Sunday, September 28, 2014

Japan: Day 2 : Takayama

Hari Ahad : 14 September 2014

Hari kedua di negara Abe...Shinzo Abe, PM Japan...pagi ni, breakfast nasi impit di hotel room dan buat sandwiches, bawa bekal.

Check out hotel, simpan beg di JR station dan reserve tiket ke Takayama..mula guna JR Pass..
JR Nagoya on Sunday morning
Takayama letaknya ke utara Nagoya di Gifu Prefecture, nak bezakan dengan Takayama yang lain, dipanggil juga Hida-Takayama. Sebab utama nak pergi Takayama ialah untuk pergi ke Shirakawago, kampung yang ada rumah 'gassho-zukuri'..a UNESCO world cultural heritage.

Bertolak dari Nagoya station pukul 7.45 pagi, naik Limited Express Hida dan akan sampai di Takayama pukul 10.02 pagi..dua jam setengah dalam keretapi..huhu..


menunggu train di platform
platform
Sebenarnya, Takayama dan Shirakawago ni mula-mula tak termasuk dalam itinerary sebab jauh sangat, 5 jam pergi balik dari Nagoya, lagipun dah booking hotel di Osaka, dah bayar untuk tiga malam, malas nak cancel. Untuk ke Shirakawago, lebih baik stay one night di Takayama, supaya tak terkejar-kejar masa. Kalau day trip, ambik masa satu hari juga. 

Tapi bila tengok Supermeng up gambar Shirakawago, macam menarik je, hati meronta-ronta nak pergi juga. Kakak pun asyik tanya 'tak pergi ke? tak pergi ke?, terus tukar itinerary. Day trip pun belasah je, tawakkal ja. 

Jenuh juga check timetable train di website Hyperdia, check pula timetable bas Nohi, supaya 'in sync' - Nagoya-Takayama-Shirakawago-Takayama-Nagoya-Osaka, supaya sampai di Osaka tak lewat malam sangat..tempat baru, nak cari hotel malam-malam memang sangat leceh..

OK, dah ready..pray hard supaya perjalanan smooth..train ke Takayama dah sampai..2 jam setengah dalam train, layan view kampung-kampung Jepun, sawah padi...memang berbeza dari Malaysia, tanah sekangkang kera tepi rumah pun ditanam pokok padi..tiada pembaziran tanah di sini..

sawah padi dan rumah-rumah batu
Kemudian masuk kawasan bergunung-ganang, sungai-sungai, kampung-kampung lagi.. 
 
sawah padi dan gunung-ganang
 
bersih dan kemas kawasan kampung ni
 

Sempat jugalah tidur beberapa lapse, makan, minum, tidur balik...dah sampai pekan Takayama.

Pekan Takayama - sebelah kiri JR station, sebelah kanan Nohi Bus Terminal
Turun dari train, terus ke Nohi Bus Terminal, beli tiket ke Shirakawago, bas pukul 10.50 pagi. Ada masa lagi, lintas jalan, bergerak ke Sanmachi area, Takayama's old city, yang ada rumah-rumah lama..ramai tourists sama-sama berjalan ke arah Sanmachi..Takayama, bandar kecil saja, semuanya within walking distance...cute, I like..


tourists bergerak ke arah yang sama
50m lagi
melintas sungai ni
cute marketing
cute little things
rumah-rumah lama
suasana di sanmachi - penarik lanca pun ada
Penuh sesak dengan tourists di Sanmachi area. Bergerak balik ke Nohi bus terminal.


























melintas sungai ni balik..jambatan merah nun di hujung sana
gun shop pun ada
penarik lanca di Takayama - lampu jalan yg menarik, ada lampu bunga lagi
Sarubobo dolls
tunggu bas di sini - Nohi Bus Terminal
Harga return tiket - 4420 yen - mahal nak mapoh
Naik Nohi bas, harga return tiket ke Shirakawago ialah 4420 yen=RM136. Bas pula limited, ada yang perlukan reservation, ada yang open tiket. Kami ambik open tiket. Masa riki-riki dalam internet, ada terjumpa bas yang lebih murah ke Shirakawago oleh J-Hoppers, tapi tengok masa, tak sempat nak sampai dari Nagoya. Kalau menginap di J-Hoppers Takayama, lagi murah, ada package sekali dengan hostel.

Bas dah sampai..jom naik, free seating, jangan lupa pakai tali pinggang keledar..tak sabar ni...expected pukul 11.40 pagi baru sampai..lebih kurang 50 minit perjalanan..sempat lagi tidur dalam bas..

Saturday, September 27, 2014

Japan: Day 1 - Nagoya (last)

Selepas berehat-rehat di bilik hotel, plan nak ke Nagoya Castle. Naik subway Sakura-dori ke Hisaya-odori station, kemudian ambik Meijo line ke Shiyakusho station, exit 7.

Exit 7 Shiyakusho station
Hajat tak kesampaian, sampai saja di main gate, dah pukul 5.30 petang, dah tutup.


Alang-alang dah sampai, ambik gambar signboard..sebagai bukti dah sampai sini..hehe..Kemudian decided pergi ke Oasis 21..masa nak turun, terserempak dengan orang Malaysia, suami isteri dan anak kecil mereka..mereka pun nak ke Nagoya Castle, bila inform dah tutup, mereka pun nak ikut ke Oasis 21.

Bergeraklah kami naik subway Meijo Line ke Sakae station, tengok signboard, tanya orang, akhirnya sampai juga di Oasis 21. Naik ke rooftop, nak tengok atap yang berair dan Nagoya TV tower...tak sempat nak ambik gambar dari jauh dua2 landmarks Nagoya ni, dah nak gelap..



Tak berlama-lama di sini, turun ke bawah, tengok suami-isteri tadi ada dekat Tourist Information Centre. Masuk TIC, usha-usha fridge magnet, mahal. Tengok ada poster teater bangsawan, ada tulis Nagoya, macam best je...

cerita Nagoya
Dah nak menjelang malam, naik subway Meijo Line ke Kamimaezu station untuk ke Osu Shopping Arcade.

turun station ni dari Sakae stn
Keluar Exit 8, ada pulak signboard ni...Covent Garden underground..sama konsep kot..


Naik je ke atas, terus jumpa..lambaian patung kuching ni..Osu shopping arcade ialah covered pedestrian shopping area di downtown Nagoya...walaupun untuk pejalan kaki tetapi penunggang basikal tetap ada dimana-mana...





Berjalan tanpa arah tujuan, sebenarnya mencari kedai jual adapter dua pin Jepun. Akhirnya jumpa di kedai Akky One..Alhamdulillah..


Lintas jalan nak bergerak balik, tiba-tiba terjumpa kedai Mega Kebab ni..Alhamdulillah..singgah melepas lelah + dinner..

Ada kebab and ais krim Turki
Order French medium dan ais krim..lega..dah kenyang, bergerak balik. Nak ke Osu Kannon subway station, ikut jalan depan Mega Kebab..on the way, jumpa kedai yang cute ni..Alice on Wednesday..

kedai yg cute..Alice on Wednesday
banyak pintu..tapi pintu kecik coklat juga yg diguna
tempat letak pamphlet kedai
Osu Kannon temple
Kena lalu depan Osu Kannon temple ni..terus ke jalan besar untuk ke subway station. Turun ke platform 2, naik Tsurumai Line ke Marunouchi station, kemudian ambil Sakura-dori line ke Nagoya station.

Kami Otai pun ada
Malam minggu di Nagoya..seperti juga bandar-bandar lain, penuh dengan orang ramai...dari JR station, berjalan ke arah Meitetsu Plaza, ada Passe shopping complex..Midland Square..

Midland Square
Nana-chan doll
Labi Nagoya
Spiral building Node Hal Isen
Ramai pemuzik-pemuzik jalanan berbekal gitar moden, ada yang bagus, ada yang suara ke laut..

sambutan hangat..
Menghirup udara malam Nagoya...berjalan menuju ke tempat beradu..the Montblanc..


Sekian, jalan-jalan di Nagoya, bandar Toyota, Noritake ni. Tak sempat nak pergi Museum of Science and Planetarium yang terbesar di dunia. Lain kali..hopefully..

Esok dah nak check out untuk ke Osaka, tapi sebelum tu terjah ke Takayama dan Shirakawa-go...merasmikan JR Pass..OK, bersambung next entry..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...