Friday, January 3, 2014

Pertama 2014 : Kampung, Ahoy!

Assalamualaikum..

Pembuka tirai tahun 2014. Jom jalan-jalan ke kampungku, Kuala Kangsar. Sambungan entry ParlimenP067DunN29. Tahun 2008, saya tulis entry ni, dah lama beno, kena refresh..

Malam sebelum balik kampung, google dulu info tentang Kuala Kangsar..wahh, banyak juga yang tak tahu, dah lama wujud, tak pernah singgah pun..kali ni balik kampung dengan misi menjejaki info yg dapat dari internet..siap buat list, takut terlupa..macam tourist gitu..ahaks..

Mula-mula singgah sekolah dulu..banyak kenangan ni..SKSI II..masa sekolah rendah dulu, bila hari keputeraan Al-Marhum Sultan Idris, kami kena berdiri beratur di sepanjang jalanraya di pekan Kuala Kangsar (dulu pekan, sekarang bandar...naik taraf) sambil kibar bendera negeri Perak..Al-Marhum Sultan akan lalu naik Rolls-Royce..

my alma mater
old school
  
Sekolah ni sebelah MCKK, so singgah lak MCKK..yang ni takyah google pun..

Fiat Sapientia Virtus..sila google
pokok nan sebatang
Depan MCKK ada medan pavillion, bukan shopping complex, tapi menara tinjau ni..


Perjalanan diteruskan ke bandar baru kuala, dekat stesen bas. Mencari tat telur dan tat kelapa di Warung Kek Jaya..info dari internet, dulu tak tahu, tak teringin nak singgah pun..sampai je, terus cari tat ni, teruja..harga RM1.20 sebiji..

tat telur yang marvelous, tat kelapa..so-so saja

Kemudian melilau-lilau di kawasan bazaar kuala, mencari kedai ni, Restoran Saudiah Haji Nasi Kandar..nak cari kuih kundas. Macamana rupa kuih kundas ni? ala..macam kuih cakoi, tapi manis sikit, cicah dengan kuah kacang..dulu masa sekolah rendah, harga 10 sen sebiji..


kuih kundas -seringgit sebiji
Menurut old boys MCKK, nasi kandar di restoran ni sangat marvellous, kena sambal lebih hingga menjilat jari..mungkin boleh try lain kali sebab jarang sangat makan nasi kat luar bila balik kampung..mestilah nak makan masakan ibu..kan,kan..

Meneruskan lagi perjalanan mengikut list, kali ni ke kedai kopitiam yang famous sampai masuk forum tripadvisor..wahh, tak sangka..internasional gitu. Tapi sebelum tu layan dulu gambar kedai-kedai lama di high street kuala ni..ala-ala Serangoon Road..



Kopitiam yang dimaksudkan ialah Restoran Yat Lai ni..old skool kan? Tapi famous..saya pun baru tahu..hehe..

dah berjaman
Ditambah dengan kereta dan motosikal antik di depan resto ni, lagilah nampak klasik..back to 50's..

 

milik siapakah motokar ini?
Singgah minum kopi dan roti bakar..bila tengok pekerjanya perempuan Melayu Islam...
pelengkap sarapan pagi
suasana dalam kedai
Sebenarnya Resto Yat Lai ni famous dengan kuih pau, turun-temurun menjual pau, ada empat jenis pau, tapi kuih pau hanya dijual dari pukul 2.30 petang. Terbaca dalam satu blog, ada pepatah..err..bukanlah pepatah, tapi kata-kata perbandingan, lebihkurang macam ni "jika mereka mengatakan pau Yik Mun itu sedap, sebenarnya mereka belum pernah ke Yat Lai". wahh, sampai begitu sekali..

Di negeri Perak ni, restoran Yik Mun di Tanjung Malim sangat famous dengan kuih pau nya. Tapi ada yang mengatakan pau Yat Lai ni lagi sedap, entahlah dua-duanya saya tak pernah makan..no komen..

Sebagai bahan bukti..

cop mohor mata burung hantu

gerobok from the golden era

Sekian saja untuk kali ini, siri kedua akan menyusul kemudian, InsyaAllah, stay tuned, I'll be back..selamat pagi hari ketiga..nearly 2am..Salam Jumaat..

26 comments:

  1. Assalamualaikum...

    Yang menariknya sepanjang jalan kedai lama tu nampak bersih...suka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam, baru perasan ..memang nampak bersih..tak sangka pula..

      Delete
  2. Wah memory lane sungguhlah nohas, sesekali mengimbau kenangan lalu di kampung. Yang best tu ada mohor tripadvisor tu fuh international sungguh walaupun kedai dah lama. Bagus lah sesekali kena ada cerita sejarah lama kampung sendiri ni. Emmm menarik tertarik kebabom niiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat bermain..kan..saya pun baru tahu kedai ni..ya, betul, sejarah lama kena ditulis, kalau tidak akan lupus ditelan zaman...

      Delete
  3. sesekali nak singgah melawat kuale kangsor pule...nmpak bandarnya mcm kebanyakan pekan2 cina di tempat lain tp suasana alam kampungnya mesti damai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuale ni pekan lama, sejak zaman British lg dah ada sbb tu bandarnya sama je...kpg tradisi memang rasa damai..jom melawat kuale..

      Delete
  4. Thanks for the info.... nanti bolehlah jalan-jalan ke Kuala Kangsar pula........ nanti cerita pasal tempat buat labu sayong tu ya!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. welcome..errr..sebenarnya saya tak pernah pegi pun tempat buat labu sayong tu..*pengakuan ikhlas*..hehe..masa sekolah rendah, cuma gi pusat kraftangan je...everytime balik kpg, mesti relaxing kat rumah je..

      Delete
  5. Tu semua kenangan yg mengusik jiwa...tempt bersejarah ni...nmpak sedap kuih tat tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tat telur tu memang sedap lagi murah...ya, kenangan lalu..in loving memory..hehe..

      Delete
  6. Saya tahu kebanyakan tempat2 ni.... bukan... bukan... saya bukan org kuala... tapi saya dah beberapa kali masuk bandar kuala ni.... last sekali masa hantar anak angkat saya balik 2 tahun lepas. Tapi tak tahu pulak resto yat lai tu halal... pekerjanya melayu sini ke melayu Indon?... kalau melayu Indon tak leh pakai jugak... mcm islam tapi bukan... hati2 tu Nohas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak, malunya..saya orang kuala pun baru tahu..haha..pekerjanya melayu sini, org kuala jg..saya ada tanya, mereka ckp makanan di sini halal..saya pun sebenarnya was-was jg..

      Delete
  7. huh kuih kundas .. tart telur.. nasi kandar di kuala kangsar pun famous ek.. terbaik nie..
    Motor dan motorkar tu memanh unik.. depa nak jual tak..???? teruja sangat .. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tart telur & kuih kundas memang terbaik...nasi kandar belum try lagi..motor dan kereta antik tu ada orang punya, mungkin pelanggan yg dtg ke resto tu sbb bila lalu balik, tengok dua2 dah takde..mcm berminat je, nak buat collection ke?

      Delete
  8. Banyak juga yang mesti dicuba di KK nie yer... ada nasi kandar.. ada restoran Yat Lai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu...saya org kuala pun baru tahu benda-benda ni..hehe..

      Delete
  9. sis orang kuala?
    saya or gerik..
    Yat Lai memng famuos..pnah try..memng sdap sarapan dia..
    kawan yg ajak..nak msukserba salah tapi tgk byak je mlayu mkan okjela.. sedap..
    :)

    ReplyDelete
  10. ya, orang kuala...gerik dgn kuala dekat bebenor..satu jalan je...akak sebenarnya baru tahu restoran ni wujud kt pekan kuala..hehe..itupun tahu dari internet..cuma mkn roti bakar, yg lain x try..entahlah mungkin tak kot..

    ReplyDelete
  11. masa belajar dulu saya pernah sampai sekali kuala kangsar sebab join treasure hunt

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. Alhamdulillah, rejeki malam2...sudah klik2 churp churp disana jg..

      Delete
  13. Wah sekolah akk dedulu eh..tringat cerita mak tentang abah ug turut blaja kat mckk dulu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, sekolah rendah..kena jln2 KK ni melawat MCKK...bangunan bersejarah..

      Delete
  14. tetiba terfikir lak nak google pekan sendiri . kot2 ada yg menarik tapi saya x tahu ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekadang ada tmpat menarik yg kita tak tau..google seblm balik kpg..hihi..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...