Tuesday, June 24, 2014

Jade Museum & Jadi Batek Gallery

Assalamualaikum..salam ceria..

Sambung kisah ronda-ronda di kawasan Jalan Kampung..kali ni kita ke Jalan Inai dan Jalan Delima pula..

Di Jalan Inai ada Jadi Batek Gallery..namanya saja galeri batik, tapi sebenarnya tempat ni ialah one-stop centre untuk souvenirs..kalau siapa yang pernah pergi tempat belanja Krishna di Bali..lebih kurang macam tulah Jadi Batik Gallery ni..macam-macam ada..dari FM, keychain, barangan batik, pewter, snacks dan banyak lagilah..semuanya made in Malaysia..harganya mahal sikit dari di luar..harga tourists..


Ada kilang kecil tempat demonstrasi mencanting batik untuk pengunjung..




Dah habis ronda-ronda gallery ni, moh kita ke Jade Museum pula..di Jalan Delima...



Jade..batu permata yang popular di kalangan kaum Tionghua..jade di muzium ni mostly berasal dari Burma..batu hidup..macam-macam warna ada dan macam-macam bentuk..

Dari website the Jade Museum KL:
"This gemstone has a variety of different colours comprising of green, black, white, lavender, red, yellow, orange, gray and brown. Green jade being the traditional jade associated with ancient civilizations still retain its esteemed position of being the most desirable and valued among jade connoisseurs"


the Chinese calculator
all that jades
the museum
Sekian, tour of Jalan Kampung area...lots of surprises..well, don't judge the area by the road name..

24 comments:

  1. semua ada dari jalan kampung tu, lead to another road yang ada tempat menarik, ada jade museum, memang minat dengan jade ni sebab hijau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, tenang memandang warna hijau..semua tempat2 ni dalam satu kawasan saja..boleh ronda2 tak sampai satu hari..

      Delete
  2. banyak yg boleh ditemui di sini ya...

    ReplyDelete
  3. sempoa jade tu menarik! best tu kalau ada sebijik, hehe... kalau ada set chess jade pun best juga XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Benda2 drpd jade memang menarik..

      Delete
  4. wow... best... rugi tak pegi hari tu... huhuhuhu

    ReplyDelete
  5. kak sarah pernah belajar buat batik tulis di terengganu...tapi skrg tinggal kenangan..macam2 muzium kat kl ya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mcm2 muzium ada tapi adalah satu dua yg dah pergi..

      Delete
  6. Memang minat dengan Jade...... tak ada gelang jade ker?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gelang jade memang ada..hot item..

      Delete
  7. kat kl ye.
    wah sesual dgn namanya jalanya..
    bayak tarikan..muzium jade..
    sounds intresting...sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang menarik..kalau dtg kl, bolehlah ke sini..

      Delete
  8. Sebenarnya kalau tak diketengahkan ramai yg tak tahu pun ada tempat begini. Kakak pun tak tahu sebab kami tak tinggal di sana. Kalau ikut pemerhatian kakak ianya sangat menarik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya yg duk KL pun baru tahu, kak..mostly tourist luar yang datang ke sini..

      Delete
  9. Rupanya banyak juga tempat yg boleh dan belum idah lawati di kl nie... hahahaha... nama jer dok kl... hampeh.com tul laa...

    ReplyDelete
  10. wah...... tak tahu pun macam-macam ada kat sini rupanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 ada kat area ni...ada byk juga restoran2 spt Al-Andalus, Hadrawmt, Spice Garden, Passage to India, restoran jepun..

      Delete
  11. Saya pandai melukis dan mencanting batik Nohas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. best ada skill ni..saya cuma pandai tengok saja..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...