Tuesday, June 3, 2014

KLOBS 2014

Assalamualaikum..salam bulan Syaaban..

Baru-baru ni ada pameran bunga..the Kuala Lumpur Orchid & Bonsai Show di Taman Botani KL..kat Tasik Perdana...sempatlah menjengah..terapi minda..hoho..

Tak sangka..cantik juga Taman Botani..yelah, dok puji taman-taman kat luar negara je..the Garden of Morning Calm lah, taman2 bunga kat Jepun lah..rupa-rupanya di negara sendiri pun ada taman yang cantik dan menarik..sebab jarang gi taman bunga..hihi..jom kita tengok.. 


macam-macam pertandingan

Ada macam-macam pokok orkid di jual...masa ni teringat kat blogger Kak Paridah Ishak yang gemar menanam orkid...pokok-pokok orkid ada yang dijual, ada yang untuk pameran saja...a feast for your eyes..


Orkid lagi..macam-macam jenis, pelbagai warna..


Bonsai pula..sungguh berseni..macam-macam gaya..ada yang herot ke kanan, ada yang mengembang ke kiri..


 Bonsai lagi...

Jalan-jalan di kawasan bonsai, terjumpa pokok di bawah ni..apa istimewanya?


 ianya ditanam oleh Datin Seri Rosmah Mansor...elok kurus tinggi jadinya..

Nyaman suasana di Taman Botani Tasik Perdana..



lagi gambaran kemeriahan KLOBS 2014..

 

Akhir sekali..terimalahhh...

Bunga Raya

32 comments:

  1. menarik~ kat rumah saya pun banyak jenis orchids, my mum loves them ;)

    p/s: "elok kurus tinggi jadinya" yer... saje je kan tu, kan? ekekeke~

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya..setiap hari boleh tengok bunga orkid..

      p/s: mungkin species pokok tu kurus dan tinggi..hehe..statement yg tiada kaitan dgn yg hidup dan yg mati..hahaha...

      Delete
    2. p/s: "elok kurus tinggi jadinya" yer... saje je kan tu, kan? ekekeke~
      double meaning ke ni? ha..ha

      Delete
    3. mungkin species pokok tu kurus tinggi..hehe..bersangka baik..

      Delete
  2. Kak sarah suka tengok pokok bonsai...tpi x minat nk tanam...bunga orkid pun suka jgk tapi x tanam...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita, suka tengok je..tapi x minat nak tanam..memang leka tengok pokok bonsai ni..

      Delete
  3. Sungguh kakak bonsai taklah terpikat sangat sebab rumah kakak kecik tak sesuai tapi kalau orkid memang boleh 'gila' kalau kakak dpt peluang ke sana. Kakak suka pokok bunga orkid.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo..peminat orkid rupanya..cantik2 orkid kat sini..

      pameran ni dah habis pada 1 Jun lalu..

      Delete
  4. hidup subur pkok yg ditanam oleh kak ros..berkat tu he..he.
    wah x sangka ya sis..dia punya landskap setanding dgn luar negara..
    tapi lgi cantik sbab ditanam dgn pokok dari negara kita mix dgn pkok luar..
    unik nampak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dibubuh baja, disiram...tumbuh suburlah ia...

      ya, betul..landskap yang menarik..mcm2 jenis bunga dan pokok...sgt cantik..

      Delete
    2. betul..betul..
      ziarah hjung minggu..

      lenove x3

      Delete
  5. Idah belum pernah lagi masuk taman botani nie... mungkin boleh cuba laa... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun baru first time gi sini..ok jg..bawa family jln2..

      Delete
  6. cantiknya warna warninya orkid tu nohas, pandai ambik gambar, nampak nyaman permandangan taman botani ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq..snap saja. Mmg cantik bunga2 orkid..geram tengok..

      Delete
  7. terima kasih nohas mensyen nama akak bab2 sukakan orkid ni..kecantikan orkid2 kat taman ni mmg menawan...bonsai2nya pun cantik bentuknya...sesekali kena mai jengah sini juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmng teringat kt akak masa tengok orkid2 ni..ada byk entry orkid dlm blog akak kan..pameran ni dah habis pd 1 jun..

      Delete
  8. Assalamualaikum..

    Bonzai tu cantik..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik2 bonsai tu..mcm2 jenis..

      Delete
  9. Memang nyaman dan sejuk mata memandang suasana disana....
    Kepada penggemar tanaman terutama orkid memang sesuai sangat lah kesana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. suka tengok landskap di sini..rasa nyaman saja..

      orkid2 ni cuma ada masa pameran...selepas pameran, byk pokok2 hijau saja..

      Delete
  10. Ala... terlepas le. Tak tau pun ada pameran bunga kalau tak dah bagitau akak-akak ajak reramai datang. Taman Tasik Perdana dulu pernah buat pameran LAMAN memang cantik sangat. Dah lama dan sejak dah tukar nama Taman Botani ni belum lagi jenguk. Dulu Kalau tak salah kan namanya Taman Tasik Perdana kan. Suka jejak kat situ jenjalan ambil angin dan berkelah. Seronok sekali menikmati kehijauan alam sekitardi kota Batu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..dulu namanya Taman Tasik Perdana.. saya pun dah lama tak ke sini, dulupun adalah sekali dua je dtg sini..memang nyaman, landskap pun menarik..

      Delete
  11. Replies
    1. thanks..you're always welcome here..

      Delete
  12. Hanya terbayang.. kalau la di rumah sendiri ada pokok2 mcm tu mesti seronok kan huhuhuu... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestkan dapat landskap mcm tu...tapi maintenance tinggi dan selalu kena sapu daun2...

      Delete
  13. saya mmg suka orkid . dpt tgk kat gambar jer ... terlepas udoh . nak buat camna .

    ReplyDelete
    Replies
    1. minat orchid juga..orchid cantik..lain dari bunga biasa..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...