Saturday, January 25, 2014

Apresiasi dan Kamera

Assalamualaikum...

Welcome aboard to the 100th follower (blog lain dah beratus-ratus, beribu-ribu followers..huhu)...tak lupa juga pada 99 selected people yang sudi menjadi sahabat maya saya...yang sudi berkunjung ke blog yang tak seberapa ini (blog kadang2 rajin, kadang2 malas..). kepada pengomen2..kamsahamnida.

Tak dilupakan juga all silent readers, you make my day..kadang-kadang scary juga bila tengok audience dari Israel pun ada, mungkin sebab ada entry tentang Tel Aviv kot..suspens.. Dengan internet apa-apa pun mungkin..dunia tanpa sempadan..world wide web..
-------------------------------------------------
Tadaa..ini kamera-kamera yang ada dalam laciku...kamera ofis semuanya.. pelbagai brand..Canon, Olympus, Pentax..semua digital kamera kecuali yang kiri sekali..itu kamera tahun 90an...


Evolusi kamera kompak digital: Olympus tu 2.0 mp, Canon 7.1mp, Pentax 14 mp

Kamera manual ni saja disimpan untuk kenangan, dah jadi barang antik..cuma filemnya terlupa nak simpan..huhu..

antique


tinggal kenangan
 
filem roll - source:csramachandran


Betapa kecanggihan teknologi menyebabkan benda-benda menjadi lupus, mengikut perubahan zaman. Mungkin satu hari nanti kompact kamera pun akan lupus juga, diganti dengan smartphones, android, tabs, ipad.  Sekarang ni pun sudah nampak tanda-tandanya..tapi DSLR, takleh lawan, unbeatable.. 

Tapi yang best, teknologi memudahkan kerja kita..makes our life easier...Alhamdulillah..

32 comments:

  1. wah banyaknya kamera antik...mesti jurukamera pro ni...kak ni lama juga blogging tp follower xsampai 100 pun...tahniah nohas dh ada 100 follower xlama jadi ribu pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamera ni satu keperluan utk bekerja, kena ambil gambar utk buat report..kamera byk2 ni sbb kena upgrade megapixel supaya gambar nampak cantik dan jelas..

      entahlah, saya pun baru follow 110 blogs saja, kalau rasa unwelcome, saya terus unfollow...blogging saja suka-suka..

      Delete
  2. saya pun masih menunggu... dan tertunggu-tunggu pengikut yg ke 100... blog dah bertahun2... tapi tak cecah lg 100...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah..dah capai 100 followers nampaknya..

      Delete
  3. Mesti professional ni, berbagai koleksi ada. Kagum dgn camera, syukur pada yg merekanya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takdelah professional, cuma compact camera je...kena guna kamera utk kerja, kena upgrade megapixel...memang bersyukur ada digital kamera ni, sgt mudah dan cepat..report pun nampak cantik..

      Delete
  4. Pasti banyak kenangan yang terhasil dari model yang ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..byk kenangan especially yg model lama tu...

      Delete
  5. Selalu lupa kamera... itu yang curi gambar dalam google aje ha ha hak

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekarang ni ramai yg guna smartphones/android/tab, Pok Li..saya pun kdg2 ambik juga gmbar dlm google..

      Delete
  6. Kamera yg pakai filem tu saya ada 2 dan masih elok tersimpan lagi. Masa org dok sibuk2 pakai digital camera saya pakai lagi kamera tu... kekadang segan juga nak guna, orang petik2 je tapi saya terintai-intai mencari sudut yg cantik... hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamera manual tu byk kenangan kan...

      Delete
  7. salam pagi nohas singgah isi minyak caltex.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam..pagi2 memang kena isi minyak dulu..syukran..

      Delete
  8. Kamera yg tinggal kenangan tu kakak ada lagi tau. Kakak simpan sebab dulu masa anak dara kakak guna kamera itu. Tak bagi anak kakak main sebab ada nostalgia, kakak masa bertunang guna kamera itu hihi..

    Sekarang pun rasa kakak dah tak ada jual filem gulung macam itu kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang byk kenangan kamera manual tu kan..ada sentimental value..nak lupuskan, rasa sayang pulak..

      filem gulung tu dah tak dijual lagi, rugi pulak tk simpan satu buat kenangan..

      Delete
  9. Kamera manual pakai filem tu merupakan kamera pertama jenis Nikon Harga Rm150 je yang saya pertama kali beli. Nostalgia sebab kirim seseorang belikan. Pernah terjadi kununnya nak jimat filem, ambil gambar separuh dah cuci lepas tu pakai separuh lagi tapi frust sebab ada gambar yang hilang dek kerana dah cuci awal dulu.... huhuhu lepas tu habiskan juga walaupun rasa rugi sebab filem yang tak habis tu terbuang je. Laaa ni nak petik banyak kali pun takpe sebab tak cantik boleh delete malahan boleh ambil banyak-banyak. Tapi selalu geram bila tenguk gambar orang yang cantik sangat apa lagi kalau pakai DSLR. Kita tak mampu lagi nak beli ler...

    ReplyDelete
  10. saya pun pernah buat mcm tu jg, pergi kedai gunting filem, nak jimat..kenangan lama..skrg boleh delete2 on the spot..bestkan..

    ReplyDelete
  11. Camera antik collector ke ni.. bagus la.. memang photographer hebat la ni :D
    Ingat dulu kecik kalau pi bercuti dalam Malaysia atau balik kmpung parent akan bawa keluar camera filem ni :D betul dah makan zaman ni hehehee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdelah, ini semua kamera ofis utk buat report kerja..camera yg lama2 tu, tak tahu nak dilupuskan mcmana,.campak terus dlm tong sampah kot...generasi X, Y, Z, dah tak jumpa camera ada filem ni..mereka terus ke zaman digital..

      Delete
    2. Boleh bagi muzium.. lagi 10 tahun memang rare la camera ni huhuhuu.. :D

      Delete
    3. Ya, betul..utk kenangan cucu cicit..

      Delete
  12. Idah ada SLR yang pakai filem tu... sejak beli pernah pakai tak sampai 5 kali pun... :D sekarang nie simpan peruk dalam lemari jer camera tu... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. simpan buat kenangan...mungkin 10, 20 tahun lagi, akan naik nilai..brg antik..

      Delete
  13. saya pernah ada kamera. tapi dah rosak. tak thu bila nak beli yg lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrg hp pun dah boleh ganti kamera, kualiti gmbr pun OK..

      Delete
  14. ish lamanya x pegang kamera manual.. kodak..last pkai darjah 6..lpas dah ada cmera digital.. lg dilupan.. tapi skrg trend balik ambik gambar pakai kodak..guna camera loma.. anyway sis..saya pun berbangga menjadi kawan 99 flower.. he..he.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah ada yg canggih lg mudah, yg manual dah tak dipandang lg...ada trend mcm tu ke skrg? syarikat kodak tu pun dh takde, diisytihar bankrap...yg ada mungkin kamera polaroid, yg terus keluar gambar...tq, tq, krna follow blog yg simple ni..

      Delete
  15. Tahniah dah cecah 100 followers. Alhamdulillah. Nostalgia betol kamera yg pakai filem tu. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks..ya, memang nostalgia..kena simpan ni, buat kenangan..

      Delete
  16. Kat rumah ada satu kemera lama...lupa dh mna letak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya punya pun dah tak tahu kat mana, yg dalam gambar tu office punya..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...