Wednesday, December 17, 2014

Lanca di Jepun & Penang

Assalamualaikum..semoga readers semua sihat sentiasa..

Story tentang lanca. Lanca ni apa ye? 

Menurut wikipedia Bahasa Melayu, lanca merujuk kepada kenderaan penumpang dua roda yang ditarik oleh manusia. Ia digunakan secara meluas semasa dahulu di China dan mudah juga didapati di Malaysia sekitar abad ke-19 dan awal abad ke-20, terutama di Pulau Pinang, Melaka dan Singapura (tiga negeri Selat).

Bagaimanapun dengan pengenalan basikal, kenderaan ditarik manusia beransur-ansur digantikan dengan basikal yang dipasang pada kerangka dan kemudiannya dikenali sebagai beca. Dalam loghat Hokkien, perkataan beca bererti 'pedati kuda'.
------------------------------------------------------

Semasa trip ke Jepun, banyak kali terjumpa lanca ni, masa pergi Penang pun ada jumpa, tapi di Penang, lanca tak bergerak. Ada beberapa tempat di Jepun yang kita boleh jumpa lanca ni, sebagai tarikan pelancong. Ditarik oleh pemuda-pemuda yang gagah, yang berotot sasa.

Takayama


Kurashiki, Okayama
Bikan Historical Area
 Higashiyama, Kyoto
di persimpangan Chawan-zaka & Gojo-zaka
on the way to Yasaka Shrine

Arashiyama, Kyoto
 


 Asakusa, Tokyo


Di Penang pula..

Lebuh Campbell
 Penang Peranakan Mansion

Zaman berubah, kenderaan pun berubah..

38 comments:

  1. Salam. Hee penat nak tarik lanca itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam..tapi penarik2 lanca tu mcm enjoy je..

      Delete
  2. kalau kena yang overweight naik......... pengsan si penarik tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau yg overweight, naik sorang2 kot...kira double..hehe....

      Delete
  3. kena yang tarik badan kurus melidi dan yang naik pulak kurrr semangat, camna agaknya... agak-agak si tukang tarik mahu ke tak menariknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mereka tu masa free time, asyik buat senaman...mcm ok je, tarik couple mat salleh...tulang besi, urat dawai kot...

      Delete
  4. lanca kalau kat penang tu statik je.patutnya kena ada abang gagah perkasa tarik cam kat jepun. Hihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..tapi ada ke yg nak kerja mcm tu? hihi..kat Jepun, cuaca sejuk..

      Delete
  5. Huh! Pitam nak menariknyee.. He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak mcm berat je kan..hihi..

      Delete
    2. mau pitam kalau nk tarik SS hahahahah

      Delete
    3. haha...usik-mengusik bawa bahagia..

      Delete
  6. Betul ke lanca kat Nippon ni cajnya mahal yak amat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. check dlm website..di Kyoto, paling murah USD40++ utk 30 minit, paling lama 2 jam = USD140++...

      lebih baik jln kaki..hehe..tapi kalau nak merasa, boleh je..

      Delete
  7. rasa macam tak sampai hati nak naik (rasa segan pun ye, hehee), respect la kat diorang yang tarik lanca tu, gigih dan kuat ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..rasa segan, rasa mcm semua org tengok je, nak-nak ada org ambik gambar...hehe..

      penarik lanca tu nampak happy je..bila ada free time, bersenam, buat sit-up..

      Delete
  8. dlm film lama cina lanca ni mmg sering kelihatan..rasanya lanca ni budaya cina kot...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul...lanca ni byk di negara China zaman dulu-dulu..

      Delete
  9. pernah tengok beca biasanya.. emak petnah cerita dia pergi sekolah dengan lanca, bila suruh cepat, yang bawa lanca tu cakap lepas baru terlentang ke belakang baru tau..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo..emak pernah naik lanca pergi sekolah...pengalaman tu..

      Delete
  10. Macam kesian tengok mereka kena tarik walau sebenarnya itu yg mereka suka
    Kalau yg di Melaka tu kita naik dia kayuh tak penat sangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. berat mata memandang, berat lagi bahu memikul......beca pun saya rasa kesian sbb yg veteran-veteran saja yg jadi pengayuh beca..

      Delete
  11. Nanti zaman bila minyak dah takda nanti, mungkin kita akan berpatah balik pakai lanca ni kot. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin jg..tapi sekrg dah kereta hybrid..atau mngkin cipta petrol dari minyak kelapa sawit ..biodesel..

      Delete
  12. mrk kerja dgn tourism kot ... berat tuh yg diatas lanca . berkilo2 ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin jg...dah biasa kot bawa berat2..

      Delete
  13. yang tarik lancha tu orang muda...laju pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..MKL tgh bercuti kt Jepun ke?

      Delete
  14. macam kesian pulak dekat orang yang tarik tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..rasa mcm berat je kena tarik penumpang2 lanca..

      Delete
  15. Replies
    1. jom pi Jepun, kat Malaysia ada, tapi tak bergerak..

      Delete
  16. Kalo sy fkr byk kali nk naik...bukan apa..kesian pulak kt org yg nak menarik tu...sy ni gemok lah katakan...hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul, rasa kesian tengok mereka..tapi mereka mcm enjoy je tarik lanca tu..

      Delete
  17. Lanca d penag lebih kpd sekadar hiasan kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..utk tempat snap2 photo..

      Delete
  18. miahaha yang duduk penang ni tak pernah jumpa lanca lagi.. >.< malu cek hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena ronda-ronda Penang lepas ni..huhu..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...