Thursday, November 21, 2013

Selfie..sedap juga..

Assalamualaikum..mari belajar perkataan baru..


Selfie...ialah 'the 2013 word of the year', piihan Oxford Dictionaries. Selfie, sedap sebutannya, bermakna "a photograph that one has taken of oneself, typically one taken with a smartphone or webcam and uploaded to a social media website".  Maknanya, gambar sendiri disnap sendiri oleh empunya diri mengguna handphone atau camera canggih..lebih kurang macam tulah maknanya...it is a noun..

Kalau ada baca blog entertaiment Korea Selatan, mereka menggunakan perkataan 'selca'..dari perkataan 'self-captured' kot..

the use of word 'selca'

Tak tahulah perkataan 'selca' ni diterima as English word or not..

--------------------------------------------------------

Bila terbaca Oxford Dictionaries, teringat zaman belajar dulu..Oxford and Cambridge dictonaries ni memang famous..tapi yang saya dapat 'Longman Dictionary of Contemporary English'...jadilah, sebab dapat percuma...kerajaan Malaysia bagi..hoho..masa masuk kursus Intensive English selama 6 bulan di KPP Shah Alam..satu lagi buku free ialah 'Manusia dan Islam' oleh Dato' Dr Haron Din (terbitan Dewan Bahasa & Pustaka)..ni kisah dulu-dulu..zaman awal 90'an..

dah berusia 20 tahun ++
dah lama berjasa

Sejak ada internet, dictionary ni dah tak pandang dah..semuanya cari dalam internet...tersusun saja diatas meja kerja..kesiankan, nasib sebuah buku dictionary atau dalam Bahasa Melayu, kamus ni..mungkinkah akan pupus? atau masuk muzium je?

                          The word 'impossible' is NOT in my dictionary.
                                             ~ Napoleon Bonaparte

32 comments:

  1. setuju sangat dengan nohas..time ana sekolah dulu dictionary ni mcm kitablah kena usung sana sini tapi kini semua dah ada dlm hp saja... masih simpan dic lama mcm nohas punya tu... ana singgah sini..

    ReplyDelete
  2. thanks for visting here...ya, betul tu, dulu dibelek, dikelek, sekrg terbiar mcm tu saja, semua online, mudah dan cepat..

    ReplyDelete
  3. I tot selca = Self Camera ... hahahha sesedap rase je kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun sebenarnya tak tahu word selca ni maknanya apa, pakai reka-reka je, maybe self-captured, mungkin juga self camera...hentam sajalah..

      Delete
  4. pada yg minat english tp xfaseh2 dictionary tetap diselak jg walau dh tua...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul tu, tapi cari dalam internet lagi mudah, banyak pilihan..

      Delete
  5. ya betul tu paridah...tpi skrg saya google ja kalau x paham sesuatu perkataan...nohas, hebat la masih simpan kamus...berjasa betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun google je..actually, word 'google' pun perkataan baru, sebenarya kata nama, dah jadi kata kerja..

      Memang berjasa kamus ni, nak simpan sebagai kenangan..sentimental value ni..

      Delete
  6. salm kak..lama x tnya khabar..selfie suami sy suka ambik gmbr scra selfie ni...huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..lama menyepi...skrg dah canggih kan...

      Delete
  7. bahasa pun makin maju mengikut zaman yang maju :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul tu..bila ada benda baru, ada perkataan baru..

      Delete
  8. nostalgia lama tu dok kelek dictionary. Lagi satu kamus dewan yg tebal bagak... huhuhu teringat lagi pada seorang cikgu yang mengajar BM bila time dia masuk dah standby setiap seorang kamus dewan tersebut. huhuhu Al fatihah buat cikgu nasir. Sekarang banyak sangat istilah yang kadang tak faham ianya mengenai apa. Selfie emm sedap juga ayat tu macam nama pompuan jo hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. belajar bahasa mesti ada dictionary kan...selfie..memang sedap menyebutnya, lembut je bunyi...ya, sekarang ni mcm2 istilah...tambahan pula istilah muda-mudi, lagilah pening...rosak bahasa..

      Delete
  9. Nohas! saya style lama... guna dictionary tu... lebih2 lagi kat rumah bersusun dictionary tu di rak buku-buku. Semua tu anak-anak punya dan guna masa mereka sekolah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya cuma ada satu saja.dictionary..the one and only..simpan kat office, tapi tak buka pun, lebih mudah guna internet, esp. time kerja, memang cepat..

      Delete
  10. Sekarang tak main dah dictionary... wiki jer.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, guna internet lagi mudah & cepat..

      Delete
  11. dicnary saya pun tersusun elok dalam lemari...sekarang semuanye dihujung jarikan...
    selfie tu ok lagi....selca macam klakar jugak bunyinyer tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul tu, sekarng lebih mudah guna internet...saya prefer selca drpd selfie..selfie ni lembut sgt ayatnya..

      Delete
  12. Betul2..dulu mmg sentiasa bawak kamus kemana je..skrg duk ketip tab note je plak..huhu..sya selfie sesorg sbb klu amik gmnar sendri x segan sgt..hehe.bleh senyum dan buat muka sesuka ati..ngee

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekrg dh bawa note, ipad, tab, kemana2, lebih mudah...

      Delete
  13. kunjungan perdana sobat,,,salam blogger

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam utk anda jg...terima kasih diatas kunjung saudara..

      Delete
  14. kamus ni penting juga... saya spi la ni pun rujuk kamus... kekadang cuma nak pastikan ejaan yg betul

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalu rujuk kamus online..buku kamus ni dah jarang buka..

      Delete
  15. As Salam. Betul tu Nohas..saya pun kini jarang sekali dah buka kamus. Teringat masa muda dulu-dulu tak lekang dengan kamus bukan tu je saya juga suka hafal perkataan2 dlmnya.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...sekrg ni dah mudah, selalu check kat internet..saya dulu suka buka kamus sebelum tidur..baca sikit, terus terlelap..hehe..

      Delete
  16. Oh.. new word for kakak ni. Sweet aje bunyinya:)
    Dictionary itu pun kakak ada tau - kakak masih simpan. Tapi anak kakak dah tak nak guna lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sweet dan lembut sebutannya...sekrg lebih mudah guna internet, saya pun dah lama tak buka kamus ni..

      Delete
  17. hari tu sy ada terbaca pasal do & don't about selfie ni. tapi tak ingat dah link dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh..ada do n don't, ada pro and contra ambik gmbar selfie ni..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...