Saturday, September 5, 2015

Chiang Mai: The Small Hotel, Tha Phae Road

Sambung cerita hari Sabtu 22 Ogos 2015. Chiang Mai..we meet again..

Alhamdulillah, selamat sampai di Arcade bus station 
Chiang Mai, sekitar pukul 4.30 petang.

 suasana di Arcade bus station

Ambik teksi, THB150 ke Small Hotel di Tha Phae Road. Kenapa pilih hotel ni? Sebab utama, ianya berada di tengah-tengah di antara old city dan Masjid Baan Haw di Chang Klan Road, boleh jalan kaki untuk pergi kedua-dua tempat ni. Tha Phae Rd ni jalan utama ke old city melalui Tha Phae Gate (east gate).

Lokasi hotel, masjid dan Tha Phae Gate


 Small tu nama company, bukanlah hotel ni small (kecik)..hehe..
hotel 5-tingkat, chic and trendy hotel
ada lif, Alhamdulillah.

hotel lobby

 'Loft Art' design concept
blending traditional Thai and 'Loft' style

hotel lounge

lounge

tempat lepak, ada pc


salt chlorinator plunge pool di Level 3

Jom, tengok guestroom..Plus Petit room..
ada colour


 bilik air ok, ada separate shower

see through, glass wall..boleh nampak orang mandi
di shower..hehe..ada blind, don't worry..

overall, puas hati, ada wi-fi dlm bilik, facilities ok, ada fridge, safe, air botol, cerek, hair dryer, coffee/tea...RM110 per night with breakfast..duduk sini tiga malam..

Di tingkat satu, ada mini library, boleh lepak-lepak baca buku..

jumpa buku ni..khas utk travelers
How to Shit Around the World
The Art of Staying Clean and Healthy While Traveling


Bersambung..mai, mai, kita explore Chiang Mai pulak..

20 comments:

  1. hotelnya nampak selesa sangat sewa pun ok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang selesa, sewa pun reasonable jg..

      Delete
  2. bilik okay lawa kemas.. yang kolam tu salt ? air garam eh.. eerk untuk apa eh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada design kat dinding nampak ceria and bedside lamps tu cantik..

      saltwater chlorinator tu guna garam utk eliminate bau klorin bila klorin bercampur dgn peluh/air kencing dan menghalang eye n skin irritation..(ambik dari wikipedia)..hehe..bila berendam dlm ni takde lah rasa rengsa..

      Delete
  3. boleh masuk list untuk dilawati ni..hotel cantik n selesa dengan harga yang 110 satu malam memang boleh sangat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. highly recommended..memang reasonable..

      Delete
  4. Hotel cantik. Harga pun berpatutan

    ReplyDelete
  5. the small ni sgt menarik lah..kalau RM110 per night include bfast mmg murah tu...ni sis booking kt mana..booking.com or agoda

    ReplyDelete
  6. kalau dari bus station tu nk ke hotel selain teksi ada cara lain x yg lebih murah..kalau travel solo ni cam rugi lak naik teksi byr sorang

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut info dlm wikitravel, boleh tahan tuk-tuk atau songthaew kt main road, tak jauh sgt nak jln ke main road..Arcade bus station ni mcm out sikit dari town..

      Delete
    2. JM, nak gi Chiang mai jugak ke? ajak putri sekali la...hehhe

      Delete
    3. kena plan2 together uolls ni..

      Delete
  7. Wah JM tanya memacam ni,,, nak trip solo ke sana ke...

    Hotel nampak cantik dan harganya agak murah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak gayanya macam tulah..En Mie..

      agak murah jg..room rates + breakfast..

      Delete
  8. bila dh balik dari penat berjalan memang syok sangatla dapat relax kat hotel mcm ni...great value..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..rasa nak lepak lama2 kt lounge, sofanya sangatlah best....

      Delete
  9. selesa hotel tu . murah pun ya ... dinding glass je ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang selesa...mula2 tu suspen jg, bila check ada bidai..hihihi..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...