Thursday, April 30, 2015

Bila nak habis? Entahlah..

Assalamualaikum..dah holiday mood? rasa excited nak cuti 4 hari...

Nak kemana cuti-cuti ni? Ke pesta buku? Masih berlangsung Pesta Buku Antarabangsa KL, belum lagi menjejakkan kaki di PWTC. Entahlah, rasa malas nak pegi, walaupun hati bagai digaru-garu..takut terpesona lalu terbeli lantas tak terbaca...yang ada kat rumah ni pun, entah bila nak habis baca..


 lima buku ni, ada yang ringan, ada yang 'heavy metal'

buku sdr Abd Latip Talib yang pertama dibeli
Mengagumkan - begitu terperinci sekali penerangannya
siap dengan dialog-dialog. Mesti buat koleksi buku karangan penulis ni.

Buku dapat percuma - tajuk yang berat
Frankly speaking - belum sempat baca mukadimah lagi
tunggu PERKIM buat program 'Bedah Buku', baru ada semangat nak baca

Dah pernah baca buku genre yang serupa, mengenai 'pluralisme, liberalisme' agama dalam buku Tuhan Manusia oleh sdr Faisal Tehrani, salah seorang penulis kegemaran saya, suka penulisan kreatif beliau, lain dari yang lain..

 semakin baca, semakin tak faham, semakin berserabut otak
lastly, drop dulu - kena siap sediakan minda 

"Andai kota itu peradaban, rumah kami adalah budaya, dan menurut ibu, tiang serinya adalah agama"

Buku percuma lagi.. Prinsip-Prinsip Islam Dalam Berinteraksi Dengan Non-Muslim

dah lama dapat, belum khatam lagi.
Bagus untuk pendakwah-pendakwah, para-para dae'i

Terbaru dalam koleksi - hasil bacaan dari blog Zilla tapi Zilla review buku Bulan Terbelah di Langit Amerika, cari juga buku tu di Kinokuniya KLCC hari Sabtu lepas..dapat satu ni je, ok jugalah kan..one by one..

 karya Salsabiela Rais dan Rangga Almahendra

Ada filem dari negara seberang diadaptasi dari novel ni, bolehlah nonton lepas ni..dah tengok trailer di youtube, not bad..

*hati bagai digaru-garu nak pergi pesta buku sebab nak cari buku Bulan Terbelah tu..hehe..bersemangat waja...bacanya..wallahu'alam.

Dua author kegemaran saya, tahap addicted..Habiburrahman El Shirazy dan Jeffrey Archer.

Baca at a slow pace

Jeffrey Archer, bagi saya, seorang yang 'genius in storytelling'. Hampir semua bukunya saya dah baca, dari 'Kane and Abel', 'Shall We Tell the President', 'the Prodigal Daughter', 'the Fourth Estate', tapi takde buat koleksi, cuma ni je satu, beli di Chowrasta Market, Penang....memang karya yang best, menggembirakan minda..

Karya pertama Sdr Habiburrahman El Shirazy yang saya baca, 'Ketika Cinta Bertasbih', lepas tu terus addicted, yang ada dalam koleksi - Ayat-Ayat Cinta, Diatas Sejadah Cinta dan Bumi Cinta...all cinta, cinta itu universal. Bumi Cinta ni berat juga karyanya..berlatarbelakangkan bumi Moscow, membacanya memaksa kita melihat dengan mata minda, membayangkan budaya, cara kehidupan dan kota Moscow itu sendiri..
 
Dan baca pula hasil karya John Grisham, peguam menulis...the Racketeer..belum sempat baca...

 two best authors - the American and the British

Koleksi pertama - sempat habiskan dua2 cerita ni

Entahlah, kena cari juga masa untuk baca buku-buku yang tertunggak..
cuti hujung minggu ni boleh kot..haha..

Review buku yang lain: Rindu Andalusia, Bukan Sekadar Novel dan Menunggu Yang Ketiga

34 comments:

  1. Saya pun ada sebuah buku yang di beli bersama dengan si abang Ogos tahun lepas, satu chapter pun belum habis baca lagi... tak ada masa (haha.. alasan) Minggu ni saya ke Kuala nohas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa dan mood utk membaca dah semakin kurang..hehe..In shaa Allah, minggu depan baru balik Kuala, ambik parents utk check up di KL...enjoy your stay in KK, jgn lupa JJCM..

      Delete
  2. Banyak nya buku.. buku tebal ni, umpama ubat utk tido yg berkesan kat SB.lelama buku pon tdo sama

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..samalah kita, sleep-inducing material..esp yg heavy metal..

      Delete
  3. Saya pun dah pergi ke pesta buku PWTC tu... sempat rembat buku untuk si kecik tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus tuk si kecik yg nak membesar...bonding session..suka buku kanak2..colourful..

      Delete
  4. wow, that's... a lot of books! happy reading~ X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. mood nak mmbaca dah semakin kurang..huhu..

      Delete
  5. wah banyaknya buku...suka juga sesekali memborong buku ni tapi ada yg belum sempat dibaca.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..bila tengok buku, rasa nk beli semua tapi nk start baca, payah sikit..

      Delete
  6. saya pun banyak buku lagi....next kot...kena habis yang ada dulu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..kena habiskan mana yg ada..

      Delete
  7. saya jenis baca buku sekerat-sekerat jalan
    tapi buku la tahan, saya banyak ulang baca..
    buku2 nohas ni semua menarik-menarik,
    meningkatkan daya fikir kita :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. buku yg 'heavy' ada yg baca sekerat jln..pening..hehe..La Tahzan buku yg bagus, sbb dlm hidup kita, byk benda yg buat kita tersentuh hati..ada buku La Tahzan utk wanita kan..

      suka pelbagai genre tapi fiksyen yg habis dibaca dulu..

      Delete
  8. rajin nya nohas membaca, banyak tu,kaknoor pun buku letak sebelah katil atas meja, time nak tido tutup semua hp dan laptop, membaca konon lah tu, tapi tak lama pun lepas tu hahaha memang ubat mujarab utk bagi cepat tido lah, itu lah buku tak pernah khatam, tapi alhamdulillah kalau Quran setahun bnyk kali jugak khatam hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..Al-Quran mmg tak jemu dibaca, kalam2 Allah, mukjizat terakhir Rasullullah...

      hehe..saya pun mcm tu jg..baca buku seblm tidur, mesti trtidur nya..selalu baca sikit2 waktu pagi seblm gi kerja, masa tu otak rasa fresh..

      Delete
  9. nice,banyak koleksi menarik....sekarang saya pun macam ni,banyak buku tertunggak tak baca lagi...time membeli memang bersemangat waja,tapi nak habiskan baca jenuh sebab mood selalu entah ke mana..dulu laju je bole khatam...apa pun happy holiday n selamat membaca ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang, masa beli rasa bersemangat je tapi nk start baca, mood sntiasa takde..bila on internet lagi le tak sempat nk mmbaca, boleh layan sampai pkl 2 3 pagi..

      Happy holiday 2U2..nk mmbaca..In shaa Allah..hehe..

      Delete
  10. YaAllah, banyaknya buku.. Habis tk baca tu? Hihi..

    Wawa nak cri bku hidup luar biasa..😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. berusaha perlahan-lahan..hehe..

      Buku hidup luarbiasa..mcm best je..goodluck..boleh singgah pesta buku..

      Delete
  11. membaca buka 1 saja butuh waktu 1 minggu baru selesai, gimana sampai banyak begitu ya buku-bukunya, tebal-tebal lagi halaman bukunya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena ada minat yg tinggi baru boleh habis baca bukunya, tapi sekarang udah kurang minatnya..banyak yg tak sempat dibaca lagi..

      Delete
  12. Akak ada beli 99 Cahaya di Langit Eropah tu.(version Indonesian) tapi sampai laaa.. tak abis2. heeeee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa..saya belum start lagi..minat beli je, nak start baca, payah sikit..

      Delete
  13. Wah, ni dah boleh kategorikan sbg tsundoku ni! Banyakkkkknya buku! Saya pernah tonton langit eropah tu. Memang menarik kisahnya. Saya juga gemar baca novel2 Grisham, tapi dalam bentuk ebook :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..to pile unread books up on my bed..hehe...ada lagi yg baca separuh-separuh..nmpak buku rasa excited tapi mood dh kurang..oo..kena tengok jg filemnya, belum berkesempatan...

      baru subscribe e-book kt Scribd (suggested by officemate), two months free period..ada audiobook, takyah baca, dengar je..hihi..senang hidup, masa jalan 'jam', boleh on..hehe..

      Delete
  14. boleh buat mini library ni ... saya dah lama x membaca buku sebegitu ... rindu juga rasanya .

    ReplyDelete
    Replies
    1. bolehlah sikit2 buat rujukan..sekali-sekala santai2 baca buku best jg..tapi nak cari masa santai tu yg payah sikit..bila on komputer, terus lupa buku..hehe..

      Delete
  15. Cikna pun teringin sngt nk g Pesta Buku KT PWTC tu to xprnh kesampaian......;-(

    ReplyDelete
    Replies
    1. setiap tahun ada..selama seminggu, boleh pergi waktu weekend..

      Delete
  16. itu sbb x beli bku sbb malas membaca..then ilmu pun kurang huhhu...ada tips x

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekrg ni dah ada internet, boleh baca blogs, website, ebook..ilmu di hujung jari..mengaji al-Quran pun boleh dlm internet..One Day One Juz..

      Delete
  17. Banyaknya buku....Kena ambil nombor yg mana nak pegang dulu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg best baca dulu..hehe..habiskan buku fiksyen, yg berat kena tinggal..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...