Sunday, March 22, 2015

A Cool Retreat - the CPR

Assalamualaikum..semoga sihat, ceria-ceria selalu..

Cuaca panas lagi kan...Alhamdulillah, panas dan sejuk pemberian Allah..ada pekerjaan memerlukan cuaca panas, ada juga yang perlukan hujan..kan...

Jom kita sejuk-sejukkan badan, back to nature, bermesra dengan alam semulajadi..di CPR..Chongkak Park & Resort - Hutan Lipur Sungai Chongkak..di Ulu Langat, Selangor..


Bayaran masuk RM1.00 untuk sorang. Kalau bawa kereta masuk, bayaran lain pula. Kami park kereta di luar saja sebab dapat port yg dekat dengan entrance ni.

peta keseluruhan hutan lipur

piknik - ada disediakan gazebo berbumbung

orang semakin ramai

sungguh nyaman, redup dan sejuk beserta deruan bunyi sungai mengalir

Berjalan ke dalam lagi, wahh..di sini lagi best sungainya..

Gembira sungguh budak-budak melompat ke sungai dari jambatan tu
Disini banyak pokok-pokok hutan..yang ni pokok meranti..dua species..


overall, best juga CPR ni..tempat untuk lari dari kesibukan kotaraya...a cool retreat..

36 comments:

  1. CANTIKNYA TEMPAT NI ALAM HUTAN SEMULA JADI YG MASIH DIKEKALKN DI PINGGIR KOTA UTK MENENANGKAN JIWA SAMBIL BEREHAT PIKNIK BERSAMA KELUARGA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tempat yg best utk lari dari kesibukan kotaraya..sejuk dan tenang..

      Delete
  2. Agak lama x masuk hutan dan mandi sungai... Best jugak ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. best berendam dlm sungai..sangat sejuk airnya..

      Delete
  3. Cantik jugak tempat ni ya, dah lama tak main sungai, cuaca panas membahang macam sekarang ni memang sesuai la kan... lepas main sungai, pekena pulak tembikai sejuk, pergh~ ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik dan nyaman..bersih jg tempatnya...memang best pekena tembikai sejuk musim2 panas ni..

      Delete
    2. tetiba teringat kat tembikai kuning... lama dah tak jumpa tembikai kuning, chedap makan sejuk2 di kala kepanasan... hehe ;3

      Delete
    3. tembikai kuning lg sedap n juicy..hmm..jarang jumpa..

      Delete
  4. dah lama saya tak pergi sg congkak ni . dah lbh 10 thn rasanya ... tpt yg tenang dan mendamaikan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun dah lama jg tak gi sini...sekrg dah banyak improvement, banyak kemudahan..

      Delete
  5. Bulan depan ada family day kat kawasan Ulu Langat ni...tapi di Agrotek Garden Resort. Yang bestnya ada sungai yang lalu di tengah2 resort...

    ReplyDelete
    Replies
    1. belum pernah ke Agrotek..mcm menarik..

      Delete
  6. Masa anak kecil2 dulu selalu bunda pergi sini...sebab masa tu bunda duduk kat Langat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh..bestnya..mesti dulu masih kekal keaslian hutan lipur ni..

      Delete
  7. Replies
    1. PLM pergi ke Agrotek bulan depan..

      Delete
  8. Saya pernah sekali datang tempat ni... lama dah... waktu tu pokok2 rimbun menghijau dan aliran sungainya agak deras dan dalam. Time tu parking pun tak kena bayar lagi... dan masuk pun percuma.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa saya pergi dulu pun, belum ada bayaran apa2..tapi sekrg dah semakin maju..utk maintenance tempat ni..

      Delete
  9. sangat mengasikan sekali,, terlihat hijau dan sejuk tampaknya...Obat Jelly Gamat Gold G

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang nyaman sekali tempatnya...tq

      Delete
  10. Hihi... kakak ingatkan CPR bila nak selamatkan pesakit pengsan ke apa tadi:)
    Kalau CPR ni membuat ketenganan setiap yg berkunjung. Nampak sejuk tempatnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tersama pulak singkatannya...sejuk dikeliling pokok2 dan deruan air sungai..

      Delete
  11. Tenang je berkelah kat tepi sungai ni bila time tak ramai orang. Kalau crowded, best macam mana tempat tu, boleh jadi rimas bila dah ramai sangat orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. pergi pagi2..menjelang tengahari semakin ramai orang...kita balik, dah puas berendam..hehe..

      Delete
  12. musim panas begini dapat terjun sungai mmg heaven!

    ReplyDelete
    Replies
    1. heaven on earth..rasa tak nak keluar dari sungai..hehe..

      Delete
  13. saya pernah ke sungai congkak, memang best.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestkan..kena gi awal pagi, tak ramai orang..

      Delete
  14. bestnya kalau dpaat pergi mesti sejukkk kan makan2 sambil mandi manda teringat masa kecik2 dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. piknik bersama keluarga memang best..buat BBQ lg meriah..

      Delete
  15. sukanya hijau, pokok besar-besar, ada sungai, memang nice.

    ReplyDelete
    Replies
    1. a nice place to unwind..enjoying the nature..

      Delete
  16. Seronoknya pergi tempat begini. Mandi-manda,..dekat dgn alam :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg seronok..suasana redup, air sungainya sejuk..best utk bermandi-manda..

      Delete
  17. Salam. Hee nyaman terasa air sungai mengalir sejuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sungguh nyaman sekali suasananya...

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...