Friday, June 14, 2013

South Korea : Day 5 - DeMilitarized Zone (DMZ)

Assalamualaikum...entry untuk hari ke-5. Untuk itinerary hari ni, kami booking tour separuh hari ke DeMilitarised Zone (DMZ) - to explore the excitement of silence (gitu taglinenya). Inform receptionist di GH, dia pun telefon tour agent ke DMZ. Tour agent datang ketuk pintu bilik pukul 7.45 pagi, untuk ke pusat pengumpulan, dalam group kami, semuanya ada 17 orang tourists, mostly dari US dan Singapore, termasuk kami berdua dari Malaysia. Fee untuk separuh hari ialah KRW46,000 seorang dan mesti bawa pasport. Tepat pukul 8.00 pagi, off we go.

DMZ ialah kawasan berkecuali dalam jarak 2km daripada sempadan di kedua-dua belah Korea Utara dan Korea Selatan. Ia merupakan kawasan yang paling 'heavily-guarded' di dunia. Ada dua kawasan yang boleh dilawati oleh pelancong iaitu di Paju dan Panmunjeom. Tour kami cuma di kawasan Paju.

DMZ area (source: wikipedia)
Nak melawat Panmunjeom sangat strict, kena apply sekurang-kurangnya tiga hari sebelum hari lawatan, kena bagi salinan pasport dan tourists dari beberapa negara termasuk Malaysia (ada dalam brochures) akan di check (tak tau nak check apa). Sebab di Panmunjeom ada Joint Security Area (JSA) dimana tentera Korea Selatan dan Korea Utara, boleh nampak satu sama lain, sempadannya dekat sangat. Di beritahu oleh tour guide, rakyat Korea Selatan/Utara tidak dibenarkan melawat JSA, takut melompat sempadan.

Keadaan di Joint Security Area (JSA) di Panmunjeom adalah seperti dalam gambar-gambar dan fakta dibawah, yang diambil dari wikipedia:



"ROK (South Korea) soldiers standing guard at the JSA between the blue buildings. View from the south. All three face the North. The two ROK soldiers on either side are deliberately obscuring half of their bodies. This is both to offer a smaller target to DPRK troops, and to allow them to signal discreetly to the South if required"



Askar Korea Utara yang sedang menjaga sempadan di bahagian Korea Utara. Batang konkrit yang melintang itu ialah garisan sempadan. Sebelah sana dah kawasan Korea Selatan. Dekat benor..really tense situation.
                        

Askar Korea Selatan menjaga pintu ke bahagian Korea Utara di dalam bangunan. Askar Korea Selatan mesti memakai sunglasses untuk mengelak bertentang mata dengan askar Korea Utara bagi menghindari sebarang provokasi.

Memang interesting JSA ni. Tour fee pun dua kali ganda mahalnya and high risk. Kami diberitahu di Korea Selatan tidak dibenarkan melayari blog, website atau nak google apa-apa maklumat mengenai Korea Utara, nanti dianggap 'spy' Korea Utara, cyber polis boleh detect..kena interrogate..

OKlah, berbalik kepada tour kami tadi.  Di sepanjang perjalanan, tour guide Mr Han bercerita mengenai Perang Korea, empat tunnel dan sejarah Korea.  Ada yang bertanya, "apa yang dipelajari semasa dua tahun latihan ketenteraan?' Jawap Mr Han, "selain dari tebang pokok dan potong kayu, yang lain adalah rahsia"..haha..

Kami tiba di Imjingak Park untuk tour guide membeli tiket. Di Imjingak inilah tercetusnya Perang Korea pada tahun 1950. Kawasannya luas dan bersusun tour buses di parking lot. Disini ada banyak monuments berkaitan Perang Korea.


hot spot
Observation deck utk mengintai Korea Utara
locomotive yang ditembak oleh tentera NoKo
railway to nowhere

wall of memories - wishes for unification and peace


peace bell
Sila baca
tak ingat monumen apa
Kemudian tour bus kami dan beberapa tour buses yang lain mula bergerak ke utara dan beratur di check-point sebelum melintasi Unification Bridge, saat yang mendebarkan, sangat teruja... Di sini tentera South Korea akan naik ke dalam bas untuk check pasport, tapi untuk tour kami, Mr Han bagi senarai tourists, tentera tu cuma bercakap-cakap dengan Mr Han, kemudian bagi pelepasan. 

Tiba-tiba tour bus di depan buat de-tour, bus kami pun sama di atas arahan tentera yang berkawal..masa ni dah suspens dan berdebar-debar..ingatkan suruh balik ke Seoul ke apa...rupanya nak check sekali lagi. Sementara menunggu giliran, Mr Han checked internet, ada news mengatakan North Korea melancarkan short missile di bahagian timur..Ya Allah..lagi le mendebarkan, dapat teruskan ke tidak..Alhamdulillah, bas kami dilepaskan melintasi the Unification Bridge..

Kami melalui jalan raya yang sunyi tiada kenderaan, cuma ada bas-bas pelancong dan trak askar. Terdapat Unification Village, tetapi foreigners tidak dibenarkan melawat. Tempat yang dituju ialah the Third Infiltration Tunnel, yang dibina oleh tentera Korea Utara dan dijumpai oleh Korea Selatan pada tahun 1978, info dari Korean defectors.

Tunnel in panjangnya 1.7 kilometre dengan kecuraman 75 meter, tetapi tourists hanya boleh masuk setakat 300 meter++ sahaja. Nak masuk, barang-barang kena simpan di loker, kena pakai topi contractor, lenggang kangkung je masuk. Masa turun memang seronok, laju je, bila nak balik, ya ampun, rasa nak putus nyawa..kena mendaki, dahlah air minum takde, rasa nak pitam..yang tour guide asyik cakap "almost there, come on..almost there"..sweating all over..Alhamdulillah, sampai jua, can see the light at the end of the tunnel..hehe..sebenarnya takde apa sangat tunnel ni, cuma nak tengok the 2nd tunnel melalui satu tingkap kecik je..

Selepas tu pergi tengok dokumentari mengenai Perang Korea, dah habis dan masa untuk photoshoot, snap2 je mana yang sempat..

 

tourist spots in Paju selain DMZ
hot spot again
Nak tunggu clear takde orang kat photo hotspot ni memang lambat le, masa pun sangat terhad, tour guide dah menunggu, terpaksa le ambik gambar b*nt*t orang..kemudian kami ke Dora Observatory di Dorasan (Mount Dora)..bukan Dora the explorer ye..

Kawasan ini yang paling dekat dengan sempadan Korea Utara, ada teropong boleh tengok kawasan di Korea Utara, boleh nampak Propaganda Village dan tiang bendera yang kedua tertinggi di dunia. Di sini tak boleh ambil gambar selepas line kuning. Semua orang teruja sangat nak tengok Korea Utara yang penuh rahsia..now no more, kalau nak take a glimpse of Korea Utara, boleh tengok di sini. Enter at your own risk..hehe..


Contoh pemandangan di sempadan Korea Utara

End of Separation, beginning of Unification
Kemudian semua tour buses bergerak ke Dorasan stesen iaitu stesen keretapi terakhir di sempadan Korea Selatan. Di sini penumpang takde, yang ramai tourists dan juga askar. Dibina dengan harapan jika ada kesatuan dua buah negara ni, bolehlah guna stesen ni.

the last station sebelum ke Korea Utara
entrance ke platform - tiada penumpang, tourists je ada
Di sini boleh beli tiket KRW500 untuk masuk ke dalam stesen dan melihat trek keretapi.

station with no passengers
jom, 205km saja ke Pyeongyang
lengang
guard penjaga railway
to Pyeongyang, ada bran?
salinan pasport dah dicop
tiket dah ada..apa lagi, jom naik keretapi..
Laluan keretapi ke Pyeongyang
senarai nama penderma utk pembinaan stesen Dorasan
Berakhirlah tour separuh hari di DMZ, interesting. Sesiapa yang berminat, boleh sambung pergi ke War Memorial & Museum untuk lebih memahami Perang Korea dan sejarah Semenanjung Korea terbahagi kepada dua negara. Di utara negara komunis, yang selatan pula negara demokrasi.

Sebelum pulang, kami dibawa ke Korean Ginseng Centre di Hongdae area, untuk re-vitalise, re-energise, kata tour guide tapi sebenarnya untuk menjual, biasalah. Ada penerangan mengenai ginseng and dapat free drinks in a tiny cup. Red Korean ginseng yang paling bagus, better than 'tongkat ali', kata promoter tu, tapi bukan untuk export. Harganya mahal bebenor, KRW200,000++, takde dalam budget. Akhirnya, semua ahli tour group, tak beli pun.

Last pit stop - Korean Ginseng centre

Hongdae area
Kami semua kemudiannya diturunkan di hadapan Exit 8 stesen City Hall untuk meneruskan perjalanan masing-masing.

2 comments:

  1. Wah nampaknya banyak alasan untuk mengulang ke Korea, DMZ salah satunya...

    Memang takde ke perkhidmatan train di stesyen Dorasan tu... atau hanya peninggalan sejarah...

    ReplyDelete
  2. Mie,

    cuma government saja yg menggunakan perkhidmatan train di sini utk ke Kaseong Industrial Area di Korea Utara, utk orang awam memang tiada..

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...