Sunday, May 18, 2014

Tokyo Street..

Assalamualaikum..konichiwa..moshi-moshi..

Sebulan dua ni..puas sungguh baca entry tentang Jepun, ramai benor blogger yang travel ke sana...nak join juga buat entry Jepun..hehe..tapi gi Tokyo Street je..di Pavillion..ambik mood..
  
souce: pavillion

Tokyo Street ni di Level 6..memang banyaklah kedai-kedai Jepun...kedai kecik-kecik..


sebelum tu, singgah di sini dulu...ada exhibition sempena Tango No Sekku or Japanese Children's Day yang diraikan pada 5 Mei, setiap tahun..

Children's Day (こどもの日 Kodomo no Hi?)
This national holiday was established in 1948, as a day on which to esteem the personalities of children and plan for their happiness. It is on this day that the Japanese equivalent of the Dragon Boat Festival (端午の節句 Tango no Sekku?) is held. On this day, and for some time before it, families who have a boy in their home may fly koinobori and decorate their homes with armor or samurai dolls. Children's Day marks the end of Golden Week.

Kodomo no Hi dan Tango no Sekku ni festival yang sama. Mula-mula dipanggil Tango no Sekku, kemudian pada tahun 1948, diganti dengan nama Kodomo no Hi.  Teringat pula pada Kodomo lion, kodomo tu kanak-kanak le kot..

Bestkan Jepun ni, siap ada cuti umum untuk celebrate hari kanak-kanak, hari warga emas (respect for the-aged day), hari menjadi dewasa (coming of age day)..very family-oriented..


Ada juga pameran fashion dari oriental fashion designer..

lagi mengenai Tango no Sekku..ibubapa akan menaikkan koinobori atau bendera ikan kap/koi dan kintaro dolls pakai helmet pahlawan (kabuto) naik ikan karp..kintaro dan kabuto ni simbol anak lelaki yang kuat dan sihat..

Ikan kap ni dianggap mempunyai daya juang yang tinggi..oo..patutlah ikan ni dipanggil Japanese carp..ikan hiasan yang cantik warnanya..

OK, moh masuk ke kawasan kedai-kedai pula..



Ada macam-macam kedai..jual bonsai, Hokkaido crepe, Okinawa matcha milk..cuma singgah di Daiso..kedai RM5..

Keluar dari Pavillion, menapak ke Low Yat, nak cari powerbank..


Moon - maskot untuk Line (gambar ambik masa CNY)
the tallest Liuli crystal fountain
Liuli ni sapa? Taiwan's artistic Chinese glassware expert studio Liuligongfang...fountain ni valued at RM8 juta..fuyoo..boleh baca disini

Menyusuri Jalan Bukit Bintang ke Low Yat, terjumpa kedai ni..Koreanlah pulak..



Just 'no pork', halal ke idok, tak pasti, tanya kat pekerja dia, orang Bangladesh, dia cakap halal, sebab nak cepat, tak singgah, maybe next time..

20 comments:

  1. wah ke jepun, macam real macam dalam tv :) sebab tak pernah pegi jepun hehe. kedai daiso tu best, macam gunting besar untuk dapur hargarm5 tu kira worth the money.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..kedai daiso memang best..rasa mcm2 benda nak beli..tahan2..

      Delete
  2. Best2... jepun negara terbaik di Asia. Ambil suasana... daiso pun best.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambik mood di sini...masuk daiso..memang best..

      Delete
  3. kalau xbaca artikelnya n cuma lihat picnya mesti ingat di jepun sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. deco nya memang Jepun habis...level ni x berapa sesak sangat..

      Delete
  4. waah~ baru tau kat Pavi ada Tokyo Street... nampak mcm best, nanti boleh gi jenguk... salam kenal ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal...tq for visiting here..

      akak pun baru tahu jg..boleh gi jalan2, tapi real Tokyo lg happening kan..

      Delete
  5. idah pun teringin nak pegi jepun... tapi tak sangka pula di msia pun ada jalan jepun yerr... :D pavilion tu pun idah tak pernah masuk... percaya tak.. kekeke... nama jerr dok kl... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. jom pi Jepun...bila2 boleh pegi Pavillion, bila MRT siap lagi senang nak ke sana..

      Delete
  6. ohhhhh ke Jepun ya....... hehehe
    Tokyo Street, Pavillion........ so far Zana belum jejak lagi ke Pavillion ni....... Malas nak ke situ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jepun in Malaysia...kalau takde hal, memang x gi sini...sesak..

      Delete
  7. Heee... tak dpt ke Tokyo, Japan, dpt ke Tokyo di Pavilion pun jadilah..

    Halal bukan kerana tak ada pork tapi banyak lagi kena lihat halalan toyyibannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadilah kan..ambik mood...ya, betul..kena check sebelum makan..

      Delete
  8. salam pagi siggah klik2
    http://karyaku-paridahishak.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award_19.html

    ReplyDelete
  9. banyak saya ketinggalan... seingat saya hanya sekali jer saya jejak kaki kat pavilion, rupanya macam2 ada kat sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun baru tahu ada kedai2 Jepun ni di Pavillion,,cuma pergi GF dan 1F saja..

      Delete
  10. tak pergi tokyo, tokyo street kat Malaysia pon jadi la.hihi

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...