Tuesday, June 11, 2013

South Korea : Day 4 - Cheongwadae and the Parade

Dari Bukchon Hanok Village, kami nak ke Cheongwadae - the Office of the President.  Siapa President South Korea? Park Geun-hye, yes, seorang perempuan, the first female President of Republic Korea. Bapanya dulu Presiden juga, kiranya bapa borek, anak rintik..

Cheongwadae atau the Blue House ni letaknya di sebelah barat Bukchon Hanok Village dan ke utara Gyeongbukgung Palace. Boleh jalan kaki saja, kalau dari Bukchon Hanok Village kena mendaki bukit sampai ke bahagian atas ataupun kena buat satu pusingan Gyeongbukgung Palace, hii..tak kuasa den. Lastly, decided naik teksi, first time ni. Teksi di Seoul ni, naik je, meter reading KRW2,400, kemudian naik dengan kiraan KRW100. Tambang dari Bukchon Hanok Village ke Cheongwadae hanya KRW3,600. Boleh bayar cash atau guna T-money, ada card reader dalam teksi.


Cheongwadae - berlatar belakang Mount Bugaksan

Nampak sikit bumbung biru - lambang Cheongwadae

Main office - with blue roof tiles (source: wikipedia)
Ada tour untuk Cheongwadae tetapi kena register online. Boleh refer to this website.

Logo Cheongwadae

Cheongwadae Square

Sebab utama datang ke sini hari Sabtu ialah nak tengok perarakan (parade) di Cheongwadae Square. Dapat maklumat dari sini. Acara ni cuma ada hari Sabtu sahaja (kalau tak hujan), start pukul 10.30 pagi, perarakan lebih kurang 45 minit dan 15 minit lagi untuk sesi bergambar.


Tiga MC untuk tiga bahasa - siap peace lagi

Panglima-panglima zaman Dynasty Joseon

Pancaragam pengiring diraja zaman Dynasty Joseon
Dalam historical kdrama atau sageuk seperti Dong Yi dan the Moon Embracing the Sun, bila King nak pergi keluar daerah, royal entourage termasuk pancaragam ni. Ada yang tiup trompet, ada yang tiup siput besar.

Tentera-tentera zaman Dynasty Joseon dengan pedangnya

perarakan pasukan tentera darat, laut & udara South Korea

Maskot zaman Dynasty Joseon dan zaman sekarang

Pancaragam pengiring Raja di zaman Dynasty Joseon dan tarian singa

martial art zaman Dynasty Joseon

Martial art lagi..

Pertunjukan dari the Women Military Honor Guard

Pertunjukan dari tentera laut, udara & darat South Korea

Marching parade

One for the album

Fully guarded

Di sini juga ada muzium, Cheongwadae Sarangchae - free admission tapi malas nak masuk. Muzium-muzium ni takde dalam itinerary, cuma satu muzium saja yang kami pergi, yang kat airport.


the museum
Selepas habis photoshoot segala, kami pun berjalan kaki ke Gyeongbokgung station. Di sepanjang Cheongwadae-ro, terdapat beberapa guards, ada yang beruniform, ada berbaju kemeja dengan earphone, nampaknya kawasan ni heavily-guarded. And also beautifully landscaped with flowers.

the main road


Flowers by the roadside. Gyeongbokgung's wall is on the left

road mural di tepi pagar Gyeongbokgung Palace

Gyeongbokgung's Gwanghamun Gate

Watchtower's site pada zaman dahulukala


Bersambung ke destinasi seterusnya..

2 comments:

  1. Wah bestnya.. saya nak pergi korea bulan 11 ni.. kali ke 2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh..repeat Korea..autumn season..cantik n colourful..enjoy yourself..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...