Tuesday, June 26, 2012

Doa Untuk Ibu Bapa

Assalamu'alaikum, salam sejahtera kepada semua, friends and silent readers...

Entry kali ini diambil dari e-mail tahun 2005, untuk tatapan semua dan semoga bermanfaat.
......................................................................................

Ya Allah, 
Rendahkanlah suaraku bagi  mereka
Perindahlah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka

Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas didikan mereka padaku dan pahala yang
besar atas kasih sayang yang mereka limpahkan padaku, peliharalah mereka sebagaimana
mereka memeliharaku.

Ya  Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan atau kesusahan yang mereka deritakan kerana
aku, atau hilangnya  sesuatu hak mereka kerana perbuatanku, jadikanlah itu semua penyebab
rontotnya dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebajikan mereka dengan 
perkenan-Mu ya Allah, hanya Engkaulah berhak membalas kejahatan dengan kebaikan
berlipat-ganda.

Ya  Allah, 
Bila maghfirah-Mu telah mencapai  mereka sebelumku, izinkanlah mereka memberi syafa'at 
untukku. Tetapi jika  sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi syafa'at untuk mereka,
sehingga kami semua berkumpul bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman yang 
dinaungi kemulian-Mu, keampunan-Mu serta rahmat-Mu.

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki kurnia yang Maha Agung, serta  anugerah yang tidak
berakhir dan Engkaulah yang Maha Pengasih diantara semua pengasih.

Amin, Amin.. Ya Rabbul A'lamin..

Nota : 
Marilah kita kenangkan dosa kita kepada ibu bapa kita. Siapa tahu hidup kita dirundung 
nestapa kerana kedurhakaan kita. Kerana kita menghisap darahnya, tenaganya, airmatanya,
keringatnya.

Istighfarlah,Istighfarlah..
Barangsiapa yang matanya pernah sinis  melihat ibu bapanya. Atau kata-katanya sering 
mengguris hati mereka, atau yang  jarang memperdulikan dan mendoakan mereka.

Percayalah bahawa anak yang derhaka balasannya didahulukan didunia ini.

Friday, June 22, 2012

Ke Ranah Minang - Finale

Pukul 4.40 pagi, kedengaran azan subuh bersahut-sahutan di sekitar Bukit Tinggi. Memang terdapat banyak masjid dan musolla di sini. Tepat pukul 7.00 pagi, restoran dibuka untuk sarapan pagi. Food, OK dan nasi gorengnya sangat sedap. Begitu juga dengan soto nasinya. 

Nasi goreng yang lazat + keropok udang

Selesai bersarap, sementara menunggu pak supir, sempat lagi membeli-belah di pintu pagar hotel.  Ada peniaga-peniaga datang membawa telekung, baju, jubah dan macam-macam jualan. Lakulah lima pasang telekung, tak sempat nak simpan dalam bilik hotel, pak supir sudah datang, langsung terus bawa naik Kijang. 

Tempat wisata yang pertama ditujui ialah Istana Pagaruyung. Surprisingly, tiada bayaran masuk dikenakan, cuma sesiapa yang sukarela nak bagi donation, ada disediakan bekas di bawah kemah biru. *tersilap statement - ada juga yang free* malu terus tutup muka - pakai topeng..hehe..
Di pintu masuk
Istana Pagaruyung







Malangnya tidak dapat masuk ke istana ini kerana kerja-kerja baikpulih sedang dijalankan kerana beberapa bahagian telah terbakar dipanah petir.  Cuma snap-snap di luar bangunan sahaja, looking very majestic and scenic..

Dari jauh, seorang makcik berdiri di tengah-tengah panas pagi, menjual seberkas buah ciku dan keropok pijik berlado (keropok singkong - ubi kayu).  Auntie F membeli buah ciku 10,000 rupiah satu bekas, ada 15 biji. Murah, katanya berbanding dengan di KL.

Makcik menjual buah ciku dan keropok pijik (singkong berlada)





Diluar pintu pagar, ada makcik menjual buah ciku juga, kali ini boleh pilih, buah besar-besar dan tidak terlalu masak, 15,000 rupiah untuk 10 biji. Teman pun tergoda juga melihat buah2 ciku itu, beli juga beserta dengan keropok pijik berlado dan yang belum goreng.  Nak buat buahtangan, bawa balik Malaysia.  

Perjalanan diteruskan ke Danau Singkarak. Luasnya tasik ini, popular dengan ikan bilih.

Ini kedai-kedai menjual ikan-ikan salai, ikan kering dari Danau Singkarak

Danau Singkarak - luasnya
Tiada apa disini cuma menikmati angin sepoi-sepoi bahasa Minang ditepian tasik dan melihat beberapa anak muda mengail ikan di tasik. Perjalanan diteruskan ke Rumah Gadang - Pusat Dokumentasi dan Informasi Kebudayaan Minangkabau di Pasir Panjang. *masuk adalah percuma - donation sahaja*

Pak supir meninggalkan kami disini untuk pergi bersolat Jumaat. Puas juga meneroka Rumah Gadang, mendengar penjelasan mengenai Rumah Gadang dan adat-adat Minangkabau.  Banyak gambar-gambar dan buku-buku lama tapi sebab takde mood nak baca, masa yang selebihnya sementara menunggu pak supir datang, dihabiskan dengan bersembang. Perut pun dah berkeroncong, sabar jelah..

Rumah Gadang
Pak supir datang terus ke Rumah Makan Pak Datuk - makan nasi padang lagi.  Setiap resto nasi padang, mesti ada dijual keropok kulit sapi dan keropok singkong atau keropok udang.
Perjalanan diteruskan ke Pandai Sikek untuk melihat hasil tenunan songket. Tenunan secara tradisional.  15 hari baru siap satu kain. Tapi bukan hasil tenunan yang dibeli, yang dibeli ialah sagun bakar, yang ada dijual di showroom.  Sagun bakar ni, serius sedap..borong sampai tiga peket, baru 10,000 rupiah. Teringat kawan-kawan kat office..

Showroom hasil tenunan
Sementara menunggu ahli rombongan yang lain melihat-lihat telekung Japanese Cotton yang sangat gorgeous, kami bertiga ke kedai kecil tak jauh dari showroom.  Sebab masa on the way ke showroom, ternampak ada buah limau dan buah salak dalam bakul atas meja. Kedai kampung, rasa macam dalam drama sinetron pulak..

Auntie F terus beli beberapa biji buah salak dan buah limau, sebab tekak rasa semacam makan nasi padang. Teman beli air Pocari Sweat (mcm 100 plus juga) dan sister beli kuih putu beras pulut hitam..sangat sedap.  Aktiviti sampingan..

Perjalanan diteruskan ke Puncak Lawang, lebihkurang 1,200 meter dari paras laut.  Dari Puncak Lawang, boleh nampak view Danau Maninjau di bawah sana. Beberapa paragliders sedang testing parachutes. Kabus tebal (err..jerebu sebenarnya).

Paragliders sedang testing peralatan mereka
Danau Maninjau diselaputi jerebu
Ada seorang lelaki, ketua kumpulan/trainer paragliders ni datang membetulkan penanda angin semasa kami tengah lepak-lepak atas rumput, menunggu mereka terbangBersembang sekejap, rupa-rupanya dia pernah tinggal di Jalan Raja Alang, Kampung Baru. Tanya bila nak start terbang, sebentar lagi, sebentar lagi...sampai kesudah tak terbang-terbang juga, keciwa..menunggu punya le lama..

On the way back, singgah membeli kerepek di Pusat Ole-Ole..macam-macam kerepek ada, kerepek jengkol (jering), kerepek belinjo, kerepek ubi jaga ungu, pisang salai bersalut tepung..rambang mata.  Kerepek-kerepek ini adalah hasil industri kampung masing-masing..

Tamatlah wisata di Bukit Tinggi, cuma Keluk 44 yang tak pergi. Malamnya dinner di roadside cafe, Tenda Sanjaya, yang penting makanannya enak...
Tenda Sanjaya - roadside cafe yang sedap
Hari ke-3, free and easy - khas untuk shopping di Pasar Atas dan Pasar Bawah - tiba-tiba 'blackout' di Pasar Atas, tak berganjak juga - beberapa telekung, langsir, baju sulam, T-shirts, tudung, key-chains..selamat. Ada yang naik kereta kuda pusing keliling kota - bayarannya 50,000 rupiah..

Tengahari balik hotel - tidur kepenatan (rest), kemudian sambung malamnya pulak..mencari lagi fridge magnet, keychain, T-shirts. Seperti biasa di kawasan Jam Gadang, suasana begitu meriah di malam minggu tambahan pula cuti sekolah sudah bermula di Indonesia.

Jam Gadang dan kereta kuda
The 4-star hotel - The Hills
Keesokan harinya pukul 5.30 pagi, sudah check-out dan menuju ke airport untuk flight ke KL pukul 8.30 pagi waktu tempatan.

Tuesday, June 19, 2012

Ke Ranah Minang - Day 1

Assalamu'alaikum, bersuo kembali...

Empat hari den berwisata ke Ranah Minang, Bukit Tinggi, Sumatera Barat. Percutian kali ini telah lama dirancang, semenjak September 2011.  Perkara biasa bagi mereka yang merebut tiket-tiket murah Air Asia.

Lebih kurang 9 bulan menunggu, tepat pukul 7.50 pagi Khamis 14 June 2012, flight AK 1371 terbang meninggalkan bumi Malaya menuju ke Bandara Minangkabau di Padang, Indonesia. 45 minit di udara, udah sampai di tanah seberang. Jam di Padang baru pukul 7.45 pagi, kerana mereka lewat satu jam dari Malaysia.

Pak supir-cum-tourist guide kami, Pak Suhendra sudah sedia menunggu di airport dengan Kijangnya. Kami langsung ke Bukit Tinggi, jalanrayanya bukanlah highway, cuma selorong sahaja.  Kalau ada lori, terpaksalah berdikit-dikit, bumper to bumper..layan pemandangan yang menarik..Lembah Anai.

Singgah di Air Terjun Lembah Anai di tepi jalan, kena bayar 3,000 rupiah untuk pergi ke kawasan air terjun ini secara legal.  Ada juga yang parking illegally tepi jalan, panjat pagar tapi kena jerit dengan penjaga parking.  Ikut ajerlah..

Air terjun Lembah Anai
Sampai di Bukit Tinggi, nak check-in hotel, masih awal lagi.  Langsung keTaman Panorama, berdekatan bandar Bukit Tinggi. Kena bayar 3,000 rupiah juga. 

 
Rujukan para wisatan di Taman Panorama
Taman ni biasa sahaja tapi boleh tengok view Ngarai Sianok.  Ngarai Sianok ni ibarat Grand Canyon Sumatra, kesan dari gempa bumi. 

Ngarai Sianok -gambar ehsan Wikipedia












Kemudian ke Lobang Jepang dekat Taman Panorama juga. Nak masuk ke kubu Lobang Jepang ni, kena bayar 5,000 rupiah lagi.

Lobang Jepang

Pintu masuk
Menuju 40m ke bawah tanah
Guide sedang bercerita mengenai Lobang Jepang


































Kami masuk ke kubu pertahanan dibina oleh tentera Jepun pada masa Perang Dunia ke-2. Awal-awal lagi guide diatas ni beritahu bayaran untuk servis dia RM7.00 seorang. Minta dalam Ringgit Malaysia lagi. Takde yang free di Indonesia ni..

Selesai meneroka terowong bawah tanah sambil mendengar kisah dari mamat ni, perut dah berkeroncong. Apalagi, santap the authentic nasi padang di Padang.  Kami singgah di Rumah Makan Simpang RayaKemudian baru check-in di Gallery Hotel.

Gallery Hotel
Selepas berehat dan solat, kami dijemput oleh pak supir untuk aktiviti seterusnya - pre-shopping di Pasar Atas. Ingatkan nak tengok-tengok, survey-survey barang-barang dulu, hmm..ahli-ahli rombongan terus sambar telekung dan baju sulam di kedai isteri pak supir.  Damage done - more than 1juta rupiah..menjana ekonomi saudara muslim..

Pasar Atas
Pasar Wisata
Orang mudo menjual cincin



Aktiviti malam dimulai dengan singgah di spa - House of Beauty untuk sesi urut badan.  Kemudian menjamu selera di Al-Kafi roadside cafe - order mee goreng ayam dan jus alpukat. Terbaik..

Jam Gadang
Jam Gadang - sungguh meriah di waktu malam, ibarat pusat aktiviti di Bukit Tinggi - macam-macam jualan ada...

bersambung

Monday, June 11, 2012

Voile, voila!!

Assalamu'alaikum, salam ceria di malam Isnin..

Puan-puan, saudari-saudari, kakak-kakak, adik-adik..masih ingat lagi tudung bawal? Yang popular zaman dulu-dulu, bawal kelas pertama, kelas kedua. 

Dah takde koleksi tudung bawal dalam almari?? Dah bagi pada orang? Dah jual lelong? Seringgit satu? Macam adik saya jual tudung bawalnya seringgit satu..

Semenjak revolusi tudung awning yang easy-peasy lagi anggun (pakai sarung je di kepala), melanda Malaysia, tudung bawal semakin terpinggir. Leceh..nak kena gosok, susah nak pakai..

Tapi masih ada yang setia..tudung bawal eksklusif..takde sulam-sulam dah macam dulu..Tudung bawal jenama AidiJuma oleh Datin Norjuma..
































Pagi tadi, pertama kali ke KL Festival City, shopping complex di Danau Kota, Setapak untuk mencari tudung bawal AidiJuma sempena sambutan majalah Intrend ke-7.

Pergi pagi-pagi, lepas tu rambang mata masa nak parking kereta sebab banyak yang kosong, mesti nak parking dekat lif..



Kenapa dipanggil bawal ye?? Bawal kan nama ikan? Sebenarnya, menurut artikel dalam majalah Intrend bawah ni..jenis kain untuk tudung ni dipanggil 'voile'. bawal berasal dari loghat kelantan 'bok voile'..maknanye 'mintak Voile'..wallahua'lam..

Intrend  - June 2012
Booth AidiJuma jadi tumpuanModel tudung bawal AJ
Bawal AJ
Pilih-pilih
Tudung AJ yang sempat disambar

Yang ini pun terbeli juga di House of Leather - buy one free one





Tudung bawal ni breathable sebab tu saya setia memakainya. Nak solat pun senang, tak diganggu oleh awning. Cuma bila travel, susah sikit, nak kena iron, kena bawa brooches, cermin mesti ada..oleh itu, kena ada dua jenis tudung..voila!!

Friday, June 8, 2012

Mari Kita Minum Dulu..

Assalamu'alaikum..hari ini ialah hari mengemaskini e-mail. Hampir seribu e-mail, bacanya sekali sahaja.  Mana-mana e-mail yang baik sangat bagus di buat satu entry untuk pengetahuan umum. Semoga bermanfaat.

Nak bercerita tentang air, H2O. Merupakan salah satu tanda kebesaran Allah SWT, yang Maha Pencipta, anugerah untuk hamba2Nya.  

Air merupakan elemen penting untuk kulit, tisu dan organ badan. Setiap bahagian badan manusia bergantung kepada air.  Otak – 75%, Darah – 90%, Otot – 75%, Buah pinggang – 82%, Tulang – 22%.


Fungsi kelenjar dan organ akan merosot sekiranya bekalan air bersih tidak mencukupi di dalam badan.  Begitulah pentingnya fungsi air untuk badan manusia..SubhanAllah.

Sekiranya air didalam badan tidak mencukupi, sel-sel akan mengambil air daripada aliran darah yang akan menyebabkan jantung bekerja dengan lebih keras lagi.  Dimasa yang sama, buah pinggang tidak boleh menapis darah secara efektif.  Sekiranya hal ini berlaku, beban kerja buah pinggang akan diagih-agihkan kepada hati dan organ-organ lain, yang menyebabkan organ-organ ini pula mengalami stress.  Organ badan pun boleh stress sebab terlebih kerja, ya saudara-saudari..

Hal ini boleh menyebabkan timbulnya penyakit-penyakit minor seperti  sembelit, kulit kering/gatal, jerawat, hidung berdarah, jangkitan saluran kencing, batuk, bersin,  resdung dan sakit kepala.

Orang dewasa boleh kehilangan 2.5 liter air sehari melalui perpeluhan, pernafasan dan perkumuhan.   Tanda-tanda badan kehilangan 5% dari jumlah bekalan air ialah apabila kita merasa letih dan ketidakselesaan.

Berapa banyak air patut diminum setiap hari? Ia bergantung kepada berat badan kita.  Secara rawaknya ialah meminum satu ounce air untuk setiap dua pound berat badan kita. *matilah nak kira kaedah Imperial ni*

Jangan gundah-gulana, lebih kurang begini formulanya: 

(berat badan x 2.2)/2) x 29.57 ml = kadar minimum air yang perlu diminum setiap hari

Pakar nutrisi, para doktor sering menyarankan kita minum 8 gelas air putih sehari,  sudah betullah tu..sekiranya satu gelas = 300 ml, sehari 2.4 liter air..memang bagus untuk kesihatan.

Panduan berguna:

Minum dua gelas air selepas bangun tidur – untuk mengaktifkan organ-organ badan [Menurut riwayat, Rasulullah SAW minum air yang telah didinginkan semalaman, Wallahua’lam]

Minum satu gelas air 30 minit sebelum makan – menolong proses penghadaman

Minum satu gelas air sebelum mandi – boleh menurun tekanan darah

Minum satu gelas air sebelum tidur – untuk mengelakkan strok atau serangan jantung


Begitulah manfaat air kepada manusia.  Sesungguhnya Allah SWT tidak jadikan semua ini sia-sia. Kita juga berasal dari air yang hina..

Tuesday, June 5, 2012

Food Adventure

Salam semua...dah makan? 

Appara..pukul duabelas malam, dok tanya dah makan ke belum. Sebenarnya tadi baru menonton program Axian's Food Adventure di Asian Food Channel...tajuknya 'Midnight Show'.  

Jason Yeoh @ Axian pergi menjejaki gerai-gerai yang dibuka dari tengah malam hingga ke pagi.. tak sangka ramainya orang menjamu selera di waktu sebegini..empat tempat iaitu Nasi Kandar Beratur di Penang, latex mee di Bentong, asam pedas Munnar di Melaka dan steamed rice roll di Teluk Intan.

source: http://www.axian.my/
Program ni memang menarik walaupun dalam Bahasa Cina tapi ada subtitle English. Mula-mula terjumpa program ni di channel AEC, masa tu hos berada di pekan Bentong menjejaki asal-usul 'yong tow fu', terus hooked dengan program ini dan baru-baru ni dapat tahu ada di AFC.

Apa yang menarik, bukan sahaja makanannya tetapi cerita/asal-usul di sebalik makanan tersebut, peniaga pertama dan juga kisah-kisah nostalgia peniaga, pekan/bandar dan juga cara pembuatan makanan tersebut. 

Kebanyakan kedai/gerai makanan diusahakan oleh tiga hingga ke empat generasi dan hos akan menemuramah golongan2 tua bagi mendapatkan asal-usul makanan, ada yang berasal dari negara Cina, ada ada yang telah diubahsuai dari makanan barat oleh tukang masak bangsa Cina yang bekerja dengan bangsawan British pada zaman sebelum merdeka.

Ingatkan cuma memaparkan Chinese food sahaja tetapi bukan rupanya. Makanan kegemaran rakyat Malaysia seperti Nasi Kandar, Asam Pedas, Nasi Lemak pun ada disiarkan seperti dalam 'Midnight Show'.

Antara program yang pernah ditonton ialah Kek Durian & Kaya Puff di Kuala Kubu Baru, British Tea di the Olde Smoke House (Bukit Fraser), Ketchup Wanton Mee di Pontian, Biskut Ayam di Bidor, Yong Tow Fu dan Tofu di Bentong.

Tak kurang menarik ialah program 'Slow Life', shooting di Ubud, Bali. Tiga restoran..semuanya diusahakan oleh foreigner yang berkahwin dengan perempuan Bali. Sari Organik - restoran ditengah sawah (mat saleh), Cafe Angkasa (Japanese) dan Nuri Naughty (mat saleh). 

source:
http://www.sari-organik.com/about/sari-organik.html
Hos ada juga singgah di mini studio, interview pelukis Pandey, memang sedih tengok studio yang serba kekurangan, mendengar kisah hidupnya, tapi tertarik dengan cita-cita tinggi beliau.

Rancangan yang menarik walaupun kebanyakan makanan yang dipaparkan tidak boleh dimakan oleh Muslim tetapi format program memang the best with insightful knowledge, historical input and untold stories..

Sunday, June 3, 2012

Skyline..skyline

 Edisi moonlighting..sambil bekerja, buat juga kerja lain
Central Business District KL's skyline


Bintang Walk - a view from the top

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...