Tuesday, November 25, 2014

Jalan-jalan di Kuching, Sarawak

Assalamualaikum..kamik gi Kuching...bos belanja. Tahun lepas terbang ke Kota Kinabalu, tahun ni ke Kuching..Alhamdulillah. Ahli rombongan seramai tujuh orang: 4 orang staff, boss and his wife and daughter.

Trip 3 hari 2 malam bermula 8/11 hingga 10/11. Flight pukul 11.55 pagi. Dari rumah, naik monorail ke KL Sentral, lalu di Nu Sentral, menarik shopping complex ni..high class. Breakfast di Meals Station, kemudian ambil bas ke KLIA2. Jimat belanja, kos cuma RM13.50 je.

Alhamdulillah, selamat mendarat di Kuching International Airport..ini kali kedua ke sini, first time jejak kaki di sini akhir tahun 90'an, atas urusan kerja...bertambah cantik airportnya..


Ambil teksi ke hotel, bos and family tunggu branch manager untuk ambil kereta sewa.  Kami duduk dua malam di Hotel Harbourview, di tengah-tengah bandar Kuching.

the hotel
Dah check-in, lunch dulu, kasi up energy level, untuk sesi warming-up, iaitu jalan-jalan di pekan lama Kuching. Ada tour guide untuk aktiviti ni, Mr Wong, a qualified QS, kawan kepada boss and branch manager.

 itinerary hari pertama di Kuching

Aktiviti dimulai dengan yang dekat, depan hotel je, Tua Pek Kong Temple. 

Tua Pek Kong temple
Menurut Mr Wong, temple ni dah lama wujud, sebelum penyamun (Mr Wong yang panggil) James Brooke datang ke Sarawak pada tahun 1841. Gali-gali sejarah Sarawak, history revisited...


 Jalan Main Bazaar - salah satu jalan utama di bandar Kuching

Muzium Sejarah Cina

Di sepanjang Jalan Main Bazaar ni, memang banyaklah kedai-kedai lama, ada yang dah diubahsuai, jadi hotel budget.


exterior kedai


jalan-jalan di Lorong China

industri yang semakin pupus

ini di Jalan Carpenter

terror brother ni lukis

Jalan lagi..belok kanan ke Upper China Street..


pintu dan tingkap

 kedai-kedai

Dah habis sesi 'town walking' pada hari pertama...tapi nak sambung sesi jalan-jalan di sekitar old town Kuching ni, pada hari ketiga..yang ni jalan sendiri-sendiri..sambil menyoping..

OK, kitak start dari Plaza Merdeka..depannya ada bangunan putih bertiang Roman ni..bangunan General Post Office.



Depannya pula, bersebelahan dengan Plaza Merdeka..ada bangunan yang unik dan cantik senibinanya..

Muzium Tekstil dan Sarawak Craft Centre

Di sebelahnya ada Sarawak Tourism Centre dan the Square Tower


Sarawak Tourism Centre & the Square Tower

pintu gerbang di Jalan Carpenter
 cafe

 
Sarawak Steamship Co. Ltd 1930

tak sure bgn apa - Tourist Police post kot

tingkap-tingkap yang menarik

klasik
Sekian, aktiviti 'ramble & wander' di old town Kuching pada hari pertama dan ketiga..interesting bagi yang berminat..hehe..yelah..benda-benda rustic and klasik..who knows this area will be redeveloped in the future..semuanya nanti akan tinggal kenangan..

bersambung, nanti kitak naik perahu pulak..

32 comments:

  1. wah, kuching punya china town, n pergh... brader long punya artwork tu, ohsem :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..cantik artwork brader tu..kusyuk betul dia melukis, takde toleh kanan langsung...hihi..

      Delete
  2. Replies
    1. ya, betul..banyak historical buildings..

      Delete
  3. Lama dah tak jejak Kuching ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. baru dua kali pergi..selang 10++ tahun.

      Delete
  4. Perasan tak? Lelaki tu tak puas menconteng dinding dan kanvas, anggota dia pun di conteng juga hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. penuh tangannya dgn tatu..selama saya di Kuching ni, jumpa ramai lelaki yg bertatu, mungkin perkara biasa di sini..

      Delete
    2. Tu kaum iban. Kaum majoriti di srwak.

      Delete
    3. ooo..yg lelaki suka bertatu..

      Delete
  5. Replies
    1. Alhamdulillah..memang best..nanti boleh travel ke sini..

      Delete
    2. insyaallah kalau ada rezeki lebih nnt...

      Delete
  6. akak belum sampai2 lagi ke Sabah atau Sarawak..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah..akan sampai juga, sooner or later..

      Delete
  7. BERBEZA BANGUNAN LAMA DI kUCHING NI YER..CANTIK UNIK BENTUKNYA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..cantik dan klasik senibinanya..

      Delete
  8. I miss Kuching.... maaf maaf untuk orang KK... kalau bandingkan Kuching dengan KK... Kuching lebih berjaya mengekalkan bangunan2 lama dengan baik sepertimana Penang berjaya lakukan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..di KK, bangunan2 nya lebih moden..Penang is the best..

      Delete
  9. Teringin sangat nak singgah ke Kuching bagi melihat apa ada di sana :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. In shaa Allah, akan sampai juga, sooner or later..

      Delete
  10. Salam Nohas, ke sarawak pulak, bestkan kuching ni bersih, tak terexplore macam nohas, detailed!, menarik purple building tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam..office trip, 3 hari saja..Kuching memang best..old town ni best explored dgn berjalan kaki..

      Delete
  11. Untong larrr... bosss belanjerrr.... jalan jer kak nohas niee... jelezz taww... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pergi nanti, kecik hati boss..hehe...Alhamdulillah..

      Delete
  12. bestnya dpt bos mcm ni siap lanje bawak jenjalan lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, walaupun bos bangsa Cina tapi dia OK, fatherly type..

      Delete
  13. Muzium txtile kt kl dh g ke belum?
    Hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum..entahlah tak tergerak hati nak gi..walaupun dekat..hehe..

      Delete
  14. baiknyaaaa bos hehehe.. ni trip yang sama tarikh dengan CT tu hehehe.. kita satu flight kan kan.. ni yang akak cakap ritu kat entry CT hehehe.. kalo kita cam each other mesti da posing selfi dah kan kan =D

    mak CT kalo panggil tokong cina memang dia sebu 'topekong cina tu' aduh.. memang betul wujud rupanya nama topekong eeerk hahaha.. kena gitau mak ni.. tak ronda pun kat tempat2 ni tapi that one night ada kawan bawa ronda2 ikut celah2 kedai.. menarik n lively. lalu jugaklah pintu gerbang tu.. tapi ronda dalam kete saja.. sesak sangat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..trip yg sama tarikh aritu..

      memang ada yg panggil 'topekong'..haha..tak perasan nama kuil ni 'tua pek kong'...

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...