Sunday, September 6, 2015

Chiang Mai:Masjid Baan Haw and Night Bazaar

Assalamualaikum...

Selepas check-in, refresh and solat, memulakan aktiviti di Chiang Mai. Tempat pertama dituju ialah Masjid Baan Haw atau Masjid Hidayatul Islam, berdekatan dengan Night Bazaar, Chang Klan Rd.

Halal Street Hilal Town
pintu gerbang dari Chang Klan Rd


pintu gerbang


Masjid Baan Haw 
masjid sebelah kiri, sebelah kanan pejabat & bilik kuliah 
besar betul bangunan kuliah merangkap Islamic Centre
  
 masjid

gerai rotee..famous di Thailand

Terjumpa mamat ni jual nasi campur dan goreng-gorengan


Beli cekodok dan sosej untuk dinner

sosej

Dah habis membeli di halal street, berjalan menyusuri Night Bazaar di sepanjang Chang Klan Rd sampai ke Anusarn Market.

Night Bazaar, Chang Klan Rd - Kalare Night Market di sebelah kanan


Islamic Bank of Thailand

Masuk ke dalam Anusarn Market, banyak restoran halal di sini.


Tiga sederet restoran halal

Roummit 2 - restoran halal makanan Thai
Khan Restaurant

Ronda-ronda lagi, sebelah kiri pula..terjumpa Muhajeereen Tour ni..

Ambil keputusan untuk ambil package Elephant Safari kat sini untuk hari esok..THB1,000 termasuk halal lunch.

Macam-macam barang dijual di sini..kreatif orang Thai ni..
 ukiran sabun bentuk buah2an, gitar kecik
 perhiasan dari tempurung kelapa

shopping mall

balik hotel, tengok kat dinding lif, ada info ni..

mcm menarik..itinerary untuk pagi esok..snap photo, bukan bagi food ya..

balik bilik, makan jajan yg dibeli tadi, layan internet dan zzzz..

20 comments:

  1. WALAU DIMANA SAJA BERADA MASJID JUGA YG DICARI YA...TERBAIK NOHAS NI..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak tengok design masjid mereka..kt M'sia dah biasa..lagipun nak cari kedai makan halal..hihi..

      Delete
  2. Yang paling saya suka ice blended buah2 segar campuran di sini....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ice blended buah2 segar memang terbaik..sepjg jalan ada jual..

      Delete
  3. mesti sejuk kat chiang mai ni belah utara kann ;p

    ReplyDelete
  4. Puas juga kalau dah jenjalan dpt jumpa masjid dan tempat halal food
    Nama jalan pun halal street sah-sah banyak makanan halal.. syok juga ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cari hotel yg dkt masjid, senang nak cari makan..memang banyak restoran halal di sini & gerai-gerai tepi jalan orang Islam punya..

      Delete
  5. Berjalan di negara bukan Islam ni, tempat yang mula2 nak cari... sah-sah restoran halal. Makanan di Thailand macam mana Nohas, sedap-sedap tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul..makanan di Thailand sedap-sedap, kak..

      Delete
  6. Halal street, best tu... omnomnom time, hehe X3

    Snap photo, bukan give food to the monks, hehehe of course lah sis ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. senang nak omnomnom di halal street, byk pilihan...Thai style, mamak food pun ada..

      takut ada yg salah sangka, biar jelas..hehe, nak snap photo monks..

      Delete
  7. Replies
    1. senang cari & byk pilihan..di halal street, di Anusarn Market..

      Delete
  8. ideal dok area ni...banyak kedai halal,kompleks masjid pun besar,sure banyak aktiviti pengajian n kuliah kt situ ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. within walking distance dari hotel..ada hotel yg lagi dekat Night Bazaar Hotel, tapi jauh lak dgn old city..old city ni banyak attraction..

      rasanya ada sekolah agama kt kompleks masjid..masa pegi on last day, tengok ramai budak-budak sekolah solat kt masjid..

      Delete
  9. selesa lah travel kat situ sbb mudah je nak cari mknn halal dan masjid ... cuma kat selatan thai je yg dok gaduh antara muslim dgn budhha kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya, betul, senang nak cari mkn halal dan masjid, teringin nak masuk masjid tapi masa tu tak boleh pulak..ABC..

      selatan Thai, kita tak tau apa kes mereka sebenarnya, tapi bila kena provoke/tindas, kita kena pertahankan agama dan diri..

      Delete
  10. suka sangat pergi night market.. macam dapat blend in dengan culture..
    best jugak tu dapat mosque hoping.. tinggal jejak kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. barang2 di night market ni lebih murah dan banyak pilihan...menjejaki masjid di negara non-Muslim..rasa gembira tu tak dpt digambarkan..meresapi di dlm hati..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...