Wednesday, July 23, 2014

Kemenangan Hakiki

Assalamualaikum..

Beberapa hari lagi, Ramadhan akan pergi meninggalkan kita. Perginya Ramadhan bermakna syaitan yang dibelenggu akan dilepaskan. Akan bersatulah syaitan dan nafsu kembali untuk memerangi manusia agar tunduk pada kemahuannya.

Hari raya merupakan saat yang paling strategik bagi syaitan memasang perangkap untuk menjerumuskan manusia ke dalam Neraka kerana di hari ini banyak umpan-umpan yang syaitan boleh gunakan untuk tawanan manusia.  Dengan TV, kuih-muih, pergaulan bebas lelaki perempuan, dedah aurat dan berhias-hias, mempamerkan kehebatan peralatan rumah, leka berhari raya hingga lupa sembahyang dan lalai mengingati Allah kerana sibuk berhari raya dan bersuka-ria.

Oleh itu pada hari ini perlu banyak persediaan dan kekuatan untuk menentang syaitan.  Syaitan takut pada kalimah-kalimah Allah. Maka sebutlah nama Allah dan ingatlah Allah banyak-banyak supaya syaitan tidak boleh tunggu lama dalam diri kita.  Tundukkan nafsu dengan menginsafi bahawa di tengah-tengah kita bersiap-siap dengan kuih-muih, baju baru dan hidangan yang lazat-lazat di hari raya, ada orang yang tidak dapat merasa semua itu.

Anak-anak yatim dan fakir miskin jangan dilupakan.  Mereka juga punya hati dan perasaan untuk bergembira dan menikmati sesuatu yang baik di Hari Raya.  Berilah perhatian pada orang yang tidak bernasib baik ini.  Allah SWT sengaja hendak menguji kita untuk lihat apakah kita sensitif pada saudara kita sesama Muslim. Sesiapa yang dapat menggembirakan saudaranya dan berjaya menyampaikan hajat orang maka Allah akan tunaikan hajatnya 70 kali ganda.

Hari Raya bukanlah hari kemerdekaan atau hari kemenangan yang hakiki. Kemerdekaan atau kemenangan yang sebenar hanya ada di Akhirat.  Orang yang merdeka adalah orang yang apabila dijalankan pengadilan ke atas dirinya maka Allah putuskan tempatnya di Syurga.  Itulah kemenangan dan kemerdekaan yang boleh dirayakan serta dibanggakan. Selain dari itu, belum tentu ada kemenangan dan kemerdekaan dan belum ada jaminan selamat untuknya.

Di waktu orang dunia bergembira menyambut hari raya, ahli-ahli kubur bersedih hati.  Tempoh untuk mereka dibebaskan dari seksa kubur telah berakhir bila mentari Syawal muncul.  Maknanya mereka akan kembali diazab sekiranya mereka orang-orang yang banyak dosa.  Kembali bertemu malaikat Mungkar dan Nakir yang akan membelasah tubuh badan mereka hingga terbenam ke perut bumi.  Api, ular akan memenuhi kubur mereka.  Alangkah deritanya mereka.

Tapi ini akan jadi lebih derita dan menyeksakan sekiranya pada hari raya itu anak-anak yang ditinggalkan sedang buat maksiat.  Didunia anak-anak terloncat-loncat menari, sedangkan di kubur mak bapak sedang bergelut dengan malaikat Mungkar dan Nakir.  Dosa-dosa anak akan terus mengalir ke dalam kubur ibubapanya kerana dimasa  di dunia dulu, dia tidak mendidik anak-anak untuk mengenal Allah.  Maka makin azablah penghuni kubur di ketika mana penghuni dunia sedang berpesta gembira.

Sebaliknya jadikanlah suara takbir, tasbih dan tahmid di hari raya itu dapat memberi ketenangan dan kenyamanan pada penghuni kubur.  Tenang kerana anak-anak dan kaum keluarga membesarkan Allah.  Buat ibadah di hari raya di mana penghuni kubur boleh tumpang sama pahalanya.  Terlepaslah mereka dari azab kubur dan boleh mereka turut bergembira di hari raya. 

Sumber:  Risalah Qariyah Ramadan 1996, Masjid Darul Ehsan, Subang Jaya

Wednesday, July 16, 2014

Singapore - Day 4 : The End

Assalamualaikum..terakhir utk kembara di Singapore..

Hari ni Isnin 23/6, hari terakhir di Singapore. Check-out hotel pukul 12 noon, flight pula dah kena re-schedule dari pukul 2.30 ke 4.30 petang..lama tu nak kena tunggu..

Tourist Pass dah expired. Semalam dah berkira-kira nak beli Ez-link saja di 7-E, tapi stored money cuma $5, kena top-up, at least $10, tak jadi...so, untuk hari ni, decided beli Tourist Pass for one day. Keluar pukul 8.30 pagi, nak beli di Aljunied stn, pukul 12 baru Ticket Office buka. Tanya kat adik di kaunter, dia cakap Ticket Office yang ada di buka sekarang di Raffles Place stn...guna duit syiling yang ada, beli tiket MRT...

Naik MRT time orang nak pergi kerja, memanglah padat..dah selesai segala urusan (return 3-day pass, beli one-day pass)..on the spot decision, alang-alang dah sampai Raffles Place, moh pegi Merlion Park sekali lagi..kali ni view waktu siang pula..

office buildings at Battery Road
CIMB Bank
Fullerton Hotel
jambatan


Tak ramai tourist waktu ni..dah habis snap-snap photo..tunggu bas depan Fullerton Hotel. Nak ke mana? Pasar Geylang Serai lagi...memandangkan flight balik pukul 4 petang, kenalah makan heavy sikit..sarapan pun belum lagi..brunch terus..

Sekali terlepas bus stop daa..kena juga turun depan Paya Lebar stn..haha..sebenarnya naik bas sebab nak elak jalan kaki dari station ni ..tapi takpe, jalan sikit ke Sims Avenue untuk naik bas lain..jumpa masjid ni..Masjid Wak Tanjong..

ustazah ni dah lama tak nampak di TV Malaysia
Dah sampai di pasar Geylang Serai..kali ni suasana lengang..gerai pun banyak yang tutup..


Kali ni saya makan set nasi sambal goreng, harga $4.00, ada nasi putih, sambal sotong, bergedil, paru goreng dan sayur kacang + tempe..ni kira set biasa, my sister makan nasi padang...kemudian try laksa kerang pula..$3.00, tudia taugeh dia..berakar umbi..semua sedapp..

Dah makan, jalan-jalan di Joo Chiat Road..Restoran Hjh Maimunah ni famous di sini..


Kemudian naik bas balik ke hotel, check-out and off to airport by MRT...

Sebelum naik ke departure hall, return dulu Tourist Pass, dapat balik deposit $10. Di departure hall, cari signboard untuk certify GST refund, certify saja, duit hanya boleh diambil selepas immigration counter..

tempat certify GST refund

Selepas check-in dan luggage drop, snap-snap gambar kat luar ni dulu sebelum masuk ke immigration..walaupun waktu berlepas lama lagi, tapi nak duduk di luar ni macam bosan pula...tak banyak kedai di luar ni..

Lepas je immigration counter, pergi ambik duit refund GST, tak banyak $10 je...kemudian jalan-jalan tengok apa yang ada..memang bestlah Changi Airport ni..macam-macam aktiviti ada to kill time..ni bahagian F..naik ke tingkat atas...ke roof terrace..ada Sunflower Garden..


ada juga bunga tahi ayam
 Boleh skodeng kapal terbang..


Masuk ke dalam, ada tempat duduk-duduk, boleh juga kalau nak tidur..


Ada juga movie theatre, lepak tengok movie sekejap..sekali best pulak movie ni, tunggu sampai habis..

movie theatre
 

Turun ke bawah untuk pergi solat, tengok ada orkid garden dan koi pond...layan ambik gambar..



Ada juga aktiviti menekap guna pensel kapur warna..untuk budak-budak tapi orang dewasa pun boleh join juga..


Bergerak ke prayer room di kawasan E..kebetulan gate berlepas untuk Tigerair pun di sini juga..tengok di sini ada garden lagi..lagi cantik..bouquets of flowers in glass sculpture..menarik..



Prayer room ni memang user-friendly..tempat wuduk di sebelah saja..sangat selesa..

 
Ada juga meditation room..


OK, masa untuk pulang ke tanahair..

The journey ends here..

Singapore - Day 3 : Bugis Junction, Clarke Quay & Singapore Swing

Assalamualaikum..

Balik dari jungle-trekking, berhibernasi dalam bilik hotel. Cuaca panas diluar, pukul 3.00 lebih, baru keluar. Kali ni naik bas je, dari Geylang Road terus ke Victoria Street. Ternampak masjid ni, Malabar Muslim Jama-Ath Mosque atau Masjid Malabar...blue-tiled masjid..



Destinasi utama petang ni ialah Clarke Quay. Masa balik tadi, ternampak suasana meriah di kawasan Singapore River, dengan bangunan yang tingkapnya colourful..tapi sebelum tu cari makan dulu..

Turun di bus stop depan Bugis Junction..
Bugis Village and Bugis Junction
Logo CapitaMall ni dan juga CapitaLand memang banyak nampak di bangunan2 di Singapore..one of the main players in REIT..CapitaLand REIT..

bangunan tatau nama
Masuk Bugis Junction ni..jalan-jalan nak cari makan, masuk Food Republic, tapi macam tak berapa yakin..nampak Yoogane - Korean outlet for fried rice...lastly, decided pergi ke kawasan Arab Street...makan di Restoran Minang, ketika azan Asar berkumandang dari Masjid Sultan..

Masa nak bayar, ada pulak scene seorang pelanggan ni naik angin kat waiter di restoran tu..marah-marah di khalayak ramai..macam nak bertumbuk lagaknya..nasib baik ada orang yang menenangkan..

Lepas makan, naik bas di North Bridge Road..di belakang Masjid Sultan..terlepas bas stop ke Clarke Quay, turun di Cross Street..jalan ke arah utara..lalu di Nankin Street...penempatan awal pendatang dari negara China..


Sampai di Boat Quay dan Elgin Bridge..di sini dulu kawasan perniagaan utama di Singapore..


Lokasi Elgin Bridge tu sebenarnya lokasi jambatan pertama yang dibina pada tahun 1823 merentasi Singapore River yang dipanggil Presentment Bridge.

Berjalan menyusuri Singapore River menuju ke Clarke Quay..dari jauh dah terdengar suara orang menjerit-jerit..rupa-rupanya mereka naik buaian gergasi..Singapore Swing..


Disini ada tempat untuk naik the river cruise. Takde buat apa-apa aktiviti, cuma duduk-duduk, people-watching, tengok air sungai mengalir lesu...



MICA Building - bangunan bertingkap colourful
tempat utk kunci mangga
Tak berlama-lama di sini, turun ke MRT station dalam Promenade ni, menuju ke Farrer Park stn, nak ke Mustapha Centre sekali lagi sebab ada pulak tambahan kiriman dari adik-beradik..berkorban mengharungi lautan manusia..

Depan Mustapha Centre ni ada Hindu temple dan kebetulan hari tu ada upacara keagamaan, (tengok berita dalam TV..ada menteri datang rasmikan di kawasan Little India)..maka ramailah penganut Hindu berada di kawasan ini..amma..appa..ayoyo..memang wrong timinglah time ni...apa nak buek..go head, gostan lah..

Selepas berjaya meloloskan diri dari lautan manusia itu tadi, terus balik hotel. Singgah dinner di restoran mamak depan Aljunied station, Mufiz Restaurant. 

Dekat kawasan lapang depan station tu, ramailah pulak yang duduk bersantai-santai..di bawah bulan purnama..bersembang-sembang..berkelah pun ada, kebanyakannya warga asing..biarlah..asal mereka bahagia..

Dah kenyang, balik hotel and zzzz..

Sunday, July 13, 2014

Singapore - Day 3 : The Trailblazer - into the Green

Assalamualaikum..

Hari ketiga di Singapore. Hari Ahad. Hari untuk bersenam..haha..dah dua hari ronda-ronda kota batu, hari ni mari kita jungle-trekking pula di tengah-tengah kota Singa, 'city in a garden' ni..

Banyak park sebenarnya di Singapore ni..tapi yang famous ialah yang tiga serangkai yang dipanggil the Southern Ridges..iaitu Mount Faber Park, Telok Blangah Hill Park dan Kent Ridge Park. Di antara dua park, ada pula HortPark, yang ni bukan hutan semulajadi, tapi lebihkurang macam nursery pokok-pokok..

Lokasi the Southern Ridges - Kent Ridge Park selepas the HortPark

From Wikipedia:
The Southern Ridges is a 9-kilometre (5.6 miles) trail that connects parks along the southern ridge of Singapore. Some of the attractions along this trail include its greenery and the connecting bridges

Boleh start dari Harbourfront stn, naik cable-car ke Jewel Box di Mount Faber Park atau ikut Marang trail, sambung dengan Faber trail. Tapi kami ambik shortcut, terus ke Henderson Road. Dari Aljunied ke Tiong Baru stn, ambik bas, turun di bus stop depan Masjid Al-Amin.


Mengikut maklumat, boleh masuk ke Mount Faber Park, dari belakang masjid ni..so, pergilah tengok, tapi macam tak berapa menyakinkan, tinggi juga nak kena panjat..tak jadi. 

signboard ke trail belakang Masjid Al-Amin


Balik semula ke bus stop tadi, tengok ramai pula makcik-makcik berpakaian sama ala-ala kumpulan marhaban, sedang duduk2 di bus stop. Tanya kat sorang makcik tu, dia cakap naik bas, turun depan sikit. 

Alhamdulillah, dah sampai, ni signboardnya. Tujuan utama ke sini ialah nak pergi ke Henderson Waves...dah nampak, yang melintang kat belakang tu..

Henderson Waves
From Wikipedia:
Henderson Waves is a 274-metre (899 ft)[4] long pedestrian bridge. At 36 metres (118 ft) above Henderson Road, it is the highest pedestrian bridge in Singapore. It connects Mount Faber Park and Telok Blangah Hill Park. It was designed by IJP Corporation, London, and RSP Architects Planners and Engineers (PTE) Ltd Singapore.

The bridge has a wave-form made up of seven undulating curved steel ribs that alternately rise over and under its deck. The curved ribs form alcoves that function as shelters with seats within. Slats of yellow balau wood, an all-weather timber found in Southeast Asia, are used in the decking. The wave-forms are lit with LED lamps at night from 7pm to 2am daily.

Jom kita mendaki bersama nyonya ni dan anaknya. Dah sampai atas, nyonya tu rileks je, yang kami berdua ni dah termengah-mengah, minum air, rehat dulu, ambik nafas, bagi stable..nyonya tu tegur kami, dia kata dia lebih tua, rambut dah putih beruban tapi takdelah letih sangat,..rupa-rupanya setiap hari dia exercise kat situ...tak leh jadi ni..motivasi, motivasi...
 
menuju puncak


 
 


 Tak berapa nampak waves nya...gambar bawah ni baru nampak jelas..

source: designboom

Bila melintas jambatan ni, dah masuk ke Telok Blangah Hill Park. Apa yang menarik disini ialah the forest walk.

Forest Walk is a 1.3-kilometre (0.81 mi) long walkway that cuts through about 50 metres (160 ft) through the secondary forest in Telok Blangah Hill Park and connects to Alexandra Arch. The raised walkway with heights ranging from 3 metres (9.8 ft) to 18 metres (59 ft) brushes the canopy of trees and offers a bird's-eye view of the forest.

Jom berjalan di celah-celah dedaunan sambil mendengar burung-burung berkicau riang..


bunga-bunga hutan
maklumat tentang pokok
 

 
bangunan kondo
Dah sampai di Alexandra Arch, maknanya dah di penghujung Teluk Blangah Hill Park...
 
Alexandra Arch

Alexandra Arch is an 80-metre (260 ft) long bridge that features a curved deck and tilted arch like an opened leaf, connecting Alexandra Road and Hyderabad Road. It was designed by Buro Happold with LOOK Architects. Like the Henderson Waves bridge, Alexandra Arch will be lit with colour-changing LED lamps



Dah sampai bawah, rehat sekejap di bawah tangga.. sambung perjalanan ke HortPark melalui Flora Walk..

Flora Walk

HortPark
HortPark is a 23-hectare park located in the South-Western part of Singapore. It is the first one-stop gardening lifestyle hub in Asia that integrates a plethora of activities together under one roof in a park setting.

Masuk adalah percuma, jom kita tengok man-made garden pulak.




 

glass houses
Sampai di sini saja, dah tak larat nak ke Kent Ridge Park, lagipun hari dah pukul 12 lebih, cuaca panas sungguh..decided nak balik hotel dulu, naik bas. Seperti biasa, mudah nak tentukan bas mana nak naik, refer pada info kat bus stop.

View dari atas bas..balik ke hutan batu..tapi kehijauan tetap ada..



bangunan Maybank
 ~ Bersambung sesi petang pula ~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...