Tuesday, May 29, 2012

Toilet Yang Ceria

Assalamu'alaikum..salam ceria..

Tengahari tadi saya pergi ke satu jabatan kerajaan atas urusan kerja. Dimana? biarlah rahsia..hehe..Bila melangkah ke lorong untuk ke toilet di tingkat tersebut, alangkah terkejutnya melihat banyak sungguh hiasan, dari lorong sampai ke dalam toilet..hajat hati terencat sebentar, asyik membelek-belek sambil snap-snap gambar *nasib baik takde orang lain*

Inilah kali pertama tengok tandas dihias begitu meriah sekali. Rupa-rupanya ada pertandingan toilet tercantik antara jabatan-jabatan..

Ada pelan lagi..sila teliti sebelum masuk
Yang mana satu pilihan hati, sila buat keputusan 
Bagus, ada doa sebelum masuk tandas di tepi pintu masuk.
Ada juga doa keluar tandas.
Zon Ceria, ceria melangkah ke toilet
Di sudut kiri sinki, rimbunan hijau

Disudut kanan sinki, mak aii..besarnya pasu bunga

Tapi yang paling bagus di dalam toiletnya, bermacam-macam innovasi.  Sambil-sambil tu sempat juga snappy-snappy.. 

Ada lampu keselamatan..jikalau tiba-tiba 'blackout'
Loceng keselamatan..jangan tertekan jika overacting meneran..
penyangkut yang artistik
 
Ada kertas membalut..
siap ada wallpaper border bunga-bunga utk feature wall
semuanya kaler pink..women power


Akhir sekali, anda suka toilet tadi?? sila rate..
Janganlah bersedih, dah dapat award 'Toilet Terbaik'

OK, dah dapat idea untuk toilet interior design?     

Wednesday, May 23, 2012

Langkawi : Agro-wisata

Assalamu'alaikum...selamat malam..
- semoga kita sentiasa memperbanyakkan zikir dan munajat 
kepada Allah SWT di bulan Rejab yang mulia ini -


Minggu lepas telah bermusafir ke Pulau Langkawi, permata Kedah..pulau sumpahan lagenda Mahsuri.  Kali ketiga menjejakkan kaki kesini, setelah kali pertama di tahun 90an, kedua di tahun 2002 dan kini di tahun 2012, terlalu banyak perubahan, too commercialise..10 awesome years.. 

Namun, ada sesuatu di sini yang sudah lama ingin saya lawati iaitu the Buffalo Park di Kampung Nyior Chabang. Jom kita berwisata alam dan haiwan..back to nature..mari tengok apa yang ada di sini..expect the unexpected..

Untuk sampai ke Buffalo Park, terpaksa melalui jalan-jalan kampung yang hanya boleh dilalui oleh kereta dan motorsikal sahaja, kalau buat rombongan Cik Kiah naik bas, memang tak lepas, jauh juga dari jalan besar..

Mula-mula akan jumpa Buffalo Park ni, ditepi jalan, cantik kawasannya, macam ranch kat oversea. Disini ada kandang kerbau dan kilang kecil membuat keju dan pelbagai produk dari susu kerbau.  Bayaran masuk RM3.00 untuk pelancong tempatan.  

Pintu masuk
Macam-macam aktiviti bersama kerbau
Kerbau pun ada salasilah

Kerbau untuk tunggangan
Selamba je adik ni, kami yang tak tahan bau ta*k kerbau, menyucuk-nyucuk hidung, terus lari keluar..tak tahan woo..

Yang ni sedap.. ais krim susu kerbau
Dadih susu kerbau ..RM2.00 sahaja
Ladang yang kedua terletak dibelakang Buffalo Park tadi. Friendly Farms yang dikerjakan oleh orang Itali yang berkahwin dengan wanita tempatan (sumber disini).  Masa kami datang, Michael dan isterinya tiada di Malaysia, balik kampung di Itali.


Friendly Farms..memang friendly

Ladang lembu dan kambing
keju mozarella

Proses memotong keju..free tasting

Pagi esok terus buat pizza guna Langkawi Cheese, not bad..international standard, locally made..belilah produk buatan Malaysia.

Wednesday, May 16, 2012

Kisah Lempeng Separuh

Assalamu'alaikum..bertemu kembali..

Q : Apa dibawah tudung saji transparent ni?
A : Lempeng kelapa yang tinggal separuh


Lempeng kelapa yang tinggal separuh ini membuat saya terharu, sedih, syahdu dan bermacam-macam  lagi perasaan yang tidak dapat digambarkan, tergenang air-mata saya melihatnya..bukan sebab ianya tinggal separuh, tetapi ada lebih BESAR disebaliknya - lambang kasih-sayang seorang ibu yang sentiasa mengingati anaknya ketika mengunyah makanan..

Mak saya memasak lempeng kelapa untuk sarapan pagi dan ketika saya keluar ke pejabat, lempeng tu belum siap dimasak lagi.

Balik dari pejabat dan sampai di rumah pukul 9.30 malam, saya terus makan nasi. Intai-intai juga dalam tudung saji ni, apa kebendanya ni? Pelik benor rupanya..

"Tu tempek nyor pagi tadi.  Tinggai kat kamu sikit. Masak gula merah"  

*tempek nyor=lempeng kelapa

Dushh..tersentap hati saya, tiba-tiba tergenang air-mata..alamak, mak aku simpan sarapan pagi tadi sebab aku tak sempat makan..adehh, terharu...sampai begitu sekali ingatannya, sedangkan aku pun dah lupa.. 

Walaupun dah sejuk dan keras, lempeng kelapa tu, saya makan juga sampai habis, walaupun dah makan nasi dua pinggan...kiranya itu supper saya untuk malam tu..

---------------------------------------------------

Seringkali kita melihat orang-orang perempuan memang handal-handal dalam membungkus lebihan makanan seusai majlis-majlis, mereka ini sentiasa ingat anak-anak dan keluarga di rumah..ada yang memanjangkan sedekah pada jiran-jiran..

Adakah kita sentiasa mengingati ibu-bapa ketika makan makanan-makanan yang enak-enak, lazat-lazat?

Saturday, May 12, 2012

Restart-revamp-rebrand..

Apa yang nak direstart? revamp? rebrand ni?  Blogs and blogging..baru nak memotivasikan diri untuk aktif semula...semoga dapat istiqomah..

Mula-mula sibuk nak berblog pada Julai 2008..berjanji sama Kerabat Keramat, nak buat blog. Memang bersemangat masa tu, blog is like a baby, setiap hari kena belai, tukar layout lah, tukar template le, insert tu, insert ni..godek sana, godek sini...berjam-jam cari template yang best-best di internet..install adverts..nuffnang le, google le...kongsi-kongsi ilmu macamana nak letak link, nak upload photo, video, animasi..satu proses pembelajaran untuk celik IT..

Kerabat Keramat laju (baca: banyak idea), entry dah banyak, saya belum pun mencapai angka 100...kura-kura dengan arnab...Dari belasan entry (2008) naik ke puluhan (2009), kemudian merudum ke belasan balik di tahun 2010, tahun 2011 paling kurang, less than 10...the rate of diminishing return..

Nawaitu untuk berblog ni sebenarnya untuk mencari tabung akhirat dengan menulis apa-apa sahaja tentang ilmu yang menjurus kearah itu, mengambil peringatan dari perkara kedua dari hadis Rasulullah SAW berikut:

Dari Abu Hurairah r.a. bahawa Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: "Apabila seorang manusia mati, putuslah (tulisan pahala) amalan (setakat itu) Kecuali tiga perkara (yang akan berlanjutan tulisan pahalanya) iaitu sedekah jariah atau ilmu yang memberi  faedah kepada orang lain atau anak yang soleh yang berdoa untuknya."

(Hadith Sahih - Riwayat Imam Ahmad)

Kedua: "Ilmu yang berguna atau bermanfaat kepada orang lain," yang tersebut dalam hadith ini ialah ilmu yang berhubung dengan agama Islam secara khusus dan juga yang berhubung dengan kemajuan di dunia secara umum, sama ada melalui syarahannya kepada murid-muridnya dan orang ramai, atau melalui kitab-kitab dan buku-buku karangannya.

Selagi ilmu yang diajarkannya atau kitab-kitab dan buku-buku karangannya masih wujud dan dinikmati faedahnya oleh umum maka ia akan mendapat pahalanya berterusan semasa ia hidup dan sesudah ia mati. (ehsan dari blog tazkirah)

Tapi nampaknya telah tersasar jauh, walaupun ada sikit-sikit menyelitkan entry-entry seperti ini - tapi sebenarnya lebih banyak menulis hal-hal keduniaan, maklumlah, ilmu sedikit didada tapi kalau nak, boleh berusaha, hendak seribu daya..

Walau apapun genre penulisan, sematkan etika dalam menulis and juga memberi komen:

1) Jangan menghina/mencaci/berkata-kata kesat
2) Jangan menyebarkan fitnah..selidik dahulu informasi yang diterima.
3) Jangan mendedahkan aib orang lain
4) Menghormati tuan rumah (blog) - jangan buat macam blog komuniti, blog sendiri  

Alam cyber ini adalah dunia tanpa sempadan.  Sesiapa pun boleh masuk, blogwalking dan berselindung di sebalik kuncikata 'anonymous'. Kata-kata tanpa suara ni kadang-kadang lebih merbahaya..kadang-kadang mengundang salah tanggapan orang lain, peringatan untuk diri sendiri. Yang baik dari Allah SWT, segala kelemahan dari diri saya sendiri.  Yang baik jadikan tauladan, yang buruk jadikan sempadan. Wallahua'lam.

- saya suka blogwalking -

Thursday, May 10, 2012

Teşekkür Ederim

Assalamu’alaikum..

kembali bersiaran, setelah internet di block oleh Maxis.. sebabnya tak confirmkan personal data, maklumlah baru sebulan subscribe Maxis broadband, bertukor dari P1.com…alasannya Customer Service dia call, saya tak jawab, takut saya yang subscribe tapi orang yang guna..penyayang juga Maxis, really touched with your concern..tapi menambahkan stress je..

Lupakan saja cerita duka, sekarang nak cerita tentang ilif dari Turkiye. TEŞEKKÜR EDERIM or terima kasih or thank you or syukran jazilan..xie xie..kepada Yong Halima Moh Kembara kerana bersusah-payah mencari ilif untuk saya..very very late order, dah ditutup, gatei tangan tulis-tulis nak jugak, mencoba nasib. Sepeket kacang hazelnut dipos bersama..segar dari ladang di Kampung Derebi..leziz..

ilif, hazelnut dan sekeping nota

Ilif (pengosok badan) dikait dari bulu kambing biri-biri ni, rasa sayang pulak nak guna, kombinasi kaler yang menarik, hijau dan cream..kalau hijau dan putih, lagi sayang nak guna, nak letak dalam frame je…haha..*matilah dicop 'fanatik'..


close-up, ehh, dah bertuko kaler...teknik pencahayaan yg betul
Kemas dan berseni..teringat pada hasil kaitan teman dulu, jauh panggang dari api..malu teman nak tunjuk..jangan tak percaya teman dulu pernah belajar mengait jarum satu (crochet)..yang jarum dua tu (knitting) tak reti teman, terkial-kial, otak kanan dan otak kiri bercelaru..

Jengg, jeng, jeng...my unfinished masterpiece..inilah yang pertama dan terakhir, gamaknya..

haha..diatas kembang, dibawah nampaknya menguncup..silap kiraan..




Janganlah ditanya bila tarikh kejadian benda ni, teman pun dah lupa..mungkin 10, 15 tahun yang lalu..nak sambung balik? Hmm..dah lupa, tak save teknik kaitan didalam hard disk memori...

Sekarang ni ramai dah tak guna kaitan bulu kambing ni buat alas meja, chair back..old skool, katanya..

Baa baa black sheep, have you any wool?
Yes, sir, yes, sir, three bags full..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...