Wednesday, July 16, 2014

Singapore - Day 4 : The End

Assalamualaikum..terakhir utk kembara di Singapore..

Hari ni Isnin 23/6, hari terakhir di Singapore. Check-out hotel pukul 12 noon, flight pula dah kena re-schedule dari pukul 2.30 ke 4.30 petang..lama tu nak kena tunggu..

Tourist Pass dah expired. Semalam dah berkira-kira nak beli Ez-link saja di 7-E, tapi stored money cuma $5, kena top-up, at least $10, tak jadi...so, untuk hari ni, decided beli Tourist Pass for one day. Keluar pukul 8.30 pagi, nak beli di Aljunied stn, pukul 12 baru Ticket Office buka. Tanya kat adik di kaunter, dia cakap Ticket Office yang ada di buka sekarang di Raffles Place stn...guna duit syiling yang ada, beli tiket MRT...

Naik MRT time orang nak pergi kerja, memanglah padat..dah selesai segala urusan (return 3-day pass, beli one-day pass)..on the spot decision, alang-alang dah sampai Raffles Place, moh pegi Merlion Park sekali lagi..kali ni view waktu siang pula..

office buildings at Battery Road
CIMB Bank
Fullerton Hotel
jambatan


Tak ramai tourist waktu ni..dah habis snap-snap photo..tunggu bas depan Fullerton Hotel. Nak ke mana? Pasar Geylang Serai lagi...memandangkan flight balik pukul 4 petang, kenalah makan heavy sikit..sarapan pun belum lagi..brunch terus..

Sekali terlepas bus stop daa..kena juga turun depan Paya Lebar stn..haha..sebenarnya naik bas sebab nak elak jalan kaki dari station ni ..tapi takpe, jalan sikit ke Sims Avenue untuk naik bas lain..jumpa masjid ni..Masjid Wak Tanjong..

ustazah ni dah lama tak nampak di TV Malaysia
Dah sampai di pasar Geylang Serai..kali ni suasana lengang..gerai pun banyak yang tutup..


Kali ni saya makan set nasi sambal goreng, harga $4.00, ada nasi putih, sambal sotong, bergedil, paru goreng dan sayur kacang + tempe..ni kira set biasa, my sister makan nasi padang...kemudian try laksa kerang pula..$3.00, tudia taugeh dia..berakar umbi..semua sedapp..

Dah makan, jalan-jalan di Joo Chiat Road..Restoran Hjh Maimunah ni famous di sini..


Kemudian naik bas balik ke hotel, check-out and off to airport by MRT...

Sebelum naik ke departure hall, return dulu Tourist Pass, dapat balik deposit $10. Di departure hall, cari signboard untuk certify GST refund, certify saja, duit hanya boleh diambil selepas immigration counter..

tempat certify GST refund

Selepas check-in dan luggage drop, snap-snap gambar kat luar ni dulu sebelum masuk ke immigration..walaupun waktu berlepas lama lagi, tapi nak duduk di luar ni macam bosan pula...tak banyak kedai di luar ni..

Lepas je immigration counter, pergi ambik duit refund GST, tak banyak $10 je...kemudian jalan-jalan tengok apa yang ada..memang bestlah Changi Airport ni..macam-macam aktiviti ada to kill time..ni bahagian F..naik ke tingkat atas...ke roof terrace..ada Sunflower Garden..


ada juga bunga tahi ayam
 Boleh skodeng kapal terbang..


Masuk ke dalam, ada tempat duduk-duduk, boleh juga kalau nak tidur..


Ada juga movie theatre, lepak tengok movie sekejap..sekali best pulak movie ni, tunggu sampai habis..

movie theatre
 

Turun ke bawah untuk pergi solat, tengok ada orkid garden dan koi pond...layan ambik gambar..



Ada juga aktiviti menekap guna pensel kapur warna..untuk budak-budak tapi orang dewasa pun boleh join juga..


Bergerak ke prayer room di kawasan E..kebetulan gate berlepas untuk Tigerair pun di sini juga..tengok di sini ada garden lagi..lagi cantik..bouquets of flowers in glass sculpture..menarik..



Prayer room ni memang user-friendly..tempat wuduk di sebelah saja..sangat selesa..

 
Ada juga meditation room..


OK, masa untuk pulang ke tanahair..

The journey ends here..

34 comments:

  1. Replies
    1. Mmg teruja tengok sunflower real ni..

      Delete
  2. mcm airpot dlm taman ... ada gak aktiviti blh buat sebelum berlepas .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul..mcm2 aktiviti..takdelah rasa bosan sgt..

      Delete
  3. Seronoknya berjalan sakan ni...cantik2 kat sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok, seronok jg..nanti akak boleh gi jln2 melawat anak kt sana..

      Delete
    2. Belanja mahal sgt...tgu dia pindah di jb.

      Delete
    3. ya, betul..kos kurang sikit kalau duduk jb...exchange rate tinggi..

      Delete
  4. CANTIK TANAMAN YG MENGHIASI SETIAP SUDUT...SIAP ADA KOLAM IKAN LAGI...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg kat kolam ikan tu pokok orkid..favourite akak tu..

      Delete
  5. heheheh... selagi ada masa, haruslah aktiviti merendek itu diteruskan ;3

    sunflowers and orchids~ owh so lovely~ X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fully utilised the time..ronda selagi daya..bunga2 semua cantik..

      Delete
  6. saya suka singapore sebab bersih dan wangi :)

    ReplyDelete
  7. pandai akak naik turun bas kat sana kan... asal sana ke? kalau idah dah sesat barat kot... :D

    bagus la airport dia kan... banyak menda kita boleh buat while waiting tu kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pure Malaysian..hehe..takde lah pandai sgt..itupun terkial-kial juga baca info bus route kt bus stop...tapi info tu lengkap and sangat reliable..

      memang banyak aktiviti boleh buat selain drpd window shopping..

      Delete
  8. Banyak juga dapat cover dalam empat hari...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..ada jg tempat x sempat pergi...save for another trip..InsyaAllah..

      Delete
  9. wahh sonoknyer jalan2 temasek tuuu., ehHHee

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok jg...tengok negara orang..

      Delete
  10. Lain kali tulis aje utk jenjalan seminggu tak payah terkocoh-kacah..
    Kakak terpikat bunga-bunga di airport dia tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg seronok dpt jenjalan lama2..bunga2 kt airport tu mmg cantik2..suka tengok sunflower....

      Delete
    2. betul kata kak zakie tu... bunga2 tu cantik... dan dijaga dengan baik..

      Delete
    3. ya, betul..memang dijaga rapi...

      Delete
  11. Amboi meriahnya jalan jalan singapore! :D jemput singgah ke blog SM kalau sudi :)

    http://santanmanis.blogspot.com/2014/07/boleh-gelak-sampai-tertonggek-kalau.html

    ReplyDelete
  12. air pancut singa tu kat mana nohas, tingin gak nak ambik foto kat situ heee, bunga-bunga kat airport tu dan hiasannya ssngat natural..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Air pancut singa tu kt merlion park, depan fullerton hotel..famous landmark..

      Delete
  13. nyaman dan tenang dapat tengok live ikan2 koi tu berenang kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul, jadi ralit..tgk bunga2 pun rasa best..

      Delete
  14. cantiknya airport. pernah g KLIA ramai tidur je tepi-tepi kerusi to kill time.

    ReplyDelete
    Replies
    1. The world best airport..byk taman bunga...mmg cantik..

      Delete
  15. SELAMAT BERHUJUNG MINGGU SINGGAH CARI CIK EPAL...

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...