Wednesday, February 18, 2015

Tangerines @ Mandariinid - Finale

OK, the final entry..

Keesokan harinya...di waktu pagi,di dapur rumah Ivo...

Margus merenung jauh ke arah tapak rumah dia. Masa ni kedengaran perkataan 'Allahu Akbar, Allahu Akbar' beberapa kali. Rupa-rupanya Ahmed sedang bersolat. Nika mengintai ke dalam bilik Ahmed.

barang-barang Margus di atas meja kecik tu, itu saja yang selamat

Ahmed keluar dari bilik, terus letak segumpal duit atas meja kecik depan Margus. Margus tanya duit apa ni?


Ahmed beri duit gaji dia sebagai askar upahan untuk Margus balik ke Estonia, tapi Margus menolak. 

--------------------------------------------------------

Nika dengan tapenya...hehe...filem ni tahun 1992, sebab tu masih ada lagi tape macam ni, sekarang dah semakin pupus..

Ahmed datang duduk depan Nika.

Ahmed beritau yang orang Islam menghormati agama lain. Nika pun cakap perkara yang sama.

 Ahmed tanya Nika mengenai dua orang askar Georgia yang terbunuh tu. Nika beritahu yang mereka bukan kawan rapat, bertemu untuk sama-sama berperang.


Ahmed beritau yang Ibrahim ibarat adik bagi dia..sob, sob..Nika minta maaf diatas kematian Ibrahim..

-------------------------------------------

Kayu api dah semakin kurang..Ahmed volunteer nak belah kayu api di luar. Sebelum keluar, sempat dia beritau Nika..


yeayy...dua-dua dah boleh memaafkan..

Setelah Ahmed keluar, Ivo tanya Margus, 'kenapa tak mahu terima duit Ahmed? Dia ikhlas nak bagi'..Margus tersedar, lalu keluar, join Ahmed belah kayu api.


Masa ni tinggal Ivo dan Nika di dalam rumah.


Ivo bertanya kenapa Nika selalu lihat gambar cucu dia. Nika jawab cucu Ivo tu sangat cantik, beri dia semangat untuk teruskan hidup..perghh..jadi motivasi..

Perbualan santai mereka diteruskan..Ivo bertanya, Nika ni kerja apa sebelum perang..


Pelakon teater..huhu..

Ivo ni memang fatherly and positive person..beri semangat pada Nika..


impian Ivo..nak tengok lakonan Nika di Tbilisi (ibu negara Georgia)..bersama Margus dan Ahmed..sama-sama bertepuk tangan..begini, begini..Nika ketawa riang..Ivo juga tersenyum..sambil menggayakan cara mereka bertiga bertepuk tangan..

Inilah happy moments dalam filem ni...full of hopes, full of joy..a breather..

Tapi keceriaan mereka cuma seketika, diganggu oleh bunyi kenderaan di luar.

ohh..no, askar Abkhazia yang datang..official, bukan askar upahan..

Ahmed yang entertain mereka. Ivo dan Nika mengintai dari dalam rumah. Nika dah kesan bahaya, lebih baik bersiap siaga, bertanya pada Ivo, dimana senjata-senjata dia dan Ahmed.


 Ternyata askar-askar ni lebih keras, takde toleransi..yelahh, di masa-masa genting, waktu perang, semuanya jadi suspicious..


Ahmed beritau dia orang Chechnya, datang bantu berperang bagi pihak Abkhazia. Margus pun cuba membantu.

Ketua askar ni tak percaya. Dia suruh Ahmed cakap Chechnya.


Ahmed bengang. Askar-askar lain menuduh dia orang Georgia dan nak tembak dia. Ivo keluar sambil menjerit beritau Ahmed berperang untuk Abkhazia.



Tapi dah terlewat. Askar-askar tu dah menghunus senjata pada Ahmed, tiba-tiba, ada tembakan bertalu-talu dari arah rumah Ivo.

 Nika selamatkan Ahmed, berbalas tembakan askar-askar Abkhazia. Ahmed dan Margus segera berlari ke arah bangsal di sebelah rumah Ivo, untuk berlindung. Nika campak senapang pada Ahmed, tapi Margus tak sempat berlindung, ditembak mati oleh askar Abkhazia.


Margus terbaring kaku di tepi Ahmed.

Bila tembakan berakhir, Nika keluar dari rumah, berjalan ke arah askar-askar Abkhazia yang terbaring di tepi jeep. Tapi malangnya, ketua askar tu belum mati lagi, tinggal nyawa-nyawa ikan, melepaskan tembakan pada Nika. Ahmed terperanjat, lalu tembak ketua askar tu.



Ahmed dan Ivo memeriksa keadaan Nika. Dia dah mati..huhu..sedih..


Dua kematian
-----------------------------------------------------
Ivo dan Ahmed buat keranda untuk pengebumian dua-dua sahabat mereka.


saat-saat sedih

Margus dikebumikan di dalam kebun limau dia.


Ivo nak kebumikan Nika di sisi anak dia..ohh..anak Ivo dah mati.


anak Ivo pun mati dalam perang.

Tapi yang bestnya..dialog ni..


sebarkan kasih sayang, hilangkan kebencian..

Ivo suruh Ahmed jawab pertanyaan tu - 'adakah itu membawa perbezaan'. Tiada - kalau ada pun, cuma dendam, benci, sakit hati..Ahmed merenung jauh, kemudian geleng kepala.

Giliran Ahmed pula bertanya..kalau dia yang terbunuh, adakah Ivo akan kebumikan dia di sini juga?

 Ivo jawab..'ya, tapi jauh sikit'..haha..berlainan agama..

Time to say goodbye...saat-saat sedih..


Ahmed bersalam dengan Ivo, kemudian tunduk cium tangan Ivo..really surprise..tanda sangat berterimakasih..yelahh..hal hidup dan mati..

 dalam jeep, Ahmed pasang tape yang Nika dok baiki selama ni..keluar lagu Georgia 'Qagaldis Navi' dinyanyi oleh Irakli Charkviani..sedap lagu ni..


perjalanan menuju ke Chechnya..

- The End -

Review from Patryk Czekaj, Contributing Writer at IMDb (source: www.imdb.com)
 
Tangerines is filled with many unexpected laughable situations and amusing taunts, but at the same time has some intense scenes that remind the viewer of the war that takes place off screen, and a few heartbreaking moments that may easily bring tears to one's eyes. But the most important aspect of the whole scenario is the bonding between all the characters. Under Ivo's watchful eye, the two enemies gradually become close to each other when they finally recognize the true power of compassion and kindness. It takes time, but after lots of insults and death threats the two men begin to see that prejudice against people is only a fictitious creature made by hatred and it can be quickly defeated by opening one's mind to new experiences.

The moralizing side of the whole story might seem simple, yet the way it's delivered through that really well-written script is imaginative and profoundly touching. By seeing the enormous change that the characters go through in those tough times, one might actually ponder the true meaning of humanity as a entirety, without any boundaries caused by such trivial matters as different nationalities, races or religions. It's actually quite fascinating to observe how universal the story really is, and how easily adaptable to all sorts of flash points in our hate-ridden world.

The premise is interesting, but the final effect is truly stunning. Honestly, I consider Tangerines to be the most captivating European feature I saw during Warsaw Film Festival this year and it should definitely be screened in more countries. By the time I finished the review, I knew that Zaza Urushadze won the festival's best director award, which is well deserved considering how his visionary approach to a hard and controversial topic made the movie an enormously enjoyable treat.

Jika ada kesempatan, silalah tonton filem yang hebat ni, diantara 5 filem nominated for Best Foreign Language Film di Golden Globe Awards and Academy Awards 2015Soundtrack nya pun best, very traditional.

OK, have a nice long weekend..happy holiday..

22 comments:

  1. Sister... u r the best.
    saya kagum dgn pemilihan cerita yg sgt rare tp interesting yg u share with us.
    haritu yg cerita budak kck dgn nenek dia tu pun sy x berjaya tgk lg... but i realy wanna watch it.
    tgk kt youtube ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok di Astro channel 456 A List..kt youtube ada, tapi tak jumpa yg ada english subtitle..
      dah selalu tengok citer Amerika, Korea..dpt tgk citer negara2 lain, mmg best ..

      Delete
  2. Replies
    1. jalan ceritanya simple tapi menarik, sarat dgn nilai2 kemanusiaan..

      Delete
    2. Setuju. Dah masuk list citer nak cari & tonton :)

      Delete
    3. recommended..filem yg menarik..

      Delete
  3. *Sobs sobs*... nika died protecting ahmed and ivo... ending yang sedih yet beautiful, manusia ni semua sama saja, tapi sifat prejudice dan kebencian rekaan manusia sendiri yang mendurjanakan segalanya :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..ending yg sangat berkesan...bila kita sefless, bisa memaafkan orang lain..filem yg menyebarkan sifat2 cintakan kedamaian sesama manusia..

      Delete
  4. endingnya sedih ... klu x de kematian mcm x adventure plak nanti movie ni kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila ada kematian dan pengorbanan...baru ada ummphh sikit filem ni, kalau tak mendatar je..

      Delete
  5. sedih..tp sarat dgn mesej keamanan...5 bintang untuk penceritaan bertulis yg menarik :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks..nak abadikan filem ni dlm blog...jarang dapat tengok filem2 dari Eropah tengah, lebih2 lagi yang ada karakter orang Islam..

      Delete
  6. hmmm disebuah negara yg usaha dakwah diringankan akan menjadikan musuh berani kepada kita... kalau diberatkan musuh akan menjauh dan takut...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dakwah melalui teladan..dakwah bil hal..pendekatan yang terbaik dlm negara non-Muslim...sebarkan kebaikan2 agama Islam, pendakwah2 yg berperibadi mulia, diterima dlm masyarakat...in shaa Allah, hidayah Allah itu datang dlm pelbagai bentuk dan cara..

      Delete
  7. filem berunsurkan kemanusiaan yg sgt menarik puas hati sekali dgn penceritaannya...rajin nohas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. syukran..sebenarnya nak puaskan hati sendiri..semoga mendapat manfaat..

      Delete
  8. menarik sekali wlaupun sangat lambat kaknoor dtg utk membaca nohas..

    ReplyDelete
  9. Walau lambat mengikuti akhirnya kakak dpt juga tahu ending filem ini
    Not bad - sangat menyentuh nurani kemanusiaan sejagat

    ReplyDelete
  10. teringin nak subscribe A-list kena call astro kut tak macam astro firsr kan.

    ReplyDelete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...