Sunday, April 5, 2015

Jejak Warisan KL : Heritage Buildings

Assalamualaikum..

Cuti hujung minggu..jom jalan-jalan, jejak warisan di Dataran Merdeka. Parking kereta di bawah Dataran Merdeka, lalu di retail mall, Dataran Underground.

 


Boleh join free tour ni.



Keluar dari Dataran Underground, akan jumpa bangunan ni..Muzium Muzik.




Masa ni belum dibuka lagi untuk orang ramai tapi ada buskers sedang menyanyi sempena promosi muzik jalanan.
 
Muzium Muzik
 Ada kuda..ya, benar..boleh naik kereta kuda di sini. Feeling-feeling zaman kolonial..

Kereta kuda depan bangunan KL City Gallery


Kalau tak nak naik kereta kuda, boleh naik tram ni

KL City Gallery
 
hotspot

Perpustakaan Kuala Lumpur

Perpustakaan Kanak-Kanak


 Pokok-pokok besar yang berada di sini namanya - Rain Tree atau pokok Hujan-Hujan/Pukul Lima

"Pokok Hujan-Hujan yang berumur lebih 100 tahun ini dibawa ke sini dari Amerika Selatan. Nama Pukul Lima diberi kerana kepekaan daunnya kepada cahaya, di mana daun ini melipat ke atas pada senja hari, menandakan mereka telah menamatkan hari. Daunnya juga dikatakan akan melipat ke atas apabila langit mendung, menandakan hujan akan turun"


Sebagaimana kita enjoy historical buildings di luar negara, di KL pun meriah dengan bangunan-bangunan bersejarah.  Walaupun dibina oleh penjajah British, tetapi senibinanya berinspirasi Moor dan Moghul..Islamic influence..a feast to the eyes..

bersambung..

44 comments:

  1. HUJUNG MINGGU RONDA2 BANDARAYA PULA...BANGUNAN WARISAN SEJARAH KEKAL CANTIK TERPELIHARA...JAUH ASALNYA POKOK PUKUL LIMA TU..DI KAMPUNG MMG BNYAK POKOK TU..

    ReplyDelete
    Replies
    1. asyik lalu-lalang kat sini, inilah pertama kali singgah..hehe..memang bagus mengekalkan bangunan warisan sebegini dan dibuka untuk orang ramai..

      memang banyak pokok hujan-hujan ni di tepi2 jalan...redup suasana,.

      Delete
  2. baru tah namanya rain tree . bangunan2 yg blm lagi saya lawati ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh buat tour ke Dataran Merdeka..enjoy the view..

      Delete
  3. tak pernah lagi menghayati sejarah building di k.l ni...sekadar lalu lalang dlm misi bershopping atau jjcm,menarik juga kalau sesekali berkereta kuda atau naik tram ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun ni lah baru betul2 jejak kaki di sini, selalu lalu-lalang saja..banyak bangunan bersejarah...one day tour baru OK..

      Delete
  4. Replies
    1. pokok hujan-hujan lah namanya..hehe..

      Delete
  5. Nice info... baru tau pasal pokok hujan-hujan ni, wah... menariknya ciri-ciri pokok ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun baru tau jg..Subhanallah, ciptaan Allah..

      Delete
  6. Salam. Hee mak tak masuk dalam Gallery rasanya ada bengkel camane dorg buat miniature model.

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..tak masuk...tengok pamphlet, byk miniature model bandaraya Kuala Lumpur...

      Delete
  7. "di mana daun ini melipat ke atas pada senja hari, menandakan mereka telah menamatkan hari. Daunnya juga dikatakan akan melipat ke atas apabila langit mendung, menandakan hujan akan turun"

    FAKTA yg menarik...baru tahu...kalau mcm tu..time nk ujan nk tru duduk bawah pokok tu nk tgk daun2 tu melipat ke langit..mesti x basah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun baru tahu. Selama ni ingatkan pokok ni daunnya akan kembang/kuncup pukul lima ;)

      Delete
    2. samalah kita, baru tau fakta ni...JM, kalau hujan basah jg, tempias..

      Delete
  8. Bukan saja dah bertahun duduk di KL malah di besarkan dan mendapat pendidikan di KL, tak pernah saya tahu tempat2 ni Nohas... punyalah 'teruknya' saya ni... SEBABNYA.... saya ni bukan kaki jalan/ronda-ronda. Tak tahupun adanya perpustakaan untuk kanak-kanak tu. Kalau nak keperpustakaan saya hanya tahu perpustakaan negara di jalan Tun Razak tu je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun tak tahu ada dua perpustakaan di sini..kalau tak jalan2 area ni memang tak tahu..

      perpustakaan negara dah lama sungguh x pergi, membership pun dah luput tarikh..

      Delete
  9. best jugak baca ni dapat tau banyak info mana tau suatu hari nak meronda KL kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ronda-ronda kawasan bersejarah..

      Delete
  10. Bestnya boleh feeling2 zaman dolu. Sesuai sangat utk bawa anak2 jalan2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau naik kereta kuda lg best..

      Delete
    2. Memang awesome. Leh feeling Cinderella keliling kota :)

      Delete
    3. kereta kuda boleh feeling2 cinderella =D

      Delete
    4. boleh jg feeling2 jadi Princess Diana, Kate Middleton atau the Queen Mother..lambai2 pd peminat..haha..

      Delete
    5. ahaha lambai tu malu laaa.. nanti orang tengok =P

      Delete
    6. hehe..bestkan kalau dpt naik..

      Delete
  11. Wah bestnya baru tahu.. nanti g KL nak singgah la

    ReplyDelete
    Replies
    1. jalan-jalan mengimbau sejarah lama..

      Delete
  12. fakta yg menarik tentang pokok hujan2 atau pukul lima tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Subhanallah..ciptaan Allah SWT..

      Delete
  13. Warisan yg memang patut dijaga. Jgn kerana pembangunan memusnahkannya
    Menarik entri ini sebab sebenarnya kakak tak tahu tau... ada kuda tu. Trem sebab pernah ada masuk majallah 3 jadi kakak tahu cuma tak pernah naik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah didaftar sebagai bangunan warisan, mungkin akan dikekalkan, in shaa Allah..di masa-masa akan datang tak tahu pula mcmana..

      saya pun x pernah naik trem tu..

      Delete
  14. Bunda pun tiap bulan balik kampong rasanya ada lalu lalang kat sini...tapi tak pernah nak mendekati pun...itulah orang kita kebanyakannya begitu...baik orang luar bangga dapat melawat khazanah warisan kita ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun mcm tu jugalah..tapi kali ni, ambil iniatif singgah & lawat bangunan2 warisan ni..

      Delete
  15. woaaah CT tahu dataran merdeka but not really quite sure bangunan2 kat sekeliling tu..
    menarik.. CT ngn geng bulat pernah cadang nak bekpek around KL.. tp tah bilaa dapat buat..
    ada skali je la ritu pi lepak cm sampai hujan reda..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dah sampai CM, dah dekat sangat....lepas ronda Penang, ronda KL pulak..hehe...

      Delete
    2. kena ada geng.. kalo sorang2 tak brani..
      dunia skrang menakutkan ehehe..

      Delete
    3. ya, betul..kalau ada geng, baru best sikit..

      Delete
  16. dulu2 kat sini antara tempat lepak2 KA ni huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. nostalgia ni...memang ramai yg lepak2 kat sini..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...