Friday, April 27, 2012

Kompleks perniagaan yang straight ni....................

membosankan juga..sebenarnya..

Cuti baru-baru ni, pergi check out Publika, di Solaris Dutamas.  Sebenarnya dah lama nak gi, nampak dari luar, macam gempak je..Lokasi, dekat Istana Negara yang baru.  Berdepan dengan Duta Tropika, di Taman Sri Hartamas..

Disebabkan kerja di bidang hartanah ni kena selalu update dengan pembinaan2 baru, tak kiralah bangunan pejabat, shopping complex, kawasan perumahan termasuklah highways, kubur, dllSemuanya akan affect nilai aka harga hartanah. Lagipun, banker selalu tanya, klien pun tanya, kena tahu dan ambik tahu..baru boleh story kat klien..

Publika ni sebenarnya cuma kedai-kedai dua tingkat, diatasnya ruang pejabat. Sama design dengan Solaris Mon't Kiara, kira adik-beradik, cuma lokasi sahaja berbeza. Design yang straight line, sebenarnya untuk maksimum visibility to the shoppers..retail psychology..supaya semua kedai-kedai berada dilokasi yang dapat dilihat oleh pengunjung..sama rata..tiada yang tersorok, tersembunyi..kena intai-intai, baru jumpa..




tapi ianya sebenarnya boring juga..rasa macam exercise untuk saie saja..jalan straight, patah balik, check hand-out..setiap division ada kod warna..yang biru seperti diatas, central division, merah untuk east point...jamu mata..ada musang king, ada raja kunyit..



lukisan di dinding

lembu emas mana lak sesat kat sini?
Jangan mengata ini retail complex..




Tapi design macam ni kiranya timeless..contohnya seperti ini..maintenance dan cleaning pun mudah..

Kompleks PKNS Shah Alam
  
Atau suka yang design circular..macam ini..

SACC Mall Shah Alam



Akhir kalam, apa-apalah, asalkan ada pitih..itu yang penting..design macamana pun..disposable income juga numero uno..

Friday, April 13, 2012

Biarlah Mereka Berkumpul di Istana baru.......

Kita pergi ke istana negara lama..pada hari pertabalan Yang di-Pertuan Agong ke-14,11 April yang lalu. Bersama-sama pelancong-pelancong asing, menyaksikan istana negara lama yang sunyi. Jika di negara luar, kita gembira bergambar di depan pintu pagar istana, seperti Buckingham Palace, Imperial Palace, di sini kita gembira melihat pelancong asing bergambar riang gembira di depan Istana Negara..


Pintu masuk utama ke istana negara lama



Berteduh di wakaf, di sebelah istana, jadilahh..


Kenangan di tahun 2003 di laman istana negara lama di Majlis Jamuan Teh
semasa Hari Keputeraan Yang Dipertuan Agong ke-12

Ingat nak ambil gambar candid, tiba-tiba ada pulak yang posing baik, janganlah ditanya siapa mereka ni, saya pun tak tahu..semua sedang menunggu YDA lalu di karpet merah itu..

Berita baik..

Ada pameran start minggu depan..jom beramai-ramai, masuk istana..

SEBELUM ke istana negara, kami singgah menjamu selera di gerai ikan bakar Jalan Bellamy, di belakang istana, famous ikan bakar ni di KL..

Jalan Istana, masih relevan lagikah?


Lunch like a king..cencaru & pari bakar shj


Surau depan gerai Seri Menanti


Selalu ditunggu dua kali setahun, menjelang hari raya, disini pejabatnya..

Daulat Tuanku..raja dan rakyat berpisah tiada..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...