Tuesday, September 15, 2015

Chiang Mai: San Kampaeng and Dhara Dhevi

Assalamualaikum...sambung aktiviti di hari Isnin.

Selepas turun dari Doi Suthep, terus ke San Kampaeng. Dari barat ke timur. Merentasi city centre, sesak jugalah. San Kampaeng dan Bo Sang ialah kawasan industri kraftangan Thai, macam-macam ada - paper umbrella, silverware, Thai silk, gem gallery, honey products, etc.. 

Mula-mula driver tu stop di outlet honey products..we all tak berminat, just ronda-ronda dalam kedai, and then keluar. Beritau kat driver, nak tengok umbrella making je..so dia bawa ke Saa Paper & Umbrella Handicraft Centre.

 payung dan kipas


Saa paper ni memang produk dari North Thailand. Proses membuat kertas ni dibuat secara handmade,manual dari pokok mulberry (atau dlm Bahasa Thai, dipanggil "saa") yang banyak terdapat di kawasan utara Thai.

 
proses membuat payung dari saa paper

Di sini terjumpa satu group dari Malaysia, oklah bertegur sapa, bertanya hal trip masing-masing. Dah habis ronda di luar, masuk ronda dalam souvenir shop pulak, takde beli apa-apa pun, kemudian off ke satu tempat yang memang aim nak pergi, mesti jejak, mesti, mesti, just on the way back to town. 

Bukanlah tempat tarikan pelancong, tapi tempat tourist duduk, tapi bukanlah tourist yang mcm saya ni, far beyond, beyond my budget. The Dhara Dhevi, 5-star resort hotel, dulunya managed by Mandarin Oriental. Check kat Agoda, rate nya RM2,000 per night, idok le teman nak spend sampai banyak tu setakat nak duduk hotel kan. 

lokasi dalam kampung, jalan masuk pun kecik je

Location memang out, tapi who cares about location, kalau duduk di sini rasa macam tak nak keluar, so breathtaking view..atau kalau nak keluar ke mana-mana, ada limousine yg bawakan..life is a bliss here..

private villa overlooking the resort's very own rice fields - source: scottdunn

The Dhara Dhevi Hotel is a luxury 5-star oasis of tranquility set in 60 acres of rice paddies and plantation farmland. It has been designed to recreate the elegance of an ancient Lanna Kingdom Palace, hence guests are treated like kings.


Masuk je kawasan sebelum pintu gerbang, kena tahan dengan guard, bila cakap nak snap photo je, dia suruh gi parking. Kemudian keluar pulak one man dari bangunan pejabat Dhara Devi Holdings, kami pun minta permission nak ambik gambar.  Dia bagi ambik gambar di kawasan ni je, takleh masuk pintu gerbang untuk ke main hotel building.

 restoran Thai - Royal Lanna


pintu gerbang ke main hotel building

Dah habis berlegar-legar snap sana-sini, terserempak dgn that man lagi, minta permission lagi nak masuk pintu gerbang pulak. Buat muka kesian, sambil tu puji-puji sikit Dhara Dhevi hotel. Alhamdulillah, dia bagi, katanya boleh masuk, tapi sampai kat security guard saja. yahoo..apalagi laju je jalan masuk sorang-sorang, my sister tak ikut sebab dia tak minat benda-benda ni semua.

 bangunan di seberang padang

Jauh juga nak jalan dari pintu gerbang ke main hotel building. Di sebelah kanan, ada beberapa bangunan yang elegan, Lanna style architecture. Sebelah kiri, ada padang..


Dah sampai kat security guard..Subhanallah..tersergam indah, magnificient hotel building, macam istana di kayangan...

 lawa, lawa..

 earthern wall

Guard tu tanya saya, from where? bila saya jawab dari Malaysia, guard tu beritau, yang duduk sini, ramai pelancong Jepun, Korea, Eropah, orang Malaysia kurang..pandai je guard tu..macam le dia tau..

OKlah, setakat ni saja yang boleh shoot, kamera lak meragam, takleh nak zoom..jom patah balik.

 on the way to pintu gerbang..padang di sebelah kanan

Dah keluar pintu gerbang, kita ke sebelah kiri pula, ada retail outlets..

 entrance to retail outlets


Bila masuk ke dalam je, teruja tengok layout dan bangunan kedai, semuanya boutique shops, sangat menarik konsepnya, so traditional..

on the way to Fujian, a Chinese restaurant

kedai barangan antik


Memang menarik Dhara Dhevi Hotel ni, alangkah bestnya kalau dapat duduk di sini..berangan je, which is free of charge..

Mission accomplished. Tercapai hajat nak ke sini. Dah tak singgah mana-mana lagi, terus balik hotel. My sister turun di hotel, tapi saya turun depan Tha Phae Gate, meneruskan misi solo di old city pulak. Berapa banyak misi daa.. ramble with a cause. Oh ya, sewa songthaew tu THB600, berbaloi jugalah...bersambung..

30 comments:

  1. cantik sungguh istana tu mcm istana di kayangan ya...terpesona mandang senibinanya.

    ReplyDelete
  2. Kalau dah cost incurred utk tinggal semalaman aje dah gitu mahal manalah tak macam istana kayangan. Kalau kakak mampu tengok ajelah

    Pandai juga No ngampu guard tu utk dpt masuk ye:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. lelaki yg kerja kt office Dhara Dhevi tu yg bagi permission, kalau ikutkan guard yg jaga parking, memang dia tak bagi..

      memang mahal hotel rate nya, nak spend banyak tu, memang takde lah kan..

      Delete
  3. Memang cantik suasana dan rekabentuk bangunan The Dhara Dhevi tu nohas. Mesti syok kalau dapat menginap kat situ... Kalau ada duit berlebih... ok jugak... try semalam. Mesti mimpinya indah.

    Saya pun macam nohas juga, suka tengok dan ambik gambar senibina dan hiasan/landskap... lepas tu berangan...'nanti nak buat mcm tu kat rumahlahh" - angan-angan je... hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada duit lebih-lebih, nak jugalah merasa duduk sini...berangan tu free, manalah tahu kan, nanti jadi kenyataan..hihi..

      Delete
  4. cantik la dhara devi ni...masa pergi haritu mmg tak sempat research sgt..kalau tak mesti dah try masuk (masuk je lah) sini hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. bangunannya yg unik..nanti kalau repeat Chiang Mai, boleh lah ke sini..

      Delete
  5. cantik hotel tu...... hanya mampu tengok....

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik..bangunan yg unik ibarat istana zaman silam..

      Delete
  6. tumpang tengok gambar ...tak mampu nak menyewa di situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. mahal betul ratenya...service terbaikk..

      Delete
  7. wow kalau dok dhara devi ni memang tak keluar dah...bcuti dalam tu je,bila lagi nak rasa macam king kan...tapi mampu tengok jelah n tumpang sekaki berangan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengok gambar memang menarik sekali kawasannya dan banyak aktiviti boleh dibuat di sini, memang akan rasa tak nak keluar..value for money..

      Delete
  8. suka lak akak tgk buildings dearang ni. menarik sangat.. memang asyik lah kan tangkap gambar.. sure berhibu tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. buildings dibina utk Lanna architecture...mmg menarik, dan sangat traditional..

      hotel rate memang beribu-ribu ringgit..

      Delete
  9. Tersergam indah..cantiknya.
    Kalau view malam..ada lampu2..mesti cantik jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. main building tu memang cantik, kalau view malam lagi cantik rasanya..

      Delete
  10. lain kali kalau nk kemana-mana roger kita ek..nak ikut :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..kena minta permission abang gebu..atau abang gebu ikut sekali..

      Delete
  11. tak pernah lagi kesana ... cantik-cantik la bangunan dia, teringin nak masuk :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik bangunannya...security sgt ketat, boleh minta permission tuk masuk..

      Delete
  12. SGT CANTIK CHIANG mai..makk aiiii hotel satu malam RM2,000..HUUHUUUHUUU.......mahal gilaaaaaa.........pak guard tuh demand and arrogant ......kekekkekekek ~~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. one of the best hotel resorts in Asia...security sgt ketat..

      Delete
  13. Memang berbalui lah duk semalam harga camtu dengan persekitaran yang ohsem. Tapi dikelilingi sawah padi tu yang lagi best pemandangannya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bayar rate mcm tu, dgn hotel & persekitaran yg menarik, memang berbaloi, tapi tulah mahal benor rate nya...huhu..

      Delete
  14. hehee... pandai sis mengayat minta permission untuk masuk pintu gerbang istana larangan tu untuk snap pics (larangan buat mereka yg tak nak menginap di istana tu saja la hehee) ;3

    memang lawa betul istana tu kan, gah lagi mewah... kalau stay situ, memang tak keluar jalan2 la gamaknya dari kawasan istana tu X3

    ReplyDelete
    Replies
    1. dia kesian kot tengok saya..hihihi...beria-ria benor nak ambik gmbr main hotel building tu..

      ya, betul..nampak gah dan mewah..bila baca review kt Agoda, mereka pun kata yg sama..tak keluar dari kawasan hotel, holiday dlm hotel je, ada banyak aktiviti yg boleh dibuat..menanam padi..hehe..

      Delete
  15. mmg cantik hotel tu . mcm istana . klu dpt tgk dlm , lagi hebat kot ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena stay kt sini, baru boleh story...huhu..tunggu exchange rate ok, mungkin rate semalam kurang dari RM2,000..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...