Wednesday, July 2, 2014

Singapore - Day 2 : Geylang Serai to Vivo City

Assalamualaikum semua...semoga ceria-ceria selalu..

Hari ke-dua di Singapore. Pagi ni kami nak pergi sarapan di pasar Geylang Serai. Apa yang menarik di pasar ni? Macam-macam ada, masakan Melayu sudah tentunya..

Naik MRT ke Paya Lebar station..satu stesen saja dari Aljunied. Dari Paya Lebar station ke pasar Geylang Serai, jauh juga nak jalan kaki..tapi takpe, jalan santai-santai, morning walk sambil tengok pekerja-pekerja sedang pasang khemah untuk Bazar Ramadhan..


Di sepanjang jalan besar Sims Avenue ni dah dipasang dekorasi menyambut bulan Ramadhan dan juga Hari Raya..pasang dua2 sekali, mudahkan..memang meriah..

Yang ni pula Bazar Ramadhan..gempak habis..besar sungguh kawasan yang diperuntukan untuk bazar ni..dari stesen Paya Lebar hingga ke pasar Geylang Serai..

ada yang berminat?
Khemah-khemah yang dipasang ni proper sungguh..siap ada lantai papan, lampu dan kipas..semua sama design..bagus macam ni..

  

Dah sampai di Geylang Serai..jom ke pasarnya...Pasar Geylang Serai ni pasar moden dua tingkat..tingkat bawah jual barang-barang basah dan tingkat atas ada gerai-gerai makan..hari ni hari Sabtu..mak aii..ramai sungguh orang..


Full house..tempat duduk takde, jalan-jalan dulu, tengok pameran sejarah Geylang Serai..

 

sejarah Alsagoff
Geylang ni dah lama kita tahu kan..masa kecik-kecik dulu, selalu saja nyanyi pantun lama ni..

Geylang si paku geylang
Geylang si rama-rama
Pulang marilah pulang
Marilah pulang bersama-sama

Budak-budak sekarang tak taulah samada tau tak pantun ni..hihi..

OK, dah dapat tempat duduk..mari order makanan..rambang mata..tak tahu nak pilih..macam-macam nasi ada..nasi rawon, nasi lemak, nasi ambeng, nasi sambal goreng..order yang tak biasa dimakan..lets gastronomical adventure..

Saya order ni..nasi jenganan dan satu jenis laksa Singapore - laksa udang...hehe..brunch..sarapan merangkap makan tengahari..


My sister order ni..cuba teka? hishh..bulan posa suruh teka2 pulak..ya, betul..kacang pool..kacang pool Mustafa, bukan Haji ye..Haji yang kat Larkin tu..

The verdict: 
Nasi jenganan OKlah, first time makan..nasi putih, ada sambal sotong, pecal sayur, tempe..bila google, jenganan tu maksudnya pecal sayur rupanya..

Laksa udang..terbaikk..laksa lemak..ada rasa macam laksa Johor sikit tapi versi cair..must try, must try..highly recommended..kacang pool..biasa-biasa aja..

Dah habis makan, jalan-jalan pula ke Joo Chiat complex..depan pasar ni saja..hari ni ada event Pelancaran Dana Aidilfitri TAA..TAA ni singkatan untuk Tabung Amal Aidilfitri..trust fund yang mengutip derma untuk membantu orang Islam di Singapore di sepanjang bulan Ramadhan..


OK, destinasi seterusnya..Orchard Road. Tapi nak menapak ke MRT station, terasa malaslah pulak, so decided nak naik bas..bus stop depan complex ni saja..

Masalahnya tak tau nak naik bas apa..jangan gusar..bus stop di Singapore ni very user-friendly..informasi lengkap tentang bus no, bus route, bus stops, jarak di antara bus stops, nama jalan ikut alphabetical order..semuanya ada..ada bus stop yang lengkap dengan peta kawasan (neighbourhood map) lagi..memang mudah nak buat pilihan..cuma kena tahu bus stop untuk turun saja..

Di tengah-tengah kehangatan cuaca, pilih punya pilih, sebenarnya nak cari bas yang berhenti di mana2 MRT station..ternampak ada satu bas ni pergi ke Vivo City..memang tahu Vivo City ni bersambung dengan Harbourfront station..kebetulan bas yang dinanti sudah pun sampai, so apalagi, jump into the bus and naik ke atas for a better view..double-decker bus..

Jalan Geylang - pun ada dekorasi macam ni
Naik bas lagi best sebenarnya dari naik MRT..sebab boleh tengok view Singapore. 


Bas ni lalu kawasan Tanjung Katong..masihkah kau ingat? ya, pantun lagi..

Di Tanjung Katong, airnya biru
Disitulah tempatnya anak dara jelita
Duduk sekampung, lagikan rindu
Inikan pula jauh dimata..ewahh..


Suka kawasan perumahan di Tanjung Katong ni, penuh dengan kehijauan..


Dah lalu kawasan perumahan, masuk highway, masuk tunnel, heading towards Vivo City...jalanraya yang canggih..smooth rides..


wow..lima lorong..
Lalu tepi Port of Singapore - Pelabuhan Keppel..geography revisited..dulu baca dalam buku teks saja..


OK, dah sampai Vivo City, jangan lupa tap Tourist Pass sebelum turun..


Vivo City - a gateway to Sentosa Island..tapi tak pergi pun..just jalan-jalan saja..walaupun ada the Great Singapore Sale..tapi just window shopping..masuk Tangs, ronda-ronda shopping complex ni..last-last beli drinks di Giant..Malaysian invention..then, naik MRT arah Punggol ke Dhoby Ghaut station enroute to Orchard Road..

Harbourfront station
hopefully, MRT Malaysia nanti macam nilah hendaknya..
dah sampai Dhoby Ghaut station

Bersambung di Orchard Road..

26 comments:

  1. Teruslah ke Sentosa Island apa nak tangguh lagi. Best kan...
    Tapi yg biasa org ke S'pore suka ke USS tapi kakak suka Sentosa.. USS mahal!
    MRT S'pore kakak dah naik tapi MRT M'sia tak pernah lagi sebab kat JB tak ada MRT..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cadangannya cuti bulan Nov/Dis nanti nak turun lg ke Singapore, nak gi Sentosa Island ni dgn anak buah..save the best for last..USS tak berminat, tak taulah kot ada desakan..

      MRT M'sia belum siap lagi, tengah construction..itulah harap2 gerabak dia mcm MRT Singapore & Seoul..lebih luas..

      Delete
  2. oh pasar ramadhannya proper setting ye.. tak sangka ada pasar ramadhan jugak ye hehe.. kira ni kawasan melayu lakan.. bestla jalan santai negara orang..raya nanti boleh perkena kacang pool :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Geylang ni kawasan ramai orang Melayu..pasar ramadhan sama semua..lengkap dengan kemudahan utk peniaga..kacang pool, sedap tu...

      Delete
  3. suka baca pantun2 lama yg terselit di pic2 cantik view spore...xpernah melepasi tambak johor lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bila berada kt tempat2 tu, teringat kat pantun2 lama tu..

      Delete
  4. lagu2 itu semua mengimbau kenangan lalu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, betul, mengimbau kenangan lama..bila berada di sini secara automatik, nyanyi lagu rakyat tu..dlm hati je..

      Delete
  5. Aduhhhh lamanya tak ke Geylang Serai, ini yang tak sabarnya nak ke Singapore ni.......
    Jauh berubah dah Geylang Serai tu ya Nohas. thanks for the info....... masih banyak lagi tak kedai2 yang jual kain ela...........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya baru first time jejak kaki di Geylang Serai..bila balik mak saya tanya tak beli kain ke kt Geylang, maknanya Geylang ni famous dgn kain ela ye..patutlah kt Joo Chiat Complex tu byk kedai kain...tapi takde lah survey harga kain..

      Delete
  6. Jauh berjalan luas pemandangan. ...Bunda belum pernah sampai Singapore lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah, kalau ada kelapangan akan sampai jg di sini..sooner or later..

      Delete
  7. Nasi jenganan yerrr... :D first time dengar... bahasa jawa kot jenganan tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun first time, tu yg teruja nak try makan..mungkin jg bahasa jawa..

      Delete
    2. sedap yer kak? :) ada rasa teringat2 tak? :D

      Delete
    3. nasi jenganan tu bolehlah..so-so saja..laksa udang tu yg dok teringat2...hihi..

      Delete
  8. Kira tourist pass ni semua kenderaan boleh naik lah ye... macam kat negara lain tu... senang kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh guna utk mrt, lrt dan bas..unlimited rides..memang senang dan berbaloi...naik kejung otot kaki..

      Delete
  9. kacang pool..aiyoh x pernah dgr la nama tu..first saya baca ni..
    cantik juga sngapore tapi nilai dia agak mahai sikit kalau nak jalan..
    bagus bazar ramadhan..proper je sama design..elok dibina :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kacang pool ni famous di JB..ya, betul, conversion rate dah tinggi..2.62..

      memang sama je design khemah..

      Delete
  10. setiap tempat nampak begitu bersih dan teratur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..kebanyakan tempat di sini bersih...sapa buang sampah merata-rata kena denda..ada yg kena denda kutip sampah..

      Delete
  11. cantik lebuhraya SQ ni berskyline moden ja rasa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..berskyline bgn moden..dan juga laut..

      Delete
  12. oh, jenganan tu pecal sayur rupanya... unik jugak makanan kat sana no? ;)

    jemput bersahur~ hehee ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. makanan di sana lebih kurang mcm di Malaysia jg...

      awalnya sahur...akak selalu kul 5.00am..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...