Friday, May 31, 2013

South Korea : Day 2 Sungnyemun-Namdaemun-Gyeongbokgung Palace

Hari kedua di South Korea, pukul 4.00 pagi dah bangun. Waktu Suboh pada musim bunga di sini pukul 3.30 pagi..kalau kat Malaysia, baru pukul 2.30 pagi...ayoyo, awalnya..tapi tak terasa sebab excited nak start the adventure..sebelum keluar,buat sandwich sardin untuk lunch (sebab dah plan malam baru balik GH). Untuk breakfast - habiskan nasi impit, makan dengan ayam masak merah 'Adabi', sambal bilis kering dan timun..heavyweight (utk stamina..hehe)..

Sandwich sardin & bekalan makanan dari M'sia
Breakfast - timun dibawa dari M'sia
Pukul 6.30 pagi dah keluar, hari sudah terang-benderang. Destinasi pertama - Namdaemun Market.  Market ni dibuka dari 7 pagi hingga 7 malam dari hari Isnin hingga Sabtu. Hari Ahad di buka dari pukul 4.00 petang hingga 10 malam.


the market place
Laluan yang diambil: dari Euljiro 3(sam)-ga, naik Line 3 - turun di Chungmuro, then ambik Line 4, turun di Hoehyeon, Exit 5.  Bila keluar ikut Exit 5, terus sampai di Gate 6, di kawasan macam di bawah ni.
Namdaemun Market - penuh bendera
Semasa kami sampai di sini, ramai peniaga baru nak buka kedai. Banyak bendera pelbagai negara digantung di dalam kawasan ini, tertanya-tanya juga ada event apa. Rupa-rupanya bendera negara-negara yang menolong Korea Selatan semasa dan selepas Korean War 1950 - 1953.
Namdaemun Market ni ada banyak entrance dan setiap entrance ditanda dengan nombor gate. Cari juga pintu gerbang yang ada tulis nombor gate, dah takde, dah diganti dengan macam di bawah ni.
Gate 4
Kami pun bersiar-siar dalam market, melihat suasana pagi dan mengikut langkah kaki dari Gate 6, turun ke bawah ke Gate 2, ikut jalan luar, lalu tepi Shinsegae Building, pusing hingga Gate 4. Jumpa kedai kebab, nampak notis 'We are no open today'..jalan lagi di sepanjang jalan besar, beli tomato ceri di tepi jalan, morning walk hingga ke Yeonsei Foundation Building, nampak Seoul Station & Lotte, kiranya buat satu pusingan Namdaemun Market..nak cari Gate bawah ni..
Sungnyemun Gate
Historical facts - sila baca
Masa sampai di sini, baru pukul 8.10 pagi, entry time pukul 9.00 pagi. Lama lagi nak tunggu, tapi dah sampai, kenalah masuk dan tengok Gate ni, Korea's Treasure No. 1, baru sahaja dibuka pada May 2, 2013.  Duduklah di tebing batu, ada 7-E, beli susu pisang (*ya enak juga*) sambil layan scenery, tengok pekerja pejabat lalu lalang, cuci mata tengok handbags.
ke pejabat
Tak ramai tourist masa ni. Masuk free. Dah masuk, la sekeping ni saja, masuk pintu gate, keluar ke belakang, dah habis..nak posing lebih-lebih pun segan, depan traffic light..haha..
Close-up - bahagian depan, ada pintu
Bahagian belakang
view dari gate bahagian belakang
Bagi mereka yang selalu menonton Korean historical drama (sageuk), gate macam ni memang selalu ada, time polis nak tangkap penjahat (kononnya), mereka akan tunggu kat Gate, periksa orang yang nak keluar masuk kota, bila ada wabak penyakit di luar kota, Gate akan ditutup, tak bagi merebak ke kota, macam tulah lebih kurang..

Kemudian kami decide nak pergi balik ke Namdaemun Market, dengan harapan banyak kedai dah dibuka. Kali ni tak perasan masuk gate nombor berapa, tiba-tiba ada seorang lelaki tegur 'Apa khabar? Malaysia? Mari, mari, halal, halal' terkejut juga sapa yang cakap Melayu ni, rupa-rupanya pekedai jual kuih tradisi Korea ni - kuih Ta-Rae.
 
ni kedainya
Cara-cara membuat kuih Ta-Rae






Kuih Ta-Rae - inti kacang
Kuih Ta-Rae ni dibuat dari madu, dari seketul kecil, kemudian jadi helaian-helaian halus, beribu-ribu helai (dia cakap magic show), membalut kacang, mula-mula rangup, kemudian liat, rasa manis sikit. Macam kacang tumbuk. Beli lah dua kotak, KRW10,000.  Jalan lagi, beli key chains dan fridge magnet.

Kemudian, meneruskan perjalanan ke Gyeongbokgung Palace. Jalan kaki ke City Hall station, ingatkan dekat, rupanya jauh juga.

Laluan yang diambil: City Hall station, Line 1 ke Jongno 3(sam)-ga, ambil Line 3 ke Gyeongbokgung station, Exit 5. 

Exit ni memang terus ke Gyeongbokgung Palace. Entrance fee: KRW3,000. Masa ni memang ramai sangat tourists dan rombongan budak-budak sekolah. Dengan suasana bingit dan bising, nak snap gambar pun penuh dengan manusia.

Gyeongbokgung Palace
different angle
kawasan istana
Ceiling details
Berpuas hati dengan gambar-gambar yang disnap. Tak meronda dengan sepenuhnya sebab kawasannya luas.  Menghampiri pukul 11.00 pagi, bergegas keluar ke Gwanghamun Gate untuk tengok upacara 'Changing of Guards'.  Tengok tourists dah ramai menunggu. Dapat juga spot yang OK.

bersiap sedia
permulaan
The men in action
Walaupun upacara ni sekejap sahaja, tapi dapat juga menyaksikan upacara penuh istiadat ini. Cuma Gyeongbokgung dan Deoksugung Palace sahaja yang ada upacara ini, so make sure tengok, jika datang ke Seoul. Timingnya pukul 11.00 pagi, 2.00 petang dan 3.00 petang.

Selepas, sesi bergambar dengan guard-guard yang bermuka serius ni, kami decide untuk balik ke GH. Dah pancit, maklumlah baru first time jalan berbatu-batu, kejutan otot. Ambik Line 3, terus balik ke GH. Planning nak ke Bukchon Hanok Village dan Insadong terpaksa dibatalkan. Sekian, bersambung untuk Part 2 - sesi petang pula.

Wednesday, May 29, 2013

South Korea : The Guesthouse

Kali ni nak cerita guesthouse yang jadi rumah kami selama tujuh malam di South Korea.  

Alamat penuh: Kimchee Myeongdong Guesthouse, 35-16, Supyo-dong, Jung-gu, Myeongdong, Seoul.  Supyo-dong ni, jalan kecik je, not a main road, off Jalan Euljiro (main road).
Euljiro - the main road

Stesen subway yang terdekat ialah Euljiro-3 (sam)-ga, Exit 2.  Stesen ni kiranya stesen subway yang besar juga, ada dua line, Line 2 dan Line 3.  Kawasan GH ni kalau dalam neighbourhood map yang ada di stesen ditulis sebagai ‘tiles arcade’. 
 
 

ikut exit ni
Memang banyak kedai jual tiles, macam kat Jalan Ipoh KL, ada jual jubin, kepala paip, tombol pintu, bathtub, macam-macam lagilah.  Tingkat bawah Guesthouse ni pun kedai hardware juga. Dari segi pemandangan, tak berapa menarik sangatlah.  Satu deret dengan GH, cuma ada satu café, yang lain kedai-kedai hardwareBila malam, kedai-kedai ni tutup, jadi kawasan ni sunyi dan agak kelam.
 
Tiles ni malam-malam pun letak kat luar je
Supyo-dong
kedai-kedai hardware di sepanjang Euljiro
Guesthouse di tingkat tiga, bangunan 5-tingkat ni takde lif ya kawan-kawan. Ground floor, ada kedai hardware, tingkat satu – ada club apatah. Masa mula-mula sampai tu, dengan beg-beg besar nak diangkat tapi Alhamdulillah, ada receptionist (lelaki) yang turun (dia nampak dari CCTV), tolong angkat beg, semput juga nak bawa naik. Receptionists bertukar-tukar, mereka ada duty roaster. GH ni basic sahaja, tak provide breakfast, room rate semalam 55,000won. Ada wifi dalam bilik, laju juga..

main entrance
Takde proper kitchen, microwave dan water dispenser semua dekat reception area. Tong sampah untuk barang2 yg boleh di-recycle pun di sini juga. 



Reception area
Ada microwave, tong sampah & water dispenser & free coffee & tea
Jom survey guestroom.  Bilik kami di tingkat 4. Bilik 406. Pintu bilik siap ada gambar pemandangan, mcm zaman 70an...huhu.


Bilik, overall OKlah, tapi macam old skool sikit, not a moden type. Facilities cuma ada air-conditioner, hair dryer dan TV ni. Ada tingkap kecik, boleh dibuka untuk natural air-cond. Ni masa nak check-out, berselerak sikit.
TV saja yang nampak moden
Queen-sized bed

Bilik air OK, modenlah sikit.  Bath foam dan shampoo disediakan, brand LG lagi.  Kalau di Malaysia, LG ni cuma brand TV dan handphone, tapi di sini ada household products, untuk pasaran South Korea saja.
 
brand LG
Yang menarik di sini ialah Escape Rope ni. Tergantung di dinding. Sekali pandang ingatkan Escape Route, rupanya rope (tali). Ni baru real. First time nih. Ingatkan South Korea ni moden, fire escape macam ni pun ada. Yelah, bangunan lama, nak tebuk buat tangga emergency, tak berbaloi kot.

First time tengok peralatan emergency ni
Peralatan yang ada - tali, lantern (lampu le kot) dan topeng muka. Kalau ada kebakaran dalam bangunan ni, rasanya ada kot yang mati sakit jantung nak keluar bangunan guna kekdah ni, atau ada kot yg mati terbakar, terkebil-kebil, terkial-kial, macamana nak guna peralatan ni.

Tingkap untuk emergency exit
Tempat nak exit nya kat tingkap kecik ni je, kalau semua guests nak turun serentak, macamana, ek? ottoke, ottoke..mungkin ada yang terjun tiruk, lagi cepat..so, sapa-sapa yang nak duduk GH ni, kenalah belajar absailing atau rock climbing, in case of emergency..hehe..

Locationwise, GH ni sangat convenient dari segi kemudahan subway line iaitu Line 3. Line 3 ni considered powerful line sebab dia melintang dan bersambung dengan semua line subway utama. 

Stesen Euljiro-3 (sam)-ga cuma satu stesen saja dengan stesen Jongno-3 (sam) ga ikut Line 3. Di stesen Jongno-3(sam) ga, ada dua line lagi (Line 1 dan Line 5). Dan juga satu stesen dari Chungmuro, yang ada Line 4. Memang senang nak merancang perjalanan dengan subway. Nak ke Myeongdong, boleh jalan kaki je

So, dari pengalaman saya, sapa-sapa yg nak gi Seoul, carilah hotel yang dekat Line 3, In shaa Allah, memang mudah..kurang sikit tukar-tukar line subway sebab nak jalan dari satu line ke line tu kadang-kadang jauh juga.

Monday, May 27, 2013

South Korea : Day 1 - the Departure & Arrival

Assalamualaikum, semua..semoga sihat walafiat. 

Alhamdulillah, saya dan my sister selamat pulang dari berkelana, mengembara selama 8 hari 7 malam ke negara Korea Selatan, dari 15 Mei hingga 22 Mei 2013.  Syukur kehadrat Allah SWT, perjalanan kami berjalan lancar, tiada perkara buruk, marabahaya yang berlaku. So, entry ni dan entri2 berikutnya, In shaa Allah, adalah mengenai catatan perjalanan saya dan kakak ke Korea Selatan. Sebagai coretan kenangan peribadi dan panduan.

Memang pada mulanya rasa cuak juga samada boleh on ke tidak trip ni disebabkan  sepanjang bulan April, South Korea dan North Korea asyik berperang mulut, yang NoKo nak bom Seoul dengan bom nuklear, suruh foreigners keluar dari Seoul sebab dah nak perang sangat2 tapi Alhamdulillah, masuk bulan Mei, keadaan beransur reda dan tiada lagi kedengaran warning2 yang menggerunkan dari 'the fat boy from the North'..baru senang sikit hati, kalau tidak asyik dok fikir, kalau ada kat Seoul, tiba2 perang, kena bom ke, bom nuklear pulak tu..tiap2 hari cakap dengan my sis, dia diam je..bengang dgn aku kot..dgn ofismate, dgn boss pun tak cakap nak gi mana, *rahsia* takut kena cancel..huhu..

OKlah, statement diatas adalah history. Perancangan untuk ke SoKo bermula sebelum pergi ke Bandung. My sis saja2 klik to Seoul dalam AA website, tiba-tiba dapat RM7++ returned tiket, bila nak key-in, komputer 'hang' pula. Bila OK, dah tak dapat harga tersebut, terpaksalah berpuashati dengan RM1,116/- returned inclusive of meals, luggage and skybus.

Bermulalah pencarian untuk penginapan dan juga flight tiket to Jeju Island. Motto trip ni ialah 'to cover as many places of interests as possible'. Sebab tu masuk juga itinerary ke Jeju, walaupun pegi tak sampai pun satu hari. Tamak halobanya trip. *Bila lagi nak gi* mcm tulah my sister's remarks.  

Melalui Agoda buat reservation di Kimchee Myeongdong Guesthouse (dahulunya Downtown Guesthouse Seoul) untuk 7 malam sekaligus. Baca review di Tripadvisor, semua bagi good review. Untuk flight ke Jeju pula, pergi dengan Air Busan dan balik dengan Eastarjet. Maka, saya yang kena buat itinerary mula merangka dan buat research selama 4 bulan. Macam-macam blog dihadam, blog dalam negeri, luar negara dan blog rasmi kerajaan Korea Selatan, akhirnya terhasillah 4 pages itinerary.

Selama lebih kurang 5 bulan pergi ke Korea Selatan secara maya melalui wikimapia, Google Earth dan Seoul interactive map, everything dah settle (duit dah tukar, bekalan makanan, semua dah print, download, save dlm tab/hp), maka pada malam 14 Mei, kami memulakan perjalanan ke SoKo dengan transit di Myhotel@Sentral di Brickfields, check-in pukul 10malam, bagi memudahkan untuk naik Skybus di KL Sentral ke LCCT. Flight kami pukul 9.00 pagi. Sebab taknak menyusahkan orang lain untuk hantar ke LCCT dan juga takut nak keluar rumah dan ambik teksi pukul 4, 5 pagi. Nak book Tune Hotel di LCCT, mahal benor chargenya.  Myhotel@Sentral ni belakang Public Bank, dekat sangat dengan entrance ke Skybus di KL Sentral, cuma cross main road saja.

Pukul 4.30 pagi bertolak ke LCCT, pun ramai penumpang, budak2 kecik pun sanggup bangun pagi nak gi travel. Sampai di LCCT pukul 5.45 pagi, kaunter dah dibuka, terus check-in luggage dan terus ke immigresen. Sebab nak solat Subuh di surau di waiting area, tak sesak macam surau di luar.
 
Dah dibuka
Pukul 8.00 pagi, announcement dibuat untuk masuk ke dalam bilik menunggu. Passengers semakin ramai, flight penuh. Selepas makan nasi lemak Pak Nasser, mulalah mata layu. Lama-lama hanyut, tersedar bila ada turbulence di ruang udara Taiwan. Lepas tu kembali normal, Alhamdulillah. Pada pukul 4.20pm waktu Seoul, selamat mendarat di Incheon International Airport, the best airport for 8 consecutive years.

Flight AA ni mendarat di Concourse Level, so kena naik shuttle train ke Terminal building. Just follow the crowd and end up at imigresen. Di imigresen, kena ambik gambar dan scan dua-dua jari telunjuk. Kenapa jari telunjuk, wallahua'lam. Selalunya, ibu jari sebab dalam pasport ada cop ibujari, entahlah ikut je lah.

Semua berjalan lancar dan ambil bagasi, keluar ke pintu, ada beberapa pemandu teksi yang approach, tapi bila cakap thank you, mereka takde lah push.  Then, beli T-money di 7-E, top-up 30,000w. Nampak beberapa customer dok pegang susu pisang tapi keadaan sesak sangat dalam 7-E tu, so tak jadi nak beli. Lain kali, banyak masa lagi. Diskus dengan my sis, decide nak naik AREX ke Seoul. Boleh naik Airport Limo, tapi nak jalan ke GH, jauh sangat.  Nak ke AREX,ikut signboard Airport Railroad, In shaa Allah, tak sesat.  

Di level ni, ada dua prayer rooms tapi bila check, hanya untuk agama Buddha dan Kristian sahaja.  Masa ni nak solat jamak Zohor dan Asar, ada sekumpulan adik-adik dari Malaysia yang nak solat juga, mereka solat di ruang tersorok di celah dinding. Circulation area di bahagian ni memang luas dan kawasan ni tak ramai yang lalu lalang kerana sudah dihujung bangunan. Selesai solat, terus ke stesen normal train.

Tanda arah - In shaa Allah, takkan sesat
Untuk ke Kimchee Myeongdong GH, kami kena ambil normal Airport Rail, transit di Hongik U station dan ambil Line 2, turun di Euljiro-sam ga station. Station untuk Airport Express Rail di sebelah kanan, yang normal train di sebelah kiri. Train express ini cuma berhenti di Gimpo Airport dan Seoul Station sahaja.

On the way to Airport Railroad
Nak naik train atau subway di Seoul ni, dengan kad T-money macam naik LRT di KL saja, tap di tiang sebelum palang masuk and off you go. Bila dalam train, baru teringat takde subway map, nak check bila nak exit.  Announcement ada dalam tiga bahasa, tapi tak berapa jelas. Alhamdulillah, dah download Seoul Metro Apps dalam hp dan tab, boleh buat semakan. Semasa nak keluar di Euljiro-sam ga station, saya mengalami satu kesulitan. Dah tap di tiang, handbag tiba-tiba terjatuh dan palang secara automatik tak berfungsi. Yelah, tak biasa, dengan handbag, backpack dan bag troli, tempat nak keluar pulak kecik. Bila tap sekali lagi, keluar 'error', nasib baik ada tampal kat situ, dalam English, maksud 'error' tersebut.  Dalam kekalutan, ada seorang ahjumma ni tunjukkan, kat tepi sekali ada tiang untuk tekan butang 'help', lepas tu 'tap' T-money kat tiang tu dan glass door tu boleh dibuka. Ahjumma tu yang tolong bukakan. Korean hospitality yang pertama diterima di Seoul ini.  Maknanya, sapa-sapa yang bawa beg besar dan takut tersangkut kat palang, kena lalu di glass door tersebut. Walaupun tak nampak pekerja di situ, tapi di subway station ni banyak sungguh CCTV, besar-besar gedabak pulak tu..

Kemudian keluar ikut Exit 2, sampai sahaja diatas, belum habis lelah naik tangga, baru nak berpijak di bumi nyata, map pun belum dikeluarkan lagi, tiba-tiba berdiri disebelah kami, seorang ahjussi. Mungkin dia nampak kami dengan beg-beg besar, dia pun nak tolong. Bila sebut nama guesthouse, dia pun macam blur juga. Kemudian berhenti seorang oppa, dia pun berkerut-kerut dahi bila dengar nama GH, geleng2 kepala, kemudian terus turun ke subway.  Bila keluarkan map, barulah ahjussi ni tahu, laa..jalan sebelah je. Dia pun tunjuk arah ke GH di tepi jalan, suruh kami jalan straight je. Lepas cakap 'kamsahamnida', first time cakap Korea dengan orang Korea, ahjussi ni pun pergi. Kemudian, seorang ahjumma pula tiba-tiba berjalan sebelah kami sambil tunjuk-tunjuk ke arah GH dan dia dulu berhenti di depan pintu masuk ke GH. Terpana kami dengan Korean hospitality. Sekali lagi cakap Korea, 'kamsahamnida' untuk ahjumma ni.

Selesai urusan check-in dan merehat-rehatkan diri, mandi segala, buka bekalan dari Malaysia iaitu nasi impit, makan dengan canned rendang ayam 'Adabi'. Dinner for tonite. Dalam pukul 8.30 malam, keluar berjalan kaki ke Cheonggyecheon Stream, cuma lima minit dari GH. Ramai juga Seoulites yang duduk bersantai-santai di tepi tebing dan juga berjalan menyusuri anak sungai ni. Ramai juga salarymen dan salarywomen yang masih berbaju pejabat duduk bersembang-sembang, tak balik rumah lagi. Udara sungguh nyaman, tak berapa sejuk dan tak berapa panas.

Cheonggyecheon Stream
Seoulites sedang beristirehat

Landmark utk GH dari jauh dah nampak

Kemudian berjalan-jalan di kawasan sekitar berdekatan dengan bangunan2 pejabat, tengok ramai juga pekerja-pekerja pejabat yang masih berkeliaran dengan briefcase dan beg2 kerja walaupun jam sudah pukul 9.45 malam. Mungkin budaya mereka, minum-minum kopi dulu sebelum balik.  Pukul 10mlm, kami pun called it a day, balik GH dan tidur.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...