasar-pasar malam..habis pukul Melewar kebab..Kyros kebab..

Tapi yang dua ni tak terasa nak try pulak, walaupun HALAL..tak tergamak rasanya..

sumber & maklumat disini


Di Mecca Corner jual yang ni!




sumber & maklumat sini

Yang ni pula produk Iran..


Apa-apa pun lemon juice juga sedap. 100%. Belum try lagi yoghurt drink.

Maybe one fine day.

Tuesday, April 13, 2010

Asal-Usul


Jenguk-jenguk kampung sekejap.


Asal-usul blogtitle & blogname.

Bila stress, suka layan Google Earth, Google Map, Wikimapia dan yang sewaktu dengannya. Boleh round the world in one day. Kejap-kejap pergi Mekah, singgah kat Mesir, jalan-jalan ke Paris. Dapat juga gi Israel, tengok-tengok Masjidil Aqsa, the Dome of Golden Rock dan Jerusalem Old Town. Ada tayangan 3D, memang menarik. Sedih pun ada.

Melihat tanda-tanda kebesaran Allah SWT. Subhanallah.

Tuesday, April 6, 2010

Breakdown

12.00 tengahari.

Terlepas satu job. A big job. Job yang kadang-kadang muncul. Once in a blue moon.

Terlepas hantar satu quotation. Hanya kerana tidak dapat e-mail hari Khamis minggu lalu. Terlalu baru dengan sistem 'e-perolehan'. Mana nak baca manual, nak klik mana, nak isi borang, nak add attachments. Tambahan pula dengan server yang lembab dan laman web klien yang popular. Mungkin ramai yang berlumba-lumba untuk hantar quotation di saat-saat akhir.

Kerja last minute memang melemaskan, mendebarkan. At last, at 12 noon on the dot, the system automatically shut down.

Kecewa. Hampa. Setelah berhempas-pulas.

-

3.00 petang.

Dipanggil ke bilik CEO.

Sesi interogasi, no, no, sesi post-mortem. Sampai receptionist (yang transfer call), steno (yang check email), yang menunggu kalimah 'SEND' with bated breath (me & TBY), GM, Director, berkumpul untuk persidangan meja bulat.

Mari sama-sama nyanyi lagu ini....

Bangau oh bangau kenapa engkau kurus?
Macamana aku tak kurus, ikan tak mau naik.
Ikan, oh ikan, kenapa tak mau naik?
Macamana aku tak naik, hujan tak mau turun.
Go..on..and on..

Teamwork.

Aku letih, mau pulang.

Suratan takdir. Kita hanya boleh berusaha...
(satu catatan dengan minda yang letih)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...