Thursday, August 21, 2014

Naik bot pergi Shopping Complex

Assalamualaikum..

Bulan Syawal ni masih banyak cerita rumah2 terbuka, cerita makan2..kali ni kita story shopping complex pulak..hari Isnin haritu, ada kerja sikit di Taman Sungai Besi Indah..yang depan stesen komuter Serdang..masa nak pergi ke car park, ada one Indian lady, dia jalan laju terus naik bot ni..


Saya masa tu tengah baca papantanda kat tepi tasik tu, terus ikut dia, naik bot..ikut gerakhati, bot ni kot shuttle tu sebab baca papan tanda tak faham, mana shuttle tu..shuttle bas ke.....tekaan ku benar belaka..bot ni memang pergi the Mines Shopping Fair..tanya kat driver, tambang berapa..RM2.00 je..
win-win situation - KTM and the Mines
Moh kita naik bot pergi buat market research, property market survey..Mines Shopping Fair ni dah di inject ke dalam CapitaMalls REIT dalam tahun 2010..dah diubahsuai, penambahbaikan, upgrade..so trip ni sebenarnya nak tengok transformasi retail complex ni selepas listed dalam REIT..huhu..ayat baik punya, cover line...hehe..


One, two, three..bot dah nak gerak...life jacket ada dibawah kerusi yang empuk..take a seat and enjoy the view..


South Lake..luasnya..dalam hati ada sikit gerun...hihi..maklumlah bekas lombong..mesti dalam kan..


Ada dua tasik di the Mines..North Lake and South Lake..luas dua2 tasik ni lebih kurang 200 ekar..besar gitu..North Lake dalamnya 200 meter..gerun mendengarnya..


peta lokasi - water lift tu konsepnya macam Terusan Panama
Bergerak menuju destinasi...ada covered pedestrian walkway dari the Heritage Condominium..


Dah sampai..Venetian themed shopping complex..


bot untuk celebrate birthday kot..banyak belon



Tenant mix - di tepi canal memang banyak eatery outlets, cafe and kioks..dengan ice-cream Looney Tunes, waffle, Sumo onigiri...menggugah iman..sebab saya berpuasa, berbelah bagi juga..nak buka ke tak, nak buka ke tak..fight, fight..kuatkan semangat..Alhamdulillah, dapat teruskan..

package yang ada
on the way to North Lake


Arab tourist chartered the cruise

OK, jomlah balik..dah habis survey..dari segi tenant mix..memang best..got everything for everyone..yang muda, yang tua..check it out..

tempat menunggu bot


Sapa-sapa yang nak pergi Mines Shopping Fair, bolehlah try this 'Ride n Shop' package..untuk ke jeti, boleh naik komuter atau kereta..open car park ada disebelah jeti..RM3.00 per entry..ok, nice place to enjoy the weekend..

30 comments:

  1. Dah 5 tahun keje kat sebelah the mines, hari2 pegi lunch kat sini, tapi tak terlintas pun nak naik bot/cruise yg ade kat situ ... huhuhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. lama tu..5 tahun..takpe, boleh naik lepas ni..

      Delete
  2. Nohas, maknanya kalau turun komuter tu, cross the road boleh naik bot/cruise tu ker? Last week bercadang-cadang nak ke Mines tanpa memandu, tapi en. suami cakap jauh tu kalau nak berjalan dari stesen komuter, langsung bantut jadinya........

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..turun komuter, lintas jalan guna overhead bridge, akan nampak jeti ni sebelah kanan..bolehlah pegi this weekend..less hassle, no traffic jam..weekend mungkin ramai orang yg naik kot..

      Delete
  3. Nice info. Saya pun tak tau tentang bot ni walaupun banyak kali juga ke The Mines ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try lepas ni..relaks2, santai2 di atas tasik..

      Delete
  4. dah bertahun tahun tak pergi Mines, sampai renovate baru pun tau tau, tapi macam best saja naik bot tuu.. first time dengar di Malaysia nak p shopping mall naik bot, bila tau yang North Lake tu kedalaman 200 meter, gerun pulak rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. naik bot tu memang best sebab takde traffik jem sambil layan view tasik..idea kreatif, out of the box thinking chairman the Mines...mengekalkan landscape semula jadi..

      Delete
  5. macam best je naik bot p shopping mall =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali-sekala tukar transportation..tapi kalau nak buat grocery shopping, payah sikitlah...utk santai2 bolehlah..

      Delete
  6. Replies
    1. memang menarik..elemen air ni menyejukkan..

      Delete
  7. ketinggalan zaman kak sarah ni...tak tau ada tempat ni kt malaysia...suasana nmpk mcm menarik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. shopping mall pertama di M'sia yg ada konsep mcm ni..takpe, nanti turun KL bolehlah ke sini..

      Delete
  8. Wahhhh smart lah... naik boat masuk shopping complex... awesome idea :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang awesome, idea kreatif chairman the Mines...feeling2 kat Venice..hihi..

      Delete
  9. Masya-Allah boleh kakak tak tahu pun
    Cantik, menarik dan memikat.
    Nampak santai sungguh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. santai2 naik bot, makan2 tepi canal..layan view tasik..cool..datang KL, boleh singgah..

      Delete
  10. Nohas! saya kalau pergi shopping mall ni, suka berdiri tepi-tepi kakilima kedai tu dan tengok ikan besar2 dan banyak dalam air tu... gerammmmmm je hati

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh..ada ikan dalam canal ni..tak perasan pulak..In shaa Allah, next time boleh layan tengok ikan2 di sini..

      Delete
  11. wah best sungguh mall gini xpernah sampai lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. besar jugalah..boleh ajak anak gi sini..

      Delete
  12. mines dengan rumah idah tak jauh pun kak nohas... tapi percayalah... idah tak pernah sekali pun naik bot tu lagi... asal pergi jer manjang nak cepat... pergi mines tu jika ada benda yang nak dicari jer... huhuhu... best jugak nooo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. best jg..boleh try naik..santai2..

      Delete
  13. Oooo sebelum ni saya dok tengok jer org naik bot dlm the mines tu.... rupa-rupanya ada perkhidmatan taxi air

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun baru tahu, masa pergi tahun 2011, rasanya belum ada lagi taxi air ni..

      Delete
  14. seronoknya naik bot ke pasaraya terus masuk dalam building tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, memang seronok, lain sikit, selalu pergi shopping complex naik kereta, bas & LRT..

      Delete
  15. Replies
    1. ada tulis dlm entry...dulu tambang RM2.00..sekrg mngkin dh naik..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...