Sunday, June 29, 2014

Singapore - Day 1 : Chinatown, Masjid Jamae (Chulia) & Merlion

Assalamualaikum..Salam Ramadhan Al-Mubarak..jadikan Ramadhan kali ini yang terbaik...

Sambung kisah perjalanan ke Singapore..dari Arab Street terus ke Chinatown..keluar saja dari station MRT Chinatown, dah sampai ke Pagoda Street. Yang best di sini...Chinatown Singapore masih mengekalkan bangunan-bangunan lama seperti juga di Arab Street..


Menarik..bangunan-bangunan dicat dengan pelbagai warna..Di sini cuma jalan-jalan dan beli souvenir..murah dijual disini..


Di akhir Pagoda Street simpang dengan South Bridge Road, belok kiri akan berjumpa dengan Masjid Jamae (Chulia) atau the Green Mosque..


Masjid ini diantara yang tertua di Singapore, dibina dalam tahun 1827 oleh masyarakat kaum Chulia yang berasal dari selatan India. Dipanggil juga Masjid Kling atau Masjid Chulia.

source: John Lee
Gate depannya tipikal senibina dari Southern India..dua minaret hijau..

sejarah Masjid Jamae
Destinasi seterusnya..ke Singapore River untuk melihat icon Singapura yang popular..Merlion..kepala singa yang keluar air pancut tu..

Dari Chinatown stn ke Outram Park dan naik green line ke Raffles Place stn..keluar ikut signboard Battery Road...nampak ada CIMB, Maybank dan Standard Chartered..

Maybank tower
 Lalu depan the Fullerton Hotel..


Lintas jalan, turun bawah ke Singapore River and walla..the Merlion Park..



Marina Bay Sands and the Singapore flyer
river cruise boat, Mandarin Oriental hotel and the flyer

Ramai yang menunggu laser show..start pukul 8.00 malam..
laser show at Marina Bay Sands
Laser show..so-so saja..bolehlah..free entertainment..

End of Day 1

20 comments:

  1. Replies
    1. Cantik jg..laser warna-warni memancor-mancor..

      Delete
  2. building 3 beradik tu kebanggaan baru singapore . seronok gak ada laser show .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, betul..icon baru Singapore..ramai jg menunggu laser show tu..

      Delete
  3. Pemandangan waktu malam lebih cantik... selesa dan kurang panas sbb spore ni siangnya panas sesangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pemandangan mlm cantik dgn lampu2..dan ya, betul..lebih nyaman..esp tepi sungai ni..

      Delete
  4. Walaupun pesat membangun depa masih kekalkn bagunan lama...cantik tempat depa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bangunan2 lama bukan saja dikekalkan tapi dipelihara, dibaikpulih, nampak cantik..

      Delete
  5. sobinear fm merlion tu adakah????? Hehehehehehe...last ke sini 2010.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti cari..kot2 ada lg..tak beli byk sbb dekat je..

      Delete
  6. Shopping raya kat arab Street ker??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saja jalan2 kt sini, nk tgk masjid sultan dn istana kpg gelam..

      Delete
  7. mengagumkan mata singopore ni kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kagum dgn bgn2 moden, kagum dgn bgn2 warisan..

      Delete
  8. laser show tu free? ok la tue kak... cantikkk spore nie kan especially waktu malam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Free..oklah, seronok jg tengok ramai2 tepi sungai..
      skyline di waktu malam cantik , sama dgn skyline putrajaya di tepi tasik..

      Delete
  9. cantiknya pic maybank tower tu, bestkan naik mrt semua, pengalaman yang menarik dapat diingati selalu. suka view river tu, sangat lively..

    ReplyDelete
    Replies
    1. MRT sgt convenient tapi tak larat nak jln, turun naik eskalator..river view tu menarik, bila lah sungai kt kl ni nak jd mcm tu ye..

      Delete
  10. Saya dah 2 kali ke singapore tapi tak betul2 cover semua tempat pun...teringin nak tengok singapore waktu malam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaupun kecik, byk jg tmpt menarik kt Singapore ni..view mlm..cantik jg..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...