Saturday, May 23, 2015

Satu Malam di Cyberjaya

Assalamualaikum..

Ini cerita cuti hari buruh 1 Mei haritu. Tak bercadang balik kampung sebab minggu depannya baru nak balik, direct dari Kuala Selangor. Nak ambik parents datang KL. 

Cuti 4 hari, nak duduk rumah, rasa bosan, nak keluar dari KL, sana-sini 'jam'. Sebelum cuti, tiap-tiap hari ada sesi brainstorming, pelbagai cadangan.

    The conclusion: pergi yang dekat je lah. 
    The consensus: booking Cyberview Resort & Spa 

 Bercuti di Cyberjaya..huhu...ada juga suasana kehijauan..hehe..

reception & lounge

Check-in time pukul 3.00 petang, tapi sampai awal, lepak-lepak di lounge. Di luar, cuaca membahang, panas.

warm towels and welcome drink - honey tea  

Dah dapat kunci, jom ke chalet..Garden Chalet. Kena bawa kereta, parking depan bangunan chalet. Jauh juga dari bangunan reception ni.


Garden chalet ni bangunan 2-tingkat. Dapat tingkat atas, jom tengok bilik.

 dressing area menuju ke bilik air

 tempat bersiram dan berendam

 gerobok  

Dah rehat-rehat, makan bekalan, lepas Asar, keluar check out facilities yang ada di sini. Berpandukan layout map yang diberi, bercadang jalan kaki je. Tengok map, macam ada jalan belakang, ke arah kolam renang. Jalan le ikut belakang.

path to nowhere - dead end 

Jalan mati rupanya. Susup-sasap lalu tepi chalet orang, nampak satu couple Mat Salleh, dua-dua pakai bathrobe, sedang duduk2 di balcony. Ada seorang lelaki sedang dukung bayi, gaya sedang dodoikan budak tu..macam-macam pemandangan ada...hissh..tumpang lalu..

At last, sampai juga di kolam renang..besarnya..bertingkat-tingkat..ramai orang tengah berendam. Wading pool dia pun besar juga..

 swimming pool

Depan swimming pool, ada French cafe..tertarik dengan senibina bangunan ni. Lanskap di resort ni memang terbaik..the best in the world..tiru Razif Hashim..

 
banglo

Jalan lagi menuju ke bangunan reception, ada taman APEC..dulu mesyuarat APEC dibuat di resort ni..tahun 1998. Ada plague nama-nama leaders yang hadir mesyuarat di taman ni..

 Taman APEC

 President Peru

Nampak pula tempat bersantai di bangunan reception..jom main congkak..


Tengok map..huh..jauh lagi..pusing kanan, pusing kiri..sampai juga..inilah destinasi utama..gymnasium..


Bersenam sekejap..boring le pulak..my sister still motivated to exercise..jom keluar..hirup udara segar..

Bangunan spa

 Sembunyi Spa

Sembunyi Spa..hmm..first time baca review mengenai spa ni dalam blog Supermeng..hihi...sementara tunggu my sis bergym, naklah buat facial, pergilah tanya harganya...perghh..beyond my tiny budget..kirim salaaam  je lah..kalau ada orang nak belanja, ok jugalah kanns..

Dah habis sesi gym, hari pun dah menjelang senja..let's go back to 'one-night sarang'..

 chinese restaurant

bangku

 The Verandah - the coffee house

the French/Italian cafe

Gelap malam menyelimuti alam..dinner time. Selepas solat Maghrib, keluar ke Shaftsbury Square, tak jauh dari resort ni. Memang banyak restoran di sini, really spoilt for choice tapi kami dari KL lagi dah berhajat nak makan di Salam Noodle. OK, jom naik ke tingkat satu.

Salam Noodle ni restoran Chinese Muslim. Ada menu mee, nasi dan sup. Pilihan kami sudah tentulah mee tarik. Harga makanan, majoritinya RM8.00 saja. Air minuman percuma dan boleh refill.

 Saya order ni - Mutton Salad Mee
Generous portion - sangat sedap

side order - Xinjiang grilled mutton
masin sikit rasanya tapi cukup rempah-ratusnya
 Minimum order - 3 cucuk

Alhamdulillah, hajat dah kesampaian, jom balik chalet. Takde aktiviti, just bersantai-santai atas katil yang sangat empuk, baca buku, online dengan wi-fi yang super laju. Maklumlah intelligent city, berada di multimedia super corridor..

Esoknya, breakfast di Verandah..'spoilt for choice'...penat je gi gym..hihi..

 dua barisan panjang for breakfast

Pukul 12, check out..ada kenduri..makan lagi..lunch time @ 3.30 petang. 

The verdict: 
True-blue resort style..jatuh cinta dengan lanskap yang bertaraf dunia di sini..bolehlah, untuk satu malam, a weekend getaway.

48 comments:

  1. Replies
    1. rasanya dah lama saya baca entry tu..tak ingat tahun bila..kena carik ni..

      Delete
  2. CANTIK TEMPATNYA..RUGI XLAYAN DIRI KAT SPA TU NOHAS...SESEKALI PERLU JUGA MEMBELAI N MEMANJAKAN TUBUH TU..HEH..HEH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik, kak, tempatnya..package dia yg paling murah RM360++...pengsan den..

      Delete
  3. A very nice short getaway indeed... n woah, resort ni pernah host APEC meeting pada tahun 1994? Nice info :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry, tersilap..dlm tahun 1998..masa tu Presiden US, Bill Clinton datang..

      yeahh..a very nice place to unwind during the weekend..

      Delete
  4. Speaking of Cyberjaya, pernah visit Tokio Cafe kat area situ... UnagiDon set dia ohsem, less pricy compared to Tokyo Street Pavi punya UnagiDon set... nyum nyum~ ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. pernah try unagidon, beli yg ready made kt Jusco...tak berapa lalu nak telan..

      Delete
  5. tak byk gambar lanskapnya ... sekrg dah byk tpt mkn kat cyberjaya ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ambik sikit2 je..terlupa nak snap, terlalu asyik menghayati...

      ya, betul, dah banyak restoran di Cyberjaya..bolehlah considered as a food haven jg..

      Delete
  6. Serious..cantiknya tempat tu.
    Bilik cantik, lanskap cantik, nak makan senang dan ada kolam renang (kalau bawak budak2 itu yang di cari dulu).
    Memang best kalau nak bercuti. Tempat pun x jauh sgt dari rumah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..byk pilihan tempat makan di Cyberjaya..kolam renangnya memang sangat best..luas dan panjang, bertingkat-tingkat...recommended utk home away from home..

      Delete
  7. best kalau bawa pasangan untuk berbulan madu..memang teringin nak pergi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best utk honeymoon, relaxing..suasana hijau..

      Delete
  8. Bila hari-hari menghadap hutan batu..dapat lepak kat tempat yang hijau rasa mcm tenang jee..bersih je otak..

    kerry bradshaw recently posted http://kitanitakperfect.blogspot.com/2015/05/power-of-sedekah.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul, rasa tenang je melihat kehijauan dan landskap yang menarik..

      Delete
  9. Cantik suasana sekitar chalet... sekali pandang mcm kat oversea pun ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. landskap yang menarik..beautifully done..

      Delete
  10. swimming pool dia menariknyaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang menarik...bertingkat-tingkat..ada air terjun lagi..

      Delete
  11. Sesekali memanjakan diri dgn pemandangan indah begini terasa nyaman dan santai
    Gym tak bayar ke? OK juga tapi spa dia mahal biasalah tempat exclusive macam tu mestilah mahal..

    ReplyDelete
    Replies
    1. gym free of charge utk hotel guest..spa tu memang exclusive, memang best buat treatment kat situ..

      ya, betul..sesekali memanjakan diri..jauh dari kesibukan kotaraya..

      Delete
  12. Best nya tempat tu..jenjalan cuci mata tengok hijau2 rumput.aman rasa mata tengok.agak2 bajet tdo seminggu berapa rm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang best..bolehlah check in sini, dekat je dgn airport..utk garden chalet..harga promo with breakfast RM260 per night..banyak pilihan ada banglo, villa..

      Delete
  13. Sis nohas... haha... gilos awesome g mnginap sesaja kt cyberjaya... Awat tak ajak... blh iols join.
    tmpt tu dh pnh p meeting and eating a few tyme... mknn mmg bnyk .... ada yg kusuka ada yg tidak... hihihi... tp sleeping blom pnh lg....

    Mahal x room rate dia sis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuti 4 hari tak tau gi mana, lagipun malas nak drive jauh2 sbb next week nak gi Kuala Selangor lak..last minute decision..

      Dapat harga promo RM260 per night with breakfast..ada jg harga without b/fast..

      Delete
    2. Gulp... mcm mahai je. Hihi.
      umah dh lh dekat secoit je ngn cyber tu.
      hihi...
      hmmm tgu promo below 200 kalo ada kt groupon ... hihi... kalo ada le...

      Delete
    3. kalau share 2 orang, ok gak..dpt le below 200..

      Delete
  14. nampak sangat selesa dan bergaya mewah. sesekali layan diri apa salahnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali sekala bolehlah...sangat selesa, suka dgn landskap yang menarik..

      Delete
  15. Cantik layoutnya. Banyak tempat leh explore :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jalan2 explore resort ni best jg..

      Delete
  16. cantiknya.. bilik pun best.. berapa satu malam?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dapat harga promo..RM260 with breakfast, ada jg without breakfast..

      Delete
  17. syoknya nohas slalu spend weekend ke tempat yg superb....great QOL :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan dlm bulan Mei, booking dua2 tempat ni...minggu2 lain, weekend kt rumah je..hehe..

      great QOL..sekali-sekala, nak merasa, itupun share the costs...kalau sorang2 tak gi kot..

      Delete
  18. mcm resort kat kinrara.. CT dapat nempek tumpang ayah kursus.. lebih kurang la style..
    hehehe.. tngh2 bandar ada resort cantik.. tp swimming pool sini lagi lawa.. kalo CT brendam sokmo la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. swimming pool dia memang debomb...mnarik dan tertarik, rasa nk terjun dlm tu..tapi segan..

      resort kt kinrara?? oo..kena cari ni..

      Delete
    2. hehehe terjun je.. ke tempat2 mcm ni strict kena pakai swimming suit ? tapi ada yang dah tutup aurat nye kan hehehe..

      yup yup.. best macam ni jugak.. cari cari =D

      Delete
    3. pakaian bebas, tengok ramai akak2 pakai track bottom + T-shirt berendam dlm tu..

      Delete
  19. mesti mahal stay kat sini...rate standard bedroom nye berapa RM300 per night?

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak dapat RM260 with b/fast, harga promo..

      Delete
  20. sembunyi spa? uniknya nama...retis cam abam supermeng je mampu masuk spa tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang unik..exclusive tempatnya...haha..retis from Italy...

      Delete
  21. besaunya bilik air dia 0.0 and swimming pool dia cantik? ada dresscode tak T_T maklumlah kita takde swimming suit. hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. bilik air dia besar..got shower & bathtub...swimming pool dia cantik..beringkek-tingkek...takde dresscode nampaknya..semuanya hentam je pakai t-shirt & trackbottom/seluar pjg..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...