Wednesday, January 8, 2014

Drama Korea itu..gadgetnya, awesome!

Assalamualaikum...

Kdrama, anyone? I'm sure ramai di luar sana yang pernah, suka, obsess menonton drama Korea...sapa tak suka? tak pernah tengok? Put your hands up and let your dreams up (2pm lah sangat)..hmm..stress kerja...

Saya sebenarnya lebih suka tengok historical kdrama atau sageuk..sebab apa? Menyeronokkan minda, dari segi pakaiannya, perhiasannya, makanan yang unik, strata sosial/budaya yang menarik, hinggalah ke cinematografi yang cantik...

Tapi kadang2 stress juga, bila tengok suasana di zaman kuno macam tu, rasa tensi..arghh..mulalah membebel..'takkan raja pun tak kenal?'..'kenapa tak dapat maklumat'..ingat zaman tu ada TV, ada suratkhabar, ada telefon..haha..penonton lak yang over reacting..lagi satu, ada unsur-unsur ganas..kalau nak bunuh, ambik pedang..zass..selamba je..

Di antara sageuks yang best bagi saya ialah Jewel in the Palace, the Slave Hunter, Sungkyunkwan Scandal, Dong Yi, Conspiracy in the Court, the Princess's Man, the Moon Embracing the Sun..

Drama moden pun ada tonton juga tapi tak sebanyak sageuks, yang ada dalam list cuma dua - Cinderella's Sisters dan Personal Taste, dua2 drama tahun 2010. Swallow the Sun dan Rooftop Prince, tak habis download, cam bosan sebab dah tengok kat TV..

Entry kali ni takde berkaitan dengan sagueks tapi nak cerita tentang kdrama moden, yang ada gadget yg awesome, iaitu drama the Birth of the Family dan Personal Taste. Pernah nonton? Personal Taste rasanya ramai yang dah tengok, the Birth of the Family? Entahlah, sebab drama ni takdelah popular sangat..

Masa first time tengok gadget ni, rasa..wow..betul ke benda ni wujud di alam nyata? ke..dalam drama saja? kalau gadget James Bond tu memang dah sedia maklum takde dijual di pasaran, tapi gadget dalam kdrama ni macam ada je..jom review..

The Birth of the Family
Menonton drama ni di channel One Astro, start tengok pun dah separuh episod, semuanya ada 50+ episod. Kisah seorang anak angkat yang mencari ibubapa kandung. Ada satu episod-episod terakhir (tak ingat episod berapa), ada scene buat kimbap di dapur dan ternampaklah satu gadget yang awesome di sini..yang macam oven ni..
  


Ini kaedah hydroponic versi moden - Nano Garden Concept

bestnya buat kimbap macam ni
Dalam tahun 2010, Engineering Department of Hyundai telah mencipta Nano Garden Concept, yang menang award 2010 Fast Company Idea  untuk kategori produk komersil dan industri. 

Nano Garden Concept - source: kitchen hunter

Definisi Nano Garden - "The Nano Garden is an indoor garden made of glass. It’s a controlled environment that’s perfect to grow vegetables, herbs and even flowers. There’s an built-in light and watering system that controls the interior conditions. The machine lets users know when to provide water and other nutrients. Additionally, it acts as a natural air purifier for your home". 

Wah, intelligent betul Nano Garden ni, macam Farmville je..bestkan ada Nano Garden, kalau nak buat laksa, coleslaw ke, petik je salad tepi dapur...let your dream up..haha..


Personal Taste
No need introduction, sebab ramai kdrama lovers dah tahu cerita ni, Lee Min-Ho oppa tu yang jadi hero. Tujuan sebenar tengok drama ni, bukanlah sebab LMH tu tapi masa pegi Bukchon Hanok Village, ada la singgah, ambik gambar rumah hanok Sanggojae ni (dapat tahu dari blog orang lain). Disebabkan curious nak tengok macamana interior rumah ni, balik dari Seoul, downloadlah drama ni..begitulah kisahnya.

Frankly speaking, kurang gemar cerita ni, sebab heroinnya yang mengada-ngada, lagi bodoh2 alang tu..an insult to the mind..stop at episod 6, and then, fast forward to episod akhir..yang tengah2 tu, main langkau2 je..tengok part yang best-best je, especially scene final presentation of the building design and concept..

Episod yg ada gajet awesome ialah scene masa nak bayar barangan shopping..guna mobile card..mati-mati saya ingat mobile card tu mcm credit card, rupanya mobile phone je..

  
gi shopping tapi dua-dua tak bawa wallet

macamana rupa mobile card tu

oh, ada special scanner
handphone! .ingatkan credit card

awesome, ada jual ke hp mcm ni? apa brand? ke, ada special apps?

apa beza cellphone and mobile phone? ke dia ni nak pekena perempuan tu?

I agree with you

siap keluar info free coupon dlm mobile phone tadi
paperless - takyah bawa coupons pun

Agak-agak brand apa handphone tu ye..nak kata smartphone or android, nampak cam besar gedabak juga...puas juga search dalam internet tapi yang keluar cuma mobile credit card reader saja macam ni..




                               source: www.nadirison.blogspot.com

Mobile card reader yang ada dipasaran guna apps dan scan credit card berasingan, tapi dalam drama tu, dia terus letak hp atas scanner. Handphone tu dah ibarat credit card. Tak pernah tahu pun ada hp macam ni, ke..saya yang ketinggalan zaman..siapa ada info ni - put, put your hands up!..

18 comments:

  1. WAH TERPESONA DGN GAJET2 CANGGIH DRAMA KOREA YA...TERTANYA-TANYA UJUD KE YA...XTAU NK KOMEN PULAK SBB MEMANG SELALU JAUH TERTINGGAL DI BELAKANG KEMAJUAN DUNIA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nano Garden tu ada dijual di US tapi brand UrbanCultivator, brand Hyundai tu rasanya belum ada lagi.

      Delete
  2. hahaa..aku da xlarat tgk drama korea..
    sbb once da tgk,mmg tamak..nk tgk smpai abes time tu gak.. :D
    so,tgk jela variety show je..kih3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul, sekrg dh bosan tgk kdrama bersiri..layan movie plk, lbh singkat n cerita pun menarik...

      Delete
  3. Kak sarah layan jgk cerita korea ni..mcm the bird of the family...lepas cerita ni cerita lain plak..skrg x mau dh..x jdi keja..kak sarah pun ketinggaln jgk benda canggih mcm ni..hebat depa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul, memang x jadi keja, asyik mngadap tv and computer tapi takdelah sampai ke tahap addicted...sekrg layan kmovie esp action movie, memang best...technology mereka memang hebat, canggih-manggih..

      Delete
  4. Nasib tak layan cerita korea... tak boleh mula nanti susah... :D

    Msia mmg banyak ketinggalan dari segi teknologi nie... bagus juga kan tengok cerita luar nie boleh nampak teknologi2 terbaru... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..jgn mulakan, it is better that way...mereka mencipta teknologi sendiri, bersaing dgn teknologi barat, kita cuma the end-users..

      Delete
  5. canggihnye.. xsampai sini lagi kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. takdok, nano garden tu ada jual di US tapi hp tu takde idea, ada ke tak di pasaran..mcm takde je..

      Delete
  6. dasyat ar teknologi dkat sana..kagum betul..saya

    ReplyDelete
    Replies
    1. negara maju...sentiasa mencipta teknologi baru..

      Delete
  7. Wah..cmtu plak hirroponiknya..mmg cnggih sgt ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang canggih..hydroponic guna teknologi nano..

      Delete
  8. Oh yeah.. Korean are getting better and better, not just through their Drama.. But gadget and so..

    ReplyDelete
    Replies
    1. that's true..hallyu wave..all over the world..kdrama, kpop, smartphones..getting hot and hotter..

      Delete
  9. Wah hydroponik mcm tu ek, dulu jira parents pun buat hydroponik, anak dia bagitau skit2 yang pokok tu biar dalam bekas, kalau tidak gemuk rumput kat tepi sayur tu., interesting semua post ni, thanks for sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kaedah hydroponik memang kena letak dlm bekas kan..sbb tanam dlm air, soilless method..thanks..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...