Tuesday, March 18, 2014

Jejak Warisan KL..& Singapura?

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, cuaca dah semakin sejuk...hujan dah mula turun..sesuai untuk berjalan-jalan..jalan lagi...walking is good for our health kan...kali ni menjejak warisan di kotaraya KL...nak mula di mana?? Disini..




Dulu kawasan ni tempat tunggu bas..memang jem Jalan Hang Kasturi ni..sekarang dah tukar jadi pedestrian walk..banyak rumah-rumah kedai lama zaman Yap Ah Loy..telah dibaikpulih dan dicat semula..warisan zaman berzaman..


bangunan warisan
Masjid Jamek di persimpangan Sungai Gombak dan Sungai Klang

Reggae Mansion - Lebuh Ampang
Belum habis lagi menjejaki warisan KL, baru bahagian utara..sambung jejak Singapura pula, cari makan..hehe..dimana?? dekat je, di Jalan TAR..di sini..Zam Zam ala kazam...jalan kaki ye..bukan naik carpet terbang...


depan Pustaka Minerva Jln TAR
zaman dulu di Singapore
Gambar blurr..curi2 snap..sebab ada tulisan Ovaltine..tu yg usaha juga ambik gambar ni..mengimbau kenangan lama..dah lama tak minum Ovaltine ni, dah takde di pasaran..seangkatan dengan Milo..

Dari Wikipedia:
In Malaysia, Ovaltine has lost its popularity to Nestlé Milo. Ovaltine is sold in tetra packs for cold serving and widely available in shops and supermarkets, yet it has a low profile compared to similar beverages in the market. In Japan, Ovaltine was sold for a short period in the late 1970s by Calpis Industries (presently Calpis Co., Ltd.), but it was not a commercial success.
 
Order mee rebus tulang..


 Dan signature dish...murtabak Singapore..


warna merah mesti ada
The verdict...OKlah, so-so..kena gi makan kat Singapore, baru boleh compare...huhu..

35 comments:

  1. Perubahan demi perubahan berlaku di Kuala Lumpur.. Moga Kuala Lumpur bertambah baik dan menjadi tempat yang indah dengan penuh historical building :D

    Jejak Warisan Kuala Lumpur - What a good idea :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, benar..ada banyak historical buildings di KL...belum habis menjejak..

      Delete
    2. Harap2 penjara pudu adalah historical building terakhir yg dihancurkan di KL..
      Kene jelajah KL sebelum ke tempat lain huhuuu :D

      Delete
    3. utk penjara pudu, plan dah diluluskan utk dibangunkan semula tapi still on hold...tak tahu bila nak on balik..

      Delete
  2. Dekat bangkok bank ke, tak perasan ada standard chartered kan, cantik, sedapnya mee rebus tu. Best kan jalan jalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul, dekat bangkok bank n central market..ada standard chartered?, tak perasan pula...mee rebus tu sedap jugalah..jalan2 ni sebab nak cari barang2 my sister sebelum dia pergi umrah itu hari..

      Delete
  3. Hish hish nampak sangatlah dah lama tak jalan-jalan cari pasal kat KL. Dulu rajin juga jenjalan dari bus stand pudu (nama baru apa Pudu Central ke?) tu ke KFC depan Mydin tu lepas tu ke Central market. Tapi sebab banyak sangat warga asing dah rasa macam pergi tempat orang lain terus dah malas nak jenjalan area tersebut.

    Tapi kedai zam zam ala kazam tu bila masa buka ya? Rasanya masa hujung tahun lepas pergi minerva takde pun? Saya lebeh suka ovaltine dari Milo. Milo buat saya ngantuk... padahal memang nak tidur pun. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu saya pun mcm tu juga, turun bas express di Puduraya, jalan kaki ke bus stand klang / Central Market...kalau hari cuti, memang ramai warga asing depan Mydin dan sekitarnya..rasa mcm kat Bangla je..

      Zam Zam Resto ni kat ground floor Frenz Hotel..depan KFC/A&W/Minerva Jln TAR..tak tau pula bila dibuka...ada jual lagi ke ovaltine? kalau ada nak juga beli..dah lupa mcmana rasanya..

      Delete
  4. Dah lama tak jalan-jalan dari Puduraya ke Jalan TAR..... tu semua tinggal kenangan dah......

    ReplyDelete
    Replies
    1. dtg KL bolehlah mengimbau kenangan..cerita dgn anak2...'sepanjang jalan kenangan'...

      Delete
  5. Terliur pulak tgk mee rebus tu hehe..tak tau pulak ada restoran zam zam kat jln tar tu, padahal baru je pi sana lps balik dari matta fair minggu lepas..sedap tak mknn kat restoran ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Resto ni baru buka rasanya, tapi tak le baru sangat..GF Frenz Hotel...nak cakap sedap - cuma order dua jenis saja, mee rebus tu OK..murtabak - a bit dry..ke memang asalnya mcm ni? entahlah, tak pernah makan yg kat Singapore..

      Delete
  6. rajin jalan jalan jelajah historical building ya...bangunan bersejarah kalau dipulihara mmg mengindahkan KL...penat jalan2 mesti makan tu yg best sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sambil-sambil je, kak..on the way ke Mydin Supermarket yg depan Maybank..tapi kawasan ni memang dipulihara dan dikekalkan sebagai warisan KL..

      Delete
  7. singgah pagi nohas beli herbal essence...harum mandikan rambut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq..masa zaman sekolah rendah dulu suka tengok iklan shampoo ni..jgn lupa beli di pasaran..

      Delete
    2. salam pagi nohas...mai cari herbal essence lagi..n menabung.

      Delete
    3. salam pagi..tq, menabung jg disana-sini, tolong kawan2..

      Delete
  8. saya x penah sampai sini..maklumlah bkan org kl.. klau p kl pun byak p tempat shoping... tq sharing at lease tahu juga kawasan2 bsejarah dkat kl ni :P pnuh nostalgia..
    klik inti :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. kwsn bersejarah kena kekalkan utk generasi baru..thanks, saling bersedekah kt kwn2..

      Delete
    2. ya betul warisan kita...kena kekalkan...
      amin ya sedekah itu bgus..tlong mnolong md n inti

      Delete
  9. Restoran zam zam tu dekat jer dengan tempat idah keje nie.. tapi tak pernah singgah pun... malah tak perasan lgsg kewujudannya... hehehe.. teruk btull..! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekat je dgn DBKL...hehe..lunch hour boleh singgah sini..

      Delete
  10. Jarang jalan2 kat KL...dah banyak yang berubah..tak sedar pun....
    pasar seni pun dah lama tak pergi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. berubah utk kebaikan & kemajuan bandaraya...saya pun sama..dah lama tk ke pasar seni...tiada keperluan nk kesana....

      Delete
  11. Bangunan warisan bila dijaga akan jadi lebih cantik dan ada estetika tersendiri bila melihatnya.
    Kalau di S'pore memang mereka jaga bangunan-bangunan lama walau ada tu sebelah bangunan pencakar langit... makanan mereka pada kakak sama ajelah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebagaimana kita mengagumi bangunan moden, bangunan lama pun kita patut kekalkan..ya benar, ada sentimental value, ada nilai estetika..dah lama tak gi S'pore, last gi awal 90'an..nak tengok pembangunan dan merasa makanan mereka yg banyak colour merah tu...

      Delete
  12. wahhhh...awok udah lama tak turun kolumpo...sejak balik Ipoh ni... makin hebatttt................

    oh ye... kat Ipoh pun ada jugak Ipoh Heritage Trail...... ok..... idea untuk entri baghu awok nanti.... tunggu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. di Ipoh pun ada heritage trail..ni mesti kwsn stesen keretapi..old town area..bolehlah gi kalau kesana..negeri teman juga...

      Delete
  13. Saya tak tahu pun Jalan Hang Kasturi dah jadi padestrian walk... punyalah lamanya saya tak keluar ke tempat2 ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun baru tahu..itu pun tengok dlm blog org lain..tu yg lalu sini on the way to Mydin..

      Delete
  14. bangunan2 lama mmg patut dibaikpulih,dikekalkan sbg warisan sejarah,utk generasi akan datang...
    seperti jugak di Penang ni..bila di baik pulih,cantik pulak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, setuju..memang seronok jln2 di heritage trail Penang..ada pulak mural yg menarik..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...