Friday, August 23, 2013

My Masterpiece: Photobook South Korea

Assalamualaikum...

Ingatkan dah wrap-up kisah travel ke South Korea, tapi bila terjebak dengan photobook ni, kenalah buka balik. Masa pergi hari tu, memang tak terfikir nak buat photobook, tapi bila tengok photobook orang lain, macam menarik juga nak abadikan kenangan dalam bentuk buku.  Bila Photobook Malaysia buat promotion, tiba-tiba terfikir..why not give a try, to test the creativity in me...macam digoda-goda, terus klik dan the rest is history..

Untuk photobook ni, mula-mula saya pilih 'debossed hardcover large landscape', dah bayar, dah dapat voucher..bila dah start buat, rasa macam tak best pula, sebab front covernya cuma kotak kecik saja..upgrade ke 'imagewrap hardcover large landscape'..baru puashati..

Bagi first timer macam saya, software Photobook ni sangat user-friendly..sangat mudah, just drag n drop..lama juga nak menghabiskan 40 mukasurat..adalah sebulan lebih, dari sebelum puasa, stop sekejap masa bulan Ramadan, sambung balik lepas raya...banyak nak kena fikir - konsep, wording, font, font size, colour, arrangement, backdrop..belum lagi nak pilih gambar, nak edit..susah juga nak menghasilkan satu buku..tapi saya suka..

The snapshots of the photobook..

front cover - Hanok traditional house
 Nak pilih front cover ni mengambil masa yang lama juga..kalau boleh nak bagi first impression about the uniqueness of Korea, last-last pilih rumah tradisi Korea di Bukchon Hanok Village..

first page mesti gambar airport

















Sekian..wassalam..

18 comments:

  1. wahhh...dah mcm magazine dah..boleh la refer magazine ni nt...untuk melancong ke korea...

    ReplyDelete
  2. penyisir rambut,
    buat kenangan di hari tua..tak tau berapa lama bertahan buku ni..

    ReplyDelete
  3. Tak masuk majalah komersil, masuk photobook pun jadilah kan nohas...

    Saya tak rajin nak buat semua tu...

    ReplyDelete
  4. KEMAS N CANTIK PHOTOBOOK NOHAS...TAHNIAH RAJIN MMG MNJADI..TAHU JUGA...AUNT NI XRETI

    ReplyDelete
  5. Mie,
    Saja nak puaskan hati sendiri, yg pertama & terakhir kot..

    zana,
    nak start memang payah, buat sikit-sikit, jenuh jg nak menghabiskan...

    paridah,
    Alhamdulillah, terima kasih..saya pun baru belajar. Software dia memang senang nak ikut..

    ReplyDelete
  6. Wah best lah .... teringin lah pulok den... huhuhu haru

    ReplyDelete
  7. notie,
    buat kenangan2..semua urusan online, sgt mudah..

    ReplyDelete
  8. memang best ada photobook ni.. just belum ada kesempatan nak buat :D

    ReplyDelete
  9. Time Traveller,
    Buat kenangan..tapi nak buat koleksi utk semua trip, taklah kot..

    ReplyDelete
  10. tu la pasal.. dengar mcm mahal jer.. so tengok la.. mungkin satu PhotoBook untuk 5 tahun.. kumpul semua sekali hehehe.. :D

    ReplyDelete
  11. walaupun ada discount/offer, tapi masih mahal jg, kumpul 5 trips dlm satu buku pun OK..

    ReplyDelete
  12. wahhhh..cantik photobook.. ^__^
    x terserempak pulak kite kt korea sane eaa..sy pegi dekat2 time gitu gak..hihii..

    ReplyDelete
  13. cendawanpink,
    Alhamdulillah, thanks..jenuh jg nak mnghabiskan 40 pages ni..yo lah, x terserempak pulak di Seoul..

    ReplyDelete
  14. cantiknya photobook ni..gambar yang diambil pun menarik..^^,

    ReplyDelete
  15. May Yahya,
    Alhamdulillah, terima kasih..byk kali jg edit photobook ni..baru puas hati..

    ReplyDelete
  16. Mahal tak ni? Hari tu saya buat 60pages rm150. First time jugak buat...sebulan jugak mengeditnya..sebab malas hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab dah upgrade from debossed to imagewrap, total RM185 (plus delivery cost)...kira mahal jugalah, kalau 60 pg RM150 kira OKlah tu...

      Ya lah, mula2 memang berkobar-kobar nak buat...kemudian rasa mcm malas pulak..hehe..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...