Saturday, June 14, 2014

Mari Memasak Nasi Mandy

Assalamualaikum..ahlan wa sahlan..semoga all readers sihat2 belaka..dah makan ke belum? Jom makan nasi arab...

Fenomena nasi arab ni dah lama melanda Lembah Klang..macam2 restoran Arab, Lubnan, Egypt, Yaman, ada di KL ni..diantara banyak2 nasi dari timur tengah ni, saya lebih suka nasi mandy..not too heavy dgn rempah ratusnya..just nice...dah try banyak restoran, sekarang nak cuba masak sendiri pula..betul ke? macam tak percaya je...percayalahh..

Langkah pertama, dapatkan sekotak benda ni di pasaran..hehe..saya beli ni dengan kawan sepejabat, membantu sahabat yang nak berniaga kecil-kecilan..




Tak mahal harganya ..RM15.00 sekotak..ada macam2 brand di pasaran..

Langkah kedua, keluarkan isi kandungnya..dah ada beras dan rempah ratusnya..


Baca dengan teliti instruction di belakang kotak..sediakan apa2 yang takde seperti bawang putih, besar, ayam, tomato puree (saya guna tomato sos saja)..
 


perap ayam
nasi sudah masak
ayam panggang
sos harrah - terlebih air
sedia untuk dimakan
Satu je kurang, salad takde. Sebab tak plan dan ingat2 lupa arahan belakang kotak, pergi kedai cuma beli ayam, tomato dan cili hijau saja, terlupa beli timun. Jadilah, untuk makan sendiri..

The verdict
Senang, cepat dan sedap dimakan..kalau ikut betul2 arahan, InsyaAllah, jadi seperti nasi mandy yang dijual di restoran2 di luar sana..

OKlah, untuk mereka yang ingin menjimatkan masa..nak lagi cepat, beli je kat kedai..macam ni..

nasi maqlubah kambing timbus

18 comments:

  1. wah buat nasi mandy sendiri ya..sedap tu kalau dekat boleh minta sepinggan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try yg segera..beras tu nmpak je sikit tapi bila masak..dapat seperiuk..byk jg..

      Delete
  2. mudahkan skarang nak buat..
    cuma rajin malas je.. nampak sdap tu sis..
    eh guna pemanggang ajaib nampak he..he.. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu...antara rajin dgn malas je..semua dah mudah..campak je dlm pemanggang ajaip..senang..

      Delete
  3. tgk mmg teruja nak cuba resepi ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang utk dicuba..cuma siapkan bahan2 basah saja..

      Delete
  4. Wah nmpak cantik nsi tu...mesti sedap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beras panjang basmathi..bila masak nmpk cantik..rempahnya
      sedap..

      Delete
  5. ada kawan jual. tapi skrg tgh tak berselera. tunggu sume dah oke macam nak try jg

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat mencuba...semoga semuanya okay..

      Delete
  6. wahhh femes skarng nasik arab nih, pernah jugak makan... tapi, hehe, bukan taste ai lah, hehe <-- lidah makanan jepun dan western saja, apa nak buat... huhuu~ ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. femes sekrg ni..tapi mcm dah slow sikit..japanese & western food pun OK jg..

      Delete
  7. Wah nasi Mandy ya...... boleh lah hantar sepinggan kat sini....

    ReplyDelete
  8. Nasi mandy satu... hehehehe sodap nampak

    ReplyDelete
    Replies
    1. sodap mcm kat kodai...sonang, dah ada semua, cuma tinggal nak masak je..

      Delete
  9. wah senangnya, bole buat kejutan ni :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, memang senang...betul tu, boleh buat surprise..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...