Monday, August 3, 2015

Warung Maya - bersatu dengan alam

Assalamualaikum ..masih lagi cerita di Jalan Nipah, off Jalan Ampang. Sebelum ni entry Greenhouse by Muir..sebenarnya di Jalan Nipah ni, ada satu lagi tempat makan yang berkonsep 'hijau', benar-benar bersatu dengan alam...ni dia..Warung Maya, namanya..

dicelah dahan pokok

 so natural

Ni kali kedua saya singgah di warung ni..first time dulu dalam entry Makan Nasi. Kali ni pun makan nasi, sarapan merangkap makan tengahari di sini..

Dah lama rasanya tak jumpa gerai old skool macam ni.

Brunch

 Makcik Warung Maya sedang ambil daun pisang.

Memang banyak pokok pisang di sini. Tak lama lagi tiadalah pemandangan sebegini, kawasan ini akan dibangunkan dengan projek komersil. No more greens, ditelan arus pembangunan. Tinggal kenangan.

37 comments:

  1. warong maya pasti hilang tah kemana setelah kwsn ni dibangunkan nanti...xdptlah nk makan nasi lemak cara olg skool lagi kan nohas...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..tak lama lagi dua2 plot tanah ni akan dibangunkan..tiada lagi suasana hijau disini..warong maya ni mungkin pindah ke tempat lain kot..

      Delete
  2. nampak sedap menu brunch tu,teringat zaman 80's tengok pemandangan dan gerai macam ni,ke manalah agaknya makcik ni berhijrah nanti,sayu pulak rasanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap lauk-pauknya...sedih jg tengok makcik dan pakcik berdua tu, dah lama berniaga di situ..

      Delete
  3. suasan warung maya di tengah alam bahkan saungnya ada pohon tentu nyaman dan makjleb banget tuh...makanannya enak ngga bro?

    ReplyDelete
    Replies
    1. suasana sejuk, redup..dinaungi pokok besar..makanannya enak juga..

      Delete
    2. warung yang menyatu dengan alam, bisa nyantai kaya di pantai

      Delete
    3. ya, betul..sangat nyaman disini, seperti di tepi pantai..

      Delete
  4. laa... nanti dah tak ada dah suasana macam ni kat tempat tu rupanya :(

    ...but still I hope the trees yang besar dan tua di situ terus dikekalkan, kalau boleh lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akan tiada lagi suasana hijau begini..pokok2 surely kena tebang sbb nak buat bangunan 40++ tingkat..lagi pun nak buat jln masuk...harga sebuah pembangunan..yg akan ada concrete jungle...

      Delete
  5. bersih juga warung makcik ni yer ... makanan pun nampak sedap :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahap kebersihan ok dan makanannya pun sedap jg..

      Delete
  6. feeling je makan ... kalai environment macam ni :)

    ReplyDelete
  7. Berbudi pada alam... Alam akan berbudi balik pada kite..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..penat menanam, dah boleh tuai hasilnya..subur pokok pisang di sini...

      Delete
  8. Samada kita mahu tak mahu, sayang di sayang dek kerana pembangunan semua kena relakan
    Keindahan dan nikmat makan bawah pokok macam ini nampak gayanya 5-6 tahun lagi akan tinggal nostalgia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. demi sebuah pembangunan, kawasan hijau ni terpaksa dikorbankan..tiada lagi gerai di bawah pokok di sini..

      Delete
  9. blh pulak bumbung tu melalui batang pokok ... manusia tetap rakus demi wang ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena adjust atap utk dahan pokok..hehe...

      holding cost utk tanah kosong di KL ni sangat tinggi, apatah lg tanah komersil, cukai tanah saja dah belas2 ribu, belum lagi cukai pintu, sbb tu tuan tanah terpaksa jual kpd pemaju dan pemaju pulak mestilah nak keuntungan pula..projek juta2..terpaksa korbankan kawasan hijau yg tenang ni..

      Delete
  10. Sejuk nampak tempat ni. Sayangnyalah kalau di bangunkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. harga sebuah pembangunan, terpaksa dikorbankan utk jd hutan batu..huhu...KL semakin panas..less greenery..

      Delete
  11. Syoknya makan kat sini. Mesti sejuk dan dingin je kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, rasa sejuk dan suasana redup...

      Delete
  12. warung maya? ingatkan mcm cyber cafe sbb maya..ke sbb tuan warung namanya maya? ...time makan angin bertiup...fuhhh boleh mkan dengan tenang x perlu kipas angin lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin jg nama makcik tu maya, atau nama anak dia...time angin bertiup lembut, memang nyaman rasanya..tapi kalau angin kencang, rasa takut jg..

      Delete
  13. off jalan ampang? nnti mcm sy nk terjah jeeer ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu baris dgn south korean embassy, nanti dah takde..

      Delete
  14. sejuk dan nyaman je makan dibawah pokok. Sayangnya ianya akan hilang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg syok mkn kt sini..berangin...nanti dua2 tanah ni akan dibangunkan, takde lg kehijauan..

      Delete
  15. Sygnya kalo dah ditolak tanah nnt tu. Takda pengecualian ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde SB..pemaju dah beli..nk buat highrise serviced apartment..

      Delete
  16. kayaknya makan disana semilir semilir angin hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, benar...enak sungguh makan disapa angin semilir....nyaman sekali..

      Delete
  17. eeh ada penah masuk majalah ke surat khabar tah kedai ni..
    macam masuk paper je.. pun diorang highlight sbb batang pokok tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oohh..ada ke..glamer gerai ni...huhu..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...