Monday, December 30, 2013

Terakhir 2013 : Motivasi Unggul Dari Surah Al-Zalzalah, Ayat 7-8

Assalamualaikum...

Menanti detik-detik terakhir tahun masihi 2013, senang sekali rasanya ingin berkongsi diantara blog-blog terawal yang saya baca, yang sangat disenangi penulisannya apatah lagi isi kandungan serta ilmunya, santapan jiwa & rohani, yang banyak memberi semangat, menyuntik rasa, memberi ilham kepada 'mindset' iaitu blog www.muhtarsuhaili.wordpress.com

Dengan tagline, Kecemerlangan Akhirat Melalui Prestasi Hidup Di Dunia, penulisan beliau merentasi pelbagai genre - tentang memperkasakan golongan mahasiswa dan pemuda, politik, motivasi, akademik, dll. Memang menarik dan menggembirakan minda. Diantara entry yang membangun jiwa ialah tadabbur Surah Al-Zalzalah ini. 

Berikut adalah intipati dari entri tersebut (copy & paste) sebagai renungan demi memperkuatkan azam disepanjang sisa-sisa kehidupan kita di alam fana' sebelum berangkat ke alam barzakh.


Alhamdulillah, Surah Al-Zalzalah yang terdiri daripada 8 ayat, yang juga merupakan Surah ke-99 di dalam Kitab Suci paling authentic di dunia ya’ni Al-Qur’an Al-Karim ini telah menjadi diskusi dan kupasan di dalam Usrah atau lebih suka saya namakan sebagai Diskusi Intelligentsia pada hari Rabu malam Khamis yang lepas. Ustaz Arisan Abdul Rahman telah membentangkan pengisian tafsir Surah Al-Zalzalah ini di dalam majlis ilmu tersebut berpandukan Tafsir Al-Munir yang dihasilkan oleh Shaykh Dr. Wahbah al-Zuhayli. 
        
      Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. 

       1. Apabila bumi digegarkan dengan gegaran yang sedahsyat-dahsyatnya,
2. Serta bumi itu mengeluarkan segala isinya,
3. Dan berkatalah manusia (dengan perasaan gerun); “Apa yang sudah terjadi kepada bumi?”
4. Pada hari itu bumipun menceritakan khabar beritanya:
5. Bahawa Tuhanmu telah memerintahnya (berlaku demikian).
6. Pada hari itu manusia akan keluar berselerak (dari kubur masing-masing) – untuk diperlihatkan kepada mereka (balasan) amal-amal mereka.
7. Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat dzarrah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)!
8. Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat dzarrah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)!
Marilah kita lupakan perkara yang kurang penting dan tidak membangunkan agama dan ayuh kita terus memperbanyakkan tasbih, tahmid, tahlil dan takbir. Marilah kita bersahabat dengan Al-Qur’an Al-Kariim. Baca dan fahamilah ia! Jadikan ia sebagai teman setia kita di dalam kehidupan ini. Yakin dan percayalah.. Sesungguhnya pada Kitab Suci Al-Qur’an ada segala-galanya yang kita perlukan untuk berjaya dunia dan Akhirat. Inilah wahyu Ilahi yang diajarkan oleh Nabi Muhammad SAW dan telah dipertahankannya dengan air mata dan darah! Sila baca lagi: Seandainya Al-Qur’an Mampu Berbicara.


Mukmin 

..Dan Gembirakanlah Orang-orang Yang Beriman!” 


Sebagai perkongsian di dalam entri ini, berikut saya kongsikan dengan tetamu ziarah yang budiman sekalian nukilan Prof. Dr. HAMKA dalam tafsirnya Tafsir Al-Azhar berkenaan ayat 7-8 Surah Al-Zalzalah yang diboldkan di atas. Tafsir Al-Azhar merupakan salah satu tafsir yang sering menjadi bacaan dan rujukan saya. Semoga ada manfaatnya mudah-mudahan.

Di dalam kedua-dua ayat ini disebut dzarrah, yang supaya lebih popular kita artikan saja dengan debu. Padahal dzarrah adalah lebih halus dari debu. Di zaman moden ini, setelah orang menyelidiki tenaga atom dan telah dapat memanfaatkannya, maka atom itu dipakai dalam bahasa seluruh dunia dengan memakai kalimat dzarrah. Ahli-ahli fizik Arabi menyebut dzarrah itu dengan al-Jauharul-fard, benda yang sangat halus yang tidak dapat dibahagi lagi. Lantaran itu boleh jugalah kita artikan: “Dan barangsiapa yang mengerjakan setimbang atom pun kebaikan, nescaya dia akan melihatnya.” Jadi bukti bahawa tidak ada satu pun yang tersembunyi di sisi Tuhan dari hal amalan manusia dan kegiatan hidupnya, supaya dibalas dan diganjari setiap sesuatu setimpal dengan perbuatannya.

Syaikh Muhammad Abduh dalam tafsirnya menegaskan ayat ini telah menyatakan bahawa segala amalan dan usaha, baiknya atau buruknya, besarnya dan kecilnya akan dinilai oleh Tuhan. Baik yang berbuatnya itu orang beriman ataupun orang kafir. Tegasnya lagi, amal kebaikan orang yang kafir dihargai Tuhan, meskipun dia dengan demikian tidak terlepas daripada hukuman kekafirannya.

Beliau kemukakan sebuah ayat di dalam Surah 21, al-Anbiya’ ayat 47; “Bahawa di hari kiamat itu alat-alat penimbang akan diletakkan dengan sangat adil, sehingga tidak ada satu pun yang akan teraniaya, walaupun sebesar biji daripada hama (telur hama), semuanya akan dipertimbangkan.”

Dengan demikian orang yang telah mengaku beriman kepada Allah dan Rasul pun begitu. Meskipun dia telah mengaku beriman, namun dosanya atau kesalahan dan kejahatannya pun akan dipertimbangkan dan diperlihatkan. Syukurlah dia tidak mempersekutukan yang lain dengan Allah, sehingga seksaan yang akan diterimanya tidaklah seremuk sehina orang yang kafir.

La ilaha illalLah, Muhammadur RasulullahLa ilaha illalLah, Muhammadur RasulullahLa ilaha illalLah, Muhammadur Rasulullah

Maka tersebutlah bahawa Hatim ath-Thaa-iy, dermawan Arab beragama Nasrani yang terkenal di zaman jahiliyyah akan diringankan azabnya di neraka kerana di kala hidupnya dia sangat dermawan. Dan Abu Lahab paman Rasulullah SAW yang sangat terkenal benci kepada anak saudaranya yang menjadi Nabi itu, pun akan ada satu segi yang akan meringankan azabnya. Ini kerana beliau sangat bersukacita ketika Rasulullah SAW lahir ke dunia, sampai disediakannya jariahnya bernama Tsaaibah yang akan menyusukan Nabi, sebelum disusukan oleh Halimatus-Sa’diyah.

Dan sudah tentu azab seksaan yang akan diterima Abu Thalib yang mengasuh Nabi SAW sampai beliau menjadi Rasul dan membelanya sampai akhir hayatnya tidaklah akan disamakan dengan azab seksaan yang akan diterima oleh Abu Jahal. Selanjutnya tidaklah akan sama azab terhadap ahlul-kitab yang terang mempercayai Nabi-nabi dengan azab terhadap orang-orang yang sama sekali tidak mempercayai adanya Allah. Dan keringanan yang akan diterima oleh Thomas Alva Edison tentu tersedia, kerana jasanya membuat penemuan alat-alat elektrik yang dapat dipergunakan juga untuk melakukan da’wah Islam.

Selain dari itu, ayat ini pun menjadi ubat yang jadi sitawar-sidingin bagi orang-orang yang beramal dengan ikhlas untuk agama, untuk bangsa dan perikemanusiaan, tetapi mereka dilupakan  orang, misalnya kerana pertentangan politik. Meskipun di dunia mereka dilupakan orang, namun kebajikan dan jasanya di kala hidupnya tetap tercatat di sisi Allah dan akan diperolehinya di hari Akhirat.
Tersebut di dalam sebuah Hadith yang diriwayatkan oleh Tirmidzi dari Ibnu Abbas, bahawa Rasulullah SAW pernah mengatakan bahawa Surah “Idza Zulzilati” adalah setimbang dengan separuh Al-Qur’an, dan “Qul Huwallaahu Ahad” setimbang dengan sepertiga Al-Qur’an, dan “Qul Yaa Ayyuhal Kaafiruuna” setimbang dengan seperempat Al-Qur’an.

Marilah kita camkan dalam fikiran dan perenungan kita mengapa Rasulullah SAW menilai ketiga-tiga surah ini demikian.

Firman Allah SWT di dalam Surah Muhammad, ayat 7:

“Wahai orang-orang yang beriman, sekiranya kamu membantu agama Allah.. Nescaya Allah akan membantu kamu dan meneguhkan kedudukan kamu.”

Buat akhirnya, sekali lagi saya memetik kata-kata Sasterawan Negara Shahnon Ahmad di dalam memoirnya yang baru saya baca sebagai renungan kita bersama: “Awan yang mendung terus bermendung tapi hujan tak juga menjadi. Adakah ini satu tragedi? Ataupun satu rahmat daripada Allah Azza Wajalla?”

Atas segalanya, teruskan perjuangan! Siiru ‘ala barakatillah.

Wallahu a’la wa a’lam.

bacaan penuh: 

Thursday, December 26, 2013

The Postcode: 55100 Kuala Lumpur

Jom jalan-jalan ke kawasan berposkod 55100 Kuala Lumpur..dimana??..the Golden Triangle..Bukit Bintang..tempat shopping paling glamer kat KL..


Kawasan Bukit Bintang ni is not my playground..dulu pada January 2011, dalam entry Hmm..Bukit Bintang datang sini atas urusan kerja..sekarang pun sama, urusan kerja juga..revisit, resurvey, revalue..

naik monorail lagi mudah
Jika nak ke kawasan ni adalah lebih mudah dengan KL monorail, lagipun sekarang tengah sesak dan berserabut dengan pembinaan MRT. Turun di stesen yang paling hangat iaitu Bukit Bintang station. Kenapa paling hangat? Sebab stesen nilah yang paling ramai penumpang, bersesak-sesak..local and tourists..Tambahan pula, stesen ni bersambung terus dengan Lot 10 Shopping Centre dan Sungai Wang Plaza dan within walking distance dengan lain-lain attractions di Bukit Bintang..Pavillion Mall, Starhill, Low Yat Plaza..

Destinasi utama saya ialah Lot 10 Shopping Centre. Ada apa dengan Lot 10? Lot 10 dan Starhill Gallery..dua-dua shopping centre dibawah YTL Group ni dah disenaraikan di Singapore Stock Exchange (SGX) under company Starhill Global REIT. REIT maksudnya Real Estate Investment Trust..atau dalam Bahasa Malaysianya..Unit Amanah Hartanah..nanti kita cerita mengenai REIT pula..

Selain Lot 10 dan Starhill, Pavillion Kuala Lumpur dan sebahagian Sungai Wang Plaza juga telah disenaraikan di Bursa Malaysia dibawah Pavillion REIT dan Capitamalls REIT...head to head competition..

Lot 10 Shopping Centre ni biasa je..ada Isetan, Zang Toi boutique, National Geographic dan yang terbaru - H & M outlet..dan specialty stores yang lain..nak cerita cuma yang di atas sekali dan yang di bawah sekali..kat rooftop, dah renovate dan dijadikan hutan..haha..'Forest in the City' begitulah taglinenya..jom tengok cammana hutannya..

deko lift lobby kat rooftop
suasana hijau

adalah suasana hutan sikit-sikit
Di rooftop, ada Celebrity Fitness gymnasium, Actor's Studio dan dua lagi outlets lain...OK, jom turun ke bawah sekali pula..ke Lower Ground..ada Hutong Lot 10..a foodcourt dan Isetan supermarket..

entrance ke Hutong dari Jalan Bukit Bintang
entrance dari Jalan Sultan Ismail
Hutong Lot 10
Ada satu je gerai yang menjual halal food iaitu di Sharifah Cafe..cafe ni letaknya di entrance dari Jalan Sultan Ismail. Boleh nampak masa turun tangga..
 


Nak try makan di sini, order rojak mamak dan teh panas..ada juga cendol pelbagai perisa..cendol nangka, cendol pisang..

macam sedap je
Rojak + teh panas = RM13.80..huhu..
Rojak mamak yang paling mahal pernah dimakan..RM10.30 sepinggan..Alhamdulillah, nasib baik sedap..kuah yg just nice, ada keropok kruk, kruk..cukuplah sekali..makan kat sini..

definitely..
Dah makan, jom ronda-ronda kat luar pula.  Keadaan memang sesak sebab tengah bina MRT..lupakan yang tu, let's survey..ukur jalan..

 

Tous les Jours cafe in the making
will be opened next year
Cafe Tous les Jours ni memang famous di Korea..menurut anak saudara saya..cafe ni kepunyaan ahli kumpulan SuJu..betul le kot..

Jalan lagi menyusuri Jalan Sultan Ismail, akan ternampak kedai-kedai arab macam ni..ada Nasi Hadramot, Sahara Tent, kedai runcit arab..


Ikut lorong tu, akan nampak pintu gerbang 'Ain Arabia'...mata arab? betul ke translation ni, atau tempat/benda arab..tapi tempat ni memang untuk tourists dari Middle Eastern yang ramai di kawasan Bukit Bintang ni..


Tapi macam 'hidup segan, mati tak mahu' je tempat ni, yang ada cuma taman kecik ni, arca-arca dan replika teko arab..haha..

replika teko arab
batu bersurat??
 Lokasi: Jalan Berangan, Bukit Bintang, KL


Hmm..Bukit Bintang..revisited.

Monday, December 23, 2013

Dilepas Tanpa Dibebaskan

Assalamualaikum.. 

Stress!!! dekat ofis lagi ni..jom layan puisi..puisi professional dari seorang lawyer..sourced dari www.muqreez.blogspot.com, tapi blog ni dah jadi private blog, cannot open maa..for invited readers only..to muqreez, minta halal ya, jangan saman saya....your poem is too irresistible..one in a million..

Dalam puisi ni banyak istilah undang-undang dalam bahasa Latin..tapi menarik sebab ia sebenarnya menceritakan proses undang-undang untuk membawa pesalah untuk dibicarakan didalam 'court'..dan juga suasana di dalam court..in fact, tajuk puisi ni pun sebenarnya satu bentuk hukuman yg selalu diputuskan oleh hakim...diaplikasikan dalam bentuk percintaan..untuk melepaskan si dia yang dicintai secara fizikal agak mudah tetapi mentally, untuk membebaskan sepenuhnya, agak payah juga..hmm..talking from experience?? not really..just imagination je..hehe..

Dilepas Tanpa Dibebaskan...
(Dedikasi khas untuk dia yang terlepas)

Berdiri aku di tengah ruang lakuna
Tiada locus standi untuk bicara
Bisa hanya berdiam suara
Untuk terus membela diri
Biar tak terbukti prima facie

Tiada waran yang disempurna
Sepina jua tak berpenerima
Sunyi riuh amicus curiae
Bagai di terra nullius ,aku sang persona nan grata

Bersandar hanya pada mens rea semata,
Dengan kejam telahku dihukum in absentia
Sedang cinta juga wajib dilaksana dan dilihat terlaksana..

Ku kini dimengertikan hakikat res judicata
Cinta agung tak bersatu lazimnya
Milikan eksklusif nan kekal itu, igauan cuma

Telah ku dilepaskan tanpa dibebaskan
Biar di penghujung hujahan pembelaan.....
 



tak faham?? sila google istilah undang-undang ni dan anda akan berkata ..wow..bestnya puisi ni...sangat kreatif penulisnya...percayalahh...sebab tu saya simpan puisi ni lamalah juga..bertahun-tahun..enjoy..

Friday, December 13, 2013

Kutu Datang Lagi

Assalamualaikum..selamat malam..


ku tunggu mu datang..

Secebis kertas, tertulis September. Apakah signifikannya?  Ya, bulan September 2014, InsyaAllah, saya akan dapat duit KUTU..hahaha!..tergelak besar...

Perancangan pertama untuk tahun 2014..MAIN KUTU..yang lain-lain belum rancang lagi..yang nilah yang pertama..hari Selasa lepas cabut undi..hehe..

Officemates di account department, aktif sungguh main kutu, setiap tahun buat agenda ni.  Kali ni main dengan skala besar..projek mega 2014 dengan 36 penama..berdurasi selama 12 bulan. Sebulan tiga nama dapat habuan..setiap nama kena contribute RM100/- sebulan, so dapatlah RM3,600/-, banyak juga..tapi saya cuma ambil satu nama saja..

Entahlah, rasa kelakar pun ada...dalam hidup, adalah sekali main kutu. Itupun tak lama, terus bayar sampai habis, sebab bosan ada hutang tertunggak. Dan selepas tu, saya jadi anti main kutu..kerana dua sebab:

1) setiap bulan keluar duit, tapi tak dapat interest/dividen. Kalau simpan kat Tabung Haji/ASB setiap bulan, akhir tahun, ada juga dividen & bonus, adalah peningkatan dalam angka-angka..

2) rasa bosan terikat dengan hutang sampai setahun..sebenarnya boleh je buat rileks..as the time goes by, masa setahun tu cepat je berlalu..tapi entah, rasa macam tak best je..sebab almost setiap hari tengok muka kawan-kawan yang kita berhutang..hehe..

Tapi tahun ni lain pulak, bila ditanya, begitu lancar memberi jawapan, 'OKlah'..a change of heart?? a sign of aging, kot..kata hati, saja suka-suka, join the fun and also the fund..the more, the merrier..nak kata azam baru, tak le kot..

Sistem kutu ni tak tahulah macamana asalnya, tapi dah lama ada, sejak saya kecik lagi (tak le kecik sgt, rasanya sekolah rendah kot), ada macam-macam jenis kutu..kutu tupperware (main kutu sebab nak beli barangan jenama tupperware, mahal tak mampu nak bayar sekaligus), kutu pinggan-mangkuk, kutu kain batik, dsb..dan selalunya orang perempuanlah yg rajin organise benda-benda macam ni..mencipta macam-macam jenis kutu..ya dok?

Bila dipikirin, apa bestnya main kutu ni ya..tingg!!...sebenarnya sistem kutu ni ialah satu manifestasi semangat gotong-royong yang telah lama diamalkan dan sinonim dengan masyarakat Melayu..

Yang lain-lain yang boleh difikirkan termasuklah..(mcm menjawab soalan SPM pulak..)

1) mengeratkan silaturahim & memupuk semangat setiakawan yang tinggi

2) membantu mereka yang memerlukan wang yang banyak dengan segera

3) 'trust building' - melahirkan rasa percaya pada sahabat-sahabat

4) menjadi insan yang amanah

5) Last but not least, ada 'something to talk about in the office'..kadang-kadang kat ofis, takde common issue nak bersembang, melainkan kalau nak buat annual dinner/company trip/event, jemputan kahwin ke, baru dapat anak ke, barulah ada sikit commotion, everybody is talking the same thing..masa nak organise peserta untuk skim kutu ni, mcm komplot mafia je..rahsia, tak nak boss tau..

Kelemahan sistem kutu yang boleh difikirkan ialah 'tiada bonus/dividen' - you get what you pay, berisiko tinggi - ketua tak amanah, duit hilang dan juga boleh mengakibatkan permusuhan, bermasam-muka, tak puas hati, dll. 

Dulu pernah duit kutu kena curi sebab office dimasuki pencuri. Dia curi duit kutu dalam laci. Habis kecoh satu office, sapa nak ganti..masa tu, peserta kutu semuanya tension..sampai chairman pun tahu tapi at last dapat juga ganti dengan duit insurance..

Sekian, doakan saya istiqomah main kutu ni sampai ke akhir tahun 2014..InsyaAllah..

Sunday, December 8, 2013

Jumpa di Seoul, cerita dari Tokyo

Assalamualaikum..salam ceria..hi si cantik & gorgeous out there..

Wanita dan kecantikan memang tak boleh dipisahkan, produk kecantikan melambak-lambak di pasaran, pelbagai brand tapi kalau yang berasaskan lendir siput babi, errkk..cam mana tu..ada bran nak try?

Masa di Namdaemun dulu terjumpa benda ni..kita panggil 'escargot' lah..lebih sedap didengarin..

sabun muka
facial mask
Colourful escargot..macam comel je..First time jumpa memang pelik jugalah..tapi dua bulan lepas tu, ada artikel dalam Harian Metro, 15//7/2013 dan juga dalam afp.com, menceritakan satu salon di Tokyo yang buat 'live snails treatment'. Siput hidup merayap-rayap diatas muka, errr..nak cantik punya pasal..

Tokyo: Ia sudah lama dianggap sebagai parasit di taman, tetapi nampaknya siput kini menjadi kawan berbanding musuh apabila menyentuh soal antipenuaan.

Penemuan terbaru rawatan muka yang membabitkan siput hidup untuk bergerak pada kulit muka menjadi kaedah baru paling mujarab dalam bidang kecantikan. Semuanya kerana lendir siput yang dikatakan dapat membantu menaikkan seri wajah.

macam ni gayanya (sumber)
Lendir yang mengandungi paduan protein, antioksida dan asid hyularonic yang berkuasa itu dikatakan dapat mengekalkan kelembapan kulit, mengurangkan radang kulit dan menyingkirkan sel kulit mati.

Dalam rawatan 60 minit ditawarkan di sebuah salun di Tokyo, wajah dibersihkan sebelum siput diletakkan pada pipi dan dahi sebelum dibiarkan merayap.

Rawatan muka dinamakan Celebrity Escargot Course itu berharga £161 (RM773), termasuk beberapa siri urutan muka, masker dan penggunaan mesin denyutan elektrik. - Agensi

Tengok saja dah seriau.  Ini lebih kurang macam bekam lintahlah jugakan. Tak pernah try bekam lintah ni..geli-geleman. Kat Malaysia, banyak siput-siput escargot ni..boleh je kalau nak try..ahakss..

Kat Poland, mereka menternak siput-siput escargot ni, siap ada ladang lagi, untuk dieksport ke negara-negara jiran, tujuan utamanya untuk dijadikan makanan..sedap apa siput ni, kata orang Malaysia yang pernah makan escargot di Maghribi..bukan di Melizia..waqi' yang berbeza..

Boleh baca disini..altalidi.wordpress.com/2008/06/06/buat-peminat-siput-babi-halazun-escargot/

Imam Malik dan fuqaha Malikiyyah berpendapat bahawa halazun barriy (Siput Babi) halal dimakan. (Al-Mudawwanah 1/542). Manakala sebahagian ulama berpendapat: Ia haram dimakan. ِAntaranya Ibn Hazm dalam Muhalla (7/405).

Allah Maha Pencipta..sekian, thanks for reading..

Wednesday, December 4, 2013

Nak beli tanah?

Tanah tapak Highland Towers untuk dijual secara tender. Tapi maklumat mengenai tanah ni takde, yang berminat boleh beli 'Information Memorandum' daripada AmBank berharga RM200.  Sesiapa yang nak beli, kena lantik sendiri consultants untuk evaluate keadaan tanah.

Menurut the Star, tawaran jualan ini termasuk 50 lot banglo seluas 60,224 meter persegi (15 ekar) berstatus pegangan bebas bersebelahan tapak Highland Towers.

source: the star online
Lokasinya
Lokasi HT ni memang di tepi bukit. Selepas tragedi robohnya Blok 1 HT ni, ada dua lagi kejadian tanah runtuh di kawasan ini.

11 December ni, genaplah 20 tahun tragedi Highland Towers ni. Masih ada dua blok lagi, itu yang dibuat shooting filem 'Highland Towers'.  Baru berkira-kira nak subscribe cerita ni kat Astro First this weekend..dengar khabar ada yang pening, muntah tengok cerita ni.....tengok trailernya pun dah sakit kepala..

Highland Towers the movie

OKlah, kita nantikan selepas 17 December ni, berapa harga tanah ni..tapi kalau pemaju beli, nak buat apa ek, perumahan? ada ke pembeli? kawasan berisiko tinggi, rasanya bina kem bina semangat pun OK juga..tepi sungai, tepi bukit, tepi hutan...

Sunday, December 1, 2013

Sweet n Simple but Elegant

Assalamualaikum..salam 1 Disember..

Dah masuk bulan Disember, sana-sini kenduri-kendara..hari Sabtu semalam, pergi kenduri di Dewan PKPS Shah Alam. First time gi kenduri di dewan ni. PKPS stands for Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor..untuk memajukan industri pertanian di negeri Selangor..cam tulah gamaknya..

Sampai awal, 11.30 pagi. Tetamu belum ramai lagi, so bolehlah snap2 gambar sikit. Teruja tengok dekorasi dewan, pelamin dan high table. Suka tengok tema yang dipilih..kombinasi warna, dekorasi pelamin, dewan, food presentation, penanggah,..attention to details..

Kenduri ni - tema warna putih. Putih warna polos tapi telah diolah menjadi sesuatu yang 'sweet' but elegant..fresh flowers - white, yellowish and green, I like..

pintu masuk dari lif
pintu masuk ke dewan - semua penanggah pakai badge
suasana dewan & pelamin - tak sarat dengan warna & other dekorasi
The foods (ada grilled lamb) & table decoration (fresh flowers, leaves & whitewashed stones)
The high table - tema putih juga

MC boleh, menyanyi pun boleh
Malaysian's favourite - ABC + ice-cream
Malaysian's favourite - pisang/keledek goreng & cucur udang


Tak menunggu sampai rombongan pengantin tiba, kami pun bergerak pulang. 

Diluar dewan..

flowers n more flowers

tempat lepak-lepak
black n white - for photography session

Cenderahati
  
 East meets West
Bekas anyaman mengkuang dan teh uncang - English Breakfast & Earl Grey Tea

- Sekian, Selamat Pengantin Baru untuk kedua mempelai -

Wednesday, November 27, 2013

Bersenggang Makan Singgang

Assalamualaikum...

Cerita makan lagi...yelah, setiap hari balik rumah kul 11.00 malam,,kenalah JJCM sekitar office, nak order delivery, mahal bebenor,, hari-hari order, kopak den..huhu..macam nilah selalu, bila nak akhir-akhir tahun..

Malam semalam, ke gerai makanan sihat..ikan singgang. Lokasinya, off Jalan Tuanku Abdul Rahman, ikut lorong Restoran Nasi Kandar Kudu..berkumpulnya gerai-gerai ikan singgang..adalah lebihkurang 10 gerai..banyak pilihan, semua jual gulai singgang..

background pembangunan - KL tower pun ada

Pilihan kami, gerai ni, Selera Ikan Singgang..belasah je, first time makan kat sini..


Ketam singgang pun ada..actually, macam-macam singgang ada dalam menu..


Order singgang ikan kembung dan nasi putih..sementara menunggu, appetiser, keropok goreng cicah cili..

keropok keras

suasana gerai
Seperti biasa, ada penjual yang datang berjualan, yang jual pen haritu pun ada juga. Yang ni jual pelbagai fragrances..


from France
Dan juga pengutip derma untuk mangsa taufan Haiyan di Filipina. Siap ada pengiring, menyanyi sambil petik gitar..



Makanan dah sampai, mari lihat bagaimana rupanya..

tu dia, ikan seekor je,kuah semangkuk bok
siap untuk dimakan, tak order sambal, menu sihatlah konon..

The verdict: Memang sedap, terasa lengkuas + cili padi nya..kuahnya banyak, kalau tak order air pun takpe.  

Ada set - singgang + budu + sambal belacan + ulam-ulaman..

Ni singgang style Kelantan, ada yang panggil pindang. Ada juga yang letak kunyit, jadi kuah warna kuning...harga semangkuk = RM8.00..kalau beli ikan kembung, boleh dapat sekilo..hehe..ketam singgang, tak tahulah pulak berapa harganya...

---------------------------------------------------------------------

Dinner for tonite, Ayamas delivery...tak larat nak jalan and save time too, nak balik awal sikit..boss cakap boleh claim..Alhamdulillah..

sejam baru sampai..rider dari Terengganu, katanya..tak jumpa bangunan...
BBQ chicken and black pepper..

 OKlah, dah makan, sambung buat kerja..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...