Wednesday, June 24, 2015

Ramadhan ini: Di lorong-lorong belakang

Assalamualaikum..salam 7 Ramadhan..

Bagaimanakah Ramadhan anda? so far, so good? Alhamdulillah..

"Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna. 
Agar dapat kulalui dengan sempurna"
 - Man bai ft Raihan

Hari Jumaat lepas, hari kedua bulan puasa, berkesempatan menyertai aktiviti mengedar makanan kepada homeless/gelandangan di lorong-lorong belakang bangunan kedai, off Lorong Haji Taib 2.

Alhamdulillah, berbuka dengan nasi bungkus
dan kuih tepung pelita


Aktiviti bermula - menyelusuri Lorong Haji Taib 2. Sangat sedih melihat keadaan mereka, tidur beralaskan kotak, di tepi-tepi longkang..aduhh..


Memang banyak kisah-kisah kehidupan di lorong-lorong belakang
hidup mesti diteruskan

42 comments:

  1. malang juga nasib mereka yang terpaksa tinggal tempat macam ni. Kat sini memang tak da pemandangan sebegini, Nohas. Bagus sbb masih ada yang prihatin

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai gelandangan di sekitar kawasan ni...hari2 biasa memang ada yg bagi mereka makan, tapi ada pro and contra nya juga..

      Delete
  2. Nice job, moga Allah berikan kebaikan yang banyak buat kamu semua...aamiin

    ReplyDelete
  3. menghadapi ramadan dlm suasana begini amat menyedihkan...moga Allah memberkati usha nohas n insan prihatin meringankan beban hidup mrk yg terpaksa melalui hidup sedemikian demi masa pasti berlaku perubahan kearah kebaikan,,,insyaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. golongan gelandangan ni dah dpt byk liputan media sebelum ni, Menteri WP umumkan rumah2 transit utk mereka sdg dibina..semoga kehidupan mereka selepas ini bertambah baik..

      Delete
  4. Good job! Semoga usaha berterusan... Dan dilimpahi rahmat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hanya itu saja yg mampu dilakukan...program di sepanjang Ramadhan, in shaa Allah..

      Delete
  5. kebanyakan orang melayu atau pelbagai bangsa

    ReplyDelete
  6. untung dapat join program begini...besar erti ramadhan kalau kita menghayatinya dengan menyelami kehidupan mereka yang kurang bernasib baik...hopefully bertambah-tambah lagilah warga prihatin di negara kita ni...moga usaha murni sebegini dilimpahkan ganjaran yang berganda-ganda,kipidap,selamat beramal :-)

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. join program orang lain, nak organise sendiri tak mampu..

      Delete
  8. NGO yg buat kerja amal begini sangat murni. Apa yg kakak nampak bukan bulan ramadhan aje tapi di buat hari-hari biasa juga. Doa mereka mesti tinggi melangit setiap kali menerima habuan tersebut. Barokallah buat semua yg terlibat.. sungguh kakak terharu sebenarnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul kak, hari-hari biasa sentiasa ada yg bagi makan pd mereka ni...terharu tengok mereka tidur di tepi2 longkang, dgn sampah-sarap merata-rata...

      Delete
  9. Alhamdulillah, steady sis... semoga diberkati sepanjang masa :)

    ReplyDelete
  10. Kesiannya..masih ada lagi rakyat Malaysia yang hidupnya sebegitu.

    Moga segala usaha diberkati dan dibalas dengan segala kebaikan..aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai juga gelandangan di kwsn ni..di ibukota negara2 di dunia, memang ada homeless people..

      sekadar menumpang program orang lain..Alhamdulillah, aminn..syukran..

      Delete
  11. alhamdulillah . saya teringin juga sesekali join mrk ni . mmg masih ramai gelandangan kat kl kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh join NGO..mereka byk buat aktiviti sebegini...ramai jg gelandangan di sekitar Lorong2 Haji Taib..

      Delete
  12. Alhamdulillah. ...syabas buat semua sukarelawan :)

    Jemput join segmen, Klik Sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mereka buat setiap hari, tapi baru join sekali je..

      Delete
  13. Alhamdulillah...
    Barakalah ...
    Semoga Allah merahmati kalian dunia dan akhirat.
    insya Allah.

    Sis kongsi lh sikit citer

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah, dlm entry yg lain, bolehlah citer sikit..

      Delete
  14. Kasihannye mereka kak.. Huhu.. Kite rs kt susah.. Mereka lg susah.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kasihan, tapi mereka mcm tak kisah je, mungkin dah biasa..

      Delete
  15. Dalam rezeki kita, ada rezeki orang lain. Moga usaha kalian diberikan ganjaran setimpal oleh Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rezeki lebih dikongsi bersama...ada yg sponsor utk makanan berbuka & jg utk homeless..

      Delete
  16. Bagus ......manfaat kedua dua pihak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memanjangkan sedekah mereka yg sponsor makanan untuk brbuka...dua2 mendapat manfaat..

      Delete
  17. alhamdulilah ...
    semoga apa yang di berikan oleh kita terhadap mereka menjadi berkah dan semoga amal kita di bales oleh alloh swt amiiin ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. amiin...terimakasih di atas doanya...terimakasih juga berkunjung ke sini..

      Delete
  18. bestnya aktiviti macam ni.. kawan2 CT ada buat jugak dgn petubuhan Yayasan Salam.. mmg slalu tngk diorang hntr makanan ke homeless people.. dlm kita sronok2 nk raya ni kan.. apalah sangat serba sikit kita hulurkan.. tak luak pun =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak NGO buat program mcm ni..ya, betul..hulurkan bantuan, tak dpt hulur wang ringgit, sumbang masa dan tenaga..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...