Friday, December 23, 2011

Enchanting Bali

Kami meninggalkan kawasan Ubud dan bergerak ke kawasan bandar iaitu Kuta melalui highway di tepi pantai. Ada highway rupanya. Kami ke Krishna Mall untuk shopping souvenirs dari Bali. Tempat yang complete untuk shopping souvenir, bilang pemandu pelancong kami. Apalagi, shopping spree..fridge magnets, keychain, yang pertama dicari sebagai souvenirs untuk sahabat handai.

Ada kemudahan musolla, Krabat Kramat sempat solat berjemaah dengan tourists (suami-isteri) dari Indonesia. Suaminya jadi imam. Musolla cuma satu sahaja, tiada tempat khas untuk wanita, tiada penghadang pula. Kami kiranya bernasib baik kerana tidak ramai yang solat lagi ketika itu. Sebaik sahaja melangkah keluar untuk sambung shopping semula, segerombolan pelancong Indonesia mula
masuk ke surau untuk solat. Alhamdulillah.

Pukul 2.00 petang, kami dibawa ke sebuah warong murah di Kuta untuk makan tengahari. Warong yang menyajikan masakan tanpa MSG, kegemaran pelancong-pelancong asing. Majoriti yang makan di kedai ini ketika kami sampai ialah mat saleh, tapi takdelah murah sangat..Masakan OK, macam di rumah sebab takde MSG. Dapatlah merasa nasi beras Bali yang ditanam di lereng-lereng bukit, macam beras pulut hitam. Tasteless but good for your health..

Minuman - coke dan teh botol

Harga RM6.50 - RM7.00 untuk makanan sahaja ye..

Aktiviti seterusnya ke Uluwatu. Perjalanan ke Uluwatu yang terletak di selatan pulau Bali agak perlahan sedikit kerana trafik yang banyak, macet teruk juga. Nak masuk kawasan temple Uluwatu, dinasihatkan tidak membawa handbag, cuma bawa kamera sahaja kerana banyak monyet-monyet berkeliaran. Monyet-monyet ini pintar mencuri barang-barang.
Monyet-monyet sedang bersantai

Tiada apa yang menarik di sini cuma kawasannya yang tinggi mengadap laut
menghidangkan pemandangan yang indah. Disini terkenal dengan pertunjukan Tarian Kecak tetapi memandangkan kami sudah menyaksikannya semalam di Batubulan, kami terus bergerak ke Jimbaran Bay untuk melihat ‘sunset’.


Didalam perjalanan, kami singgah di Blue Point, tempat yang terkenal untuk ‘surfing’. Tidak langsung ke pantainya kerana sudah tidak larat untuk turun naik tangga yang memang curam. Nampak juga Padang-Padang Beach, salah satu lokasi filem Eat Pray Love. Terus bergerak ke Jimbaran Bay dan sempat menikmati sunset di tepi pantai dan seafood untuk dinner.

Sunset di remang-remang senja

seafood, seafood

Akhirnya, aktiviti membeli-belah di Pekan Kuta ketika malam mula menjelang. Bermula di Hard Rock Café di akhiri di Matahari Mall. Seperti biasa membeli-belah souvenirs untuk diri-sendiri dan juga saudara-mara dan sahabat-handai.
Suasana malam di Pekan Kuta

Lebihkurang pukul 10.00 malam, kami ‘check-in’ di Hotel Grand Shanti di Denpasar. Hotelnya ada dua bangunan berasingan. Kami bernasib baik kerana bangunan yang didiami ada kemudahan lif berbanding dengan bangunan yang satu lagi, di seberang jalan. Cuma ada tangga, ya ampun.


The Grand Shanti Hotel

Keesokan paginya, seperti biasa, aktiviti 'morning walk' selepas breakfast. Denpasar, ibu negeri Bali, mula sibuk di pagi hari dengan deruan motosikal dan skuter. Rupa-rupanya the Grand Santhi ini terletak di kawasan komersil dengan beberapa bank-bank utama dan shopping mall. Ada Matahari Mall, Denpasar Junction..err..kembar Maju Junction kot..hehe.

Morning walk di Denpasar

Denpasar Junction

Selepas ‘check-out’ dan sebelum berangkat ke airport, kami dibawa untuk ‘city tour’ di dalam MPV sahaja. Banyak juga tempat menarik disini, ada masjid di tengah-tengah pusat bandar. Hmmm..nampak gayanya kena datang lagi..InsyaAllah.

* credit to Krabat Kramat and Syed Nahar for some of the photos, taken with DSLR..

Thursday, December 22, 2011

Exotic Escapades II

Selesai menjamu mata di galeri lukisan, kami bertolak ke daerah Kintamani untuk makan tengahari di pergunungan. Pemandu pelancong kami lebih gemar menyusuri jalan-jalan kampung, lantas kami dihidangkan dengan panorama kampung-kampung tradisi Bali beserta teres-teres sawah padi. Kelihatan deretan bebek-bebek (itik) di batas sawah di tepian kali.



Perjalanan kami terhenti seketika kerana ada upacara keagamaan di sebatang jalan di sebuah kampung. Tidak melepaskan peluang, kami turun mengambil gambar.
Gaya pelancong asing, haha.. Di Bali, agak sukar membedakan kerana rupa, warna kulit, tuturkata serupa tapi agamanya berbeza. Deep in my heart, berdoa agar mereka ini mendapat hidayah dari Allah.

Di Bali, baju kebaya lace dengan selendang yang diikat dipinggang adalah pakaian rasmi untuk upacara keagamaan dan juga untuk ke temple. Pemandangan biasa setiap tengah bulan kerana mereka meraikan upacara Kajeng Kliwon.

Perjalanan ke gunung diteruskan. Dikiri kanan jalanraya terdapat banyak kebun buah-buahan sempena mengambil berkat kesuburan tanah disekitar gunung berapi. Semakin menghampiri kawasan pergunungan, suasana sejuk dan nyaman kian terasa. Kelihatan Gunung Batur tersergam dengan Tasik Batur dibawahnya, diapit Gunung Agung.


Selesai menjamu selera, kami singgah di sebuah agrowisata (agro-tourism) dalam perjalanan ke Tegalalang. Disini ada tanaman-tanaman herba, pokok-pokok kopi termasuk kopi luwak yang terkenal itu. Musang-musang yang menghasilkan kopi luwak sedang nyenyak tidur. Maklumlah, malam baru beraksi. Disini kami dijamu dengan beberapa jenis minuman kopi, teh dan koko. Sebagai balasan, beberapa peket kopi dan teh dibawa pulang (hmm..kena belilah sebab dah minum percuma sampai habis..)
Perjalanan ke Tegalalang juga melalui jalan-jalan kampung. Beberapa banglo-banglo mewah milik warga asing kelihatan gah di tepi-tepi sawah padi. Tujuan kami ke Tegalalang adalah untuk melihat sawah padi berteres-teres seperti dalam buku Geografi masa belajar dulu.



Selesai bergambar, kami bergegas untuk berjalan-jalan di pekan Ubud dan melawat Puri Saren Agung, tempat penginapan keluarga diraja. Tidak lama disini, kami bergegas ke Sahadewa di Batubulan untuk tidak terlepas menyaksikan Tarian Kecak, aktiviti terakhir untuk hari pertama pelancongan.

Pekan Ubud di waktu senja


Tarian Kecak yang dramatik

Aktiviti untuk hari kedua bermula lambat sikit kerana kami kena ‘check-out’ dari Sri Ratih Cottages untuk ke hotel lain pula. Selepas solat Subuh, saya dan Krabat Kramat berpeluang untuk morning walk, menyusuri Jalan Penestanan sambil snap gambar-gambar menarik. Sangat laid-back..

Jalan Penestanan

Selepas mengucapkan ‘good-bye’ kepada Sri Ratih Cottages, kami menuju ke UNESCO World Heritage site iaitu Goa Gajah. Kawasan ini menempatkan runtuhan temple Hindu & Buddha. Disini kami mendapat khidmat 'inhouse tour guide' yang membawa kami melawati keseluruhan kawasan, habis turun bukit, naik bukit, macam exercise pagi. Berpeluh-peluh..sampaikan ada yang tercabut tapak kasut..hehe..kemudian beli selipar Bali..wohaa..


Tamatlah sudah pelancongan kami di kawasan tengah dan timur Bali, bersambung..

Tuesday, December 20, 2011

Exotic Escapades

"Pergilah Bangkok, shopping murah di sana" saran big boss..

"Hmm..ok juga"..fikir-fikir, two h
eads are better than one..


"Kita gi Bali nak, kak. Kita bukan nak shopping-shopping. Nak relaks tepi laut, urut2 badan di spa, lepas tension..." kata sahabat, Krabat Kramat.
"OK juga." Teruja. Bali. Pulau peranginan yang terkenal di dunia.
 
Bermulalah pencarian di internet, disusuli dengan ‘meeting’ di rumah ‘team ke Bali’ kemudian, carian di internet lagi untuk confirm tourist guide, akhirnya pada tengahari 12 November 2011, MH 851 membelah angkasa menuju ke Bandara Ngurah Rai, Denpasar, Bali. Thanks to the internet, now everybody can design their own holiday..
 
Touchdown. Kamar kecil. Immigresen. Alamak, pegawai immigresen muka macam Afgan, penyanyi lagu kegemaran ‘Bersujud padamu’. Berkacamata. Astagfirullah, ke situ pula fikiran melencong..
 
Perjalanan keluar dari airport amatlah menyesakkan fikiran, dengan trafik jam, lencongan, disebabkan kerja-kerja penaiktaraf dan pelebaran terminal. 2013 dijangka siap, lama lagi tu..
 
Dalam mobil bergerak perlahan, ternampak Masjid Agung. Terselit diantara deretan kedai-kedai. Dihadapannya, terdapat beberapa lelaki sedang parking motosikal, nak solat berjemaah gayanya. Dah masuk waktu asar rupanya, pukul 3.30 petang. Walaupun jamnya sama dengan Malaysia, tetapi masuk waktu solat lebih awal satu jam. Alhamdulilah, nampak juga orang Muslim di kepulauan ini, yang memanjatkan doa kepadaMu, Ya Allah..
 
Perjalanan ke Ubud mengambil masa lebih kurang 30 minit. Sengaja kami memilih Ubud supaya percutian ini lebih eksotik..haha..sebenarnya terkesan dari filem Eat Pray Love lakonan Julia Roberts. Sampaikan tourist guide kami yang baik hati dan menyenangkan itu, Komang Dodi, namanya, bertanya beberapa kali, ini pertama kali datang ke Bali ye? Menurut beliau, selalunya, pelancong pertama kali datang ke Bali, akan tinggal di Kuta. Kali kedua datang, baru ke Ubud atau Sanur. Jawapan kami, dah buat banyak research di internet. Kuta lebih moden, macam KL juga, dengan nightlife, traffic jam, touristy things…
Jalanraya ke Ubud

Ubud lebih kekampungan. Malamnya tiada aktiviti luar. Ya, Ubud itu di kampung. Sri Ratih Cottages, hotel yang dipilih bersebelahan dengan sawah padi. Memang kami tidak silap memilih hotel ini berdasarkan review beberapa pelancong yang pernah menginap disini. Low density – 49 unit sahaja. Memenuhi citarasa.. senibina Bali beserta taman yang luas dengan flora dan fauna..Dan malamnya, tidur kami diselimuti dengan dingin malam Ubud..didendangkan dengan curahan air hujan di bulan November...



 Reception area di Sri Ratih Cottages 
 
Breakfast cuma ada tiga pilihan – American, Oriental and Bali style. Pilih breakfast yang selamat – halalan toyyiban, InsyaAllah. American style – toast, butter and jam (dijamin halal oleh Majlis Agama Islam Indonesia), scrambled egg dan kopi Bali serta Bali deserts. Bali deserts ni ada tiga jenis kuih-muih tradisional Bali – semuanya jenis kukus. Ada macam kuih koci, macam pulut panggang, tepung bungkus, namanya..Wallahua’lam. Terlupa pula nak ambil gambar..

Itinerari pagi Ahad bermula dengan menyaksikan Tarian Barong and Kris di Jambe Budaya di Batubulan. Dalam perjalanan ke Batubulan, kami disaji dengan hasil seni ukiran batu-batu yang diletak di tepi-tepi jalanraya. Ya, di Bali sudah mengamalkan ‘satu daerah, satu industri’

Tarian Barong dan Kris menceritakan pertentangan diantara kuasa baik dan kuasa jahat, dimana selama-lamanya kuasa ini sentiasa berlawan diantara sesama sendiri. Konsep Yin dan Yang. Di Bali, memang banyak kelihatan patung-patung yang dipakaikan satu kain berpetak hitam dan putih, yang menggambarkan konsep ini. Mengikut Google, kain ini dipanggil ‘poleng’. Seperti yang dipakai oleh penari-penari didalam gambar dibawah.
 

Selesai menon
ton tarian ini lebihkurang dalam satu jam, kami bergerak ke tempat membuat batik lukisan tangan. Tiada yang menarik, lebih kurang di Terengganu juga. Tiada membeli apa-apa di sini, kami terus bergerak ke destinasi seterusnya.
 

Kami dibawa ke Celuk untuk melihat pertukangan perak. Disini kami diperkenalkan dengan sejenis buah yang boleh mengilat barangan emas dan perak. Terlupa pula apa nama buah tu. Sesi pilih-memilih dan tawar-menawar, akhirnya dapat juga sebentuk cincin perak dengan permata hijau sebagai souvenir. Buat kenang-kenangan.


Destinasi seterusnya, Pande Art, sebuah galeri lukisan. Bali sememangnya terkenal dengan galeri-galeri lukisan dan hasil lukisan-lukisannya diletakkan di luar kedai sahaja. Dipamerkan kepada lalu lintas. Bermacam-macam jenis lukisan yang ada – acrylic, lukisan minyak, water colour, etc. Menarik dan tertarik, tetapi tiada dalam budget. Harganya ratusan ringgit, jutaan rupiah..bukan peminat tegar, pengumpul jauh sekali.. Lupakan sahaja, layan gambar…take nothing but photographs..
 

Bersambung..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...