Wednesday, December 4, 2013

Nak beli tanah?

Tanah tapak Highland Towers untuk dijual secara tender. Tapi maklumat mengenai tanah ni takde, yang berminat boleh beli 'Information Memorandum' daripada AmBank berharga RM200.  Sesiapa yang nak beli, kena lantik sendiri consultants untuk evaluate keadaan tanah.

Menurut the Star, tawaran jualan ini termasuk 50 lot banglo seluas 60,224 meter persegi (15 ekar) berstatus pegangan bebas bersebelahan tapak Highland Towers.

source: the star online
Lokasinya
Lokasi HT ni memang di tepi bukit. Selepas tragedi robohnya Blok 1 HT ni, ada dua lagi kejadian tanah runtuh di kawasan ini.

11 December ni, genaplah 20 tahun tragedi Highland Towers ni. Masih ada dua blok lagi, itu yang dibuat shooting filem 'Highland Towers'.  Baru berkira-kira nak subscribe cerita ni kat Astro First this weekend..dengar khabar ada yang pening, muntah tengok cerita ni.....tengok trailernya pun dah sakit kepala..

Highland Towers the movie

OKlah, kita nantikan selepas 17 December ni, berapa harga tanah ni..tapi kalau pemaju beli, nak buat apa ek, perumahan? ada ke pembeli? kawasan berisiko tinggi, rasanya bina kem bina semangat pun OK juga..tepi sungai, tepi bukit, tepi hutan...

18 comments:

  1. kalau nk buat rumah tinggi mungkin tak sesuai kat situ sebab ada orang cakap air masih mengalir kat kawasan tu. kalau nak buat banglo pun tak tahu lah selamat ke tak juganya.

    lagi satu orang cakap kawasan tu tak berhantu ramai mat dadah je. wallahualam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dgr khabar..dulu ada anak sungai kat tapak tu, tapi dah dialirkan ke tmpat lain..kalau ubah ciptaan Allah, mcm ni lah akibatnya..

      Delete
  2. Kak sarah tgk cerita ni dkt astro first...x best sgt...mcm buat dokumentri ja..masa iklan tu mcm best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk iklan, mereka ambik part yg best je..

      Delete
  3. tabik lah pada orang yang berani beli dan mampu beli tanah kat situ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, benar..berani mengambil risiko...high risks, high return - no longer applies..

      Delete
  4. Dah dikatakan geologi dan structure tanah tak kuat siapalah yg berani nak beli. Kalau utk tanam pokok/dusun bolehlah tapi kalau rumah baik fikir banyak kali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..kena buat benda lain..tanam pokok buah2an pun OK..

      Delete
  5. Ermmm.. kalau murah boleh jer la kot.. even sekrang scary but bila dah ramai buat rumah pastu HT pun di runtuh kan.. masa tu mesti ok..ala kalau tak buat rumah pun .. buat kebun jer la :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak buat rumah, risiko tinggi..keadaan tanah yg tak selamat...

      Delete
    2. oh buat kebuh buah2han and homestay je la kalau mcm tu huhuhuuu :p

      Delete
  6. kalau banyak duit mmg patut beli tanah disimpan sbg harta kekal kemudian hari...

    ReplyDelete
  7. Xsanggup nk ambik risiko.. huhu.. bhy..

    ReplyDelete
  8. Ermm.. ada ke yg nak beli hartanah kat situ gaknya ek?? selain dari berhantu... struktur tanah kat situ tak kukuh...

    Rasanya kalau nak buat kem utk orang awam pun tak sesuai... takkan k idah benarkan anak2 k idah pegi kat situ.. kita semua dah sedia maklumkan tempat tu bahaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pemaju ni kdg2 pelik sikit pemikiran mereka...tak kisah beli, buat landbanks..

      betul tu, kalau dah tak selamat, lebih baik gi tempat lain..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...