Saturday, March 29, 2014

Suka iklan ni..

Assalamualaikum...selamat berhujung minggu..

Nak cerita sikit tentang iklan nuffnang..diantara banyak-banyak iklan nuffnang yang bergentayangan di dalam blog-blog untuk diklikiklan yang saya rasa paling menarik...Inti International University & College..Inti College ni dah lama tahu kewujudannya sebab kampus pertamanya di SS 15 Subang Jaya. .tempat tinggal saya dulu...

Mari tengok iklan untuk Academic Programmes nya yang best..tengok iklannya saja, rasa nak enroll je..this is what we call 'creative marketing'...thumbs up.....
 
 *hasil klik dari blog kawan-kawan*..


Academic Programmes


"In an increasingly competitive world, you need an edge to succeed. Whether your ambition is to be a cardiologist, world-renowned architect or prominent lawyer, it is important to have the right start. A degree from a top-ranking university will certainly give you that edge, and it starts with a solid Pre-U education to help secure your place. Set your sights on any university in the world, and we will help you get there"

"Our programmes are developed to nurture the winning spirit in students and inspire them to become more than just academic achievers – we want them to become industry leaders"

 "The United States dominates the list of the world’s Top 100 universities. Without a doubt, the US has one of the finest university systems in the world, with outstanding programs in virtually every field. An American degree is regarded as a symbol of excellence worldwide"


"Engineering has played a pivotal role in human civilisation. From man’s first wheel to the latest surgical tools, it has shaped the world as we know it today. Engineers are involved in understanding how and why things work, and innovating to create new technologies. Today, engineering is central to a broad range of industries, from fashion and food, to game consoles and space travel. At the heart of engineering are science and creativity"

"Computing and IT have become an intrinsic part of everything we do. If you consider the way we communicate, socialise, do business or simply go about our daily lives, it’s easy to appreciate the benefits – and importance – of technology."

This one I don't agree..Imagination and knowledge are both important..we need knowledge to turn our imagination into a reality..

"Nowadays, we can connect with people anywhere in the world in an instant. Thanks to the Internet and other mass media tools, we are able to share and exchange news, views and information, turn ideas into realities,and even bring about positive changes to society. Needless to say, effective communication with the masses is a powerful skill"

Yes, 100% agreed with this...after watching series of press conference on the missing Flight MH370..this statement really holds its truth..


 "The art of winning your case in court is much more than just persuasive reasoning or arguing. It requires attention to every single detail, analytical thinking and seeing beyond the problem. More than the adrenaline, you’ll learn that studying Law sharpens your ability to analyse, negotiate and communicate with people from all walks of life. These are invaluable skills, not just in the legal line, but also in a myriad of other fields"

 - health is weath -

"Biotechnology and Life Sciences are the studies of live and living organisms to solve all kinds of problems, changing lives for the better. They are regarded as the most promising frontier technologies for the coming decades. These fields have a profound impact on our world. In medicine, they have helped advance the treatment of illnesses and diseases. In the agro-food area, they have helped produce healthier crops that grow faster in order to counter food shortages. They have also become a potent ally in the fight against crime by helping forensics collect and process trace evidence such as hair, skin and blood"

Amacam, ada rasa nak sambung study tak?  

Ada statement dalam iklan ni yang berkaitan dengan kehidupan seharian kita..yang kadang-kadang kita just take for granted..seperti statement about engineering, computer & IT, biotechnology & life sciences...tuntutlah ilmu sehingga ke liang lahat..

Friday, March 21, 2014

#PrayforMH370: Don't Lose Hope..

   Boeing 777 - the cockpit

 source: 21centurewire

Dimana ACARS? dimana TRANSPONDER?

"The transponders can be switched off with a flick of a switch. But modern planes like the 777 have two other systems as well: cockpit radios and a text-based system known as aircraft communications addressing and reporting system, or ACARS, which can be used to send messages or information about the plane. Turning off the radios and ACARS would be more difficult. Those systems are "pretty hard-wired into a modern aircraft." source: npr

Dimana MH 370? Sesungguhnya kami ini hambaMu yang lemah, Ya Allah..

"Apakah kamu tiada melihat bahawasanya Allah menundukkan bagimu apa yang ada di bumi dan bahtera yang berlayar dilautan dengan perintahNya.  Dan Dia menahan (benda-benda) langit jatuh ke bumi, melainkan dengan izinNya? Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Pengasih lagi Maha Penyayang kepada manusia" (Surah Al-Haj: 65)

Jika benar ini konspirasi terancang, "Ya Allah, kami letakkan Kamu di batang leher musuh kami, dan kami berlindung denganMu dari kejahatan mereka.  Ya Allah, leburkan kumpulan mereka, kacau-bilaukan persatuan mereka, cerai-beraikan pakatan mereka, goncangkan pendirian mereka, hantarkan anjing2 Kamu ke atas mereka. Wahai Tuhan yang gagah perkasa, wahai Tuhan yang penuh raksasa, wahai Tuhan yang bersifat murka. Ya Allah, Ya Allah, Ya Allah, wahai Tuhan yang menurunkan Al-Quran, wahai Tuhan yang mengarakkan awan, wahai Tuhan yang menewaskan bala tentera ahzab, kalahkan mereka, menangkan kami keatas mereka"

Kasihani kami..Ya Allah, Ya Rahman, Ya Rahim..

Tuesday, March 18, 2014

Jejak Warisan KL..& Singapura?

Assalamualaikum..

Alhamdulillah, cuaca dah semakin sejuk...hujan dah mula turun..sesuai untuk berjalan-jalan..jalan lagi...walking is good for our health kan...kali ni menjejak warisan di kotaraya KL...nak mula di mana?? Disini..




Dulu kawasan ni tempat tunggu bas..memang jem Jalan Hang Kasturi ni..sekarang dah tukar jadi pedestrian walk..banyak rumah-rumah kedai lama zaman Yap Ah Loy..telah dibaikpulih dan dicat semula..warisan zaman berzaman..


bangunan warisan
Masjid Jamek di persimpangan Sungai Gombak dan Sungai Klang

Reggae Mansion - Lebuh Ampang
Belum habis lagi menjejaki warisan KL, baru bahagian utara..sambung jejak Singapura pula, cari makan..hehe..dimana?? dekat je, di Jalan TAR..di sini..Zam Zam ala kazam...jalan kaki ye..bukan naik carpet terbang...


depan Pustaka Minerva Jln TAR
zaman dulu di Singapore
Gambar blurr..curi2 snap..sebab ada tulisan Ovaltine..tu yg usaha juga ambik gambar ni..mengimbau kenangan lama..dah lama tak minum Ovaltine ni, dah takde di pasaran..seangkatan dengan Milo..

Dari Wikipedia:
In Malaysia, Ovaltine has lost its popularity to Nestlé Milo. Ovaltine is sold in tetra packs for cold serving and widely available in shops and supermarkets, yet it has a low profile compared to similar beverages in the market. In Japan, Ovaltine was sold for a short period in the late 1970s by Calpis Industries (presently Calpis Co., Ltd.), but it was not a commercial success.
 
Order mee rebus tulang..


 Dan signature dish...murtabak Singapore..


warna merah mesti ada
The verdict...OKlah, so-so..kena gi makan kat Singapore, baru boleh compare...huhu..

Wednesday, March 12, 2014

Bukit Bintang : Berjalan kaki

Berjalan kaki ke Bukit Bintang? why not..kedua2 walkway ni dah lama dibuka, tapi nak juga buat entry...

Sebagai satu usaha menjadikan Golden Triangle ni 'a shopping paradise', maka dibina 'elevated pedestrian walkway', dibuka tahun 2012, panjangnya 142 meter, dari kawasan Bukit Bintang ke KLCC.

dari Jalan Raja Chulan

bersambung terus ke Pavillion
  Walkway ni air-conditioned, so berjalan di atas ni, bestlah ...

 
dari Jalan Pinang bersambung terus ke Impiana KLCC Hotel
Entrance/exit di kawasan Bukit Bintang ialah di Jalan Raja Chulan, Jalan Perak/Kia Peng dan the Pavillion. Di kawasan KLCC pula, boleh naik di Jalan Pinang dan the Aquaria KLCC.
 
Satu lagi tempat pejalan kaki di Bukit Bintang..the KL City Walk Tagline nya - 'why run, when you can walk' Lokasinya di lorong belakang bangunan-bangunan pejabat, sepanjang 500 meter dari Jalan P. Ramlee hingga ke jalan susur dari Jalan Pinang ke Jalan Perak. Berkonsepkan strip mall, banyaklah gerai-gerai dibina disepanjang walkway ni..tapi masa pergi, banyak gerai dah ditutup dan signage 'untuk disewa' kelihatan ditampal merata-rata..

view dari elevated pedestrian walkway
entrance dari depan Menara UOA 1
gerai-gerai yang ada, banyak yang dah ditutup



mee rebus je 'on'

Mungkin masa lunch hour, tempat ni meriah kot..check it out..

Monday, March 3, 2014

Sweet Little Things - tak perlu dibakar, yeayy..

Desserts yang yummy..tak perlu dibakar..

Chocolate Caramel Oreo Tart

cute - oreo turkey pops
cooling effect - nutella cheesecake cup

Yang mana satu pilihan kalbu??

Ada banyak lagi pilihan, lihat di sini No-bake Desserts

Untuk resepi, sila klik pada nama dessert, ada link ke source. 
Ohh..semuanya guna Oreo cookies..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...