Wednesday, January 7, 2015

Gourmet Foods: Cod vs Barracuda

Assalamualaikum..Selamat Tahun Baru 2015 dan Salam Maulidurrasul 1436H...salam ceria di hari ke tujuh..

First entry. Nak story event tahun lepas nye..ada seorang client ni ajak saya dan my ofismate for dinner, gathering of all consultants..kes dia ni dah lama sangat terperap dlm 'cold storage' and was labelled as 'KIV'..bila dah settle, both parties are happy, so, that Friday night, we all pun pergilah dinner-cum-marketing, first time jumpa, a nice lady..

Dinner di the Gallery, di Taman Tun, fine-dining restoran, tapi mlm tu takde fine nya, riuh rendah..team legal, team accounts, team property, team bos-bos..
 


Marilah tengok our main course malam tu..taraa...ikan seketul..cod fish..(teringat scott emulsion)...hehe..



Masa ni dah terlintas dalam hati, 'ini je ke?'..kenyang ke ni? perut Melayu, nak makan style macam ni..huhu..dua-dua kami order cod fish..client cuma bagi empat pilihan untuk main course..dua jenis ikan, daging dan ayam..

Yang ni..barracuda dengan sos labu..



Barracuda sejenis ikan.."the barracuda is a ray-finned fish known for its large size and fearsome appearance". Tengok gambar, memang bengis ikan ni..


source: wikipedia

Yang best, ialah desertnya..tiramisu..



Balik rumah..pekena nasi sepinggan..haha..

Itu je nak cerita..mood masih ke laut, dibawa arus banjir...gudnite..

40 comments:

  1. Kahkah...tekak org melayu...kalo diana pun blk Umah carik nasik lgk....I'm not western...pure Malay...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau portion dia besar mcm Kenny Rogers, OK jg, boleh kenyang..InshaAllah..walaupun 3 course, ada appetiser, main course, desert..tapi takleh kenyang, org utara ckp tak kejap perut..thanks for visiting here..

      Delete
  2. Kakak pernah buat N3 ikan barracuda dulu sebab abang dpt dari kawan memancing diberinya seekor. Mahu sebulan kalau sendiri nak makan. dua-dua sinki penuh masa menyiangnya. Kena agih kat jiran-tetangga.

    Tekak kita mana boleh tak dpt nasi kan hihii..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada baca entry akak dulu, besar dan panjang ikannya...ya, betul..kalau tak nasi, mee ke, bihun ke, OK jg..sebenarnya ada kambing panggang, tapi tak halal nya (outsource dari luar)..restoran ni org Melayu punya..

      Delete
  3. main course macam appetiser buat bagi lapar lagi hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dua2 kurang mengenyangkan...oklah, lain sikit dari menu biasa..

      Delete
  4. sedap sangat ni mesti mkn banyak2 baru kenyang ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang belanja, kak..malu tapi mahu...semuanya sedap..ikan, asparagus and kentang

      Delete
  5. Kalau aku tak kenyang makan ni. hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tak kenyang...kalau ada nasi ke, pasta ke, baru best..

      Delete
  6. Replies
    1. sbb tu balik rumah, makan nasi sepinggan..hehe..

      Delete
    2. kalau saya pon mcm tu gak.. balik hentam nasi lagi..dh namapon tengkak melayu

      Delete
    3. makan ikan seketul mmg tak kenyang..

      Delete
  7. Tekak Melayu... mana boleh tinggal nasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..masa ni mmg tengah lapar, sebab nak datang sini, trafik jem..

      Delete
  8. Adusss cukup ke banyak gitu? Kalu SS tamak nak setimbun... He He He..

    ReplyDelete
    Replies
    1. melompat client kalau minta setimbun..hehe..kalau byk2 pun muak jg, melainkan kalau ada cili sos..baru boleh jalan..

      Delete
    2. hehe..x cukup seketul tu..

      Delete
  9. apa sekali pun tetap sedap....kena cuba kelainan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sedap...sbb tu pilih ikan cod, sbb grilled chicken dan steak dah byk kali makan..

      Delete
  10. betul tu dan ramai setuju... tekak melayu ni tak cukup kalau makan sikit2 mcm tu... tekak Amerika pun sekarang dah sama... fine dining untuk meeting jer... utk kenyang... hahhaha ke mamak lah jawabnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. org Melayu, dinner makan berat2..tiba2 kena makan ikan seketul mcm tu, rasa lain je..tekak tak puas..

      Delete
  11. Waaah... dapat makan ikan barracuda! Saya tak pernah dapat chance nak try lagi ikan tu, rasa isi dia macam mana? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapatlah rasa sikit ikan barracuda tu, rasa mcm ikan tenggiri je, tapi lebih lembut dagingnya..ikan cod mcm rasa ikan merah..

      Delete
  12. Salam nohas..


    Haha.. kalau wawa pun blk cri nasi jugak tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..tak puas makan mcm ni, rasa takleh nak tido malam..nasi jg idaman kalbu..sepatutnya dinner should be light mcm ni kan...hehe..

      Delete
  13. hehehe masalah fine dining adalah inilah inilah !! tak kenyang hahaha tapi makan dengan penuh elegen miahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya it suits the purpose of the event - casual meeting n marketing..makan-makan no. 2..tapi takleh nmpaknya..merana jiwa raga..hehe..

      Delete
  14. budget perut kecik mcm saya ok la ... heeee ... tiram misu tu mmg x blh tolak .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, betul..yg perut kecik boleh kenyang..tiramisu tu mmg sedap..

      Delete
  15. Wow..macam menu masterchef je..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Food presentation yg menarik..fine dining..hmmm..

      Delete
  16. Assalamualaikum...
    sis...
    ada simpan hp no kita lg x?
    Phone kita rosak.
    dah hilang semua no.
    kalo ada, nnt wasap kita ea...
    ada nk mntk tlg ni...
    super urgent...
    huhuhu...
    cry....

    ReplyDelete
  17. sedap tu ikan cod tu.. dessert memang jadi perhatian kalau makan di mana2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dua2 sedap - main course dan desert..

      Delete
  18. main course tu je..mmg sah..kalau JM pun balik rumah mesti bukak periuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. seketul ikan je utk main course..memang tak kenyang..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...