Thursday, June 4, 2015

Hijau di ibukota..

Pukul 1.00 tengahari. Kawasan Segitiga Emas.
Jumpa hutan ni semasa melintas jalan di Jalan P. Ramlee nak ke Jalan Pinang. Matahari memancor-mancor, berehat sebentar di sini, memang sejuk..


KL city centre needs more green space like this..

 
sebelah KLCC je..di saat harga tanah di sekitar KLCC dah mencecah RM3,300 kaki persegi, mengekalkan tanah ni sebagai kawasan hijau adalah sangat dialu-alukan, semoga kekalnya begitu..

'Forest in the City' atas bangunan pula

 
 
rooftop Lot 10

dalam bangunan..

 Lot 10 again

Feeling fresh..ku lihat hijau..

48 comments:

  1. barulah nyaman sikit udara kan bila ada pokok2 kat kawasan bandar.. cantik juga.. ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang rasa nyaman berada di hutan kecil tu...ramai yg rehat-rehat di sini..

      Delete
  2. suke padang hijau terbentang luas

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh duduk2 di kerusi kayu di tepi padang..

      Delete
  3. HIJAU YG MENDAMAIKAN JIWA...PEMBANGUNAN TU PERLU TAPI POHON-POHON PERLU ADA...TUMBUHA2AN INI MENYEDUT UDARA KOTOR YG MENCEMARI PERSEKITARAN KOTA..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..pokok2 hijau ni mendamaikan jiwa dan bagus utk keseimbangan ekologi..

      Delete
  4. Hijau memang indah dan mendamaikan
    Kena ada pendekatan begini agar kepanasan bandar dpt diseimbangkan
    Cantik/menarik pun juga. Kita tengok pun suka kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa nyaman je, walaupun dikelilingi hutan batu..maintenance tinggi..tapi ada syarikat yg taja..corporate social responsibility..

      Delete
  5. Sejuk dan segar mata memandang
    Saya suka hijau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hijau itu mendamaikan..salah satu warna kegemaran Rasulullah SAW..

      Delete
  6. Replies
    1. bagus utk kesihatan mata..hihi..

      Delete
  7. ya hijau mata.. memg spatutnya perbanyakkan tempat spti mcm ni..
    udara segar.. mata pun x skit memandang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk seimbangkan dgn hutan batu..harga tanah di kwsn ni mahal sgt..kalau ada syarikat korporat yg taja, mesti boleh diperbanyakkan..

      Delete
  8. nice... lovely idea. eh... dalam picture yang last tu, dalam bangunan tu real grass ka sis? nice ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. stress reliever...oo..yg tu 'artificial grass' tapi pokok tepi bangku tu, pokok asli...Tkt 3 Lot 10 dah jd 'sports hub'..so nak ada padang2 sikit, nampak hijau..

      Delete
  9. bagusnyalah klu semua building kat kl buat cam tu . singapore pun byk juga tanam pokok kat bandar ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya betul, kat Singapore memang banyak greens kat bangunan2 dlm city centre..'city in a garden'..KL pun dah bergerak ke arah itu..kat sepjg Jalan Raja Laut, dah dipagar dgn tumbuhan hijau..nice..

      Delete
  10. Ku lihat hijau :) Sejuk mata memandang, jiwa pun tenang :)

    ReplyDelete
  11. Penambahan oksigen di kawasan sekitarnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitaran ekologi..rasa segar berada di sini..

      Delete
  12. saya yang selalu ke KLCC pun tak perasan ada kawasan hijau.... hehehe... cantik pemandangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun sama, dah beberapa kali gi KLCC, baru ni je jumpa,selalu gi naik LRT, masuk bawah tanah je..

      Delete
  13. Hijau umpama kek lumut..sedap mata memandang

    ReplyDelete
    Replies
    1. teringat kek SB buat..hijau-hijauan..

      Delete
  14. Hijau dengan pokok2..memang menyejukkan mata memandang juga menyejukkan suasana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun hari panas berdenting, duduk dlm hutan ni, sejuk suasana..

      Delete
  15. datang jenguk sambil makan caramelo almond crunchies

    ReplyDelete
    Replies
    1. jelesnyaa..hahaha..kita kunyah rempeyek kacang je..krup krap krup krap..

      Delete
  16. Kapan ya bisa singgah juga ke KL :)
    Salam kenal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..terimakasih singgah di sini...dekat saja M'sia dan Indonesia..

      Delete
  17. Hutan yang sedia ada di gondolkan... kesannya udara/cuaca jadi panas... hutan yang dah ditebang bolehlah di bangunkan sebagai taman mini di tengah-tengah bandar untuk mewujudkan kembali rasa nyaman dan sejuk... tapi macam mana pulak kalau sungai sebagai sumber air semakin terhapus...hutan dan sungai teman akrab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua yg Allah ciptakan itu sudah sempurna peraturannya..jika dihapuskan, akan jadilah mcm2 bencana...setuju sgt cadangan wujudkan lbh banyak taman mini di tengah bandar...sungai kena maintain..suka suasana sungai di dalam hutan..sejuk dan segar..

      Delete
  18. harga kat penang island pun cenggitula mencekik.. huhuhu.. harapan la nak ada rumah kat sana..
    but yes.. CT setuju.. dalam rakus sngt nak bina bangunan.. should think about benda2 mcm ni jugak..
    malaysia ni dahla panas all the time..

    ReplyDelete
    Replies
    1. harga tanah, harga rumah dah mahal sekarang ni..perlu ada keseimbangan di antara pembangunan dan alam semulajadi..kalau semua kena tarah, digondolkan..memang panas..global warming..

      Delete
    2. penang skrang harap sikit2 saja nature yang mmg preserve.. itu pun tak tahulah sampai bila..
      penang hill tu pun sikit2 asyik kena gondol.. mana sejuk dah naik atas tu..
      huuurm.. oh bumiku..

      Delete
    3. kalau semua bukit dah jd gondol, rising global warming..semakin panas..kesian generasi akan dtg..jd hot-tempered..hahaha..

      Delete
    4. hahaha skarang pun with the recent issue tu.. semua jadi baran.. huurm..

      Delete
    5. hmm..entahlah..perkara kecik pun sampai nk buat rusuhan..mmng betul hot-tempered..

      Delete
  19. masuk KL je rasa bahang panas + jem lagi...tumbuhan hijau...maybe di kg baru je byk ke dh tak de

    ReplyDelete
    Replies
    1. di kpg baru, masih banyak lagi pokok2 besar...

      Delete
  20. saat panas semakin membahang dan menyengat memang patut lebih banyak alam hijau begini...kurang sikit pollution..waktu tengahari bulan puasa syok juga rehat sejukkan badan di taman-taman macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cumanya di kotaraya, harga tanah yg mahal, agak pricey utk buat alam hijau/hutan mcm tu..yg ada cuma landscaping sikit2 tepi bangunan...memang best sejukkan badan secara semulajadi di sini..

      Delete
  21. wah dalam bangunan pun ada taman ... tak pernah lagi kesana :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hijau di dlm bangunan...boleh singgah sini..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...