Thursday, June 27, 2013

Lebuhraya Purbakala

Assalamualaikum..take a break from cerita jalan-jalan ke Korea, sikit lagi nak wrap-up. Copy paste artikel ni dari Berita Harian hari ini. Untukmu, Palestin..

Lebuh raya  1,800 tahun ditemuiBaitulmaqdis: Pakar arkeologi berjaya menemui satu lebuh raya purba, dipercayai dibina pada era pemerintahan Rom di Baitulmaqdis, kata pihak berkuasa.

Agensi Antikuiti Israel (IAA) berkata lebuh raya berkenaan dipercayai berusia 1,800 tahun ditemui di kejiranan Palestin di Beit Hanina di utara Baitulmaqdis, lapor media tempatan. 

Ini adalah kali pertama kami menemui sebahagian jalan purba di Baitulmaqdis yang dijaga dengan baik, kata pengarah kerja arkeologi berkenaan David Yeger. Beliau berkata, lebuh raya yang baru ditemui itu adalah salah satu rangkaian jalan yang dibina kerajaan Rom, menuju ke Baitulmaqdis dari arah pantai. 

 Guna batu leper

Lebuh raya itu mempunyai keluasan lapan meter dibina menggunakan batu leper yang besar dan dilekatkan antara satu sama lain, untuk memberi keselesaan kepada pengguna yang berjalan kaki. Sebahagian daripada batu itu sudah rosak teruk dan ia memberi isyarat bahawa ia digunakan dengan kerap selama bertahun-tahun dan turut mengalami beberapa kerja baik pulih, katanya.
 
Kerajaan Rom memerintah wilayah Mediterranean dan sebahagian daripada Eropah pada abad pertama sebelum Masehi hingga kejatuhannya pada tahun 476. 

Bergerak pantas, selesa

Pentadbiran Rom di Baitulmaqdis membina banyak jalan raya bertujuan memenuhi keperluan kerajaan, tentera, ekonomi dan orang awam yang mahu pergerakan pantas dan selesa. 

Pembinaan dan penyenggaraan lebuh raya ini dilakukan oleh unit tentera, tetapi orang awam turut mengambil bahagian, dalam kerja yang diwajibkan kepada mereka oleh pihak pemerintah, katanya. 
AGENSI

Monday, June 24, 2013

South Korea : Day 7 - Gangnam

Assalamualaikum...salam Nisfu Syaaban..

Day 7 di South Korea. Selepas seharian di Jeju-do semalam, letihnya lain macam. Hari ni hampir pukul 9.00 pagi, baru keluar.  Tempat nak dituju hari ni jauh juga, ke selatan-timur Seoul iaitu Korean Folk Village.

Laluan yang diambil: Dari Euljiro 3(sam)-ga, ambil Line 3 ke stesen Seoul National University of Education, kemudian naik Line 2 ke Gangnam station, keluar Exit 10, jalan straight sampai jumpa bus stop, kemudian naik bas no. 5001-1 ke Korean Folk Village. Untuk ke bus stop, sila rujuk disini. Untuk ke Everland pun kena tunggu di bus stop yang sama.

Transit station
Sebenarnya, boleh saja naik terus Line 2 dari Euljiro 3(sam)-ga station ke Gangnam, tetapi disebabkan keluar lambat, kebarangkalian nak dapat tempat duduk tu memang rendah. Laluan Line 2 ke Gangnam ni, lebih jauh, kena melepasi 23 stesen baru sampai Gangnam. Mahu cramp kaki berdiri..kalau ikut Line 3 tadi, cuma 10 stesen sahaja dah sampai ke Gangnam..save energy sebab kena berdiri juga sampai Gangnam..

Laluan alternatif, boleh naik Line 1, turun di Suwon, ada shuttle bus terus ke Korean Folk Village.  Laluan ni lebih kurang sama jauh dengan Line 2 tadi. Disebabkan nak menjejakkan kaki di Gangnam, kami ambil laluan yang pertama tadi...feeling..Gangnam-style..

follow this
subway to Gangnam
Subway ke Gangnam ni penuh sesak, padat walaupun dah dekat pukul 10.00 pagi. Masih ramai nak ke pejabat..
 
Dah sampai
 Di sepanjang jalan menuju ke pintu keluar, banyak sungguh iklan plastic surgery..


Underground shopping complex di Gangnam station ni memang terbaik nya, maklumlah tempat orang kaya-kaya..Myeongdong pun kalah. Memang ralit duduk dalam ni, rasa macam tak nak keluar..betul2 distraction..luas dan good decoration and lighting..kedai-kedainya pun OK, standard high-street shops..



Singgah di Paris Baguette untuk sarapan. Sebab utama pilih Paris Baguete ni ialah ianya dah dapat pengiktirafan halal dari Korea Muslim Federation (KMF), boleh baca disini.  Memang banyak cafe-cafe di Seoul ni, tapi rasa was-was nak makan, takut mereka guna 'lard' untuk bun, kek dan pastry.

semuanya sedap
breakfast in Gangnam
Dah sarapan, bergerak ke Exit 10. Jauh juga nak berjalan ke bus stop. Tapi tak terasa sebab sambil jalan snap-snap gambar. Cuaca pun Alhamdulillah, OK. Jom tengok Gangnam Central Business District.
 
Oppa Gangnam style





psy in action

hero kdrama the Moon Embracing the Sun

on the way to bus stop
Memang ralit snap2 gambar bangunan di Gangnam. Dah sampai di perhentian bas. Tengok ramai dah beratur, rupa-rupanya yang nak pergi ke Everland Theme Park.

.

Ada seorang pakcik ni tiba-tiba suruh ambil gambar bus stop ni. Rupa-rupanya staff syarikat bas. Dia tunjuk kat directory bus, mula-mula tunjuk ke tulisan Everland dan kemudian ke tulisan Korean Folk Village (dua ni je yang ada dalam English, yang lain semua dalam Hangul), nak tanya kami nak gi mana, macam tu lah maksudnya.  Saya pun tunjuk ke tulisan Korean Folk Village, dia angguk-angguk, kemudian tunjuk tempat nak beratur, siap suruh kami berdiri kat situ. Wah, tegas betul pakcik ni..sebenarnya kami nak berteduh bawah pokok sebab panas, ikut je lah arahan pakcik tu..

Bas dah sampai, jom naik..boleh guna T-money..bas ada wi-fi and CCTV.  Semua bas awam di Seoul ni ada CCTV..so, dilarang buat aksi terlampau..korek hidung ke..

wi-fi and CCTV

Bila dah naik bas, rupanya boleh tunggu di satu lagi bus stop yang tertulis Gangnam Station, keluar Exit 5, lagi dekat...

on highway - ada special lane untuk bas
Keluar dari Gangnam city menuju highway, jalan 'jam', ingatkan apa, rupanya ada kereta masuk longkang..semua drivers pandu perlahan sebab nak tengok..haha..mentality sama macam orang Malaysia juga..manusia sama je..

Bersambung..

Friday, June 21, 2013

South Korea : Jeju Island (Finale)

Dari Hallim Park, kami ke Yongmeori Dragon-head coastline On the way, singgah di gerai tepi jalan, untuk membeli Hallabong. Kalau di Korea, hallabong ni hanya terdapat di Jeju. Namanya berasal dari Mount Halla dan ianya pelik sikit, ada bump di bahagian atas, Subhanallah..

Hallabong
sweet, seedless and juicy

Tempat yang nak dituju, Yongmeori ni terletak di selatan Jeju-do. Ianya berlatar belakang Mount Sanbangsan, sebenarnya gunung ni yang stretch ke laut, membentuk seperti kepala naga. Entrance fee KRW2,000. Mari bermesra dengan alam ciptaan Ilahi..di tengahari..

baru permulaan

di pertengahan
Di sini terdapat beberapa haenyo (penyelam wanita) yang berjualan produk laut seperti abalone, siput dan entah apa lagi. Fresh from the sea, ditangkap sendiri..Ramai tourist yang makan fresh mentah-mentah kat situ juga, Ada haenyo yang panggil ajak makan abalone mentah-mentah, siap buat demonstrasi lagi..hee..idok le teman nak cuba.

haenyo sedang berjualan
Ada juga menjual benda yang sedang hot di Malaysia sekarang ni iaitu rumpai laut. Saya dengan my sis dok berkira nak beli ke tidak rumpai laut tu..rasa macam nak beli, bukan senang nak jumpa fresh macam ni, kat Jeju pulak tu, tapi fikir-fikir balik, leceh pula nak simpan, nak bawa naik flight, payah juga sebab rumpai laut ni hanyir baunya..

abalone (kanan), yang kiri tatau apa
Pemandangan memang cantik dengan lapisan batu-batu yang terbentuk secara semula jadi akibat hakisan air laut.

akhirnya - Mount Sanbangsan di kejauhan
Tempat ni memang berbaloi pergi, kecantikan semulajadi, di tepi laut lepas. Di sini juga ada kapal Hamel yang hanyut ke kawasan ini pada tahun 1953. Siapa Hamel? Seorang Dutch yang nak ke Japan tapi terkandas di Pulau Jeju sebab kapal rosak dipukul ribut.

On the way back to the parking lot, ternampak kebun bawang putih ni..luasnya..

kebun bawang putih
Di sini juga terdapat gerai-gerai menjual souvenirs Jeju Island dan yang paling famous ialah coklat Jeju yang pelbagai perisa - hallabong, mandarin, kaktus dan lain-lain. Di sini yang paling murah - KRW10,000 untuk 6 kotak.

Kemudian meneruskan perjalanan ke Jusangjeollidae di Jungmun Daepo Coast. Masa ni rasa happy sikit sebab pergi tempat yang ada dalam itineraries, tapi sedih juga tak dapat pergi Seopjikoji dan Seongsan Ilchubong..huhu..trip lain kali, InsyaAllah..

formed by basaltic lava
Di sini juga terdapat ahjumma menjual hasil laut yang fresh dan disaran makan mentah-mentah (untuk menambah zat besi)..
 
tourists mengerumuni ahjumma ni - nak tengok saja, bukan nak beli
siput sedut

haenyo baru pulang
pokok palma
Sementara menunggu Mr Gim makan tengahari, kami jalan di kawasan di bahagian atas. Lunch untuk taxi driver, kena bayar KRW10,000. Kemudian pergi ke Oedolgae rock.

oedolgae rock
Kemudian ke Cheonjiyeon waterfall. Cheonjiyeon maknanya 'God's pond', tinggi 22 meter and lebar 12 meter.

cheonjiyeon waterfall

itik pulang petang



dolharuebang
Masa balik beli jagung rebus yang colourful ni, sedap manis.

jagung colourful
Dah pukul 4.30 petang, kami pun bergerak ke arah utara, menuju ke Jeju-si.  Mr Gim membawa kami melalui the Mysterious Road. Sebelum ke airport, singgah di Yongduam Rock, the dragon head rock. Masa ni ramai haenyo yang sedang berjualan hasil laut untuk sesi petang pula.

Yongduam Rock

Kemudian ke airport untuk flight pukul 6.20 petang, off to Seoul.  Sampai di Gimpo, naik airport limo ke GH. Berakhirlah perjalanan tak sampai sehari di Jeju-do, sekadar di pinggiran. InsyaAllah, mungkin ke sini lagi dengan perancangan yang lebih teliti, jika ada rezeki..

Wednesday, June 19, 2013

South Korea : Day 6 - Jeju Island (Part 1)

Assalamualaikum...

Hari ke-enam di South Korea, pukul 4.30 pagi dah bergerak dari GH menuju ke Gimpo International Airport, flight pukul 7.20 pagi ke Jeju Island. Malam tu tidur-tidur ayam je, takut tak terjaga. Sempat buat sandwiches untuk bekalan. Untuk ke Jeju, dapat booked flight Air Busan dengan harga tiket KRW54,050 dan balik dengan Eastarjet harga tiket KRW81,600, total lebih kurang RM386.32 seorang.

Sebenarnya, decision nak ke Jeju Island ni banyak di influence oleh kdrama My Girl dan Swallow the Sun. My Girl sikit je, Swallow the Sun yang banyak sebab almost 90% drama ni shooting di Jeju (sceneries memang cantik) dan cerita ni sangat best, lain dari drama korea yang lain, action-packed, ada shooting di Las Vegas and Africa - highly recommended.

Gimpo International Airport
Lebih kurang pukul 5.30 pagi, dah sampai di Gimpo International Airport.  Airportnya besar juga, tapi interiornya design lama. Disebabkan tiada luggage untuk check-in dan boarding pass dengan barcode dah di e-mel oleh Air Busan awal2 lagi, so kami pun terus ke balai berlepas.


departure gate
berkabus
Yang bestnya Air Busan ni, masa booking flight, boleh pilih tempat duduk, free of charge. Memang pilih tepi tingkaplah, tapi cuaca pula berkabus. Lebih kurang sejam, Alhamdulillah, mendarat di Jeju International Airport. Kami terus ke Information Centre untuk booking teksi untuk lapan jam di Jeju, sebab penerbangan balik ke Seoul pada pukul 6.20 petang.


Mr Gim wth his taxi

Pilih yang pandai cakap English, sewanya KRW150,000 untuk lapan jam. Inilah taxi driver-cum-tour guide yang membawa kami di Jeju, Mr Gim. Dia ni dulu kerja dengan kapal dagang, pernah tinggal di Penang, bolehlah cakap Bahasa Melayu sikit-sikit. Kalau ada sapa-sapa nak booking, boleh terus arrange dengan dia, nombor telefon seperti di bawah (tolong promo).


Dalam teksi, kami pun bincang2 nak pergi mana.  Disebabkan Jeju ni besar, nak cover semua tempat menarik dalam masa yang terhad, memang tak sempat. Saya dah prepared awal-awal itineraries kami di sini, tunjuk kat Mr Gim. Kami plan nak ke sebelah timur, nak pergi Seopjikoji dan Seongsan Ilchubong, tempat-tempat lain boleh pergi ikut timur atau barat. Tapi Mr Gim beritahu sebelah barat lagi cantik, sekarang ni berkabus lah, dia ada tempat menarik nak tunjuk lah,..bla..bla..kami pun ikut je lah, sebab dia local lagi pun dia dah banyak kali bawa tourists, mesti betul cakap dia. 

Tempat pertama yang Mr Gim beria-ria nak tunjuk kat kami ialah Hallim Park. Mr Gim asyik cakap park ni cantik lah, dia dah bawa ramai tourists ke sini, semua cakap cantik, tak kan menyesal lah..kami pun iya je lah. On the way, singgah di sini, Hyeopjae Beach. Cantik pemandangannya. Dari jauh nampak Biyangdo Island.



icon Jeju Island
Terdapat dua patung icon Jeju Island iaitu haenyo dan wanita membawa mulheobeok - bekas air stail Jeju. Haenyo ialah wanita penyelam tanpa balang gas oksigen, mereka ni hanya ada di Jeju Island sampai sekarang. Mulheobeok pula seperti fakta dibawah.




*Selingan* dalam cerita Jewel in the Palace, ada babak yang heroin membawa 'mulheobeok' ni semasa mencari air di Mount Halla ketika di Jeju.

Kemudian meneruskan perjalanan ke Hallim Park. Entrance fee KRW9,000. Mr Gim pun turut masuk sama, jadi tour guide kami. Hallim Park ni terletak di Hallim-eup (eup=daerah) dan dibuka pada tahun 1971, dah 42 tahun park ni. Pengasasnya Mr Song, Bong-kyu. Luasnya 100 ribu meter persegi (lebih kurang 25 ekar), macam-macam ada. Jom, mari kita lihat.




dolhareubang - the grandfather stone
nicely done
Kami start dengan Subtropical Garden..ada macam-macam pokok bunga (jenis yang ada kat Malaysia), kaktus, pokok herba dan pokok buah-buahan serta binatang-binatang reptilia seperti biawak, cicak besar ada disini.



pokok betik..hihi..
pokok pisang..haha..
Sejujurnya, bila tengok macam ni, saya dah macam bengang dengan Mr Gim, setakat nak tengok pokok betik, pokok pisang, bunga kertas, bunga raya, lebih baik tengok kat Malaysia je. Yang Mr Gim ni pulak asyik cakap..very nice..very nice..tapi nak bengang lebih-lebih pun, kesian pulak sebab dia orang tua, dah berumur 65 tahun..ikut jelah..

Kemudian ke Palm Tree Avenue..haha..tengok pokok palma..di sini Mr Gim cakap "it's like your country"..macam tahu-tahu je, kami dah bengang sebab dia yang suggest tempat ni, hehe..jalan lagi ke 'Wild grass & Flower Garden"..tengok pokok bunga pula..on the way, ada batu-batu lava ni..

batu-batu lava
Aku tengah bersedih
Kemudian masuk gua lava - Hyeopjae & Ssangyong Caves - Korean Natural Monument No. 236. Gua ni pendek sahaja, menurut sejarah ianya tercipta daripada letusan Mount Halla dan stalagmite dan stalactite nya dari jenis fosil karangan laut termasuk abalone shells, maknanya kawasan ni dulu ditenggelami air.




Tak nak spoil the holiday mood, ceria-ceriakan diri sendiri. Sambung ke Jeju Stone & Bonsai Garden, di sini ada macam-macam pokok bonsai dan pelbagai bentuk batu lava gunung berapi.


batu-batan
Batu & bonsai
Bonsai
Selepas tu ke Jae-Am Folk Village, kampung tradisi Jeju. Bukanlah kampung ada orang tinggal, cuma ada beberapa buah rumah contoh sahaja.


thatch house


tempat letak bayi
Selepas Folk Village, lalu di kawasan Taman Burung, yang ni kami tak pergi sebab dah tak larat nak jalan, lagipun baru pergi KL Bird Park. Stone Exhibit Hall pun skip, rasa malas nak tengok, nak keluar cepat-cepat je, terasa banyak masa dibazirkan di sini sahaja, nak pergi tempat lain pula. On the way to the exit point, lalu di water garden ni.  Mr Gim ajak buat satu pusingan ke arah waterfall tu, dah tak larat nak jalan..akhirnya ke parking lot.


Tempat ni OK, tripadvisor bagi 4 bintang.  Tapi disebabkan dah pergi ke Garden of Morning Calm, rasa kurang berminat nak jalan-jalan kat park ni. Kalau ada masa lebih di Jeju, bolehlah melawat tempat ni, kalau tidak boleh skip saja. Bersambung ke destinasi seterusnya.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...