Saturday, October 11, 2014

Japan : Day 4 : Okayama - Kurashiki

Dari Hiroshima, meneruskan perjalanan ke Okayama.  Yang famous di Okayama, ialah Korakuen, di antara tiga taman landskap yang tercantik di Jepun, selain di Kanazawa dan Mito, Ibaraki.  

Tapi tujuan kami ke sini, nak ambik local train ke luar bandar Okayama, ke bandar Kurashiki. Semasa zaman Edo (1603-1867), Kurashiki ni lokasi utama pengedaran barangan komoditi terpenting di Jepun iaitu beras. Bekalan beras dari kawasan sekitar dibawa ke Kurashiki dan disimpan di gudang-gudang sebelum diedarkan ke Osaka dan Edo (Tokyo). Nama Kurashiki pun berasal dari banyaknya gudang-gudang (kura) yang terdapat di sini.

Gudang-gudang, rumah-rumah merchant dan kawasan sekitarnya telah dipelihara dan kawasan ini dinamakan Bikan historical area.

"Bikan historical area contains many fine examples of 17th century wooden warehouses (kura, 倉) painted white with traditional black tiles, along a canal framed with weeping willows and filled with koi. The area has no electric poles in order to make it more closely resemble the look of the Meiji period"

Nak ke Kurashiki, ambil local train dari stesen Okayama atau Shin-Kurashiki. Dua-dua covered by JR Pass.

dalam local train ke Kurashiki
Dah sampai di JR Kurashiki station, ambil south exit. Sebenarnya di Kurashiki ni, ada dua tempat yang plan nak pergi, di selatan dan di utara. Bikan Historical area letaknya di selatan, so kita ke sana dulu. Keluar je pintu stesen, terus nampak pekan Kurashiki.
 
tak perasaan ini jam rupanya..pukul 2.05 petang






Nak mengelak dari berjalan kaki sejauh 1 kilometre, kami pun bertanya pada minah di kaunter bas, dia tulis atas kertas..2.45..lama lagi nak tunggu bas!..kemudian dia cakap.."10 minutes walk"..bersungguh-sungguh dia suruh kami jalan kaki je, nak tak nak, kami pun mengorak langkah ke sana..

peta bandar Kurashiki
lagi 500m

small town atmosphere
Berjalan kaki di bandar kecil memang seronok..enjoy the moment..


penutup manhole gambar 'the weeping willow'
so cute
Kurashiki town

Dan akhirnya...sampai jua..



the entrance

kedai-kedai souvenirs
kedai-kedai
merchant house
green building
menuju ke kawasan terusan
titian
ikan-ikan koi berenang-renang di Sungai Kurashiki
river cruise


Ramai pelancong masa ni, kebanyakannya pelancong tempatan. Aktiviti disini cuma berjalan-jalan dan snap-snap gambar saja. Ada beberapa muzium di sini, tapi malas nak masuk.

kawasan old quarters


pokok weeping willow dah jadi kering

pelancong Melayu tersesat sorang
jeti untuk river cruise


Museum of Folkcraft

 

Dah habis ronda-ronda, berjalan balik ke JR station. Singgah kedai makcik ni, beli green tea ice-cream.

 
tak manis sangat
 Lalu depan entrance ni, kelihatan ramai pelancong baru sampai.

ramai pelancong yang baru tiba
Dah sampai di JR station, berjalan terus menuju ke north exit pula dan akan nampak ni..Ario shopping complex dan satu bulatan besar untuk pejalan kaki.
 

Masuk ke dalam Ario. Ario seperti shopping complex biasa, ada retail outlets, food courts, McD, tapi bukan ini tujuannya. Keluar north exit Ario dan lalu di jambatan ni..jalan terus..



Tadaa..inilah dia tempat kedua di Kurashiki..


Tak pernah lagi pergi outlet park kat mana-mana, JPO pun tak sampai lagi, ni kiranya lawatan sulong ke outlet park..lagipun dah dekat..Mitsui Outlet Park akan dibuka di sebelah KLIA, ni consider buat retail survey sekali..*kerja*
 

Tahap fizikal masa ni dah hampir lemah tapi sampai je sini, terus jadi cergas, bertenaga,minda cerdas..betullah..shopping is a good therapy..ditambah-tambah pula ada harga runtuh..autumn sales..diskaun 30% to 50%, on top of that ada diskaun lagi..di convert-convert, lagi murah dari beli di Malaya..lastly, tiga handbag Michael Kors, tuala micro-fibre, kitchen utensils..selamat diangkut ke Malaysia..

one of the bags
hasil tangkapan
Masa balik ke station, baru perasan ada benda-benda ni diatas lampu jalan..kawaii..cutenya..
 


Sekian saja kisah di Kurashiki..old n moden small town.  Ada satu lagi destinasi di hari keempat di Jepun. 

Till then, have a nice weekend.

17 comments:

  1. salam sis..alamak rupanya bayak ktinggalan cerita kat sini ..tau2 jah jepun..
    tapi puas hati sekali baca sampai 4 entry pasai jepun.. ha..ha..
    first tahniah..memng detail tulis.. rasa mcm diri plak yg p.. kdua gambar memng cantik..
    agaknya cuaca panas la kot gambar jadi cantik..cahaya ckup..
    ktiga lanskap ..dgn kmudahan awan memng boleh dipuji..terbaik..cantik ..bersih :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam..Alhamdulillah,.dapat menjejakkan kaki di Jepun. Masa pergi ni masih lagi musim panas, ingatkan dah nak masuk musim luruh, cuaca sejuk..tapi Alhamdulillah..

      Memang Jepun negara yg bersih dan juga cantik.,public transport tip-top - the best..

      Delete
  2. Pernah sampai dan bermalam di Okayama ni... Masa tu dalam perjalanan ke Pulau Shikoku melalui jambatan dua tingkat Seto Ohasi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. maknanya Okayama dekat dgn Pulau Shikoku...tak habis buat research, cuma tengok dlm website japan-guide..

      Delete
  3. wahhh jam besar dalam bushes! menariknya~ XD

    aiskrim green tea... mesti sedap, saya suka makanan yang tak manis sangat :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tengok gambar, baru perasan yang tu jam..siapalah yg dok pusingkan jarum tu ye..

      ais krim green tea tu memang tak manis sangat, good for your health..

      Delete
  4. cantik sungguh view pekan kecil jepun ni ya nyaman sekali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang nyaman dan tenang sekali pekan ni..

      Delete
  5. nampak sangat orang jepun memang suka jalan kaki, sebut 10 minutes walk tu pun dah boleh agak reaksi muka diorang, hehe...banyak jugak tempat menarik dekat sini, cantik pun cantik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang bersungguh betul minah Jepun tu suruh jalan kaki...pakcik dan makcik yg sama2 makan ais krim pun suruh jalan kaki balik ke JR station..

      view Bikan tu memang cantik..

      Delete
  6. semua view amat mengagumkan...tenang betul, ditambah orgpun tak ramai...xlah serabut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tenang suasana di pekan kecil ni...

      Delete
  7. Replies
    1. nanti saya check kot ada lg..

      Delete
    2. saya dh emel, amik kt your blog..kalau ada emel baru, boleh bg saya

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...