Sunday, December 21, 2014

Will It Snow For Christmas?

Assalamualaikum..salam hujung minggu..

Festive season is just around the corner...dekorasi Krismas menghiasi shopping complex..yang paling hip and grand..sudah tentulah di Pavillion KL..
 
 
Mengikut kepercayaan agama Kristian, Krismas disambut setiap tahun pada 25 Disember bagi meraikan kelahiran Nabi Isa a.s.  Bulan Disember ialah musim sejuk (winter time).
cakk!!
it's snowing!
Bagaimana pandangan Islam mengenai kelahiran Nabi Isa a.s.? Sudah tentulah kita merujuk kepada kitab Al-Quran, mukjizat Nabi Muhamad SAW..

Dalam Surah Maryam, ayat 23 hingga 25 menceritakan saat-saat kelahiran Nabi Isa as. 

Ayat 23: Maka rasa sakit akan melahirkan anak memaksa ia (bersandar) pada pangkal pohon kurma, maka ia berkata: "Alangkah baiknya aku mati sebelum ini dan aku menjadi sesuatu yang tidak bererti lagi dilupakan".

Ayat 24: Maka Jibril menyerunya dari tempat yang rendah. "Janganlah kamu bersedih hati, sesungguhnya Tuhanmu telah menjadikan anak sungai di bawahmu. 

Ayat 25: Dan goyanglah pangkal pokok kurma itu ke arahmu, nescaya pohon itu akan menggugurkan buah kurma yang masak kepadamu."

Tahukah anda mengapa ayat ini dijadikan hujah bahawa Al-Quran adalah fakta yang tepat dalam membuktikan saat kelahiran Nabi Isa AS? Ini adalah kerana Al-Quran telah menceritakan secara jelas bahawa ketika Nabi Isa AS dilahirkan, pohon kurma sedang berbuah.  Sebagaimana yang kita tahu, pohon kurm berbuah pada musim panas (summer time).
- petikan dari buku Mereka Bertanya Tentang Islam Anda Menjawab oleh Ustaz Rashidy Jamil Muhammad Ar Rashid

48 comments:

  1. tq for info,, baru ni saya tahu bulan disember ialah musim salji,, pasti ramai yan gpergi korea pada bulan ni kan coz ada winter kat sana hihi,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai yg berwinter sonata di Korea, tapi tak suka winter time, sejuk yg menyakitkan..sekejap OK, main2 snow..

      Delete
  2. Sejuknya sekarang ni, negara kita pun tengah sejuk ni... brrrrr~ X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. hujan almost everyday.. tidur malam, nyaman je..

      Delete
  3. salam kenal..singgah blogwalking kat sini..
    owhh..menarik kalau dapat faham cerita2 dalam alquran sepenuhnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..thanks for visiting here..ya, betul, banyak kisah2 menarik dlm Al-Quran, mukjizat Rasulullah SAW..

      Delete
  4. Hari Natal juga disambut besar2an di Sabah ni... perbezaan antara pelbagai agama Kristian di sini menyebabkan ada yg menyambut besar2an, ada yg tidak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sepanjang jalan ke Kundasang, tengok banyak signboard gereja..

      Delete
  5. sepatutnya krismas disambut pada musim panas bkn musim salji kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayat Al-Quran itulah bukti yg nyata lagi benar..

      Delete
  6. Nyataa sekali kepercayaan mereka tak sama apabila. Instead of summer they celebrated during winter. Memutar yg sebenar. Tapi itu kepercayaan mereka. Kalau kita rasa itu mukjizat lahirnya manusia tanpa bapa pada mereka manusia itulah anak tuhan.

    Apapun itu kepercayaan mereka..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..utk mereka, agama mereka..

      Delete
  7. semalam baru bincang ngan husband pasal ni. apa kaitan kelahiran nabi isa ngan santa claus dan salji. terima kasih atas info akak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang takde kaitan langsung kan...

      Delete
  8. Perasan tak Nohas, bila tiba krismas, beria-beria pusat membeli belah (Shopping Complex yang gempak2 tu kononnya) buat deco cantik2. Kalau musim raya puasa... ala-ala kadar je... seolah-olah seluruh rakyat M'sia menyambut krismas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah, kak..shopping complex kat KL ni mostly bukan org Melayu yg punya..

      Delete
  9. Yeayh, snow dah melanda Malaysia...hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak blog dah dilanda salji...hehe..

      Delete
  10. BEZA SEKALI INFONYA...TQ NOHAS..MRK NI SUKA MNGELIRUKN FAKTA.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu kepercayaan mereka, kak..utk mereka, agama mereka, utk kita, agama kita..

      Delete
  11. Salam...boleh bagi alamat rumah...Hantar ke khairuddinlim@yahoo.com. Tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam...in shaa Allah, seganlah pulak..thanks..

      Delete
  12. cantik decorasi nya kan, suka keceriaan suasana tu.

    ReplyDelete
  13. Perkongsian bermanfaat dari buku Ustaz Rashidy Jamil Muhammad ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak yg boleh dipelajari dari buku tu..

      Delete
  14. Kekonon semalam nak pergi tengok deco kat Setia City Mall tapi sebab saya tak larat maka kita duduk dendiam berehat di rumah.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dekorasi utk krismas memang menarik esp di shopping complex yg famous2 lagi besar2..

      Delete
  15. bila dah tak da rasa nak snow ni, bila ada merungut pula kut. manusia:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. begitulah manusia, bila takde, nak merasa, tapi kalau 3 - 4 bulan dlm winter, memang tak best..

      Delete
  16. Replies
    1. Christmas time tukar2 hadiah..santa claus pun bg hadiah..caring lah tu gamaknya..hehe

      Delete
  17. tanak chrismas tapi nak winter nak snowwww yaaahuuuu \\^^//

    ReplyDelete
    Replies
    1. winter n snow..sekejap boleh, lama-lama tak nak..huhu..sejuk gedi..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...