Monday, June 16, 2014

The Final: England vs Spain

Assalamualaikum..

Entry ni tiada kaitan dengan World Cup, whatsoever..nehi, nehi.. 

Tapi dua-dua negara ni ada di World Cup..Spain sebagai juara bertahan, England pula, entahlah.. tapi England mempunyai banyak football club yang world famous..MU, Liverpool, Arsenal, Chelsea..Aston Villa (huhuhu)..banyak lagilah.. 

Persamaan dua negara ni, England dan Spain masih mengamalkan sistem beraja..royal family England memang famous..dari Ratu Elizabeth hingga ke Prince William..tapi royal family Spain..kurang maklumat sikit..tapi mereka ni among the famous royal family in Europe..

Baru-baru ni King of Spain, King Juan Carlos 1 buat pengumuman, nak serah takhta kepada anaknya, Prince Felipe, baguskan raja macam ni, umur dia sekarang ni 76 tahun, baiklah berehat, bagi pada orang muda memerintah pulak..

Masa ni, tersebar luaslah gambar Princess Letizia Ortiz, isteri kepada Prince Felipe yang bakal ditabalkan menjadi Raja Spain yang baru..mulalah ramai yang bandingkan Princess Letizia dengan Duchess of Cambridge, Kate Middleton..tentang fashionnya, pemilihan wardrobe..

Diantara princess-princess in the world, dua ni yang OK....jom jadi paparazzi..

Princess-soon-to-be Queen

Letizia ni dulunya seorang wartawan...ada ijazah dan master dalam bidang kewartawanan..pernah melaporkan dari Iraq dan Ground Zero selepas 9/11. Pemilihan pakaian, kebanyakan dari Spanish born Mango dan Zara..


Letizia bersama suaminya Prince Felipe, bakal raja Spain yang baru
Spain's Royal Family semasa melawat King Juan Carlos di hospital
source: hello magazine



England 
the Duchess of Cambridge - Kate Middleton

alahai - sweetnya Kate
Duchess of Cambridge ni mempunyai ijazah di dalam History of Art dari University of St Andrews, Scotland. Semenjak berkahwin, Kate menjadi buruan paparazzi dan sudah tentunya, pemilihan pakaian menjadi bualan pengkritik fesyen dunia..the 'Kate Middleton effect'..pemilihan pakaiannya kebanyakan dari pereka-pereka fesyen British..

the happy family

Di Malaysia pun ada ramai princess yang menarik..dan yang menjadi pilihan pertama sudah semestinyalah dari negeri teman..DYMM Raja Permaisuri Tuanku Zara Salim...


Membaca biodata Tuanku Zara..wow...First Class Degree in Chemical Engineering from Nottingham University and top student award for final year project...sama macam Princess Letizia, Tuanku Zara juga dahulu menjawat beberapa jawatan penting dan yang terakhir ialah Pengarah Urusan..

bersama suami tercinta

Apa-apa pun, semua isteri-isteri ialah permaisuri kan..permaisuri di hati sang suami

- entry santai di hari Isnin -







24 comments:

  1. Masing-masing punya aura dan kecantikan tersendiri
    Tapi yg pasti penampilan mereka sgt menyakinkan.

    Betullah... kita pun permaisuri suami kita hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..semua princess diatas mempunyai aura dan tarikan tersendiri...

      raikan cinta..wahai permaisuri2 suami..

      Delete
  2. Lah ingat kan pasal bola rupanya pasal bakal pemaisuri lah pulak. Saya pun bangga apabila Tengku Mahkota Johor yang sekarang menjadi Sultan apabila berkahwin dengan kerabat negeri Perak. Bangga punya Sultanah yang berjiwa rakyat yang juga cantik dan sungguh bersopan-santun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ambik mood world cup..hihi...

      DYMM Sultanah Zarith Sofia..secantik namanya..

      Delete
  3. Saya pun ingatkan pasal World Cup tadi. Hehehe oh mike pun orang Perak ke..sekampung la kita :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, teman org perak..satu bendera kita ye..

      Delete
  4. Replies
    1. Tq..saja suka2 tengok princess2..

      Delete
    2. idah singgah isi tabung nuff akak yer...

      Delete
    3. syukran..rezeki di mlm hari...vice versa..*wink*wink*

      Delete
  5. dimana - mana pun permaisuri mmg cantik ... blm ada org nak jadikan saya permaisuri ... huhuhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah ada tu.. prince charming yg masih belum muncul..

      Delete
  6. kalau dah gelaran permaisuri memang sinonim dengan cantik....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..mereka ada mcm2 yg peribadi..tukang make-up, penata image, hairdresser..memang kena cantik sokmo kat public..

      Delete
  7. Replies
    1. Setuju..like3x..beauty with brain..

      Delete
  8. wah setanding permaisuri kita cantik-cantik semua, dah besar putera kate..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang setanding...putera George dah boleh jalan..

      Delete
  9. PUTRI2 CANTIK YG DIKAGUMI BUKAN SEMATA KEJELITAANNYA TAPI TIARA MUTIARA ILMU YG MENGISI MINDA

    ReplyDelete
  10. salam sis..
    eh tajuk dah bola dah..tapi bila baca still ada kaitan..
    good entry btambah pngatahuan tentang sistem beraja yg ada di dunia
    ni :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam...tempias world cup..utk general knowledge..suka tengok princess2 in the world..

      Delete
    2. untunglah dilahirkan dlm kluarga kaya raya..
      eh sis kmpung padang rengas ke?
      program famtrip kuala pun saya p :)

      Delete
    3. semuanya itu takdir Ilahi, kita tidak boleh memilih siapa ibubapa kita..tapi Alhamdulillah, kita dipilih Allah utk lahir di dunia ini..

      rumah di KK, tapi kpg sebelah bapa di Bukit Gantang, kena lalu Padang Rengas..mcm best je farmtrip tu..pergi kebun buah2an kot..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...