Friday, October 16, 2015

Spa Indulgence

Assalamualaikum..salam tahun baru 1437H..

Siapa suka pergi spa? Bestkan pergi spa..kalau dapat buat full spa service lagi best - berurut, buat facial, pedicure & manicure, mandi wap, mandi susu, mandi herba..heaven..terasa hilang segala work pressure, stress semua..

Semasa lawatan ke Hotel Istana dalam entry Sua Sue Kemoning - Istimewa Raja, tengok ada offer, ada discount di Sompoton Spa. Selepas dicongak-congak, dicampur, didarab, dibahagi..oklah harganya selepas diskaun, terus register..


Buat appointment untuk urut badan selama sejam masa lunch hour. Sanggup skip lunch tu..hehe. Inilah first time pergi spa di 5-star hotel. Terasa macam tai-tai le pulak...lady of leisure..hihi..*perasan*..


Selain dari urut badan, boleh juga buat urut tapak kaki - reflexology. Bilik depan tu untuk reflexology.

Refresh, Muscle Ease, Rejuvenate, Relax
jenis-jenis bahan untuk body scrub 
organic black rice, traditional boreh & brown sugar + honey


Ambik Sompoton Signature Massage - campur urutan cara local, Thai, Bali..best giler, sampai terlelap..terbaikk..tukang urutnya orang Filipina..
--------------------------------------------
Masa menunggu untuk diurut, baca majalah AsiaSpa ni. First time baca majalah ni..


Dalam majalah ni, ada ditulis 10 spa terbaik di Asia. Spa & wellness treatment juga dijadikan satu bidang pelancongan selain medical and sport tourism. Mari kita lihat tiga dari 10 spa terbaik tu..

1. Five Elements, Puri Ahimsa, Bali, Indonesia

 sumber: fiveelements

Fivelements, Bali opened in late 2010 as the first of a new genre of wellness destinations bridging the wisdom of traditional healing cultures with innovative wellness concepts. To date, the eco-wellness retreat has been recognised with eighteen international awards spanning across hotel, wellness, spa, culinary and sustainable design industries.

2. Kamalaya Wellness Sanctuary & Holistic Spa Resort, Koh Samui, Thailand

sumber: Kamalaya

At Kamalaya Koh Samui, Thailand's award-winning Wellness Sanctuary and Holistic Spa resort, you can experience a life-enriching healthy holiday. Our wellness programs offer solutions for detox, yoga, stress and burnout, fitness and weight control. If you are looking for a more personalised wellness experience, our team of international naturopaths can work with you to create your own health program from our extensive range of holistic medicine, spa and healing therapies.

3. COMO, Shambhala Estate, Bali, Indonesia

sumber : comohotels

COMO Shambhala Estate is located near Ubud, Bali - a true ‘Retreat for Change’ with resident experts including a yoga teacher, Ayurvedic doctor and residence dietician. The holistic, 360-degree approach offers signature massage therapies and beauty treatments. A state-of-the-art  gym and outdoor activities such as hiking and climbing make the most of the Estate’s unique location. Cuisine is always nutritionally balanced while the residences, suites and villas suit independent guests, couples or families.
-------------------------------------  
Di Malaysia ada ke? hotel/resort with spa memang banyak, yang famous - the Banjaran dan YTL Spa Village di Pangkor Laut Resort,  Tanjong Jara, Terengganu dan Gaya Island, Sabah. Boleh check juga tripadvisor - 30 best spa resorts in Malaysia.

Perkataan spa berasal dari Latin acronym ‘salus par aquum’ bermaksud 'healing by water' atau 'water-based therapies'. Jom ke spa..

In shaa Allah, ada short trip ke negeri Cik Siti Wan Kembang malam ni, doakan saya selamat pergi dan kembali..dah lama tak ikut rombongan naik bas ni..hihi..till then, have a nice weekend..

36 comments:

  1. Saya tengah pening kepala dan badan sakit-sakit ni. Nikmatnya kalau dapat buat treatment dekat spa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang bagus sangat dapat ke spa kalau mcm tu...hilang pening kepala dn sakit2 badan..terasa segar badan..

      Delete
  2. moga selamat pergi/balik nohas...

    sesekali mmg teringin nak berspa tapi bila mengenangkan diri ne penggeli tu yang tak sampai2 lagi huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, dah selamat kembali ke KL..syukran diatas doanya...

      berurut memang pilihan utama bila ke spa, tapi kalau geli, susah sikit nak urut..hihi..

      Delete
  3. Amboi! No berspa bagai kisahnya ye hihi...
    Mesti sampai terlena-lena dibuatnya. Bila lagi nak manjakan diri kan..kan..:)
    Seumur hidup kakak tak pernah bermanicure pedicure tau... potong kuku sendiri aje tau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuma berurut je, kak..hihi..tak mampu nak buat full spa..hehe..itu pun terlelap-lelap dibuatnya..
      saya pun sama, potong kuku sendiri, tak pernah lagi buat manicure pedicure..rasa cam tak berbaloi...hihi..lagi pun segan pulak orang lain potong kuku kita..hehe..

      Delete
  4. BESTNYA BERSPA MEMBELAI DIRI HAK TUBUH UTK DIMANJA KENA TUNAIKAN JUGA...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg best, untuk merehatkan badan yg letih..

      Delete
  5. Arrrgh! syoknya... di urut... cara menghargai dan memanjakan tubuh badan setelah penat bekerja... Spa Indulgence... namanya pun manja...hmmmmmmmmmm!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hadiah utk diri sendiri..hihi...berurut utk muscle ease n relax...indulge in spa..

      Delete
  6. Bestnya...saya suka aroma yang ada dekat spa.
    Sesekali, memang badan kita ni perlu di manja-manjakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aroma dan spa ambience memang menenangkan..suka yg balinese style..
      ya betul tu, sesekali dapat memanjakan diri memang syok sangat..feeling rejuvenated..

      Delete
  7. wahh bestnyer kene urut spa gituuu., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk relax dan muscle ease...badan sihat, minda cergas...

      Delete
  8. SS tak pernah gi spa.. Urut traditional pon jarang... Senget muka.. Badan kena pegang... Ha ha ha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya selalu urut tradisional kat kampung tak pun gi refleksologi je :)

      Delete
    2. senget muka..hahaha...sesekali dapat berurut, mmg best, SS..try la..

      Delete
    3. Farrah, akak suka urut tradisional, especially kalau tukang urut tu yg veteran yg selalu urut orang bersalin, banyak ilmu utk jaga badan..hehe..refleksologi pun akak buat jg..

      Delete
  9. Sis... semoga selamat perjalanan mu... insya Allah... best nyaaa dpt pergi spa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, sudah selamat pergi dan kembali..syukran di atas doanya..

      memang best dapat ke spa tapi pilihan utama - berurut dan facial je..

      Delete
  10. Hehe... saya jenis geli dan tak suka dipegang, apatah lagi diurut... pernah tengok spa dari luar je, nak masuk situ tak mau lah, rasa segan. Hehe, call me old-fashioned, i don't mind :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak ni pantang jumpa spa..kalau tak urut badan, buat facial atau reflexology..teruk betul..hihi..

      bukanlah old-fashioned tapi rasa geli bila diurut..

      Delete
  11. best best best kalau dapat gie spa. manjakan diri pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. manjakan diri sekali-sekala...tapi berurut tu almost setiap bulan saya buat tapi bukanlah di spa...hihi..

      Delete
  12. lepas jelajah taman negara ke spa pulak ya...bestla manjakan diri,hilangkn pegal-pegal badan,oo spa di Bali memang best,dahlah murah..agenda wajib klau ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. citer lama Ayda, sebelum bulan puasa aritu..baru nk up entry..hihi...Bali memang destinasi utk spa..berurut mmg agenda wajib kalau ke Bali..

      Delete
  13. Sepanjang hidup Wa,,tak pernah lagi pergi spa..waaaaa...bestnyaaaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh try sekali-sekala..sangat best..

      Delete
  14. terbaiklah spa kat bali..ada dua list dalam senarai..daebakkkkkkkkk~mest try massage dr Bali..ahaahhahahhaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bali memang terkenal destinasi spa terbaik di Asia...dgn signature Bali massage..

      Delete
  15. woww...memang terbaik lah SPA2 di atas.... rasa rileks sgt klu dapat ber SPA... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hilang stress, utk rileks body n mind..spa2 di atas tu mmg terbaik di Asia, bercuti sambil berspa..

      Delete
  16. tak pernah ke spa.. mungkin satu hari nanti.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sekali-sekala, hadiah tuk diri sendiri..

      Delete
  17. urut kaki tu yg best ... sesekali manjakan diri . pejam mata je la bayar .

    ReplyDelete
    Replies
    1. sib baik ada diskaun..hehe...urut kaki mmg best..walopun kdg2 menahan sakit..

      Delete

Syukran jazilan for your comments. Merci beaucoup!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...