Tuesday, December 11, 2012

Sempena Cuti Sekolah



Assalamualaikum, semua ibu-bapa, pakcik, makcik, abang-abang, kakak-kakak, adik-adik..

Sempena cuti sekolah, seminar motivasi pelajar menampilkan dua motivator terpilih, InsyaAllah, berpuas hati..

    

                      
Bagi mereka yang berada di Kuala Lumpur dan Selangor, sudi-sudilah menghantar anak-anak anda yang berumur 12 hingga 17 tahun untuk ke program ini..


Sunday, December 2, 2012

Akhirnya, sampai juga..

 Assalamu'alaikum, Salam Tahun Baru Hijrah 1434H


Dah lama snap signboard ni, asyik tengok dalam laptop, bilalah nak sampai tempat-tempat ni? 







Akhirnya, sampai jua, tempat yang bawah sekali..Tanjung Harapan di Port Klang atau yang famousnya the Esplanade..@ 12 noon.


Bila nak belayar??

Pemancing solo

Sekadar di pinggiran...

Wednesday, November 14, 2012

Penulis Pojok dan Drama Korea



Membaca ruangan Kucing Jantan – Bro Tompok di dalam slip Pancaindera pada hari Ahad lalu, menjentik rasa dan minda, di dalam santai dan kelakar, terdapat kebenaran di alam realiti masa kini.  Kerana drama Korea, suami kesepian.  Penangan drama Korea.

Ada kenyataan di dalam pojok tersebut yang menyatakan perempuan suka tonton drama yang boleh mengalirkan air mata sahaja, cerita-cerita kononnya perempuan dianiaya atau dikecewakan oleh lelaki. Perempuan tak suka drama yang kena berfikir – macam drama ‘Ghost’.  Betul ke? Entahlah, mungkin ya, yang saya tahu ramai perempuan yang suka cerita romantic-comedy..cerita ringan dan kOsOng..

Drama Korea yang paling saya suka ialah Sungkyunkwan Scandal, a historical drama atau sageuk, cerita di zaman Dynasti Joseon. Kenapa saya suka drama ini? Sarat dengan pelbagai message, menontonnya menggembirakan hati dan minda mengenai perjuangan seorang wanita untuk menuntut ilmu pada zaman di mana hanya golongan lelaki dan bangsawan sahaja yang boleh belajar di university..

Watak utama, Lee Seon Joon (LSJ), anak Second State Councillor (kiranya macam PM). Walaupun seorang bangsawan, not a spoiled brat tetapi seorang yang berprinsip dan berpendirian teguh serta sentiasa menegakkan kebenaran, sehingga digelar ‘upright and uptight’. Kata-kata yang sering diutarakannya semasa menyatakan kebenaran:

“Saya tidak kisah jika awak membenci saya kerana kata-kata saya, tetapi jika awak mengatakan saya salah, saya tidak boleh bertolak-ansur”

Watak ini saya suka dari awal lagi kerana beliau tidak percaya dengan tangkal, jampi untuk berjaya dalam peperiksaan (kes kena baling dengan telur dan kumpul rambut). Beliau juga dapat mengenalpasti kebolehan Kim Yoon Shik (KYS) di dalam bidang literature dan berusaha sedaya upaya supaya KYS menduduki peperiksaan untuk memasuki Sungkyunkwan kerana percaya di atas kebolehan KYS.  KYS adalah seorang yang miskin (golongan Namin). Beliau merasa gembira ada seseorang yang excellent di dalam literature dan inginkan persaingan yang sihat di Sungkyunkwan.

Dialog diantara Raja dengan KYS dan LSJ semasa pengumuman keputusan peperiksaan menggambarkan aspirasi dan cita-cita anak muda untuk masa depan negara mereka dan Raja yang berjiwa besar dan berpandangan jauh.

Dialog diantara KYS dan ibunya juga menyentuh perasaan..”Saya memasuki Sungkyunkwan kerana ingin terus hidup menjadi manusia. Saya tidak mahu menjadi perempuan yang hanya berharga 100 nyang”.  Very good reasons, girl.

Beberapa message yang boleh dipelajari dari drama ini:

Perasaan empati kepada golongan miskin
Babak dimana kuih KYS dilempar ke lantai semasa Welcoming Ceremony.  Saya suka babak ini, banyak dialog yang tersirat lagi mendalam maknanya.
"Senior adalah benar. Ini bukan makanan, ini adalah apa yang diperlukan oleh Senior ketika diterima masuk ke universiti iaitu ‘the hardship of the citizens’.  Sungkyunkwan menjadi tempat belajar diatas usaha keras rakyat bawahan, jika Senior tidak bersetuju dengan kenyataan ini, kami pelajar baru tidak akan mengiktiraf Senior”

  •  Pada zaman Joseon, cuma golongan bawahan yang membayar cukai kepada kerajaan, golongan bangsawan dikecualikan.  Cukai ini digunakan untuk membiayai pelajar-pelajar di Sungkyunkwan

“The upper class is now disgraced already but the rules of being a man have not been disgraced”, dialog ketika LSJ memakan kuih yang telah dilempar ke lantai. True blue. Ular yang menyusur akar tidak akan hilang bisanya.

Lecture yang pertama
“A hero is not a vessel of limited capacity, a hero that is dedicated to pursuing the truth, cannot be closed mind and be blocked by biases.  The brain is originally lively and adaptable, used it to learn the truth because you’re no longer the prodigy from your local school and you’re no longer the nerds that stay in the house. You’re are the future leaders of the country, Sungkyunkwan scholars”

Satu motivasi yang berkesan untuk lepasan sekolah bagi menghadapi pembelajaran di university, no more spoon-feeding.

Tanggungjawab pelajar yang mendapat biasiswa melalui cukai-cukai yang dibayar oleh rakyat bawahan
Peluang untuk belajar di sini diberikan kepada kamu dengan darah dan kudrat rakyat bawahan, awak mesti belajar bersungguh-sungguh untuk membayar balik kepada mereka. Pertama: Untuk masa depan yang lebih baik kepada rakyat, kita mesti membina Joseon yang baru, ini adalah tanggungjawab kita sebagai Pegawai.  Jangan menghampakan mereka yang telah memberi kemudahan/makan kepada kita semua. Belajar bersungguh-sungguh.

Lecture yang pertama ini memang memberi inspirasi.

Kehidupan di university:
Nasihat Moon Jae Shin (MJS) kepada LSJ ketika melihat LSJ tidak mahu keluar outing bersama pelajar-pelajar freshie yang lain dan hanya mahu membaca buku sahaja:

“Kehidupan di university tidak hanya untuk lulus periksa sahaja. Jika inginkan pengetahuan, boleh upah tutor peribadi. Dengan otak yang geliga, membaca sahaja sudah menggembirakan awak.  Ini Sungkyunkwan, tempat pelajar-pelajar berkumpul. Jika ingin lulus Imperial Exam, awak perlukan points, jika ingin jadi official, awak perlukan kawan”

Tapi ada empat perkara yang sangat menarik hati dan minda:

1)    Ketika LSJ mengajar KYS beberapa exercise untuk persediaan belajar memanah

Menonton babak ini membuatkan saya rasa nak belajar memanah.  Teringat semasa pertama kali belajar memanah di PULAPOL satu ketika dulu. Memanah merupakan salah satu sukan yang dianjurkan oleh agama Islam. Nasihat MJS kepada KYS mengenai ‘the feeling of tightening’ sebelum melepaskan busar pemanah. Ya, the right moment.

 2)   Ketika Raja memberi hadiah kompas kepada LSJ

Raja telah quote satu Islamic saying iaitu “selagi mana jarum kompas bergerak, kompas itu tidak pernah salah” bermakna sentiasa mempunyai mindset yang betul ketika berhadapan perkara yang menyalahi undang-undang walaupun dengan keluarga dan diri sendiri.  First time, ada dialog macam ni dalam drama Korea..

3)  Ketika LSJ menjadi saksi kepada dua rakan sebilik yang dituduh melakukan ‘homoseks’

Penyaksian yang diberikan LSJ sangat berilmiah dan mengandungi nilai moral yang tinggi selaras dengan ajaran Islam.

4)  Kod rahsia Geum Deung Ji Sa - ‘where the learning is headed, where the nation begins”

Sangat simbolik - Sungkyunkwan tempat terpelajar cuma dipisahkan dengan sebuah pintu daripada masyarakat paling miskin di Banchon. Selama ini saya memandang pintu rumah tiada apa-apa perasaan, tetapi selepas menonton drama ini, saya melihat pintu dengan pandangan yang berbeza.  Apabila masuk kerumah dan menutup pintu, dunia kita serta-merta berubah dan berbeza.

Sebenarnya ada banyak lagi perkara yang boleh dipelajari daripada drama ini diantaranya mempraktikkan ilmu yang kita pelajari, keharmonian di antara parti politik, aspirasi anak muda untuk membuat perubahan di dalam masyarakat, jujur dalam berkawan dan keberanian menegakkan kebenaran walaupun terpaksa berdepan dengan bapa dan keluarga sendiri.

Abaikan bab-bab yang kurang penting, saya mengesyorkan drama ini untuk ditonton. Sarat dengan pelbagai message, menarik dan tidak menjemukan.

Sunday, November 4, 2012

The Unforgettable Penang

Sambungan entry trip ke Penang. Tiada itinerary khas, yang ada cuma Lebuh Armenian dan Bangkok Lane sahaja, yang lain semuanya on-the-spot decision, berpandukan tourist pamphlet. Dua tempat itu sudah dibuat research sebelum datang ke sini, by hook or by crook, memang kena pergi melawat.

Pengembaraan bermula dengan mencari Chowrasta Market. Nak cari kedai buku-buku lama tapi singgah di sini dulu, di Tamil Street, beli samosas, vadai and masalodeh. Kemudian lunch di satu kedai nasi kandar, TS Bismi. Nak cari Lineclear tapi disebabkan hujan, terpaksa lupakan.  Ambil telur ikan dan telur sotong, kena RM10.00. Makan sampai clear pinggan..
Kuih-muih & nasi kandar
Chowrasta Market berada diantara Tamil Street dan Chowrasta Street. Kedai buku-buku lama ada di tingkat satu, di tingkat bawah ada pasar basah dan pusat jualan jeruk buah-buahan.

Chowrasta Market
Beli satu buku Jeffrey Archer dengan harga RM15.00, half price.

Perjalanan diteruskan dengan menyusuri Lebuh Campbell untuk ke Lebuh Armenian. Ada Masjid Kapitan Keling dan Masjid Jamek Acheh Road.
Masjid Kapitan Keling dan Masjid Jamik Acheh Road

Selepas ke Lebuh Armenian, kami ke Khoo Kongsi untuk melihat-lihat senibinanya yang famous itu.  Terasa macam dalam filem cina zaman Dinasti Ming, Qing..bayaran masuk RM10.00.

Khoo Kongsi
Kemudian, berjalan ke Church Street untuk ke Pinang Peranakan Mansion. Bangunan ini telah beberapa kali dijadikan lokasi perfileman dari Hong Kong dan Singapore dan baru-baru ni jadi salah satu lokasi program Amazing Race di Malaysia.

Wah, such an elaborated building with patterned tiles, crafted verandah and decorative ceilings and walls. Rumah Baba dan Nyonya Penang.

Penang Peranakan Mansion
Penang Peranakan Mansion
Hari pertama berakhir di Fort Cornwallis dan Padang Kota Lama sambil mengambil angin laut Selat Melaka di Esplanade.

Hari kedua

Bangun awal dan terus ke KOMTAR untuk ambil bas ke Penang Hill aka Bukit Bendera. Ramai juga foreign tourists naik bas Rapid Penang untuk ke sini. Bas berhenti betul-betul di hadapan pintu masuk ke kaunter tiket..harga tiket untuk local RM8.00. Jom naik keretapi mendaki bukit ke paras 1800m aras laut.


Bukit Bendera
Tidak banyak aktiviti diatas, cuma bergambar atau sewa buggy RM30.00 satu kereta untuk melihat kawasan sekitar. Kumpulan rombongan memang ramai, semakin lama semakin sesak jadinya.

Tidak berlama-lama di atas, kemudian ambil bas untuk ke jeti, Pengkalan Raja Tun Uda. Melawat Church Street Pier sambil mengambil gambar Star Cruise yang berlaboh di Port Swettenham Pier.
Church Street Pier
Kemudian beratur untuk menaiki feri menyeberang ke Pengkalan Sultan Abdul Halim, Butterworth.  Dah lama tak naik feri, tak sangka pula, tambangnya free dari sini, cuma bayar RM1.20 dari Butterworth. Ramai juga students dari UiTM Marang yang sama-sama naik feri..sama-sama berkerumun bahagian depan sambil snap-snap gambar.
Penang skyline
Selepas melepaskan rindu naik feri, naik bas ke Pulau Tikus untuk ke Bangkok Lane untuk melihat deretan rumah berkembar yang famous di Penang. Restoration of old semi-detached houses.

Bangkok Lane
Disebelah Bangkok Lane ni ialah Burmah Lane, di sini terdapat tiga Buddhist temple dan ada the international standing Buddha..tapi tak singgah, lalu sahaja untuk ke Jalan Burmah.

Hari kedua diakhiri dengan melawat Gurney Plaza shopping mall dan dinner di Gurney Drive..makan the famous Air Itam laksa dan pasembor. 

Hari ketiga
Hari ketiga dan terakhir di Penang dimulai dengan breakfast roti canai di sebelah Lineclear dan tapau lauk Lineclear untuk dibawa pulang ke Kuala Lumpur. Penangan nasi kandar Lineclear..

Kemudian melawat semula Lebuh Pantai untuk mengambil gambar-gambar bangunan lama yang telah dibaikpulih dan digunapakai sebagai pejabat dan bank.
Lebuh Pantai, Penang
Salah satunya the Whiteaways Arcade..banyak information tentang bangunan ini ditampal di dinding untuk pengetahuan dan rujukan..
Whiteaways Arcade
Sekian, lawatan ke Penang..such unforgettable moments

Saturday, October 27, 2012

Walking Down The Lane

Assalamualaikum, Salam Eidul Adha 1433H pada semua.

Entry kali ni khas untuk satu lorong di Penang iaitu Lebuh Armenian. Menyusuri lorong ini selepas hujan memang mengujakan dan menggembirakan hati dan minda. Banyak tinggalan sejarah dan bangunan pre-war yang telah dibaikpulih terdapat di sini. Satu pemandangan yang menarik di Georgetown. A feast to the eyes and mind.
Lokasi tempat-tempat warisan UNESCO di Georgetown
Semenjak Georgetown diisytiharkan sebagai tapak warisan UNESCO dunia, terdapat banyak plaque berwarna biru seperti dibawah diletakkan di lorong-lorong di Georgetown.
Sejarah Lebuh Armenian
 Perjalanan dimulakan di sini, Syed Al-Atas Mansion yang telah dijadikan Muzium Islam Pulau Pinang.  Tetapi menurut maklumat, muzium ini sudah berpindah ke tempat lain.
Jejak warisan - maklumat mengenai Syed Al-Atas Mansion
Syed Al-Atas Mansion
 Disebelahnya, dialamat 120 Lebuh Armenian terletaknya Markaz Dr Sun Yat Sen di Penang.  Siapa Dr Sun Yat Sen ni? Ya, dulu masa belajar matapelajaran Sejarah, nama ni memang kena hafal. Dr Sun ialah orang yang bertanggungjawab mengetuai revolusi menggulingkan Dinasti Qing di China pada tahun 1911. Beliau digelar 'Father of Modern China'. Beliau datang ke Penang pada tahun 1905 - 1912, entahlah samada fakta ini ada dalam buku Sejarah ke tidak, dah lupa.

No. 120 Lebuh Armenian - Beautiful House, Great History

Beberapa lokasi bangunan2 yang berkaitan dengan Dr Sun Yat Sen
The late Dr Sun Yat Sen
  Menyusuri lagi Lebuh Armenian, terjumpa bangunan ini, Straits Heritage, yang telah dijadikan hotel.
The Straits Heritage
 Jalan-jalan lagi, terdapat kedai cenderamata ini, sangat cute, tapi barangannya mahal juga (ikut rate local), fridge magnet RM12 seketul, tapi lain dari yang lain dan berkualiti juga.

14 Living Story
Cute signages
Diakhir lorong, sebelum ke Lebuh Pantai, terdapat mural 3D yang famous ini.  Kami bernasib baik kerana tidak ramai tourists ketika sampai di sini.  Apalagi ambil gambar sesuka hati.
3D mural
 Bagi mereka yang datang berkunjung ke Penang, sangat mengesyorkan lorong ini untuk dilawati dengan berjalan kaki atau menyewa basikal. Lagipun, lorong ini berdekatan dengan beberapa tempat-tempat menarik yang lain seperti Khoo Kongsi, Pinang Peranakan Mansion, the Whiteaways Arcade, Masjid Kapitan Keling dan Lebuh Campbell.

- Walking down the memory lane, immerse yourself with the past -

Friday, September 21, 2012

Singgah di Sana

Don't judge the book by its cover...memang benar. Dari luar, bangunannya nampak sedikit usang, namun tatkala melangkah ke dalam, terpesona dengan dekorasi yang menarik, kombinasi Melayu dan Inggeris...nice, simple and sweet..itulah Hotel Singgahsana Petaling Jaya.

Sebenarnya bukan pertama kali kesini, pernah datang untuk majlis berbuka puasa (teringat arwah Ustaz Asri Kumpulan Rabbani) tetapi tidak sempat melihat-lihat kerana masa tidak mengizinkan.  Namun kali ini dalam keadaan santai, sempat melayan fikiran..maka terimalahh..


Bangunan hotel

Lounge

Restaurant - Laman Desa

Ballroom - Laman Putri
Flowers
Family Suite

Lounge area



For the sleeping beauty












      Lokasinya di tengah-tengah bandaraya Petaling Jaya berdekatan stesen LRT Taman Jaya..
check it out.

Sunday, September 9, 2012

Peringatan Untuk Diri

Assalamu'alaikum semua...kembali berblogging..Salam Eidul Fitri 1433H yang ke-22.

Malam semalam semasa di satu surau sebelum program Ramah Mesra Idul Fitri, terbaca satu artikel yang menarik tertampal di dinding surau,  untuk peringatan diri sendiri, mengambil berkat bulan Ramadhan yang telah berlalu..semoga istiqomah dalam beribadah..


Bismillah..

Pernah tak rasa, bila solat tu, kosong je hati. Baca quran sampai hilang suara dah, tapi tetap rasa empty. Layu je. Hati rasa jauh, diri rasa jauh. Jauh dari Allah. Cuba menyebut-nyebut nama Allah banyak kali, tapi entah kenapa rasa ‘tak sampai’. Cuba zikir-zikir, still, kosong. Sujud dah hilang nikmatnya. Saat kening bertemu sejadah, macam angin lalu je. Bacaan dalam solat, dah puas dihayati tapi entah magic apa tak tahu, tiba-tiba imam dah bagi salam, dah habis dah solatnya. Khusyuk dah tak ada.

jauh. kosong. kering. jauh!

Kemanisan itu hilang. Kemanisan dalam ibadah Itu, hilang. Satu masa dulu, pernah ada, nikmat sangat. Tapi sekarang dah hilang.

Kemudian kita pun cuba fikir, kenapa agak nya ya. sebab busy ke? Atau, sebab tak sihat? Atau, sebab tengah tak ada masalah, al maklumlah kita ni kan bila ada masalah saja baru akan terasa dekat dengan Allah. Atau, sebab apa ya. Bosan? Malas?

Sebenarnya jawapan dia mudah je. hilangnya kemanisan dalam beribadah tu tak lain tak bukan sebab ‘kemanisan’ maksiat mula menyibuk dalam ruang hati. sikit-sikit dia ambil tempat tempat.

analogi. bayangkan satu kertas warna merah. kertas A4 la senang. ok. then, tiba-tiba ada warna kuning tercalit sikit dekat atas dia. mestilah (ukuran) area yang warna merah dah kurang, sebabnya dah di-replace-kan dengan warna kuning, betul kan? lepastu bayangkan warna kuning tu semakin besar dan besaaar dan besaaaarrr, dia makan lah lagi dan lagi ruang warna merah tadi kan?

macam tu lah maksiat dan ibadah. bila kemanisan maksiat mula memakan ruang dalam hati kita, kemanisan ibadah akan kurang.
dia solat. rajin, tak pernah tinggal. rajin pula baca quran, solat sunat. kadang-kadang bangun qiam. tapi pada masa yang sama dia bermaksiat. dia syok layan movie itu, movie ini. yang duk tayang macam-macam adegan yang tak bagus untuk mata. dia juga bergelumang dengan zina. zina hati, zina mata, zina mulut – duk ingat lelaki itu, perempuan ini, tengok gambar-gambar lelaki itu, mesej dengan perempuan ini.

hati dia masih seronok, teruja, bila ditawarkan dengan benda-benda lagha. ha, itulah maknanya, ‘kemanisan’ maksiat tu dah mula menjalar-jalar dekat sudut hati dia. lama-lama, makin dan makin berkurang kemanisan ibadah. solat tak lagi khusyuk. baca quran tak lagi menyerap sampai ke hati. berdoa dah semakin ringkas dan pendek, tak ada lagi merayu-rayu lama-lama, merintih pada Allah.

syaitan ni pandai, dia tak terus suruh manusia ni tinggal ibadah. dia introduce dulu maksiat. bila maksiat dah dapat tempat dekat hati  manusia,  sikit-sikit manusia tu sendiri yang akan menghakis ibadah dari rutin hidup dia. akhir sekali, cukup pakej, MAKSIAT dan KUFUR.
(maksiat: melakukan perkara yang Allah larang, kufur: meninggalkan perkara yang Allah suruh)

solat sepatutnya mencegah kita manusia ni dari kemungkaran. selalu dengar kan? tapi pernah tak rasa pelik, kenapalah aku ni banyak je lagi buat dosa. padahal aku ni dari kecik solat tak pernah tinggal.

dah macam mana solat tu nak memelihara, nak mencegah dari melakukan kemungkaran, kalau ‘manis’ nya solat tu dah tak ada? khuyuk dah tak ada, sujud dah tak begitu sujud (maksud di sini, badan sujud, tapi hati tak betul-betul sujud/tunduk pada pengaturan Allah)
dan macam mana kemanisan ibadah tu nak rasa, kalau kemanisan maksiat tak hilang-hilang?
benda ni circuitous. nampak tak? berkisar atau berputar. maknanya,


habis, sampai ke sudah lah macam tu?

dahsyat kan, penangan maksiat.

hmm. kita perlukan kitaran baru. kitaran yang melawan balik apa yang berlaku. jangan biarkan kemanisan maksiat itu menghakis kemanisan ibadah dalam hidup kita. tak layak, langsung tak layak untuk maksiat berada di dalam hati kita. selayaknya cuma ingatan dan ibadah kepada Allah SWT saja.

yang sebetulnya, kemanisan ibadah itu menghakis kertarikan terhadap benda-benda maksiat. muslim yang tenggelam dalam asyiknya beribadah tak akan mahu pandang sebelah mata pun pada kemanisan palsu maksiat.

muslim itu yang kita perlu jadi.

source: www.ilmi-islam.com

Sunday, July 29, 2012

Bagaikan Bertemu Kekasih


“Selamat datang bulan yang akan membersihkan kami, bulan yang didalamnya semuanya baik, puasa siang harinya dan bangun malamnya, sedekah dalam bulan ini sama dengan membelanjai perjuangan jihad fisabilillah”
Begitulah kata-kata aluan Sayidina Umar Ibnu Khattab bila menyambut kedatangan fajar Ramadhan.  Gembira dan rindu serta terharunya hati orang-orang soleh menunggu kedatangan Ramadhan dengan penuh debar kerana mereka masih lagi berpeluang menghirup udara Ramadhan yang penuh berkat.
Sesungguhnya syurga telah diperhias setiap tahun ketika masuk bulan Ramadhan.  Pada malam pertama Ramadhan, datang angin dari bawah Arasy yang bernama ‘Al Mutsirah’ menggoyang-goyangkan daun-daun syurga dan menggerak-gerakkannya sehingga terdengar oleh bidadari dari jendela atas syurga dan berseru:
“Siapakah yang meminang kepada Allah untuk dikahwinkan dengan seorang dari kami?”
Kemudian bidadari itu bertanya kepada malaikat Ridhwan.
“Ya Ridhwan, malam apakah ini?”
Jawab Ridhwan, “Inilah malam pertama dari bulan Ramadhan”
Kemudian Allah berfirman: “Ya Ridhwan, bukalah pintu-pintu Syurga untuk orang-orang yang berpuasa dari umat Muhammad SAW”.
Dan Allah berfirman pula kepada malaikat Malik: “Ya Malik, tutuplah pintu-pintu Neraka Jahim untuk orang-orang yang berpuasa dari umat Muhammad SAW.”
Itulah diantara kelebihan bulan Ramadhan yang di dalamnya terdapat amalan puasa.  Puasa ibadah yang dituju khusus kepada Allah sebab ianya merupakan rahsia batin. Seseorang itu boleh meninggalkan makan minum dan tidak menurut hawa nafsunya bila tidak dilihat orang, tetapi melalui puasa seseorang itu sanggup meninggalkan makan, minum dan mengekang nafsu walaupun bersendirian.  Oleh sebab puasa merupakan amalan kebatinan yang menuntut keikhlasan melakukannya untuk mendapat ganjaran yang dijanjikan Allah sebagaimana firmanNya:
“Semua amal anak Adam dilipatgandakan dari sepuluh sampai tujuh ratus, kecuali puasa. Maka puasa itu adalah untuk-Ku dan Aku akan membalasnya, ia meninggalkan syahwat, makan dan minum keranaKu dan puasa itu sebagai perisai”
Bulan Ramadhan juga bulan yang dirindukan kerana setiap amalan yang dilakukan di dalam bulan ini akan dilipatgandakan pahalanya oleh Allah.  Amalan sunat yang dilakukan di dalam bulan ini akan diberi pahala menyamai pahala fardhu pada bulan yang lain dan setiap amalan fardhu yang dikerjakan didalam bulan yang mulia ini akan dilipatgandakan menyamai pahala 70 fardhu pada bulan yang lain.
Berpuasa mendatangkan kegembiraan, ketenangan dan kelapangan hati disamping mendapat pahala keampunan dari Allah SWT sebagaimana sabda Nabi SAW:
“Orang yang berpuasa itu mempunyai dua kegembiraan.  Kegembiraan pertama ketika masa berbuka puasanya dan kegembiraan yang kedua ialah ketika menemui Tuhannya.”

Sumber: Buletin Qariyah 1996, Masjid Darul Ehsan, Subang Jaya

Friday, July 13, 2012

Jom Bekam

Assalamu'alaikum, salam Jumaat..

Pernah berbekam? Rawatan alternatif ini menjadi pilihan saya sebagai salah satu cara menjaga kesihatan. Selalunya saya berbekam di Taman Melawati, di rumah kedai depan Medan Selera Taman Melawati, di sebelah Pusat Rawatan Kohilal.   

Tuanpunya pusat bekam ini ialah Tuan Haji Ibrahim Mokhsen (seperti gambar dibawah)Jika lalu di Jalan Negara Dua, mesti nampak gambar ini depan kedai.  Tuan Haji ini memang dah lama menjalankan rawatan bekam, kali pertama saya pergi ke sini ialah dalam tahun 1998.  Untuk wanita, isterinya yang dipanggil Ummu yang akan membuat bekam.
Sila ke sini untuk berbekam - orang lama, banyak pengalaman, banyak nasihat
Update
Pusat Bekam Haji Ibrahim Mohsen telah berpindah ke Blok D-G-7, Residensi Bistaria, Taman Ukay Bistari, Hulu Kelang, Ampang, Selangor (ikut jalan ke Ukay Perdana). Tel: 013 3758087 / 017 2980952 / 012 2105563

Kali ni bertukar angin pula, nak cuba bekam di sini, di AKUBEKAM. Lokasinya di Taman Tun Dr Ismail.



Ada sedikit perbezaan, jika di Taman Melawati, kulit ditoreh menggunakan 'razor blade' tapi disini menggunakan alat cucuk seperti pen yang selalu doktor guna untuk cucuk jari semasa test kencing manis.  

Jika di Melawati, kulit ditoreh sekali sahaja untuk tiga kali sedutan, tapi di sini, tiga kali sedutan, tiga kali kena cucuk (banyak pulak tu), memang pedih, tahan je lah.  Nak buat rawatan mana ada yang seronok-seronok, best-best, kanns..

Ubat untuk dimakan selepas bekam
Rawatan di sini mengikut jam, bergantung kepada penyakit and pesakitBoleh negotiate dengan tukang bekam. Bayarannya pula mengikut minit, satu minit RM2.33, kalau sejam..hmm..seperti resit dibawah *gulp - telan air liur dulu* dah terbiasa dekat Melawati, cuma bayar RM35 sahaja, tiba-tiba kena bayar ratusan ringgit..terkedu seketika..nak sihat, no pain no gain..health is wealth..*ayat-ayat penenang hati*

Bayarannya *gulp - telan air liur dulu*


Ubat-ubat itu bukanlah compulsory kena beli, dicadangkan beli mengikut penyakit bagi memudahkan proses pembekaman selanjutnya..semua ubat-ubat dari herba-herba terpilih, local dan overseas..ubat halau angin dalam badan, ubat melancarkan perjalanan darah (deep circulation) dan ubat bagi tenaga selepas bekam...

So, siapa-siapa yang nak try bekam, bolehlah try di kedua-dua tempat ini..disyorkan sebab sudah lama berada di pasaran..

Yayasan Ta'lim dan pusat reflexology
Disebelah AKUBEKAM ini, ada pusat reflexology dari China, yang ini belum try lagi. Mungkin nanti..InsyaAllah..Diatasnya ada kelas pengajian Darul Ta'lim. Setiap hari ada kelas pengajian percuma untuk orang-orang dewasa..

Animal Hotel
Satu baris dengan AKUBEKAM, ada ini the Puppy Cottage, gambar selingan sebab cute.  Tempat grooming dan juga hotel untuk haiwan-haiwan peliharaan. Mana-mana tuan-tuan haiwan ini nak bercuti lama, takde di rumah, disini tempat transit untuk haiwan-haiwan peliharaan mereka. Yelah, kalau tinggal dirumah, nanti mati kelaparan pulak haiwan-haiwan ni.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...